Monday, December 24, 2012

Bebelan Akhir Tahun

Salam…

Sekejap je kita dah menghampiri penghujung 2012.Macam-macam peristiwa berlaku sekeliling kita dan juga pelbagai cabaran dah kita lalui sepanjang tahun.Perkara yang paling ketara sekali dalam tahun 2012 ni adalah berkenaan ramalan puak Mayan tentang Doomsday yang berlaku pada 21 Disember 2012(damn,tu hari jadi aku).

Well,hari tu dah pun berlalu seperti hari-hari lain,dan masyarakat Islam terutamanya tak ambil kisah pun sebab kenapa doomsday nak berlaku pada hari tersebut.Sebab nombornya 21122012?Kenapa tak 20122012?Sebab angkanya cantik?Tiap tahun kita akan jumpa nombor cantik,contohnya 11/11/2011,atau 10/10/2010.Angka tetap angka,seperti odometer.Bila dah reach angka 9999999,ianya kembali kepada 0000000 dan segalanya bermula semula.Ok,biarkan soal tu,segalanya kerja Allah S.W.T.

Apa update yang aku nak tulis hari ni pun aku tak tau.Rasa agak malas nak mencari berita-berita semasa sebab benda-benda macam tu berlambak orang tulis kat luar sana,copy paste je.So,apa yang bakal aku tuliskan ni adalah mengikut apa yang terlintas di fikiran aku buat masa ni.

Sebenarnya aku teringat satu kejadian di stesen minyak beberapa bulan lepas.Kita semua sedia maklum kat stesen minyak kita sewajarnya tahu untuk mematikan enjin semasa mengisi minyak.Satu hari aku ternampak sorang akak(rasanya tua dua-tiga tahun dari aku) kat pam minyak Shell dengan Alza putihnya.Lepas buat bayaran di kaunter,dia berjalan ke kereta,buka pintu sebelah pemandu dan start enjin.Aku ingat dia nak blah,rupanya tak.Dia pergi angkat nozzle pam dan mengisi bahanapi macam takde apa-apa yang tak betul.

 

kemalangan-di-pam-minyak

Aku dah pelik semacam,kaedah isi minyak apa yang akak tu praktikkan?Husband dia ajar macam tu ke?Padahal kemain besar tulisan amaran matikan enjin,jangan merokok,dan juga matikan telefon.Matikan telefon tu memang tak ade orang praktik la,sekurang-kurangnya tak bergayut sambil isi minyak.

Kalau nak difikirkan lojik,memang agak susah api nak menyambar walaupun enjin running,cuma apa salahnya amalkan kaedah yang betul.Sekurang-kurangnya kita  dah berusaha untuk elakkan bencana.Kalau terbakorrrr kat situ bukan diri sendiri je susah,orang lain pun terlibat sama.Kisah akak yang isi minyak tu pernah aku ceritakan kat wife aku,then dia jawab bos dia tak pernah matikan enjin bila isi minyak…Owh…macam tu ke?

Tak ramai yang ambil serius rupanya.Malu kot nak praktik,macam skema pulak rasanya ye tak?Oklah,harapnya takde yang terbakar walaupun tidak skema di pam minyak.

Masa zaman aku berkelana cari kerja dulu,biasalah konvoi ramai-ramai naik motor.Apa yang bagusnya bila konvoi ni kita boleh tolong kengkawan kalau motor ada problem bila jalan jauh.Tapi yang aku herannya,pantang jumpa pam minyak mesti nak singgah pam rokok.Takde tempat lain ke nak pam rokok?Aku pun smoker jugak,tapi takkan la sejam tak dapat rokok boleh pitam kot.

Lepas pada tu aku memang tak berminat nak berkonvoi ni.Balik kampung memang aku lebih suka layan solo dengan Yamaha SS110 buruk aku.Kalau dari Puchong isi penuh,sampai Shell sebelum Lebuhraya Karak refill balik bagi penuh walaupun minyak banyak lagi.Hentian berikutnya Petronas Pekan Karak.Kat situ pun kadang-kadang aku berhenti minum/breakfast kalau awal lagi.Refill semula then non stop sampai Bandar Jengka.Sepanjang Lebuhraya Pantai Timur ada dua hentian,R&R Lanchang dan R&R Temerloh,tak payah berhenti pun tak apa.Semua R&R nak berenti bila nak sampai rumah?Kalau berkonvoi dah tentu ada yang gatai nak mengepam rokok,padahal baru setengah jam menunggang.

Dari Bandar Jengka,ada lebih kurang 40 minit lagi perjalanan sebelum sampai kampung aku.Kekadang geng-geng konvoi ni nak masuk bandar ronda-ronda dulu.Memang aku tak faham betul.Dari sudut pemikiran diorang mungkin aku ni tak fun,lurus,dan tak berjiwa remaja.Haha!Sebenarnya aku dah puas dengan zaman permotoran sejak aku belajar kat Politeknik dulu.

Perjalanan dua jam setengah dari KL ke kampung aku kekadang boleh jadi empat jam,konvoi punya pasal.Baru dua jam setengah beb.Masa aku ulang alik zaman belajar kat Poli Kuantan dulu,LPT tak siap lagi.Empat jam naik motor ikut jalan lama,masuk kampung,kebun getah bagai.Solo je.Alhamdulillah tak pernah motor buat perangai ataupun tayar pancit.

Konvoi tak salah,tapi rancang perjalanan.Bila singgah isi minyak,semua isi.Bawak motor bebaik,maintain halaju.Konvoi dua tiga motor cukup,tak payah banyak.Lebih dari tu memang merapu je lebih.Maksud aku kat sini motor kapcai,konvoi motor besar ni biasanya dirancang dengan baik.

Oh ya,persepsi masyarakat tentang rider motor besar agak terjejas.Bebaru ni kan agak panas dengan istilah pelesit lebuhraya.Wartawan pun sengal,tak mention lakonan semula.Ada baiknya diorang beli superbike,dapat 600cc punya pun jadi la.Pastu tunggang kat lorong motor sesama dengan geng kapcai,amacam?Aku tak kisah langsung pun gomen nak pasang AES ke,dari sudut positifnya dapat juga kurangkan kemalangan,tapi janganlah sampai keluar idea bangang dok tayang rider pelesit lakonan semula.

Aku teringat pasal kemalangan konvoi motor besar kat NKVE bebaru ni.Ada yang komen,kenapa tak tunggang kat lorong motorsikal ?Watdehek,celah mana NKVE tu ada lorong motorsikal?Padahal punca kemalangan sebab ada kereta yang tukar lorong secara tiba-tiba.Masing-masing ada tanggungjawab bila di jalanraya.Kesiapsiagaan paling penting,deria kena peka dengan apa yang ada di sekeliling.Aku ni Isnin-Jumaat rider kapcai,hujung minggu jadi driver.Dua-dua aku rasa…

In b4,maaf kalau entri ni agak memeningkan kepala korang,heee!

Post a Comment

Thursday, December 20, 2012

Alpha Dog LS3 Dengan Voice Command

Tahun 2011 dulu aku ada buat satu entri tentang projek DARPA dan Boston Dynamic untuk menghasilkan robot Alpha Dog LS3,tapi masa tu ujian masih lagi dijalankan didalam makmal mengunakan bekalan kuasa dari luar.

Kali ni Alpha Dog dibawa mengharungi permukaan bumi yang sebenar tapi dengan tambahan fungsi arahan suara.”Pemandu’ Alpha Dog boleh menghidupkan dan memberi arahan supaya Alpha Dog mengikut laluan yang dilalui ‘pemandu’.

Sistem komputer Alpha Dog akan mengesan laluan pemandu dan keadaan sekeliling seperti permukaan laluan,halangan pokok,sungai dan sebagainya.Alpha Dog LS3 jauh lebih senyap tapi aku rasa movement dia terlalu perlahan.Cukup menyusahkan kalau berada di medan tempur.

Macamanapun,Alpha Dog tetap satu pencapaian membanggakan dalam bidang robotik cuma kalau sekali nampak memang saspen gak tengok menatang ni punya pergerakan.

Tujuan ia dibina adalah untuk mengangkut keperluan infantri di medan perang,tapi persoalannya pakai keldai kan senang?Murah dan lebih tangkas.Takdelah terkial-kial nak bangun macam Alpha Dog ni bila tersembam.

 

Post a Comment

Monday, December 17, 2012

Pesta Jualan Buku Big Bad Wolf

Sabtu lepas aku diajak wife aku pergi pesta buku Big Bad Wolf kat MIECC,katanya nak bawa adik-adik dia berjalan sempena cuti sekolah ni.Asalnya aku malas sebab aku ni tak suka harung jalan sesak,tapi memandangkan aku ada Waze Navigation,perjalanan menjadi sangat lancar walaupun jalan masuk ke Mine’s sesak yang amat.

Tapi Waze memang smart.Aku tak masuk jalan masuk utama,aku sengaja menyesatkan diri lalu celah-celah taman perumahan.Hasilnya parking senang dapat (RM5 per entry) walaupun agak kena menapak sikit.Yang masuk ikut main entry aku rasa mau setengah jam buang masa kat situ je.Parking dalam Mine’s pun dah tentu full.

Pesta buku Big Bad Wolf memang besar,ada lebih 3 juta buku(mengikut website diorang la) dengan diskaun antara 75%-95%.Rata-rata yang datang kesitu memang borong sakan aku tengok.Semua pakai kotak.

Genre yang menarik perhatian aku sudah tentu genre sejarah/military tapi apakan daya dana sangat terhad.Banyak buku-buku yang aku rasa nak beli tapi kekangan bajet yang menjadi penghalang.Apa yang aku perhatikan,ada empat meja yang menyediakan buku-buku berkaitan sejarah/military tapi tak berapa nak lengkap sebenarnya.

Aku cadang nak cari buku lengkap tentang tanks tapi tak ada.Maka,aku memilih buku Weapons of World War II yang agak lengkap berkenaan senjata infantri,APV,tanks,kapal terbang dan kapal perang.Harganya cuma RM10 selepas diskaun.

Buku kedua yang aku beli ialah The Art of Beowulf dengan harga RM8.Memang berlambak buku ni,kat memana meja pun ada.Sebenarnya hati aku berkenan kat buku Lost Treasure,tapi duit memang tak cukup langsung.Pandai diorang ni,buat pesta buku time gaji aku dah nak kering.

Selebihnya aku cuma cuci mata dengan adik ipar aku,meronda ke semua meja.Ada bajet dalam RM300 memang serius puas hati memborong.Kalau taknak semak kepala harung jalan sesak,sila pergi pukul 2-3 pagi sebab ada hari-hari tertentu diorang buka 24hrs.Sampai 23 Disember je tau.

Semak informasi di sini.

Ni antara gambar-gambar suasana di MIECC Sabtu lepas:

 

IMAG0570

 

Tak tau apa motif dua bijik Lamborghini ni.Cabutan bertuah kot,haha!

IMAG0571

IMAG0575

IMAG0576_BURST001

 

Enter frame sikit ibu dan Dhia Fatheeya,heee!

IMAG0577

IMAG0579

IMAG0580

Post a Comment

One X Siap Juga Akhirnya…

Aku baru je balik dari pusat servis HTC ambik phone wife aku sebab tak boleh tahan sabar lagi dah.Mujur dah siap.

Ceritanya macam ni,19 November 2011 aku hantar repair phone wife aku kat SiS Distribution Wisma Prosper Kelana Jaya(dulu dikenali dengan nama Wisma GoodYear).Kata customer service personnel kat situ tiga hingga lima hari boleh siap dan diorang akan call/SMS.Dalam form servis pun ada tulis expecting date siap 21 November 2011.Tapi takpelah,aku bagi masa sampai Jumaat(23 November 2011).Tapi sebelum tu aku call dulu nombor 1300-88-8482 untuk service enquiry status.

Sorang amoi yang pelat Chinese bahasa Inggeris dia jawab call aku.Bila dia semak katanya masih belum siap.27 November aku dapat SMS katanya pending for replacement unit.Aku tunggu lagi sampai 5 Disember dan pagi tu aku call dulu sebab malas nak redah pegi Kelana Jaya dengan sia-sia.

Malangnya tak siap juga.Aku dah agak panas hati,tambah lagi bila wife aku asyik tanya bila phone nak siap.Hari ni dah 17 Disember diorang pun takde call/SMS jugak,maka aku nekad pergi juga ke Wisma Prosper.Nasib baik dah siap.

Dalam form report ni katanya repair recommendationnya rebuild device,tapi aku tak taulah ape benda tu.Unit serial number masih sama,yang berubah cuma IMEI number.Sebelum balik,aku masuk sim dan check dulu displaynya dengan buka menu Notes,amik Draw dan conteng-conteng kat semua kawasan skrin.

So,siapa-siapa yang menggunakan HTC dibawah jaminan SiS Distribution,terus saja walk in service di tingkat 2 Wisma Prosper Kelana Jaya.Walaupun diorang kata akan beritahu bila siap,cukup lima hari bekerja terus je pergi sana collect barang walaupun takde pemberitahuan.Tak payah tunggu sampai dekat sebulan macam aku.

Memula aku nak hantar servis dulu lagi naya,hantar pergi DiGi kat tempat aku beli,diorang suruh pergi DiGi besar kat Sunway.Hantar Sunway diorang cakap tak pandai repair hardware.Lepas tu suggest pergi SiS Distribution yang dah lama tutup kat Temasya Industrial Park.Penyudahnya tetap ke HQ SiS Distribution Kelana Jaya.Penat+marah beb.

Sebulan tunggu bermakna RM68 bil Internet Mobile DiGi terbazir!

Post a Comment

Wednesday, December 5, 2012

Hari-Hari Tanpa Telefon Bimbit

No-Cell-Phone

 

Salam semua…

Lately entri sangat kurang kan?Bukan sebab aku dah malas nak menulis,tapi idea kering plak.Ranking Alexa tengah baeeekkk ni la nak sampai fasa kekontangan bahan penulisan.Sebenarnya memang tak ada banyak benda aku nak tulis ataupun sesuatu yang aku rasa berbaloi ditulis.Seminggu dua ni aku banyak explore pasal RC Tank.Maklumlah amatur,takde geng plak tu.Terpaksalah explore sendiri.

Boleh dikatakan tiap kali aku surf internet,lain benda tak ada.Asyik nak search keyword RC Tank je.Sebab tulah aku hilang idea nak menulis,takkan tiap entri aku nak cerita pasal RC Tank plak. Memang susah nak cari informasi pasal RC tank,apatah lagi yang berbahasa Melayu.Aku ada suggest dekat admin satu kelab RC tank di Utara untuk buat satu blog khas,tapi adminnya tak berminat.Susah katanya.Tak apalah,aku cuma bagi cadangan je.

Seperkara lagi berkenaan HTC One X aku yang tak tau bila akan siap dibaiki.Sejak 19 November aku hantar repair,sekarang dah 5 Disember sedangkan janji boleh siap tiga-lima hari bekerja.Last week aku call SiS Careline untuk semak status pembaikan,tapi masih tak diberi tarikh siap.Malam tu diorang sms bagitau,diorang tengah tunggu replacement unit.Teruk sangat ke rosaknya sampai kena replace,padahal digitizer je rosak.Tapi tak apalah kalau diorang decide nak ganti dengan unit baru,lagi cepat(sepatutnyalah).

Tunggu punya tunggu hari ni dah 5/12/12,maksudnya sudah 11 hari bekerja berlalu.Pagi tadi aku call lagi bertanyakan hal yang sama.Bila disemak katanya diorang tunggu stok replacement.Untuk berapa lama lagi?Still tak ada jawapan konkrit.Aku memang tak boleh terima situasi menunggu tanpa kepastian ni.At least bagi date,lagi dua minggu pun tak apa asalkan tau bila nak siap.Takdelah tertanya-tanya sampai bila nak menunggu.

Pada aku,soal diganti baru atau diperbaiki tu soal kedua.Yang penting bagi aku ialah kaedah mana lebih cepat siap.Sepatutnya unit gantian lebih cepat la kan,tak perlu nak godek sana-sini.Seperkara lagi macamana diorang kontrol stok.Sampai shelf licin baru order stok ke?

Next week aku harap boleh siap.10 tahun dulu boleh la kesana kemari tak pakai phone.Sekarang ni phone tu umpama sebahagian dari hidup,senang nak komunikasi.Cuba korang jalani kehidupan sehari tanpa phone,susah kan?

Post a Comment

Friday, November 30, 2012

Muka Gua Ganas,Tapi Hati Kaca…

Pagi ni aku cari video kat YouTube untuk didownload tapi terjumpa plak video yang menyebabkan mata aku masuk habuk.Sape plak sapu habuk guna bulu ayam ni weiii???

 

 

Video ni ditonton sebanyak 72,390,977 juta kali.

Manly tears,huuuuuuu…………..

Post a Comment

Thursday, November 29, 2012

HTC One X JellyBean;Ujian Ulangan

Semalam aku ada menulis tentang ‘kekurangan’ HTC One X selepas menjalani penaiktarafan dari sistem operasi Android Ice Cream Sandwich(ICS) kepada Android JellyBean.Tetapi sebenarnya ada beberapa kondisi yang menyebabkan prestasinya menurun sedikit berbanding sistem operasi ICS.

Penyebab utamanya adalah kerana semua ujian benchmarking dijalankan semasa fungsi Power Saver berada dalam keadaan ‘ON’.Pagi ni aku cuba jalankan sekali lagi ujian-ujian benchmarking dengan menutup fungsi Power Saver sebab aku berpendapat fungsi tu mungkin ada mengehadkan sedikit prestasi untuk penjimatan bateri.

Selepas ujian dijalankan ternyata keputusannya amat berbeza berbanding semalam selepas disable fungsi Power Saver.

1.Quadrant Standard

Screenshot_2012-11-29-09-49-30

2.AnTuTu Benchmark

Hasil ujian AnTuTu Benchmark v2.9.4 mendapati score yang dicapai berjaya mengatasi Samsung Galaxy SIII walaupun perbezaannya tidak begitu ketara.

Screenshot_2012-11-29-09-47-05

 

3.Vellamo

Berlaku peningkatan yang ketara dengan score lebih kurang 2200.

Screenshot_2012-11-29-09-54-44

 

Semalam aku juga ada menyatakan tentang masalah semasa menghubungkan phone ke PC menggunakan kabel USB.Perkara ini juga ada kaitannya dengan masalah bateri aku lambat sangat penuh walaupun dicas menggunakan soket kuasa kediaman.Selepas menguji cuba kabel USB member aku,ternyata semuanya ok.

Antara penemuan selepas sehari menaiktaraf kepada Android JellyBean:

 

1.Fungsi Power Saver lebih baik dari aplikasi Juice Defender yang disetkan pada tetapan default.Setting default Juice Defender mengawal penggunaan bateri semasa phone dalam keadaan idle sahaja.Manakala Power Saver menjimatkan penggunaan kuasa sepanjang masa.Bermakna bateri dapat bertahan lama lebih sedikit.

2.Susunan keyboard QWERTY berlainan sedikit.Butang untuk nombor dialihkan ke sebelah kiri.

3.Melayari internet dengan aplikasi Chrome sangat lancar dan pantas,agak terasa perbezaanya berbanding aplikasi Internet.Tab maksimum tiada had,berbanding Internet hanya enam.

4.Aplikasi Voice Search berfungsi dengan baik dan pantas.

5.Dalam menu Settings>Security,tiada lagi fungsi Face Unlock.

6.Jika di ICS,screenshot diambil dengan menekan butang Power+Volume Down,sekarang menggunakan butang Power diikuti butang Home.

7.Memainkan muzik menggunakan aplikasi Play Music menghasilkan bunyi yang lebih kuat.Format AAC boleh dimainkan tanpa gangguan berbanding aplikasi Music pada ICS.

Setakat ini sajalah dapat aku ulaskan buat masa ni.Dari sudut prestasi memang berbaloi update kepada JellyBean.Tapi kalau rasa ICS masih relevan,tak jadi masalah.Oh ya,tulisan hari ni menepati piawaian SPM.Bercerita tentang teknologi seharusnya serius!

Post a Comment

Wednesday, November 28, 2012

Chiaki Kuriyama Tetap Menten

Salah satu movie yang aku selalu tengok berulang kali ialah filem Kill Bill Vol.1.Nak kata seni fightingnya cantik sangat tak juga tapi mungkin sebab peranan pedang nihonto buatan Hattori Hanzo sepanjang filem tu.Salah satu watak villain yang pasti diingati peminat filem ni ialah Gogo Yubari dengan bebola besinya lakonan Chiaki Kuriyama.

Buat yang lupa siapa Gogo,beliau adalah watak pembantu O-Ren Ishii yang berpakaian seragam sekolah tapi sebenarnya pembunuh kejam.

 

chiaki-kuriyama-gogo-yubari-kill-bill-03

Chiaki-Kuriyama-gogo-yubari-8513008-1200-953

Filem Kill Bill Vol.1 ditayangkan pada tahun 2003 semasa Chiaki Kuriyama berumur 19 tahun.Setelah hampir 10 tahun bagaimanakah rupa beliau sekarang?

 

07012901_Shiseido_Maquillage_Chi-1

07012901_Shiseido_Maquillage_Chiaki

Chiaki Kuriyama

Tak banyak berubah nampaknya.Ini gambar Chiaki Kuriyama dalam iklan kosmetik Shiseido Maquillage yang tak adalah baru sangat.Lawa gak minah ni lepas tepek bedak banyak-banyak,hehe!

Filem terakhirnya bertajuk Neck(2010) dan lakonan siri TV Ataru(2012).Banyak lagi gambar beliau di chiakikuriyamashrine.com.

Post a Comment

HTC One X Selepas Naiktaraf JellyBean

Pagi tadi aku buka email dari Amanz.my berkenaan entrinya tentang update JellyBean untuk HTC One X sudah boleh mula dimuatturun hari ni.Yaaa,setelah rumor-rumor yang berlegar di internet semenjak bulan September lagi,akhirnya penghujung November baru sampai.

Sebelum tu lebih kurang sebulan lepas kalau tak salah,ada berita tentang pengguna Eropah yang sudah mula mendapat update JB(JellyBean) pada One X,siap dengan screenshot ujian benchmark sintetik.Apa yang menarik dari screenshot tu,One X yang dioperasikan dengan Android JB mengatasi Samsung Galaxy SIII JellyBean dalam beberapa jenis benchmark!

Tak lama lepas tu,ada juga khabar yang kata berita tu cuma hoax…adoii…..Tapi,hari ni dah boleh tau berita tu hoax ke tak.Aku dah siap update One X aku kepada JellyBean 4.1.1 dan HTC Sense 4+.

Update yang bersaiz 360++Mb ni aku sedut melalui DiGi Mobile Internet yang memakan masa lebih kurang 1 jam 20 minit.Rugi data je kan?Nak buat macamana,kompeni kedekut,dah la signal router tak kuat,password pun dah kena tukar.Ok,bila dah selesai update,installation process memakan masa lebih kurang 5 minit diikuti dengan beberapa apps optimization dan upgrade.Selepas skrin flick beberapa kali,maka siaplah proses penaiktarafan Android.

 

Apa yang baru pada One X JellyBean dan HTC Sense 4+?

Aku nak explain pun susah sebenarnya sebab tak tau istilah yang digunapakai nanti betul ke tidak.

1.Mentatal skrin utama dari kiri atau kanan kini boleh diluncurkan tanpa had.

2.Penambahan aplikasi Chrome,Voice Search,Play Music(berapa banyak music daa..) dan HTC Media Link HD.Semuanya aku belum cuba lagi.

3.Penambahan menu Power Saver yang barangkali boleh menggantikan Juice Defender.

3.Menu Setting>Display,Gesture & Button kehilangan pilihan untuk membenarkan phone vibrate setiap kali skrin disentuh.Tak besttt…..

4.Dulu Flashlight warna hitam,sekarang putih,heee…

5.Kalau dulu sambungan kabel dari phone ke PC sangat mudah sebab secara automatik menu pilihan samada Charging Only atau Mount as Disk Drive akan keluar.Boleh pilih terus untuk upload gambar dari phone ke PC.Dalam JellyBean ni agak mengelirukan,simbol sambungan USB dan simbol tethering keluar sekali.Tapi device tak dapat dikesan oleh PC walaupun aku dah check menu USB debugging.

Kemudian aku cuba perbetulkan kabel,barulah PC mula install beberapa driver dan siap.Phone akan muncul di komputer sebagai portable device.

 

Setakat ni itu saja yang sempat aku semak dalam update terbaru ni.Yang paling dinantikan,adakah benar rumor tentang prestasi One X yang meningkat selepas menggunakan JellyBean?

Sepatutnya screenshot yang aku ambik selepas ujian benchmark tu boleh ditunjukkan kat sini tapi yang peliknya fail PNG screenshot saiznya semua 0 bytes.Dalam phone boleh pulak diipaparkan gambarnya.So,aku boleh tuliskan resultnya sahaja kat sini selepas update kepada JellyBean…

1.Quadrant Standard(ICS)

Screenshot_2012-09-04-22-01-58

Score JellyBean:4426

 

2.AnTuTu Benchmark v2.9.1(ICS)

Screenshot_2012-09-02-23-18-08

Score JellyBean:11484

 

3.Vellamo(ICS)

Screenshot_2012-06-20-13-57-21

Score JellyBean:1855.Ada sedikit peningkatan.

 

Kesimpulan,tak power punnnnnnn?????Tapi masa aku pakai ICS v4.0.1 dulu pun agak rendah markahnya berbanding v4.0.4.Mungkin bila sampai update v4.1.4 baru laju sikit.Tapi bila tu?Tahun depan?

*Selepas update kepada JellyBean dan siap lebih kurang pukul 11 pagi tadi,bateri aku hampir kehabisan.Sekarang sudah jam 4.01pm,dan bateri baru dicas sebanyak 30%??What de fishmart is happening?Ada sesiapa yang mengalami situasi yang sama harap dapat share sekiranya phone anda juga berkelakuan aneh selepas update.

Post a Comment

Tuesday, November 27, 2012

Figura 1/6 Ada Wong Resident Evil

Dah tengok movie CGI Resident Evil: Damnation?

Bagi aku filem adaptasi game memang sentiasa sesuai dengan CGI.Kalau live action macam tak kena je.Disebabkan dah lama tak follow game Resident Evil,dalam movie tu baru aku dapat tengok aksi Ada Wong.Beliau mula muncul dalam siri Resident Evil 2.Siri terakhir aku main RE4 tak sempat jumpa Ada Wong pun.

HotToys Hong Kong macam biasalah memang expert bab bikin figura sehampir real yang mungkin.Keluaran terbaru menampilkan cik Ada Wong yang hmmmmm………gorjes!

PD1351229605E4G

PD1351237587jKE

PD1351237907rz0

PD13512379569l0

PD1351229511t0Q

 

(foto:HotToys.com.hk)

Post a Comment

Monday, November 26, 2012

Airsoft Battle Tank;VSP M1A2 Abrams 1/24

Sepanjang minggu lepas aku buat sikit kajian tentang RC tank sebab aku plan nak beli sebijik.Tapi bukan brand mahal punya la.Gila apa,cuba Google harga RC tank TAMIYA.Barang memang kualiti superb tapi untuk orang yang baru berjinak-jinak baik mulakan dengan brand biasa-biasa dulu.
Memula aku search kat Mudah.my,ada la satu kedai kat Puchong Perdana yang dalam websitenya banyak model RC tank.Harga pun memang murah dalam lingkungan RM230 je untuk skala 1/16 dan berjenama Hen Long.Brand Hen Long ni pun aku pelik sikit tak tau yang mana betul,Hen Long atau Heng Long.Tapi masalahnya kedai tu habis stok pulak.Modern tank memang tak ada stok langsung lah.
Option kedua adalah kedai RC Dreamz yang terletak di Kelana Jaya.Kat kedai ni tak ada jenama Hen/Heng Long,semuanya stok jenama VSTank (VSP).Jenama VSP agak mahal sikit dan tak ada skala 1/16.Semuanya skala 1/24 yang mana dah tentu kecik sikit.Kat kedai ni stok modern tank memang ada.
Planning asal aku nak beli model T72M1 Soviet,konon-konon nak modified jadikan model PT91M Pendekar ATM.Tapi bila tengok depan mata nampak macam tak lawa plak sebab turretnya kecik,cannonnya panjang.Kalau PT91M tu memang cantiklah.Keduanya,aku baru sedar yang aku ni tak pandai membina model art,haha!So,tak payah berangan nak bina PT91M.Maka,aku beli tank 1/24 M1A2 Abrams Airsoft Battle dengan tema camouflage NTC 3 Tone Desert.
Siri Airsoft Battle ni ada mekanisma tembakan peluru pellet 6mm sejauh 25 meter manakala satu siri lagi dinamakan IR Battle.IR battle pulak menggunakan infrared untuk ‘menembak’ tank musuh dan ada simulasi kerosakan.
Spesifikasi tank yang aku beli ialah skala  1/24 dengan dimensi tinggi 142mm,lebar 152mm dan panjang 415mm.Tank yang seberat 1.3kg ni mampu mendaki cerun setinggi 40 darjah dan bergerak dengan kelajuan maksimum 1.33kmj.Manufacturer claim macam tu.Lain-lain spesifikasi,turret yang boleh berputar 330 darjah,cannon boleh dinaik-turunkan sebanyak 30 darjah,recoilling action(recoilling cannon untuk model IR battle),bunyi-bunyian enjin,tembakan machine gun dan juga tembakan meriam.
Kelebihan jenama VSP ni yang aku nampak kualiti buatan dan detailnya memang cantik,sama dengan jenama Tokyo Marui.Kumai welding pun diorang replicate sekali.Tracknya juga betul,sama rupa macam track Abrams sebenar yang ada blok getah dan rodanya ada tujuh.Dari segi ketahanan sistem mekanikalnya aku tak boleh komen lagi sebab baru sangat beli.Harga tidak termasuk bateri ialah RM399.
Kekurangannya pulak,ianya dioperasikan dengan menggunakan bateri AA 1.5V sebanyak 8 bijik,dan 6 bijik untuk controllernya.Dua bijik bateri AA Alkali Panasonic Evolta atau Energizer berharga RM6.20.Kalau 8 bijik dah RM24.80.Langkah terbaik adalah mendapatkan charging terminal dan bateri AA rechargeable.Satu option lain adalah dengan menggunakan bateri alkali jenama biasa.Kebetulan aku pergi farmasi Watson's,terjumpa bateri alkali AA (jenama Watson's)dengan harga yang sangat berpatutan.Untuk sepaket bateri AA 4+2 pcs,harganya RM5.++.Dapat pulak potongan 50% untuk pek kedua.Maknanya,kita dapat 12pcs bateri alkali AA cuma pada harga RM 7.95.
Untuk jenama Hen/Heng Long,pakej pembelian didatangkan sekali dengan bateri rechargeable dengan adaptor sekali.Hen/Heng Long punya besar sikit,skala 1/16 dengan berat 4kg.Bolehlah melenyek kucing yang sedang tidur diruang tamu.

IMAG0497
IMAG0498
IMAG0499
IMAG0500
IMAG0502
IMAG0503
IMAG0504
IMAG0506

Post a Comment

Wednesday, November 21, 2012

HTC Droid DNA;Enjin Power,Tapi…

Selera pengguna memang susah nak faham.Sesetengahnya suka handphone kecik,ada jugak yang suka sebesar-besarnya.So,terhasillah pelbagai kategori skrin dari 3 inci sampailah 5 inci.

Tapi skrin besar resolusi ciput buat apa ye dak?Buat sakit mata je.Buat apa aku cerita pasal skrin ni?Kali ni kita tengok pulak smartphone kelas 5 inci dari HTC iaitu HTC Droid DNA.

 

DROID DNA by HTC (2)[4]

Spesifikasi asas:

 

Network 2G,3G,4G,LTE
Dimensi 141 x 74.5 x 9.7mm
Berat 138 gram
Skrin Super LCD 3 1080 x 1920,5 inci (441 ppi)
Sistem Operasi Android 4.1 Jellybean
Memori 16GB,2GB RAM
Kamera 8MP primary,2.1MP secondary
Chipset Qualcomm MDM615m/APQ8064
GPU,CPU Adreno 320,1.5 GHz Quad-core Krait
Bateri Li-Ion 2020mAh

 

Selain skrin LCD3 bersaiz besar,Droid DNA adalah smartphone yang mempunyai kepadatan piksel tertinggi setakat ini iaitu 441 piksel per inci persegi.Hari tu aku ada jumpa macro shot lima jenis smartphone yang dibandingkan dengan Droid DNA,tapi bila search kat Google tak jumpa pulak..Memang nampak halus dan padat pikselnya.Maksudnya imej yang dipaparkan lebih tajam,tapi itu sajalah kelebihannya.Dari kesimpulan perbandingan tu,HTC One X tetap jadi pilihan atas faktor warna yang lebih accurate dan kecerahan yang baik.

Dengan memori 16GB dan hanya 11GB boleh digunakan ianya mengecewakan.Diburukkan lagi dengan ketiadaan slot memori tambahan.Lagi,baterinya sebesar 2020mAh lebih kecil sedikit dari One X+,disyaki tidak berapa nak cukup menampung penggunaan kuasa untuk menyokong skrin sebesar 5 inci.Tetapi dari segi isi perut dan ujian benchmark,Droid DNA memang win.Ujian Benchmari Pi,Quadrant,dan GL Benchmark 2.5 Egypt menunjukkan Droid DNA menduduki tempat pertama mengatasi pesaing seperti One X+,Samsung Galaxy SIII,Galaxy Note II,dan LG Optimus 4X HD.

So,best ke tak best smartphone ni?Ianya umpama perempuan cantik yang tidak pernah kesekolah….macam tak kena je perumpamaan aku ni.Spec dah bagus tapi memori kecik pulak.Dilema jugak dibuatnya.

Post a Comment

Gaza;Kisah DiSebalik Gambar

Assalamualaikum semua…

Sebelum aku rasa nak menulis entri ni,agak lama juga aku berfikir samada wajar atau tak memandangkan ilmu duniawi dan akhirat aku ni cetek je.Tapi berdasarkan satu ayat,’sampaikanlah yang benar walaupun ianya pahit’,aku usahakan jugak untuk memperbetulkan salah faham yang agak berleluasa kebelakangan ni.

Semenjak krisis Gaza-Israel kembali panas kebelakangan ni,bahangnya turut dirasakan umat Islam di Malaysia atas faktor persaudaraan sesama Islam.Maka berkobar-kobarlah semangat jihad menentang kezaliman Israel keatas penduduk Palestin.Kita dapat tengok di laman Facebook terutamanya,tentang kempen boikot barangan yang menyumbang kepada ekonomi Israel dan juga foto-foto yang menunjukkan kemusnahan aset Israel yang dipercayai dibedil roket Qassam.

Roket Qassam merujuk kepada roket buatan sendiri yang dilancarkan oleh Briged Izz Addin Al-Qassam.Dari situlah roket tersebut mendapat nama.Maksudnya apa juga roket buatan sendiri yang dilancarkan Briged tersebut akan dirujuk sebagai roket Al-Qassam.Gambarnya carilah di Google Images.

 

Apa itu roket Al-Qassam?

Roket buatan Al-Qassam ialah terdiri dari berbagai variasi iaitu Qassam I sehingga Qassam IV yang merangkumi jarak jangkauan antara 3 hingga 14 kilometer dan mungkin lebih sedikit.Binaanya adalah mudah berdasarkan prinsip pembuatan yang pantas dengan menggunakan bahan-bahan asas seperti tiub keluli,bahan api pepejal dan peledak.

Bahan api roket diperbuat dari campuran gula dan potassium nitrat yang dicairkan kemudian dituang kedalam acuan berbentuk tiub beserta fius pembakar.Setelah beku maka siaplah bahan api pepejal untuk mendorong roket Al-Qassam ini.

Manakala peledak didapati daripada artileri lama ataupun TNT yang ditambah cebisan logam(shrapnel) untuk menambah kesan kerosakan.Kadangkala peledak juga dibuat sendiri menggunakan urea nitrat.Fius peledak diperbuat daripada katrij peluru,spring dan paku.Kos pembuatan sebuah roket dianggarkan sekitar $800.

Secara asasnya roket Al-Qassam dilancarkan daripada tapak pelancaran dengan trajektori tertentu untuk menghentam sasaran.Memandangkan ianya terbang tanpa sebarang panduan GPS atau laser,ketepatan mengenai sasaran adalah agak rendah.

Ditambah lagi dengan perisai pertahanan Israel iaitu Iron Dome,peratusan roket yang sampai ke daratan Israel agak mengecewakan.Sesuatu yang pahit untuk kita semua dengar tetapi itulah realitinya.Iron Dome atau bahasa Melayunya ‘Kubah Besi’ merupakan satu sistem pertahanan darat Israel yang terdiri dari sistem radar dan roket pemintas Tamir.Sebarang roket yang memasuki ruang udara Israel akan dikesan radar,komputer menganalisis kelajuan roket,mengunci sasaran dan sasaran dimusnahkan diudara.

Tetapi sistem ini juga bukanlah insuran untuk keselamatan warga Israel.Kelemahannya ialah kos sebuah roket pemintas ialah antara $35,000 hingga $50,000 sedangkan ‘objek’ yang dipintas cuma berharga $800.Disinilah perlunya kempen boikot barangan yang menyumbang kepada kewangan Israel.Tabungnya perlu disusutkan.Tapi semalam aku lalu depan Mc Donald Seksyen 6 Damansara,still penuh jugak.Hangat-hangat taik ayam sungguh rakyat Malaysia ni.

Kedua,ini pendapat aku sahaja.Sistem Iron Dome mungkin boleh ditewaskan dengan serangan salvo ratusan roket Al-Qassam.Mana mungkin sistem radarnya dapat mengunci ratusan sasaran sekaligus dan hit ratio pasti meningkat.Cuma aku tak pasti berapa banyak roket dalam simpanan Briged Izz Addin Al-Qassam.

Setakat ni,roket tersebut adalah senjata utama memerangi Israel.Kalau ada senjata lain yang lebih canggih dalam simpanan mereka,wallahua’lam…

 

Kisah Di Sebalik Foto

Di perenggan awal tadi aku ada ceritakan sedikit keghairahan umat Islam Malaysia mengupload gambar-gambar dan di’LIKE’ pula oleh ribuan orang.Sekarang mari kita cari kebenaran disebalik foto-foto tersebut.

 

Foto 1

Screenshot_2012-11-20-20-06-54

Foto ini sebenarnya adalah foto jujukan gambar ujian torpedo Mark 48(Mk 48) keatas sasaran iaitu sebuah kapal Destroyer HMAS Torrens Tentera Laut Australia yang berusia 28 tahun.Torpedo dilancarkan dari kapal selam HMAS Farncomb kelas Collins,menyebabkan Destroyer tersebut terputus dua semasa ujian pada 25 Julai 2008.

 

Mark_48_Torpedo_testing

 

Foto 2

Screenshot_2012-11-20-20-10-47

Dipercayai foto ini sebenarnya adalah foto helikopter yang tidak diketahu jenisnya milik rejim Bashar Al Assad yang ditembak jatuh oleh pemberontak Syria menggunakan pelancar roket bahu Stinger.Sumber,The News Tribe.

 

Foto 3

Screenshot_2012-11-20-22-09-04

Foto diatas agak menarik juga cerita sebenarnya.Gambar diatas menunjukkan fasa pertama prosedur kerusi lenting(ejector seat) iaitu dengan menolak keluar kaca kokpit pada pesawat F18-C Hornet.

Kisahnya begini,Kapten Brian Bews (36) dari Tentera Udara Kanada sedang melakukan rutin latihan untuk pertunjukan udara yang bakal berlangsung di Lethbridge County Airport,Alberta.

Ketika melakukan manuver yang hampir ke darat,tiba-tiba enjin mengalami kegagalan dan beliau terpaksa melentingkan kerusi pilot sebelum terhempas.Kapten Brian Bews yang berpengalaman 1,400 jam penerbangan,selamat dengan hanya sedikit lebam.

Kejadian berlaku pada 24 Julai 2010 berdasarkan tarikh beritanya tersiar di akhbar.Sumbernya di Telegraph dan Lolyland.

Pilot ejects from fighter plane moments before crash

Pilot ejects from fighter plane moments before crash (1)

Pilot ejects from fighter plane moments before crash (2)

Pilot ejects from fighter plane moments before crash (4)

Pilot ejects from fighter plane moments before crash (6)

 

Akhir kata,aku juga sedih sebenarnya bila mendapati gambar-gambar tersebut dimanipulasi dari gambar lain.Ianya mengingatkan aku masa perang US dan Iraq dulu.Bukan zaman Saddam Hussein mati ditembak tu,sebelum tu lagi.Yes,masa tu aku budak-budak lagi.Sebagai umat Islam dah tentu aku berharap Iraq yang menang,tapi kawan aku cakap US kuat,tak mungkin Iraq menang.Memang betul,Iraq tak boleh menang…

Diatas kertas jawapannya sudah diketahui,tapi sebagai umat Islam,yakinlah pada doa seluruh umat Islam di dunia supaya Allah S.W.T melindungi umat Islam di Palestin.Berkenaan gambar-gambar di Facebook tu,korang semua nilaikanlah sendiri.Aku tak sanggup berbohong semata-mata nak menyedapkan hati orang lain.Aku berpegang kepada prinsip menyampaikan berita yang benar walaupun ianya sukar diterima.Lambat laun ianya akan diketahui juga.

*rajin-rajinlah explore Google ya?

Post a Comment

Friday, November 16, 2012

HTC One X Yang Rosak

Salam semua.Maaf sebab lama tak update dengan entri baru.Minggu lepas aku agak sibuk dengan kerja dan hari ni baru ada masa sikit nak mengetuk keyboard.Adalah sikit cerita aku nak share dengan korang semua,itupun kalau rajin baca sampai habis,haha!

Dalam tempoh dua tiga minggu lepas sampai hari ni aku kesian kat wife aku sebab phone dia rosak sikit.Bulan Mei lepas aku ada belikan dia HTC One X sebagai hadiah ulangtahun perkahwinan+hadiah melahirkan anak pertama aku.Selang beberapa hari lepas tu aku pun beli model yang sama untuk diri aku sendiri.Aku agak terkejut sebenarnya,tak pernah aku pakai phone baru dan tak sampai setahun dah rosak.Lagipun wife aku yang pakai,faham-faham jelah kalau perempuan ni.Agak cermat sikit,phone pun bersih je berbanding unit yang aku pakai,dah berapa kali jatuh dari meja.Yang peliknya,wife aku punya phone yang rosak dulu.

Satu hari wife aku mengadu kat aku yang phone dia tak boleh nak unlock.Aku pun cuba la beberapa kali malangnya garisan pattern tak boleh nak dilukis di sebahagian kawasan skrin.Garisan pattern jadi terputus.Sistem Android ni biasalah,kalau dah terlalu banyak attempt yang fail,phone akan permanent lock dan hanya boleh direset menggunakan akaun Google.Cubaan unlock menggunakan akaun Google pun tak boleh sebab masa tu mobile network berada dalam keadaan off.So,phone tak boleh nak verify alamat emel.Mobile network off sebabnya dalam kondisi idle,Juice Defender akan menutup mobile network secara automatik untuk menjimatkan bateri.

Kalaupun mobile network on masa tu,still tak boleh nak isi column email address sebab kawasan skrin tu lah yang tak berfungsi.Setakat ni korang faham tak cerita aku ni agaknya?Di peringkat ni aku rasa macam tak ada jalan keluar langsung.

Lepas tu aku cuba post komen kat wall Facebook HTC.Ada seseorang reply,dia cakap maybe digitizer rosak.Orang HTC pulak suruh aku cuba soft reset,lebih kurang macam restart je.Bila soft reset tak jalan,diorang suggest hard reset.Hard Reset memang kena fikir masak-masak,tapi terpaksa cuba juga.Mujur phone wife aku tak ada apps yang dibeli,semuanya free punya version.

Maka,prosedur Hard Reset terpaksa aku buat.Kaedahnya macam ni:

 

1.Shut Down phone

2.Tekan butang Volume Down dan hold diikuti butang Power,tekan dan hold jugak.

3.Teruskan hold kedua-dua butang tadi sampai keluar kat skrin,page yang ada gambar tiga ekor logo Android.

4.Tekan butang Volume Down untuk pilih/highlight pilihan Hard Reset.

5.Tekan butang Power untuk confirmkan pilihan.

6.Then biarkan ajelah sampai selesai.

 

Prosedur Hard Reset ni bukan suka-suki je nak buat.In case kalau phone dah bengong sangat la.Dalam kes phone wife aku ni,ternyata bukan masalah software yang menyebabkan sebahagian skrin tidak respon pada sentuhan.Ini memang kes digitizer rosak.

Phone dapat dibuka,dan buat masa ni unlock pattern terpaksa didisablekan dulu.Aku guna aplikasi Notes untuk ‘mencari’ kawasan yang tidak memberi respon.

 

IMAG0455

Part ni je dah panjang lebar,tak taulah korang sanggup baca lagi tak.Langkah seterusnya,warranty claim.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1.Memandangkan One X ni dibeli dari pakej DiGi,dan masih berada dalam jaminan setahun  SiS Distribution,aku bawa ke kedai DiGi tempat aku beli dulu.Budak melayu kat kedai DiGi tu cakap,diorang tak boleh repair sebab diorang dealer sahaja.Aku diminta pergi ke DiGi Centre samada kat Klang,Sunway Pyramid dan satu lagi kat KL kot.Oklah,aku fikir Sunway Pyramid dekat sikit..

2.Isnin lepas aku ke Sunway Pyramid mencari DiGi Centre.Terletak di LG2,aku pun masuk…Aku disambut seorang lelaki Cina,”may i help you sir?”

Aku jawab dengan konfidennya,”Saya nak claim warranty,phone rosak".Mamat Cina tu jawab kat DiGi Centre diorang tak buat repair hardware,software problem boleh la diorang fix.Tapi dia sempat suggest aku pergi wakil servis HTC,(SiS Distribution).Gambar ni dari fail budak DiGi Centre Sunway Pyramid.

IMAG0481

 

Oklah,Temasya Industrial Park Glenmarie tak jauh dari tempat kerja aku.Aku pun bergegas dengan member aku ke Temasya Industrial Park…

3.Mencari Lot bernombor 37,Jalan Kartunis U1/47 memang tricky.Sampai juling bijik mata baru jumpa.Lot kilang bernombor 37 ni macamanapun agak menghariankan aku sebab nama syarikatnya lain.Persekitaran pun tak macam service centre/warehouse barang elektronik.Kebetulan ada dua orang budak melayu melepak hisap rokok kat depan kilang tu.Dari informasi dua orang mamat yang tengah mengular kerja tadi,SiS Distribution dah berpindah ke lokasi lain lebih dua bulan lepas.Terasa macam nak mengamuk kat situ jugak ye dak?Mujur aku ni jenis kuat iman,huhu!DiGi pun lembab tak tau kat mana service centre,dan SiS pun sengal tak inform kat DiGi lokasi baru.

Jalan terakhir yang tinggal adalah berkunjung ke SiS Headquarters kat Wisma GoodYear Kelana Jaya.Tapi disebabkan masa tu dah hilang mood,Sabtu ni baru aku akan cuba kesana.Kita nantikan apakah kesudahan perjalanan merepair One X wife aku ni.

Post a Comment

Wednesday, October 31, 2012

Typo;Kereta Termahal Di Malaysia

Bugatti Veyron Sang Noir berharga 3.4juta USD atau jika ditukarkan ke Ringgit Malaysia ia akan berharga RM10,390,400.Mahal kan?Nama pun Bugatti.Segmen santai kali ni menampilkan lima kereta yang boleh tahan mahal walaupun berjenama marhaen,mungkin tombol gearnya dibuat dari emas padu,atau keseluruhan interiornya bertatahkan berlian,mana tahu?

 

Kredit to mudah.my

 

1.RM 3,100,000

Perodua Viva  A  - Cars for sale Perak - Mudah.my-132936

 

2.RM 4,450,000

Toyota Altis  A  - Cars for sale Kuala Lumpur - Mudah.my-132848

 

3.RM 4,490,000

Toyota Landcruiser ZX URJ 202 limited - Cars for sale Kuala Lumpur - Mudah.my-132759

 

4.RM 11,501,350

Honda CR-Z  M  6 speed new - Cars for sale Selangor - Mudah.my-132631

 

5.Paling mahal,RM14,950,000

Mitsubishi ASX  B  - Cars for sale Penang - Mudah.my-131834

 

Agak-agak la kalau typo pun,heeeee!

Post a Comment

Tuesday, October 30, 2012

Waze Navigation;Mudah,Cekap & Free,Tapi?

Amacam Hari Raya Haji kat kampung?Tak best?Sebab apa tak best?Sebab pergi balik kena hadap jem berjam-jam kan.Hehe!Biasalah tu,lima enam tahun kebelakangan ni cuti hujung minggu biasa pun boleh sesak sebab kereta makin banyak.Semua orang nak pakai kereta kerana ia adalah keperluan,tapi inilah harga yang perlu dibayar.

Member aku balik Kedah guna Highway PLUS,dari Saujana Utama lepas Maghrib,sampai kampung dia jam tiga pagi.Mau lumpuh kaki tekan klac ye dak?Mujur kampung gua dekat je.

Sebenarnya aku nak cerita pasal satu aplikasi navigasi yang aku dah download dari bulan lepas.Sistem navigasi memang perlu untuk orang malas meronda macam aku.Tambahan lagi aplikasi Sygic yang aku beli sekali lagi fail dengan serius untuk menunjukkan jalan balik dari Pusat Bandar Damansara ke Kota Damansara.Ada ke patut disuruhnya aku ronda-ronda kat highway DUKE.Mangkuk betul.

Aku pun cuba satu aplikasi navigasi Android bernama Waze.Waze ni aplikasi Android percuma bersaiz 14.30Mb sahaja.Pasai apa kecik je saiznya?Sebab sistemnya tak ada fungsi offline.So tak ada saiz map yang besar perlu didownload.sebagai contoh,saiz map Malaysia untuk aplikasi Sygic bersaiz lebih 500Mb kalau tak salah aku.Sekiranya berminat nak download,pastikan korang pelanggan pakej data mobile.

 

Konsep

Aplikasi Waze adalah sebuah aplikasi navigasi beserta arahan suara yang bukan sahaja memberi panduan ke destinasi yang kita nak pergi,ia juga dilengkapkan dengan real time traffic condition.Memang penting feature ni.Akaun pengguna-pengguna Waze seluruh Malaysia akan sentiasa memberikan maklumat trafik terkini untuk dikongsikan bersama pengguna lain.Contohnya kita boleh share keadaan aliran trafik,polis,kamera perangkap laju,kerja senggaraan jalanraya atau kemalangan.

Maklumat tadi akan dipamerkan di peta jalanraya untuk menunjukkan arah laluan dan kawasan yang sesak.Selain dari tu,maklumat keadaan jalanraya akan membantu sistem Waze mengira laluan yang terbaik secara automatik untuk mempercepatkan perjalanan.

Ada sistem navigasi yang memberi pilihan setting laluan seperti Fastest,Easiest & Economic.Katakan kita set ke pilihan Fastest.Masalahnya ia tidak akan menjadi Fastest sebab keadaan trafik sentiasa berubah-ubah.Disinilah aplikasi Waze menang besar melalui idea komuniti pengguna Waze tu sendiri yang menyumbang maklumat trafik semasa.Laluan sesak akan berwarna merah berserta animasi arah laluan yang terlibat.

 

Screenshot_2012-10-30-10-00-15-1

 

Navigasi

Dari segi navigasi,bagi aku peta jalanrayanya agak lengkap dan carian lokasi menggunakan alamat lebih mudah.Tetapi tiada fungsi carian lokasi menggunakan kordinat GPS.Arahan suara tepat pada masanya dan jelas.Cuma tiada pilihan Bahasa Melayu.Tapi pendapat aku baik dalam Bahasa Inggeris je sebab kadang-kadang arahan Bahasa Melayu lebih kucar-kacir,macam Sygic punya.

Satu lagi fungsinya yang agak baik ialah,fungsi pilihan route.Katakan route pertama yang dicadangkan berlaku sedikit sesak,sistem boleh mengira beberapa pilihan laluan yang jauh sedikit dimana mungkin keadaan trafiknya lebih baik.So,pilihlah mana-mana laluan yang berkenan dihati.Macam pilih kain pasang kat Gulati’s pulak ye?

Katakan kita tersasar dari route yang ditunjukkan,jangan risau.Sistem akan mengira route baru dengan cepat(bergantung pada coverage internet tempat tu).Tak macam Sygic,(Sygic lagiii!) yang suruh juga kita patah balik ke poin yang kita tersalah masuk.

 

Screenshot_2012-10-30-10-04-08-1

Contoh pilihan laluan;E35 Guthrie Corridor yang terbaik

 

Lain-lain

Pengguna Waze akan meningkat rankingnya mengikut berapa banyak jarak perjalanan anda menggunakan aplikasi Waze ini dan kuantiti sumbangan informasi yang korang bagi.Tapi tak taulah dapat apa.Sesiapa yang pernah ‘terkena’ dengan aplikasi yang bawak korang masuk jalan sehala(lepas tu kena hon kaw-kaw) bolehlah cuba Waze.Bagus atau tak sesebuah sistem navigasi tu senang je nak dinilai.Sampai ke destinasi tanpa sesat.Noktah.Apatah lagi free!

 

Tetapi…

Ada sesuatu yang perlu anda tahu.Aplikasi Waze dibangunkan oleh orang Israel iaitu Noam Bardin(CEO),Uri Levine(Co-Founder) dan jurutera software Ehud Shabtai(CTO).Ada lah beberapa orang lagi yang aku rasa semuanya Israeli.Aku tak tau macamana Israel boleh mengeluarkan produk best dan free macam ni tetapi developer Islam tak boleh.Ada alasan yang munasabah?

Dalam hal ni aku tak tau adakah aku berdosa kerana promote produk Yahudi secara tidak langsung.Apakah pilihan lain untuk aplikasi sistem navigasi yang bagus,cekap,free dan Islamik?Bagitahu aku kalau ada.Jangan sebut Garmin/PapaGo pulak.Diorang tak ada buat Android Apps yang cekap dan free.

 

*Tambahan untuk apa yang aku tulis sebelum ni.Baru-baru ni aku travel ke Kampung Piandang Baru yang terletak dalam mukim Siputeh,Perak.Agak rare jugak nama tempat tu.Aku cuba gunakan aplikasi Waze untuk kesana tapi malangnya mukim Siputeh tak dapat dicari.Terpaksalah aku guna khidmat Sygic,itupun tak dapat pinpoint exact location.Selesai urusan kat sana,sekali lagi aku cuba gunakan Waze untuk perjalanan balik sebab nak singgah Sabak Bernam.Tapi memandangkan Waze memerlukan liputan internet mobile yang agak kuat untuk berfungsi dengan pantas,dan Siputeh tiada DiGi Internet yang power,Sekali lagi Sygic menjadi hero dalam cerita ni.

Kesimpulan aku macam ni,Waze amat bagus di kawasan urban yang sentiasa ada liputan internet mobile tetapi ‘cacat’ di kampung-kampung sebab tak ada preloaded map untuk offline.Pendek kata tak boleh offline langsung.

Sygic pulak menang di mana sahaja sebab telah tersedia peta purbakala yang telahpun dimuatturun.Kelemahan ketaranya ialah peta tidak terkini(menyusahkan jika navigasi dikawasan bandar) dan arahan suara yang lembab plus mengelirukan.

Penyelesaiannya,simpan je dua-dua aplikasi dan guna mengikut kesesuaian tempat yang hendak dituju.Kalaulah Google Maps tu ada navigasi suara….

Post a Comment

Wednesday, October 24, 2012

Carian Terbaik Semalam;EO1e

Semalam adalah satu hari yang bersejarah untuk blog ni sepanjang aku berblogging.Untuk pertama kalinya,blog5zal mendapat lebih 1000 pageview dalam sehari.Tapi bukan sebab entri yang aku tulis semalam.Puncanya adalah kerana ada sesuatu berita hot yang berkaitan dengan apa yang aku tulis tahun lepas.

 

Screenshot_2012-10-23-23-19-39

Yaaa….berkenaan dengan enjin EO1e yang dibangunkan Petronas lebih sedekad yang lalu.Tapi kenapa tiba-tiba ramai yang berminat nak tau pasal enjin ni?

Puncanya adalah kerana berita dalam Berita harian Online semalam.

 

Berita Harian   PROTON guna enjin PETRONAS-125818

Maka ramailah peminat-peminat automotif tempatan mencari maklumat berkenaan enjin EO1 ni dan ‘malangnya’ mereka mendarat di blog aku.Hehee!Patutlah tiba-tiba semalam apehal entri lama paling banyak dapat view pulak.Rupanya Google rankkan blog aku pada kedudukan yang agak baik dalam carian keyword enjin EO1e.

Bila aku siasat lagi ada seorang hamba Allah yang mengepostkan entri aku tu ke laman web forum carigold dan linkkan sumbernya ke blog5zal.Terima kasih banyak la ye?Keseluruhan jumlah pageview semalam adalah 1,214,paling banyak sejak aku mula berblogging.

Kalau PageRank 3/5 atau 4/5 fuhhh!Manjang dok atas je memang syok la tengok graf trafik.Ada yang aku tengok kat ping busuk tu sampai puluh-puluh ribu pageview sehari.Ape benda la yang diorang tulis agaknya.

Berkenaan niat Proton nak gunakan enjin EO1,baguslah kalau diteruskan semula.Bayangkan dulu masa zaman aku sekolah,beria keluar news dalam paper yang cakap enjin ni bakal digunakan Proton tahun 2000.Sekarang dah hujung 2012,sungguh lembab automotif Malaysia ni.Tahun 2000 dulu enjin ni memang breakthrough dalam pencapaian Petronas,tapi entah apa silapnya projek tu senyap.Lepas tu dengar khabar segala berkenaan tentang enjin ni dah dijual ke syarikat China,Nanjing,Anjing,Hanjing……….errr… apekebendatah.Mujur niat nak beli semula harta intelek tu muncul semula.Sekarang dah tak ada alasan lagi kenapa kita tak mampu buat enjin sendiri secara besar-besaran.

 

Kita kan dah develop enjin CamPro?

Jujur cakaplah,enjin CamPro ni macam balik ke zaman silam.Baru nak pakai teknologi cam profile.Cam profile ni kalau faham betul bukanlah teknologi yang perlukan PhD pun nak tau konsep dia.Kemudian muncul teknologi CPS.Bayangkan EO1e dah pakai VVT tahun 1999 dulu!

Maaf kepada peminat Proton,renung balik dengan hati yang terbuka,canggih sangatkah CamPro itu.Jawab balik dalam hati,memang tak canggih langsung.

Bila enjin lama nak dipakai zaman sekarang,standardnya dah lain.Maybe ada beberapa standard antarabangsa yang perlu dilepasi contohnya ujian emisi.Tapi tak kisahlah sebab foundation dah kukuh.Bila dah pandai buat enjin for sure tau material apa nak guna,parameter yang sesuai,FC,karekteristik tork enjin dan sebagainya.Pendek kata tak adalah nak mula dari A semula.

Kesimpulannya,satu berita baik yang diberikan oleh Proton selepas diambilalih oleh DRB Hicom.Harapnya berjaya direalisasikan dan janganlah ditunekan enjinnya menjadi kurang tenaga batin.Semoga Proton mampu menjadi entiti automotif nasional yang mampu berjaya di peringkat global.

Oh ya,sebagai pemain utama automotif tempatan,rupa kereta paling penting.First impression.Designer kena tau predict rekabentuk/fesyen masa depan.Kekadang benda yang dibuat tu memang up to date pada masa design tu dibuat,tapi bila kereta siap design tu dah jadi ketinggalan zaman.Wajib kena mampu meramal fesyen kereta.Sekian.

Post a Comment