Tuesday, November 1, 2011

Panasonic Lumix LX3

Apakah kamera ini?

Ni kamera kompak Panasonic Lumix LX3 yang sempat aku godek-godek sebelum adik aku ke China.Siri LX tak sama macam siri GF yang boleh ditukar-tukar lens.Beza harga pun sangat jauh.Aku pernah tengok kamera digital kompak swappable lens jenama Olympus dengan tag harga RM22xx.Mahal gila.Yang ni murah sikit,around 1k je.
Aku ni tak tau sangat nak cerita bab gadget terutamanya kamera ni.Cuma boleh share apa yang aku dapat bila uji kamera ni.Memula tengok spec dulu,tapi banyak sangat kalau nak ditaip,so baca jelah kat sini .





Mengikut keterangan dalam laman web Panasonic,katanya "Conversion lens compatibility:Yes".Tak taulah macamana nak tukar,terlebih godek kang tercabut pulak lensnya.Tapi dalam aksesori memang ada pilihan untuk tambah wide angle lens.Itu saja.
Ok,dari segi luaran nampak kemas dan hensem jugak kamera ni.Nampak macam tak ada flash light bukan?Sebenarnya ada,cuma tersembunyi dengan cantik.Posisi butang untuk keluarkan lampu flash betul-betul dekat dengan jari telunjuk kiri bila kamera dipegang.Juga disediakan hot-shoe untuk external flash.
Ada dua warna pilihan,satu lagi silver.Sebelum amik gambar,kena tune dulu,tapi kalau nak mudah,pusing je dial kat atas.Pilih la memana intelligent setup yang ada.Nak cuba-cuba eksperimen memacam setup pun senang,tapi kena study sikit lah,tak boleh semberono jugak.
Apa-apa kamera pun,aku paling suka main gambar makro.Tapi dengan kamera ni bagi aku,macro zoomnya tak cukup close up.Entah apa setting yang tak kena agaknya tu.Untuk high speed subject,kamera ni ada pilihan shutter speed  sampai 1/2000sec.Asalkan cahaya cukup,gambar mesti cantik.Satu lagi,kamera ni dilengkapi lampu assist AF(Auto Focus).Lampu merah ni bagi aku annoying,biasa aku offkan je,hehe!
Lain-lain lebih kurang sama dengan kamera digital yang terdapat dipasaran,prinsipnya senang digunakan.Just snap!snap!,tak payah serabut kepala.Sebagai asas ke peringkat fotografi yang lebih tinggi,boleh la belajar dengan kamera macam ni dulu.Apa itu aperture,shutter speed,exposure,ISO,dan sebagainya.Banyak lagilah pelajaran mengambil gambar cantik ni.Belajarlah dari orang yang pakar dalam bidang ni.
Gambar yang cantik tak semestinya datang dari kamera SLR mahal.Kamera apa pun dipakai,yang penting teknik kena ada.Aku tak pakar bab kamera ni,sembang lebat aku pandai la,haha!

Post a Comment