Saturday, November 26, 2011

Minggu Ni Maharaja Lawak Mega Kurenggg!

Siapa tengok Maharaja Lawak Mega semalam?Minggu ni temanya purbakala,tapi pada pendapat aku,hampir semua kumpulan fail untuk menzahirkan lawak dan melontarkan punchline yang bertalu-talu(komen pandai!).Persembahan kebanyakan kumpulan pada tahap sederhana sahaja,cuma yang agak menarik persembahan dari kumpulan Boboi.
Wakil dari Indonesia,Saehu aku rasa agak bijak dan kreatif tapi kebanyakan orang lambat faham mungkin sebab faktor bahasa.Tapi serius,bagi aku jenaka Saehu ialah jenaka yang bijak.Kumpulan 3G,Osbon,Pimai dan Hiro yang aku jangkakan dapat memberi persembahan menarik,rupanya tahap average saja.
Minggu ni Datuk Chef Wan kembali menjadi juri,dan kembalinya juga kritikan pedasnya yang fuhhhh!!Gua dengar pun panas baii!!Mana taknya,minggu ni aku rasa minggu yang paling mandom.Agak suram dan kurang masin.Perkataan kejadah apa aku pakai ni.
Gila kau,hadiah 350k takkan bagi persembahan level macam tu.So,ada relevannya jugak kritikan pedas Chef Wan.Owh!Satu lagi tertinggal.Kumpulan BP paling tak clear penceritaannya minggu ni.Tak faham aku,lepas tu feeling rasa bercampur-campur bila tengok Sobri yang cakap macam halilintar tu.Bob pun nampak tak cukup fit,seeloknya berehat dulu sampai betul-betul sembuh.

(Masih terkenang pantun bertalu-talu dari Osbon dan Gugurl dengan CPRnya...(Chwins Park Rangers..macam bedal je?!)

Post a Comment

Friday, November 25, 2011

Cari Borang Pemastautin JAIS?

Kadang-kadang bila aku semak keyword yang orang search,agak ramai yang cari Borang Pemastautin JAIS.Dulu,borang ni boleh dimuat turun dari lama web JAIS.Sekarang dah tak ada lagi.


Segala urusan berkenaan permohonan perkahwinan akan dilinkkan terus ke sistem NCR(Nikah,Cerai dan Rujuk) JAIS.
So,sesiapa yang nak download borang ke,atau apa-apa urusan yang berkenaan sila KLIK SINI .Okeh?Daftar dan ikut arahan yang diberikan.Trimas!

Post a Comment

Jadual Perlawanan EPL Minggu Ini,26&27 November 2011

Sebut pasal bola EPL,tak ada kelab lain yang aku minat nak cerita,kecuali Arsenal.Kelmarin,van Persie sekali lagi membawa Arsenal selangkah kehadapan dalam liga Juara-Juara dengan dua jaringan menewaskan Borussia Dortmund 2-1.
Kembali ke kancah Liga Inggeris,Arsenal masih di tangga ke-7 dengan 22 mata,sama dengan kelab Chelsea dan Liverpool.Dua pencabar baru tangga teratas EPL musim ini Tottenham dan Newcastle masih 'tegar' dikedudukan ke-3 dan 4.
Perlawanan menarik minggu ni,Manchester United vs Newcastle pada hari Sabtu dan Liverpool vs Manchester City.Mampukah Newcastle dan Liverpool mencipta kejutan?Jika ya,satu berita baik untuk Arsenal.Newcastle bertandang ke stadium yang dah tak keramat iaitu Old Trafford dan Liverpool melayan kunjungan Manchester City ke Anfield.
Perlawanan lain sepanjang hujung minggu ini:

Sabtu,26 November 2011

Stoke vs. Blackburn Rovers
Time : 8.40pm
Channel : 812/832

Chelsea vs. Wolves
Time : 10.55pm
Channel : 813

Manchester United vs. Newcastle United
Time : 10.55pm
Channel : 812/832

Sunderland vs. Wigan
Time : 10.55pm
Channel :-

WBA vs. Tottenham
Time : 10.30pm
Channel :817/831

Ahad,27 November 2011

Bolton vs. Everton (D)
Time : 2.00am
Channel : 813/832

Norwich City vs. QPR (D)
Time : 4.00am
Channel : 817/831

Arsenal vs. Fulham
Time : 1.15am
Channel : 817/831

Swansea City vs. Aston Villa
Time : 9.25pm
Channel : 812/832

Liverpool vs Manchester City
Time : 11.00pm
Channel : 817/831

Post a Comment

Membebel(Tiba-Tiba)


Teramat jarang aku ulaskan isu hiburan tempatan dalam blog aku ni.Tapi kali ni sesuatu yang aku rasa agak 'hangat' diperkatakan seminggu dua ni.Isunya tentang pertikaian Anugerah Industri Muzik (AIM) untuk kategori Lagu Terbaik yang sebelum ini adalah milik Yuna,atau nama sebenarnya Yunalis Zarai melalui lagu 'Penakut'.
Dimana-mana juga media maya hari ni memaparkan lanjutan kisah anugerah tersebut yang akhirnya berpindah milik kepada Anuar Zain melalui lagu tema Hikayat Merong Mahawangsa iaitu 'Sedetik Lebih'.
Menurut kriteria RIM,Anugerah lagu Terbaik haruslah pemenang satu daripada empat sub-kategori.Bagaimanapun,Yuna dengan professionalnya memulangkan semula anugerah tersebut kepada Anuar Zain yang berasa agak 'janggal' untuk menerima trofi.
Khabarnya kesilapan berpunca dari firma audit luar rasmi AIM,Ernst & Young.Macam-macam hal...Kawan sekuliah aku dulu selalu sebut,'Kalau tak pandai kira,lain kali bawak la kalkulator!"


Tinggalkan kisah Yuna...

Gaji dah masuk,petang ni aku nak bawak wife aku makan Swedish Meatball IKEA,chicken wing dan Princess Cake.Dia yang teringin nak makan,jual nama baby dalam perut,konon-konon baby yang nak.Haha!Takpe...i know your feeling.Petang ni lepas makan kita pergi pet shop kat IKANO pulak.Lama dah tak masuk kesitu tengok akuarium saltwater.

Ini contoh akuarium yang kecik,botol kaca kat rumah aku besar.Nak dibiarkan kosong,sayang pulak.Baik letak tiger barb barang 2-3 ekor,guppy 5-6 ekor,cantik juga.Apapun yang pentingnya kena dapatkan air pump dulu.B4 dis memang aku ada bela ikan akuarium kat kampung.Selang dua minggu tukar air.Lepas aku berhijrah kebandar,air akuarium sampai surut,kotor,takde siapa nak jaga.Aku selalu istilahkan tabiat merenung ikan berenang dalam akuarium sebagai 'terapi minda'.Tinggal kat bandar ni serabut kepala,balik rumah tengok ikan berenang,kepala pun kurang stress.
Hujung minggu ni sepatutnya aku balik kampung,cuti whole week minggu depan pun dah approve.Entah macamana boleh hilang mood pulak.Selalunya aku tak pernah tak teruja bila sebut bab balik kampung.Hati masih panas lagi dengan beberapa isu dua hari lepas.





Post a Comment

Thursday, November 24, 2011

Tertangkap Ikan Tuna Seberat 400kg

Tahun lepas,seekor tuna seberat 754 pound (342kg) dilelong pada harga $396,000 di sebuah pasar di Jepun (Tsukiji Market).Berapakah harga seekor tuna dengan berat mencapai 881 pound (399.6kg)??
Harganya dianggarkan menghampiri $500,000,malangnya untuk nelayan Massachusett bernama Carlos Rafael,ikan itu dirampas pihak berkuasa kerana tertangkap menggunakan jaring.


Menurut undang-undang Akta Konvensyen Tuna Atlantik,adalah salah menangkap bluefin tuna dengan menggunakan kaedah selain dari memancing,hand-line ataupun tempuling.Rafael menerima amaran bertulis tetapi tidak dikenakan sebarang tindakan.
Ikan itu dibayar dengan harga $5,000 dan menurut Rafael dia lebih rela menyedekahkan ikan itu daripada dijual dengan harga yang begitu murah.Tuna tersebut akan dijual ke luar negara dan hasil penjualan akan masuk ke poket NOAA(National Oceanic and Atmospheric Association).Malang sungguh Encik Rafael!

*sumber Reuters

Post a Comment

Figura Tintin Adventure

Lepas filem ditayangkan,macam biasalah,figura akan menyusul.(apasal ayat ni macam aku dah ulang banyak kali??)Figura dari filem Tintin untuk dipertimbangkan samada mahu dipamerkan dalam almari kaca korang.



Keluaran Plastoy,set pertama Tintin dan motorsikal berharga 25 Euro,set kedua Tintin,Haddock dan aksesori berharga 19.80 Euro dan ketiga collector box mengandungi semua karekter,kapal terbang (10pcs) berharga 29 Euro.Boleh dibeli disini .

Post a Comment

Yang Tak Seronok Dilihat


Pagerank is valid tu dah agak melegakan,tapi bila baca 'memo' dalam kotak merah tu yang jadi tak syok pulak.Katanya very little quality backlink.Sumpah aku tak tau macamana nak create quality backlink.Jenuh dah baca tutorial dalam blog/entri orang lain,tapi still tak faham jugak.
Adakah maksudnya pagerank dan backlink berkait rapat dengan jumlah/kuantiti sites linking in?Buat masa sekarang,macam ni lah kedudukan Pagerank aku.Rujuk entri lama ni untuk cerita dulu-dulu.

September 2010
Screenshot diatas ni masa aku pakai domain blogspot dulu,lama dah.Bulan September tahun lepas.Tengok sites Linking In ada berapa?Punyalah banyak,padahal aku takde usik apa-apa pun.Tau taip entri je masa tu.Pagerank pun aku tak tau lagi apekejadahnya masa tu.Siap dapat 4 bintang review tuh!
Statistik Alexa sekarang?Ni dia:

November 2011
Lagi teruk dari dulu yang lama.Itupun ranking Alexa dah turun slow-slow,kalau tak dekat 4 juta lebih.Kesimpulannya?Aku tak pasti Alexa ni waras ke tidak,haha!

Post a Comment

Segalanya Tentang Wang Ringgit

Entah dari mana aku nak mula...

Kalau semua benda dalam dunia ni boleh dinilaikan dengan duit,apa yang jadi agaknya?Aku dah lama bersedia untuk hadapi benda-benda macam ni.Kerana DUIT,keluarga berpecah belah,bermasam muka,tak mahu tegur menegur.Salah faham berlaku,buruk padahnya.
Bila sebut soal duit,semua nak duit.Kalau boleh apa bentuk pertolongan harus dalam bentuk duit.Kalau pertolongan tu bukan dalam bentuk kertas yang dipanggil duit,orang mudah lupa.
Tapi tak semestinya duit jadi ukuran.Sesetengah pertolongan tak semestinya mampu dinilaikan dengan duit.Malangnya,pertolongan semacam tu yang orang mudah lupa.

Antara Kedekut dan Keperluan
Beban sarahidup di bandar ni tak siapa boleh bayangkan berapa jumlah yang memadai.Pendapatan sederhana suami isteri mencecah 5k sekalipun aku masih boleh katakan cukup-cukup makan.
Aku agak lali dengan gelaran 'kedekut' sebab peduli apa aku dengan gelaran tu.Orang lain tak nampak betapa berhati-hatinya aku supaya perbelanjaan tak terbabas.Itu pun kerap terbabas juga,mujur isteri banyak membantu.Banyak benda yang aku nak,tapi kekangan kewangan lebih utama.Sabar,sampai masa akan dapat juga.Keutamaan adalah nafkah yang sememangnya wajib untuk ditanggung ketua keluarga.Tanggungjawab yang takkan habis.Setahun sekali bila sampai masa,roadtax kereta hampir expired,tayar kereta pun dah nipis,servis etc.Pernah orang lain fikir,mana nak kaut duit untuk semua tu?Orang tak pernah tanya,dan kita sendiri pun tak perlu nak tunjuk rasa tertekan depan orang ramai.Sebaliknya,orang tak tahu yang kadangkala masalah kewangan menyebabkan kita berbalah dengan isteri.

Tidak Mudah jadi Abang
Sebagai seorang abang,sanggup tak korang diluar sana mengecewakan harapan adik-adik korang?
Sebagai seorang abang,sanggup tak korang tinggalkan ibu korang berseorangan dikampung?
Sebagai seorang abang,sanggup tak korang bergaduh dengan mertua semata-mata ingin berbakti kepada ibu kandung korang?
Dan sebagai seorang abang,berapa kerapkah korang balik menjenguk ibu dikampung?


Sokongan Isteri
Aku bersyukur mempunyai isteri yang memahami tanggungjawab aku kepada keluarga.Malahan tak pernah lupa buahtangan,sentiasa memberi sokongan moral untuk aku kerap pulang ke kampung.Bunyinya mudah,tapi dengan air liur,takkan sampai kemana.Perbelanjaan bahanapi,tol,servis semuanya bernilai jika diterjemahkan dengan duit.Kalau sebulan dua kali balik kampung?Kiralah sendiri.Kalau bukan isteri aku membantu,entah berapa bulan sekali baru aku dapat menjenguk kampung.
Aku mungkin kurang risau kalau ibu yang ditinggalkan tahu menunggang motorsikal atau memandu kereta.Masalahnya ibu aku bukanlah ibu-ibu moden seperti dibandar.Soal barang keperluan,sakit demam,soal keselamatan,sentiasa aku fikirkan.

Terlupa Atau Tak Nampak?
Tapi orang mudah lupa...
Kalau pertolongan itu bukan dalam bentuk wang ringgit,tak siapa pun ingat.Aku sedikit terkilan bila isteri aku menjadi 'mangsa' keadaan.Sesekali aku menghadapi kesulitan,rupanya menjadi isu 'hangat' yang menyebabkan segala-galanya dilupakan orang.
Andai siapa yang berkenaan terbaca,tolong faham kenapa selepas ini pertolongan dari aku akan jadi maha berat.Seberat-beratnya...




Post a Comment

Wednesday, November 23, 2011

Corat-Coret Sukan SEA Ke-26

1)Ganjaran RM10,000 untuk setiap pingat emas pertama yang dimenangi atlit Malaysia kelihatan jauh lebih kecil berbanding Indonesia.Dikhabarkan,setiap emas yang dimenangi akan diberi ganjaran 200 juta Rupiah(RM72,000).

2)Seperti kebiasaan dalam temasya Sukan SEA Ke-26,penonton tuan rumah tidak menghormati lagu kebangsaan negara lain.

3)Aaliyah Choong Hanifah ialah atlit termuda yang memenangi emas iaitu pada usia 8 tahun.

4)Semasa dalam perjalanan untuk ke stadium bagi perlawanan akhir bolasepak antara pasukan negara menentang tuan rumah,petugas media tempatan dan pasukan Malaysia terpaksa menempuh halangan dan ejekan provokatif penyokong-penyokong Indonesia.Semuanya terbalas apabila Malaysia menang 4-3 dengan penentuan penalti.

5)3000 polis dan enam ekor anjing digunakan sebagai langkah keselamatan semasa pertemuan final bolasepak Malaysia vs Indonesia.

6)Dua penyokong bolasepak Indonesia maut semasa perlawanan akhir Malaysia vs Indonesia di Stadium Gelora Bung Karno.

7)Kontinjen Malaysia meraih sejumlah 59 emas,50 perak dan 82 gangsa;mengatasi sasaran awal 40-45 emas.Tuan rumah mengungguli kutipan pingat dengan 476 pingat,182 emas,151 perak dan  143 gangsa.

8)Pemain Indonesia yang berasal dari Kepulauan Papua,Titus Bonai atau dipanggil 'Tibo' mempunyai tabiat aneh;beliau sering menggoyangkan jaring pasukan lawan sebelum freekick diambil.Tetapi semangat kesukanan dan professionalisma beliau harus dipuji.


Post a Comment

Ganjaran Untuk Pasukan Malaysia B-23


Durian runtuh!
Pingat emas dapat,duit pun dapat.Pasukan kendalian Ong Kim Swee bakal menerima ganjaran RM30,000 seorang termasuk pegawai pasukan B-23.
Presiden FAM,Sultan haji Ahmad Shah berkenan mengurniakan sumbangan peribadi atas kejayaan menumpaskan Indonesia dua kali di Stadium Gelora Bung Karno dalam Temasya Sukan SEA.
Ganjaran lain yang bakal diterima ialah dari FAM sendiri.

*Sumber Kosmo

Post a Comment

Tuesday, November 22, 2011

Terbaik Dari Pasukan Malaysia Bawah 23

Mukadimah cerita untuk pagi ni pastinya kisah kejayaan Pasukan Bawah 23 Malaysia yang berjaya meraih pingat emas Sukan SEA malam tadi selepas menewaskan Indonesia 4-3 dalam penentuan penalti.
Sejujurnya sebagai penonton dan juga penyokong pasukan Malaysia,perlawanan malam tadi sangat 'meresahkan' kerana kekuatan pasukan kelihatan seimbang.
Sebenarnya permainan mampu ditamatkan tanpa perlu tambahan masa,sebab Malaysia memiliki peluang terbaik beberapa kali.Sekiranya Fakhri Shaarani bermain dengan lebih cermat dan tenang depan pintu gol lawan,tak mustahil Malaysia boleh menang dengan dua atau tiga gol.
Apapun segalanya dah berakhir dan hasil perit jerih bermain 120 minit,membuahkan hasil yang membanggakan.Pujian untuk semua pemain yang berusaha keras dan paling membanggakan,prestasi penjaga gol Khairul Fahmi yang bermain dengan sangat baik,menyelamatkan gawang beberapa kali ketika permainan berlangsung.

Image from Tempo Interaktif
Bermain penalti sememangnya kelebihan untuk Khairul Fahmi.Beberapa kali beliau dapat membaca arah sepakan pemain Indonesia.Sekali lagi pasukan Malaysia mengecewakan harapan jutaan rakyat Indonesia yang ternanti-nanti pingat emas yang dianggap paling bernilai dalam temasya sukan SEA kali ini.Mmemetik kata-kata Menteri Olahraga Indonesia,Andi Alfian Malarangeng,"Kita memang juara umum SEA Games,tapi kalau sepak bola kalah,seperti makanan tanpa sambal".

Tahniah pasukan Malaysia!

Post a Comment

Saturday, November 19, 2011

Gelak Pagi Sabtu

Amacam Maharaja Lawak Mega Minggu 4?Malam tadi aku rasa kebanyakan kumpulan punya persembahan sangat bagus terutamanya Kumpulan Boboi dan Osbon .Sakit pipi gua gelak.Pagi ni buka Youtube layan kat situ,bantai gelak lagi.Pastu tah macamana terserempak video ni pulak.Ada tiga siri,paling gua suka Part 3.

Layannn!

Post a Comment

Friday, November 18, 2011

Jadual Perlawanan EPL Minggu Ini

Pertamanya,tahniah untuk skuad bimbingan Ong Kim Swee atas kemenangan tipis 1-0 mengatasi Indonesia dalam perlawanan peringkat kumpulan semalam.Sekiranya Izzaq mempunyai penyudah yang baik,pastinya Indonesia malu besar.
Minggu lepas tak ada perlawanan EPL,kebanyakan pemain bermain untuk negara masing-masing.Kedudukan tangga liga masih didahului Manchester City,kedua Manchester United,dan ketiga Newcastle.Chelsea dan Tottenham mempunyai pungutan mata yang sama,cuma Tottenham kekurangan satu perlawanan.Begitu juga Liverpool dan Arsenal,mengutip 19 mata dari 11 perlawanan.
Dua perlawanan yang dijangka menarik hujung minggu ini,Sabtu,Manchester City bertemu Newcastle United dan hari Ahad,Chelsea melayan pasukan The Reds.Perlawanan lain sepanjang hujung minggu adalah seperti berikut:

Sabtu,19 November 2011

Norwich City  vs. Arsenal (1-2)
Time : 8.40pm
Channel : 812/832

Stoke City vs QPR (2-3)
Time : 10.30pm
Channel : 817/831

Everton vs. Wolves (2-1)
Time: 10.55pm
Channel : 813

Manchester City vs. Newcastle (3-1)
Time : 10.55pm
Channel : 812/832

Ahad,20 November 2011

Sunderland vs. Fulham (D) (0-0)
Time : 2.00am
Channel : 813/832

West Bromwich Albion vs. Bolton (D) (2-1)
Time : 4.00am
Channel: 817/831

Swansea vs. Manchester United (0-1)
Time : 1.15am
Channel : 817/831

Chelsea vs. Liverpool
Time : 23.00pm
Channel : 817/831

Selasa,22 November 2011

Tottenham vs. Aston Villa
Time : 3.55am
Channel :812/832




Post a Comment

Thursday, November 17, 2011

Permainan Bebudak Zaman MS-DOS

Kekadang bila idea tak mari,semak jugak kepala.Time ni la peluang nak update pun,balik rumah kang dah takde masa nak buat entri(sebenarnya dirumah tiada perkhidmatan internet,uhuk!).Nak cerita apa agaknya ni....

Jom masuk mesin time travel buatan anak tempatan................BUZZZ!!(bunyi mesin ke bunyi YM?)

Tahun awal 90an
Zaman ni aku kecik lagi,tapi rangkum sekali la memana tahun dalam 90an tu.Kira time yang sesuai la ni.Apa sebenarnya yang aku nak cerita sampai kena time travel ni?Hahaha!Sebenarnya saja-saja aku nak mengenang balik permainan-permainan yang dah tak dimainkan bebudak zaman IPhone.Sekarang kan dah nak dekat cuti sekolah.Aku suka cuti sekolah,macam-macam akitiviti outdoor boleh buat.
Masa aku bebudak dulu,permainan ada musim.Terutamanya cuti sekolah.Kalau musim layang-layang,semua main layang-layang,jenis mak ayah senang hulur duit(takpun seluk kocek seluar bapak),beli je kat kedai,baru 50sen.Apa jenis gambar superhero,semua ada.Jenis yang taknak menyusahkan bapak,buat sendiri guna kertas suratkhabar.Rangka layang-layang guna buluh kering yang diraut.Bebudak sekarang?Raut lidi pun tak pandai gamaknya.
Bosan main layang-layang,tukar main guli.Aku dulu tak la jaguh sangat main guli.Bawak modal berentap 20 biji,balik kosong.Biasanya dalam banyak-banyak guli,mesti ada sebijik guli 'master'.Ada 'ong' punya guli la orang kata.Zaman bebudak dulu iman tak kuat lagi,percaya benda-benda karut,guli semua sama je.Sebenarnya pandai baling dengan tak je.Tapi betul,main guli memang aku tak terer,terjebak tetap terjebak.Kena follow trend kalau nak berkawan dengan anak jiran.
Tinggal musim guli,masuk musim gasing pangkah pulak.Haaaa....main gasing gua boleh kerek sikit.Main gasing pun ada beberapa teknik karut jugak.Paku gasing tu dipipihkan jadi macam mata lembing,so bila memangkah,sompek badan gasing kengkawan,haha!Tak tau sompek tu apa?Sompek tu maksudnya terserpih.Nak mengelakkan gasing kita pulak tersompek dipangkah orang,senang je...Tepek paku tekan banyak-banyak keliling gasing,takde la badan gasing tembus kena paku bila dipangkah.Amacam,genius?Cuma satu jela,permainan gasing ni bahaya sikit.Laman rumah dah tentu hancur.Bayangkan kalau gasing tu landing kat kepala,huuuuuu!!!
Zaman aku dulu,main permainan macam ni memang serius.Merantau ke blok-blok lain(perkampungan felda ada banyak blok,satu blok satu puak),bukan cari gaduh,ajak lawan main game kampung.Main badminton pun macam tu jugak.Kongsi duit beli shuttlecock,libas sampai bulu tertinggal dua-tiga helai.Bukan kemenangan yang dicari,kepuasan bermain tu yang penting.Sifat tu aku terbawa-bawa sampai sekarang.Entah kenapa aku tak kisah sangat kalau tak menang,asalkan semua orang seronok.
Yang aku dapat ceritakan ni cuma sikit je dari warna-warni kehidupan zaman kanak-kanak aku bila cuti sekolah.Banyak lagi kisah yang menarik dan mungkin juga sama dengan orang yang hampir sebaya dengan aku.Ada masa aku cerita lagi.Jadi budak kampung memang best!


Post a Comment

Demam Sudah Pergi Jauh

Akhirnya,dapat juga kembali meneruskan kerja lepas didiagnosis menghidapi acute pharyngitis.Duduk melepek kat rumah pun bosan,nak tidur tak boleh,kepala sakit.Malam tadi baru dapat tidur lena,siap mimpi jadi superhero lagi.Punyalah penat berlawan,sampai sakit badan.Yang peliknya tiap kali aku hampir nak kalahkan musuh,boleh pulak keluar menu pilihan,'Retry?' Yes,No.Dua tiga kali aku terpilih Yes,dok ulang-ulang lawan enemy yang sama.Haii....demam-demam ni mimpi pun merepek habis.Hari ni,giliran wife aku pulak melepek,dah terjangkit agaknya.
Dua hari MC,lain macam persekitaran jalanraya masa on da way nak ke tempat kerja.Hari ni ramai pulak driver bawak kereta sesuka hati nak potong kiri,masuk emegency lane,rushing macam nak terberanak.Minta maaf la kalau ada pihak yang terasa.Selalu aku perhatikan,biasanya driver Cina,sama je lelaki perempuan.Nanti aku buat research tabiat memandu mengikut klasifikasi bangsa.Baru la adil,tak main la tuduh semberono.Kang orang kata aku racist pulak.
Sebelum buat entri yang sesuai dengan keadaan semasa,jengah-jengah dulu blog lain.Apa cerita terbaru agaknya sehari-dua ni.

Post a Comment

Monday, November 14, 2011

Boleh Tahan Filem Indonesia Ni

Sejak malam semalam,badan aku sejuk menggigil lepas makan malam,ditambah dengan sendi-sendi yang sakit.Sampai ke pagi,rasa macam ok sikit,maka malas aku nak mc.Sampai kilang,makin parah pulak.Dari pagi aku mengerekot dalam bilik 'tahanan' sampai jam 3 petang.Itu pun sebab lapar.Besok,aku terpaksa mc.
Semalam balik rumah aku tengok wife aku layan Astro Box Office,cerita Indonesia,Istri Bo'ongan.Maksudnya Isteri Olok-Olok.


Jalan cerita agak menarik,cuma untuk anak-anak kecil memang tak sesuai langsung.Filem ni dilakonkan oleh Fahrani dan Julia Perez.First time aku tengok Julia Perez berlakon.Sebelum ni aku tau dia ni menyanyi je,kagu 'Belah Duren'.
Pegi kat Youtube,tengok macamana videoklip lagu tu.Filem ni tak sesuai untuk penonton yang belum matang sebab agak kelucahan sikit,ditambah lagi dengan pakaian Julia Perez yang 'seadanya'.Semalam aku heran jugak,kenapa diblurkan area dada Julia Perez,besar sangat ke(agak provokatif jugak la saiznya).Rupanya dari sudut tepi,nampak ada benjolan sikit.Mak aiii....tak pakai bra rupanya.
Mujur channel ABO agak tersorok jauh,(952,953).Filem ni memang ratingnya 18 tahun keatas,tapi mana la tau terpasang depan anak-anak.Aku yang tengok ni pun boleh demam.

Post a Comment

Sunday, November 13, 2011

Animasi Terbaik;The Adventures of Tintin


Petang  semalam aku dah pergi tonton filem ni.Awalnya aku rasa nak komplen je kat staff Cineplexes pasal gambar blur masa awal-awal filem ni dimainkan.Memula aku ingatkan diorang termainkan filem versi 3D,aku tak beli tiket 3D pun.Mujur tak sempat aku bangun,gambar dah cantik semula.Baru nak lega,kumpulan bebudak baru nak mimpi basah duduk barisan depan aku buat hal.Kejap-kejap bertukar-tukar seat.Rasa nak terajang pun ada.Dah beli tiket,ada nombor seat memasing,duduk ajelah diam-diam ye dok?
Oklah,cerita pasal filem pulak.Filem animasi CGI Tintin ni bermula dengan seorang wartawan bernama Tintin bersama anjingnya Snowy,yang membeli sebuah model kapal terkenal suatu masa dulu bernama Unicorn.Rupanya tersembunyi klu lokasi harta karun dalam model kapal tersebut,menyebabkan Tintin dikejar orang yang nak merampas klu tersebut dari beliau.Secara tak langsung Tintin terlibat dalam pencarian lain-lain klu bersama musuhnya.
Tintin bertemu Kapten Haddock iaitu waris kepada kapten kapal Unicorn ketika dalam perjalanan diatas kapal Karaboudjan.Pengembaraan Tintin boleh aku umpamakan macam Indiana Jones,tapi dalam versi animasi.Penuh aksi,animasi yang teliti dan cantik buat kita tak perasan filem ni hampir dua jam.
Juga satu watak penyanyi opera bernama samaran Milanese Nightingale yang aku nampak macam penyanyi Adele.Di penghujung filem,harta karun kapal Unicorn tak banyak ditemui tapi rasanya akan ada sambungan filem pengembaraan Tintin ni.Secara keseluruhan,filem animasi ni memang menarik,tak membosankan langsung.Cuma sikit rasa kosong sebab tiada awek sidekick menemani pengembaraan Tintin.Aku pun tak pernah baca komik Tintin,harap penah dengar gitu-gitu jela masa zaman sekolah dulu.

Post a Comment

Friday, November 11, 2011

Filem Angry Bird?

Angry Bird jadi filem?Tak sure samada trailer ni fanmade movie atau memang dalam produksi.Tapi burung-burungnya FAIL siot.Apesal tak buat CGI je?


Post a Comment

Lawak Sukan SEA Ke-26 Dari Indonesia

Lawak apakah yang Indonesia buat sekarang ni?

Beberapa venue pertandingan seperti stadium,pusat akuatik,arena bola tampar pantai dan juga padang baseball masih belum siap.Khabarnya Sukan SEA ke-26 yang berlangsung di Jakarta Palembang dicemari kes rasuah berkenaan tender projek sehingga mengganggu kelancaran pembinaan.
Sebelum ni dalam segmen sukan Buletin Utama,pasukan bolasepak Malaysia terpaksa berlatih sejauh 2 jam perjalanan dari tempat penginapan.Tuan rumah main serangan psikologi nampaknya.Yang terbaru,dalam akhbar The Star,kapal-kapal tentera laut dijadikan ruang tidur tambahan dan keracunan makanan berlaku kepada beberapa pasukan negara yang bertanding.




-Rasuah banyak,pekerja binaan lari ke Malaysia pun banyak,sebab tu tak siap.

*Sumber The Star

Post a Comment

Gurau Jangan Melampau

Semalam aku tertonton rancangan Wakenabeb yang bersiaran di NTV7.Dah lama aku tak tengok Wakenabeb,rupanya pengacaranya pun dah lain.Selalu aku tengok Bang Bang Boom dengan beruk Bobo je.Pengacara untuk musim baru Wakenabeb yang dengarnya lebih licik,berani,ganas,dan lebih Zionis ialah Awie,Wahid,Tam Suhaimi dan Shiera Aiyob.


Episod malam semalam dimulakan dengan kes apa tah,nampak macam geng mat Kelantan buli budak kecik.Aku tak bagi tumpuan sangat sebab tengah makan.Lepas tu masuk part two,scene 'mengenakan' Kilafairy dalam sebuah butik.Muncul mamat psiko yang konon-kononnya nak buat jahat kat Kilafairy dengan bantuan dalang Shiera Aiyob.Tak jelas kedengaran apa yang dikatakan oleh mamat psiko tu kepada Kilafairy...rogol-rogol macam tu la.
Tak paham aku rancangan TV percuma zaman sekarang ni.Mungkin ada segelintir penonton yang suka tengok mangsa menangis ketakutan,tapi bagi aku nak bergurau biarlah berpada-pada.Patutnya Kilafairy sepak je telor mamat tu.Pastu cakap 'Lukenasepakteloramacamsenaktakbeb!'

Anak buah aku yang umur 6 & 4 tahun tercengang-cengang tengok rancangan macam tu.

Post a Comment

Miranda Kerr dan $2.5M Fantasy Treasure

Tersarung kemas di badan isteri Orlando Bloom adalah pakaian dalam Victoria Secret yang bernilai $2.5 juta.Miranda Kerr,model yang berasal dari Australia menggayakannya di pentas catwalk semasa Victoria Secret Fashion Parade yang berlangsung di Lexington Armoury,New York.


Untuk harga setinggi itu pada sehelai bra Fantasy Treasure,harganya termasuk kira-kira 3,400 butir permata,142 karat berlian dan beberapa jenis batu berharga seperti mutiara,citrine dan aquamarin.Sehelai bra berjenama Victoria Secret siri Dream Angels dijual pada harga $48 hingga $98(aku terpaksa melayari laman web Victoria Secret untuk mendapatkan tahu harga ni).
Fantasy Treasure mungkin bukan untuk dijual.Siapa yang sanggup keluarkan duit sebanyak tu hanya untuk sehelai bra.Jadi untuk sesiapa yang kreatif,beli saja sehelai Triumph,sulamkan dengan manik-manik atau kristal untuk menggembirakan suami.

Adakah aksesori seperti kasut dan objek seumpama ekor merak termasuk dalam pakej harga $2.5 juta?
Rasanya tak.



*Sumber DailyMail

Post a Comment

Thursday, November 10, 2011

Toyota Avanza Veloz di Indonesia

T

Toyota Avanza Veloz spec tertinggi dari siri New Avanza yang dilancarkan di Indonesia oleh PT Toyota Astra Motor.Dijual pada harga Rp170 juta(RM51,000) untuk transmisi manual dan Rp180 juta (RM54,000) untuk automatik.
Digerakkan dengan enjin 3SZ-VE 1.5liter,empat silinder 16 injap VVT-i yang menghasilkan 104ps @ 6000rpm.Dengan rupa baru yang dirombak sepenuhnya,Avanza Veloz tampil dengan lampu depan rekaan baru,gril berkrom,fog lamp,dan yang ketara rim aloi 15 inci dengan tayar 185/65.




Spesifikasi:

Enjin :3SZ-VE DOHC VVT-I
Sesaran : 1495cc
Kuasa :104ps @ 6000rpm
Kapasiti Bahanapi :45 liter
Transmisi : MT(5 speed),AT(4 speed)
Extra :ABS,EPS(Electronic Power Steering)
Panjang : 4.14m
Lebar : 1.66m
Wheel base :2.655m

*Sumber okezone

Post a Comment

Rehatkan Otak

Serius manjang je tulisan aku ni.Ronda-ronda internet,terjumpa gambar yang tetiba buat aku gelak.

Kucing hati kering.
Selamba kucing je curik ikan
Mana nombor 8???
Yang ni paling aku gelak besar.
Semuanya Jacobs...

*Sumber funcage.com

Post a Comment

Real Life of Poker Champion

Memula dulu aku addict dengan game Premier Football dalam Facebook,lepas tu game masak-masak dalam Tagged,finally aku main game Texas Hold'Em Poker.Sekali terjebak,memang ketagih.Sampai tahap labur duit topup,buat beli chip.Mujur tak banyak,sekali dua je rasanya.Sampailah aku terminate Celcom Bebalband.
Dua minggu lepas aku ada update game Poker aku.Dari 100k,sampai la dapat 2.4m dalam masa setengah jam.Besoknya,turun balik,slightly lower than 1m.Nama pun judi,duit tak boleh pegang lama,panas!

Itu cerita duit/chip poker virtual.Yang ni real punya.Seorang remaja Jerman,Pius Heinz memenangi wang pertaruhan sebanyak $8.72m dalam World Series of Poker,menewaskan Martis Staszko dari Republic Czech.




Pius Heinz berumur 22 tahun asalnya dah give up,dan bercadang nak sambung kolej semula.How about now?Tak payah sekolah la dik.Bagi abah kau pegang duit tu ye,budak-budak tak boleh pegang duit banyak.

*Sumber DailyMail

Post a Comment

Wednesday, November 9, 2011

Pagerank Terbaik Malaysia


Dah beberapa hari aku menyebut pasa PageRank (PR) ni.Pasal hal dofollow yang tak menjadi tu la.Pagi tadi bila check,dapat jugak barang satu mata.Itupun belum pasti genuine atau tak.Jangan tengok ranking Alexa aku,memang tak boleh blah punya.
Kebetulan aku terjumpa satu blogger yang tinggal komen kat blog aku.So,aku lawat balik blog dia,dia pun ada menyebut pasal PageRank ni.Entri abangzack panjang lebar pasal benda alah ni,tapi takpe.Aku memang suka baca blog yang banyak tulisan.Puas membaca.Aku suspek blog dia ni boleh tahan kencang gak pageview dia walaupun follower dia ada 3 je.Bukan 3puluh,3ratus ataupun 3ribu.
Sekali lagi aku terjumpa mitos dalam berblogging.Angka follower yang ramai bukanlah penentu kejayaan di persada Google.Dan bukan matlamat semua blogger untuk mengumpul koleksi follower.Abangzack punya PageRank 2/10 dan PRnya valid.Mantap blog brader ni.Dari beberapa petua dalam entri dia,aku merayap ke beberapa blog lain yang glemer dimata Google.
Carian aku untuk keyword Highest PageRank Site In Malaysia membawa aku ke laman denaihati.com .Nama laman web ni memang surau habis,tapi PR4 jo!Ada disertakan beberapa petua dan juga senarai blog yang mempunyai PageRank terbaik dalam Malaysia ni.Satu lagi saranan beliau ,joinlah komuniti blogmalaysia.com .
Rasanya macam dah join,tapi iye ke?dah ke belum ni?ke sudah?

Lima contoh site di Malaysia yang mempunyai PR terbaik:
1.The Star Online 7/10

2.Lowyat 5/10

3.BERNAMA 6/10

4.paultan.org 5/10

5.TheEdge 5/10

Nampak apa persamaan lima website diatas?Semuanya berbahasa Inggeris dan majoritinya laman web berita.Sebagai contoh je,Kang aku cari lima lagi website dengan PR terbaik dalam bahasa Melayu pulak.



Post a Comment

Lawak Ke Maharaja Lawak Mega?


Jumaat lepas dah minggu kedua Maharaja Lawak Mega bersiaran,dua-dua aku terlepas menonton dari awal.Mujur ada ulangan.Minggu pertama aku terkejut jugak kenapa barisan juri yang dipilih Astro ni latar belakangnya sangat bervariasi.Lelama aku faham,mungkin tujuannya supaya pandangan juri lebih kepada pandangan penonton biasa.
Nak menilaikan persembahan lawak ni aku rasa senang je,mampu buat orang ketawa tak berhenti,lawak la maknanya sesuatu persembahan tu.Minggu pertama judge banyak bagi komen yang biasa-biasa lagi,berbanding minggu kedua;agak pedas sikit.Komen Chef Wan memang tahap cili padi kampung,aku yang menonton pulak rasa serba-salah.Yang mana persembahan tak best langsung tu biarlah pengundi je tentukan kedudukan dan kelangsungan diorang dalam Maharaja Lawak Mega.Orang yang join pun bukan orang baru dunia komedi.Semuanya orang lama industri seni.Cuma ada beberapa kumpulan gagal buat aku yang serius ni gelak.
Bila sesetengah kumpulan buat persembahan,aku lari jauh sikit,just dengar bunyi lawak yang diorang cuba buat.Aku tak mau tengok sebab aku pulak yang rasa segan-silu orang tak bagi respon kat lawak yang dibuat.Sesetengahnya terlalu mencuba untuk buat orang gelak,dengan lawak stail lama.
Silap paling besar minggu lepas,banyak kumpulan libatkan judge dalam persembahan diorang.Dalam hati aku,'ada yang kena sound jap lagi ni'.Memang betul,Chef Wan tegur jugak akhirnya.Sebabnya jelas,bila dah dibuat berulang-ulang kali,diorang pun bosan/menyampah.
Pernah jadi dalam Raja Lawak berapa tah,Zaibo tegur peserta.Sikit-sikit buat lawak 'silau'.Yelah,Zaibo punya kepala kan licin berkilat.hangin la orang tu.
Lawak sekarang dah berevolusi,penonton kena berfikir sikit sebelum kita sedar yang sesuatu tu adalah lawak.Paling aku suka Nabil dan Johan.Diorang punya lawak memang diluar kotak.Sebelum ni aku ingat diorang ada join Maharaja Lawak Mega.Bila tengok peserta-pesertanya orang lama,harapan tak tinggi sangat.
Tapi bukanlah tak lawak langsung.Lebih separuh group still boleh buat rancangan tu menarik.Contohnya kumpulan Boboi(Afdlin Shauki ,Harun Salim Bachik),Adlin Aman Ramli,dari Indonesia Bawel dan Saehu.
Jadi peserta Indonesia lagi leceh,masalah bahasa jadi halangan.Tapi kalau dah lawak,kita gelak jugak.Lawak jenaka ni macam lagu umpamanya.Merentas sempadan negara dan budaya.Bahasa memang la tak sama.Contohnya rancangan Popcorn atau Just For Laugh.Janji gelak.
Dulu aku tak suka langsung Maharaja Lawak,ape motif tah rancangan tu diwujudkan.Macam rancangan realiti nyanyi-nyanyi la,habis rancangan,tah kemana juaranya.Masa tu aku pun tak faham apelah bakat si Nabil tu.Bila aku tengok semula Raja Lawak Musim Kedua,barulah nampak lawak dia memang outstanding.Kreatif habis.
Pastu filem lakonan dia,Lu Pikirlah Sendiri.Aku tak tengok kat panggung,tapi dalam Astro Ria banyak kali ulang.Sebenarnya cerita tu ok,jalan cerita clear.Cuma cara penyampaian kurang impak kat penonton.Overall memang ok aje.


Post a Comment

Status Dalam Laman Sosial Korang

Pilihan status dalam laman sosial terlalu sikit.Macam kat mahkamah contohnya,kita boleh jawab ya atau tak.sedangkan jawapan yang tepatnya mungkin ditengah-tengah antara ya atau tidak.Macam tu lah jugak dengan status.Nak kata bujang,dah ada girlfriend/wife tapi tak nak mengaku.


Post a Comment

Tuesday, November 8, 2011

Permainan Yang Merbahaya

Masa korang budak-budak,pantang nampak mainan mesti bapak korang pening kepala.Selagi tak dibelikan,melalak-lalak sepenuh hati sampai dapat mainan tu.Masa aku kecik-kecik dulu,banyak jugak mainan aku.Sebelum ada adik la,bila dah ada adik,bapak aku dah tak rajin belikan mainan.Permainan bukan sekadar objek yang perlu kreatif dan enjoy dimainkan.Perkara utama,keselamatan dan kedua moral yang baik.Zaman dulu,radioaktif pun diorang buat main je.Gila.

Ni antara permainan yang di 'banned' sebab merbahaya dan tidak mengutamakan aspek moraliti untuk perkembangan otak kanak-kanak.

Spanish Barbie
Barbie,jenama permainan yang sangat terkenal melancarkan kostum permainan bertemakan matador pada 1999.
Tapi mendapat bantahan dari peminat-peminat Barbie dan juga aktress Alicia Silverstone kerana ritual pembunuhan lembu.Mattel selaku pengeluar,menarik balik keluaran Barbie ni.


















Snacktime Kid Cabbage Patch Doll
Patung Snacktime Kid dilengkapi rahang mekanikal yang digerakkan oleh kuasa bateri.Apa juga yang disuapkan ke mulut patung Snacktime Kid akan dikunyah;termasuklah jari kanak-kanak.
Mattel menarik balik permainan ni pada tahun 1997.












Clackers
Objek permainan ni tak kelihatan merbahaya.Clacker atau juga nama lainnya Knockers/Click Clacks diperbuat dari dua bebola akrilik yang diikat seutas tali.Bila berayun,akan mengeluarkan bunyi 'ketukan' yang kuat.
Masalanya,bila hayunan terlalu kuat,bola akrilik akan pecah dan menerbangkan serpihan tajam ke merata tempat.
Clackers diharamkan pada 1985.
















Sky Dancers
Keluaran Galoob,Sky Dancers diinsipirasikan dari patung Barbie yang boleh terbang dengan pergerakan seperti helikopter.
Diletakkan pada tapak mekanikalnya,Sky Dancers akan terbang tinggi bila tali pelancar ditarik.Apa yang merbahayanya ialah,sayap Sky Dancers yang keras mendatangkan kecederaan yang agak serius jika terkena semasa berputar.
Galoob memanggil balik lebih 9 juta unit permainan ini pada tahun 2000.














Lawn Dart
Lawn Dart diperbuat dari besi dan dengan beratnya,ia mampu mem'bocor'kan apa jugak yang terkena sasarannya.
Permainan ni bertanggungjawab terhadap 7000 kecederaan.Pada 19 Disember 1988,Suruhanjaya Keselamatan Produk Pengguna mengharamkan Lawn Dart dijual di US.








Atomic Energy Lab
Pada tahun 1951,AC Gilbert pencipta set ERECTOR,mengeluarkan U-238 Atomic Energy Lab.Menggunakan bahan radioaktif sebenar,pengguna boleh melihat laluan kabus yang terbentuk ketika partikel zarah  sinaran mengion.
Set permainan ni dibekalkan dengan empat sampel Uranium dan dijual dengan harga $49.50.













*Sumber bannedtoymuseum

Post a Comment

Backlink La Kononnya

Selamat kembali bekerja!
Ok ke raya haji tahun ni?Boleh la ye tak.Lepas sembahyang raya,masing-masing tebongkang depan TV sampai petang.Hari Ahad bersedia nak mengadap jem kat highway Karak.Yep!Normal untuk tahun-tahun kebelakangan ni.Contohnya perjalanan normal aku dari kampung ke KL lebih kurang 2 jam 30-45 minit.Semalam gerak jam 5.00pm,sampai rumah kat Damansara hampir 10.00pm.

FAIL #1
Lorong tunggal SmartTAG di tol Bentong sesak mengalahkan lorong tunai.Terbukti SmartTAG tak mampu mengurangkan kesesakan jalanraya kalau lorongnya cuma satu,lepas tu highway ada dua lane saja.Tiga lorong tunai,dua lorong Touch n Go,dan satu lorong Smart TAG,total ada enam lorong tol,berasak-asak kepada dua lane.Kesimpulannya tetap FAIL.Puncanya,kereta makin banyak....

FAIL #2
Last day aku update blog Jumaat lepas.Asalnya aku nak tukar dofollow jadi nofollow semula sebelum habis kerja.Last minute aku biarkan jugak,nak tengok kesannya sepanjang cuti raya Haji.


Dalam bulatan tu,pageview Jumaat lepas,dan seterusnya....Angkanya tak payah le aku tunjuk.Mengecewakan.Entah betul ke tidak teori backlink ni,aku pun tak taulah.Dua sebab yang aku rasa berkaitan dengan penyusutan pageview ni.Pertamanya,blog aku tak ramai pengomen.Kedua kemungkinan hari raya Haji,tak ramai orang browse internet,memasing sibuk menghadap sup daging/tulang korban.
So,kembali kepada asal,berblogging dengan cara yang paling asas,dan semestinya paling sukar.Terutamanya tanpa sebarang 'sifu',semuanya Google sudah...

Post a Comment

Friday, November 4, 2011

The Adventure of Tintin:Secret of The Unicorn Trailer

Saya mahu tonton filem ni!

Beberapa kali jugak aku tengok poster teaser filem ni kat Cineplex Damansara.Filem yang berasal dari komik The Adventure of Tintin ni,difilemkan dalam bentuk CGI dan diarahkan oleh Steven Spielberg.Mengisahkan pengembaraan Tintin mencari harta karun kapal karam.



Tayangan bermula 10 November 2011 di Cathay Cineplexes.Ditayangkan juga dalam format 3D.

Post a Comment

Fossil Decker Silicone Chronograph Sudah Siap!

Lepas menunggu sehingga sekarang;sejak 17 Ogos 2011 pesanan dibuat tak sampai-sampai,jam Fossil Decker Silicone Chronograph  aku dihantar ke sebuah kedai jam low profile di dalam pasaraya Giant Kota Damansara.Apek tu belek-belek sikit,dia letak harga RM120,satu minggu siap.Ok,beres!Bagi deposit RM10,tunggu sajelah dia call bila siap.Masa hantar tu 1 November 2011.

Malam semalam lebih kurang jam 7.15pm(3/10/2011),dia call bagitau dah siap.Aii!Cepat gila dapat spare part.


Macam ni la baru betul.Servis pantas.Harga tak jadi hal.Order cermin dari butik Fossil One Utama dah dekat 3 bulan,bila call takde orang angkat.Memang la murah dia letak harga,tapi berjanggut tunggu.Bebal betul.

Post a Comment

Kesan Penukaran Nofollow Kepada Dofollow

Semalam aku cuba adjust blog aku.Bila check blog orang lain punya pagerank sekurang-kurangnya 1/10,dan ada jugak yang achieve 3/10,rasa nak buat jugak la adjustment ni.
Adjusment tu maksud aku tukarkan 'nofollow' kepada 'dofollow'.Satu lagi kaitannya sebab blog punya default setting adalah dofollow,so bila aku check kat Webmaster sites linking in kat blog aku '0'.Maknanya telur ayam.
Bila aku tukar 'nofollow' kepada 'dofollow',sites linking in menjadi 28.Settle bab sites linking.
Sebelum tukar setting,biasanya pepagi bila aku check blog stat,ada la barang 40-50 pageview,dan hari sebelumya antara 300-400 pageview.Tapi pagi tadi bila aku check........damn!


0 pageview!

Jadah apakah ini?
So,aku peratikan dulu pergerakan pengunjung untuk hari ni.Menjelang petang kalau jumlahnya jauh sangat perbezaan,terpaksalah aku kembalikan settting asal.Lantaklah pagerank 0,janji ada pelawat.

Post a Comment

Thursday, November 3, 2011

Koleksi Gambar Selama Empat Tahun,Asalkan Lawa

Ini adalah gila tapi kreatif!Realitinya kalau nak buat dunia kagum dengan korang,memang kena ada sikit crazy effort.Tak kurang jugak yang gagal,habuannya kutukan-kutukan 'semangat' harus ditelan.
Sorang gadis yang mengupload videonya di YouTube dan menggunakan nickname Madandcrazychild,merakam ratusan gambar sejak empat setengah tahun lepas.Bermula 29 Mei 2006 hingga 12 Mei 2011,gambarnya dijadikan video time-lapse sepanjang 41 saat.DailyMail tersilap sikit menyatakan video tu sepanjang 41 minit.


Berhijab,huhu!


Videonya:



Pening aku,mana satu yang betul ni.Empat tahun setengah ke,tiga tahun setengah ke...Ahhh!Korang tengok la sendiri.Website dia http://clickflashwhirr.blogspot.com .Awek ni agak sweet dengan rambut pendek,cam Natalie Portman pun ada.Ngeee!Eh,macamana dia amik gambar centre je muka dia ek?

Post a Comment

Tagged dari letseemyworld.blogspot.com

Banyak jugak sebelum ni orang pelawa aku main 'tag' soalan ni tapi tak reti pulak aku nak join,hee!Ok,ni first time aku nak cuba.Tag kali ni datang dari cewek Pantai Timur,namanya nadya chew .Memula kena baca dan copy rules dulu macam kat bawah ni.BI okeh?
*"Left click" dah dienablekan,so just copy n paste saje.:)

1.Must post this rules.
2.Post 11 things about themselves in their post
3.Answer the questions that those tagger set you in their post and create new question for the people you're tagging to answer
4.Have to choose 11 people to tag in your post
5.Don't forget to tell them that they were tagged
6.No tag backs!
7.No stuff in the tagging section stating something like "you are tagged if you are reading this".By reading this rules you are trusted to have legitimately tagged 11 people.

Omak aii!!Ponat bonar menaip rules nih.Nak copy paste tak boleh,(sama la ngan blog aku pun),huhu!First,They ask me to list 11 things about myself.Bahaso Melayu buleh la kot yek?

1)Aku tak suka jawab panggilan telefon dari nombor yang tidak dikenali
2)Seorang yang sangat mementingkan ketepatan masa
3)Tak suka tempat yang crowded dengan manusia
4)Suka belajar benda-benda baru.Sebab tu pengajian aku macam-macam kursus.
5)Pantang jumpa kedai mainan,mesti singgah punya
6)Orang tak kenal aku mesti nampak aku cam kerek sebab kurang ramah,tapi try tegur dulu,gerenti beres!
7)Selalu jadi orang tengah bila kengkawan berbalah.
8)Rimas tidor pakai baju.Rasa macam geli-geli kat tengkuk dan kena ada kipas
9)Suka apa juga jenis mesin,benda-benda bersejarah dan juga senjata api
10)Tak berapa teruja sangat dengan durian.Tak makan pun takdak hal punya
11)Suka bercakap dengan berbagai slang rakyat Malaysia.Apa-apa pun jadi.

Cukup la gamaknya tu.Separuh jalan dah selesai.Ada 11 soalan dari Nadya nak jawab pulak ni.Meh baco jawapan pandai den.Ehehe!

1)Do you have a secret talent and what is it?
-Ada.Menjahit dan memasak(sikit-sikit sajalah,haha!)

2)Give me the name of people you love most?
-Tulis Nur Fathia kang marah bini aku.Dah tentu lah Zamzurina(peace honey,:)

3)Can you remember your last dream?
-Tak ingat ape-apa

4)Give me 3 places you would like to go on a vacation?
-Sabah(again),Jepun dan juga US

5)Tell me about the worst punishment you had when you were a child.
-Masa darjah satu,bontot aku lebam-lebam dipalu dengan kayu 1x2 inci,sebab taknak pergi sekolah.Abah,you are the best father in the world!

6)What is your favourite word?
-Damn.

7)What is your zodiac sign?
-Sagittarius

8)Do you have any phobias?
-Yes.Phobia tengok al-Arqam.

9)If you were born again,what would you like to be?
-Mark Zuckerberg

10)If you could write a book about anything,what would it be?
-Entahlah.Aku ni suka banyak topik.Tak spesifik.

11)If you could start a restaurant,what would it be?
-Rest-to-Run.Apa punya jawapan da,haha!Aku suka buka bengkel sebenarnya...

Giliran aku pulak buat soalan.Jawab dengan tenang dan masa yang diberikan adalah 30 minit,dan cuba gunakan pengetahuan korang.Google bukanlah jalan penyelesaiannya.Tidak dibenarkan ke tandas sama sekali.

1)Tahap pendidikan tertinggi?
2)Pernah tengok buah tampoi?
3)Pandangan korang tentang politik Malaysia?
4)Umur berapakah baru korang dapat lesen memandu?
5)Namakan dua model senjata api yang korang tahu.
6)Nama kedai,menu dan lokasi tempat makan feveret korang.
7)Jenama handphone kegemaran korang dan kenapa?
8)Pernah kena saman?
9)Berapa banyak resit bank ada dalam handbag/dompet korang?
10)Korang rasa rakyat Malaysia ni bertuah tak?
11)Filem terkini yang korang tonton dipanggung/DVD.

Hahaha!Amacam?Random betul soalan gua.Harapnya jawablah semua ya?So,kat sini aku tagged kan 11 orang yang aku rasa boleh menjawab soalan ujian IQ gua ni.

1)Erleena
2)Niena
3)Cik Ziela
4)Alynmalynna
5)Acong Eduardo
6)Adib Yusof
7)diarialeesya
8)shamdisini
9)Liyza
10)sitinurfariha
11)mymekar



Post a Comment

Wednesday, November 2, 2011

Mentaliti Kita;Statistik Kemalangan dan Jumlah Kenderaan

Data tentang statistik kemalangan jalanraya ni aku dapat dari laman web MIROS.Aku ambik data dari tahun 2006-2010 sahaja.

Tahun     Jumlah Kenderaan Berdaftar         Jumlah Kemalangan    

2006      15,790,732                                   341,252
2007      16,813,943                                   363,319
2008      17,971,901                                   373,071
2009      19,016,782                                   397,330
2010      20,188,565                                   414,421

Meh tengok nisbah peratusan kemalangan berbanding jumlah kenderaan.Kalau kita rujuk angka jumlah kemalangan,memang setiap tahun meningkat.Lepas dikira:

Tahun           Peratusan         Kematian           Peratusan
2006               2.15%            6,287                 1.842%
2007               2.14%            6,282                 1.729%
2008               2.05%            6,527                 1.749%
2009               2.045%          6,745                 1.697%
2010               2.03%            6,872                 1.658%

Dah nampak sekarang?Peratusan kematian adalah berdasarkan nisbah antara jumlah kemalangan yang direkodkan  dan jumlah kemalangan maut.Jelas kat sini sebenarnya kemalangan berkurangan,tapi di'serap' oleh kuantiti kenderaan yang semakin meningkat.Logik akal tak benda-benda ni?
Bukan apa,kekadang aku rasa macam mustahil kita dapat kurangkan kemalangan dengan keadaan jalanraya dan pertambahan kenderaan kat Malaysia ni.Sambil-sambil driving/menunggang,kita perhatikan sekeliling.Berapa ramai pemandu yang tak reti guna signal,tengok side mirror,guna lorong kecemasan?Pasni jangan sebut la pasal ops sikap ke,enforcement ke,sebenarnya mentaliti pemandu-pemandu kita yang kena diubah.Malangnya part tulah yang paling impossible,walaupun mungkin makan masa puluhan tahun.
Paling bebal,kemalangan dikaitkan dengan jenis kereta tertentu.Bukan semua orang cakaplah,tapi ada.Tak caya,baca komen dalam blog PaulTan.Asal keluar model baru,sibuk tanya crash test video la,konon-konon selalu jumpa kereta yang sama eksiden la.
Kalau aku kerja dengan Miros,dah lama aku buat statistik jenama-jenama kereta yang terlibat dalam kemalangan.Sambil-sambil aku tunggang motor pun aku kira kereta jenis apa yang suka potong emergency lane.Pendek kata dari pemerhatian aku,pemandu bangang tak mengira jenis kereta.Kereta jenama lain-lain,tahap bebal sama saja.
Korang setuju tak?






Post a Comment

Australian Electric Sprinter;Varley EVR450

Pernah dengar jenama kereta Varley?Aku pun tak pernah dengar,dari Australia pulak tu.Mat-mat kereta Australia biasanya pakai jenama Holden selain dari kereta Jepang.
Sekarang makin rancak pulak pengeluar kereta mengeluarkan kereta sport elektrik,termasuklah sebuah syarikat dari Australia ni.Varley Electric Vehicles anak syarikat Varley Group,sebuah syarikat yang dahpun berusia 125 tahun.


Rekaan tipikal kereta sukan,tapi check this:pecutan 0-100km/j dalam masa 3.8 saat dan pecutan maksimum 200kmj dengan limitasi elektronik.Digerakkan dengan dua motor elektrik Ultramotive yang dikuasakan oleh bateri Li-Ion,motor elektrik ni menghasilkan kuasa total sebanyak 300kW dan daya kilas 1044Nm.
Jarak perjalanan sejauh 150km dan pilihan extended-range battery pack membawa kereta sejauh 300km.Kereta ni akan mula dijual tahun depan pada harga AU$200,000.

*Sumber CarAdvice

Post a Comment

Tuesday, November 1, 2011

Panasonic Lumix LX3

Apakah kamera ini?

Ni kamera kompak Panasonic Lumix LX3 yang sempat aku godek-godek sebelum adik aku ke China.Siri LX tak sama macam siri GF yang boleh ditukar-tukar lens.Beza harga pun sangat jauh.Aku pernah tengok kamera digital kompak swappable lens jenama Olympus dengan tag harga RM22xx.Mahal gila.Yang ni murah sikit,around 1k je.
Aku ni tak tau sangat nak cerita bab gadget terutamanya kamera ni.Cuma boleh share apa yang aku dapat bila uji kamera ni.Memula tengok spec dulu,tapi banyak sangat kalau nak ditaip,so baca jelah kat sini .





Mengikut keterangan dalam laman web Panasonic,katanya "Conversion lens compatibility:Yes".Tak taulah macamana nak tukar,terlebih godek kang tercabut pulak lensnya.Tapi dalam aksesori memang ada pilihan untuk tambah wide angle lens.Itu saja.
Ok,dari segi luaran nampak kemas dan hensem jugak kamera ni.Nampak macam tak ada flash light bukan?Sebenarnya ada,cuma tersembunyi dengan cantik.Posisi butang untuk keluarkan lampu flash betul-betul dekat dengan jari telunjuk kiri bila kamera dipegang.Juga disediakan hot-shoe untuk external flash.
Ada dua warna pilihan,satu lagi silver.Sebelum amik gambar,kena tune dulu,tapi kalau nak mudah,pusing je dial kat atas.Pilih la memana intelligent setup yang ada.Nak cuba-cuba eksperimen memacam setup pun senang,tapi kena study sikit lah,tak boleh semberono jugak.
Apa-apa kamera pun,aku paling suka main gambar makro.Tapi dengan kamera ni bagi aku,macro zoomnya tak cukup close up.Entah apa setting yang tak kena agaknya tu.Untuk high speed subject,kamera ni ada pilihan shutter speed  sampai 1/2000sec.Asalkan cahaya cukup,gambar mesti cantik.Satu lagi,kamera ni dilengkapi lampu assist AF(Auto Focus).Lampu merah ni bagi aku annoying,biasa aku offkan je,hehe!
Lain-lain lebih kurang sama dengan kamera digital yang terdapat dipasaran,prinsipnya senang digunakan.Just snap!snap!,tak payah serabut kepala.Sebagai asas ke peringkat fotografi yang lebih tinggi,boleh la belajar dengan kamera macam ni dulu.Apa itu aperture,shutter speed,exposure,ISO,dan sebagainya.Banyak lagilah pelajaran mengambil gambar cantik ni.Belajarlah dari orang yang pakar dalam bidang ni.
Gambar yang cantik tak semestinya datang dari kamera SLR mahal.Kamera apa pun dipakai,yang penting teknik kena ada.Aku tak pakar bab kamera ni,sembang lebat aku pandai la,haha!

Post a Comment

Terinspirasi Atau Meniru?

INDONESIA
Ditubuhkan pada 7 Julai 2007.



Logonya?

Bajakan dari Phytes Biotek Sdn.Bhd,Shah Alam,Malaysia.Ditubuhkan pada Februari 2002.Gimana donk?


Phytes Biotek sdn Bhd

Post a Comment