Thursday, October 13, 2011

Membezakan Barang Wajib dan Harus

Baca tajuk muka depan paper Kosmo semalam?Berpuluh ribu belia diisytiharkan muflis,sebelum ni akhbar The Star dah pun highlightkan isu ni dan aku ulas dalam entri Jangan Terbabas Dalam Perbelanjaan .
Puncanya simple je,tak tau beza keutamaan antara keperluan dan kehendak.Apa yang kita perlu dan apa kehendak nafsu serakah kita?

Keperluan
-Tempat tinggal,makanan,pekerjaan,pengangkutan,pakaian,hiburan asas(TV,radio etc.)

Kehendak
-Rumah teres dua tingkat,rusuk lembu panggang Tony Roma's,kereta dua-tiga bijik,pakaian mahal,hiburan lengkap(UniFi,Astro Super Pack)...sebagai contoh la.

Tak kisah.Nak apa pun boleh,duit masing-masing.Tapi utamakan perkara wajib,bil-bil elektrik,air,hiburan,internet,pinjaman peribadi,kad kredit..Lepas tu kira baki gaji berapa.Barang dapur dah beli ke belum?Perbelanjaan harian minyak,tol,makan tengahari,rokok?
Dah berumahtangga perbelanjaan memang lain macam sikit.Lain la bujang,bayar ansuran kereta,bayar sewa rumah(share 4 orang),enjoy sikit-sikit,tengah bulan dah start belasah megi pun apa ada hal.
Aku suka share kisah-kisah yang berlaku sekeliling aku.Sorang kawan yang aku kenal;baru-baru ni dia kesempitan wang dan cuba minta bantuan kewangan.Katanya nak bayar bil utiliti yang tertunggak.Sedikit keraguan kat situ bila dinilai balik dari cara hidup kawan tadi.Isterinya bekerja dan berkelulusan tinggi,ada dua unit kereta(baru dan lama),pengguna siaran TV berbayar dan melanggan perkhidmatan jalur lebar.
Jumlah bil utiliti yang tertunggak agak banyak.Mustahil bil tu tiba-tiba melambung dalam satu bulan.dah tentu bil tu accumulate sejak beberapa bulan lepas.
Bagi aku adalah sangat tidak bijak membiarkan bil tertunggak tapi masih melanggan jalur lebar.Kalau langganan tu sekadar digunakan untuk menziarah laman sosial,main game online,memang tak berbaloi langsung.
Pendek kata kena bijak buat keputusan mana yang wajib dan mana yang kurang penting.Kalau mampu,lain cerita ye dak?

Post a Comment