Tuesday, October 11, 2011

Barang Murah Jangan Dikenang...

Kebelakangan ni;senang cerita tahun ni aku rasa harga barang keperluan makin tak masuk akal.Sekarang mana nak jumpa ayam sekilo harga bawah RM8?Tu harga kat pasaraya besar,orang cakap kat pasar borong lagi murah.Mana ada...
Lebih kurang macam tu jugak la harganya.Semalam aku beli barang dapur kat sebuah mini market berhampiran rumah aku.Kebetulan pagi semalam member aku cerita pasal kicap Kipas Udang.Katanya harga yang tertera kat botol RM8 untuk saiz besar.Aku pun tengok la,memang betul dicetak harga RM8.Tapi harga jualan RM6.99.
Ada kenaikan harga,maybe sebab harga soya naik?Atau kos overhead meningkat sebab operator mogok demand gaji lebih??Aku tak taulah..
So,aku tak beli kicap,botol besar kat rumah yang dah guna dekat dua bulan pun belum habis lagi.Lepas tu aku usyar harga sardin.Sardin pun sekarang dah masuk kategori makanan separa premium.Dulu(15 tahun lepas mungkin),sardin ni lauk pilihan bapak aku bila masuk fasa hujung bulan.Sedap ape makan sardin?
Tapi itu cerita lama...cuba tengok berapa harga sardin Ayam Brand?Tin saiz sedang (230g kalau tak salah),dekat RM5 baii!!King Cup,Adabi pun lebih kurang la harganya.Yang murah ada,bukan tak ada.Macam-macam brand,tak payah la kot aku listkan kat sini.Tapi dia punya rasa,peh!Korang sendiri pun tau la macamana rasa sardin murah.
Satu je brand sardin murah yang aku suka,jenama Pertima.

Semalam aku beli beras 5kg,telur 10 bijik,tepung gandum cap Sauh(boleh buat cucur malam-malam),sardin dua tin,Maggi Kari Letup dua paket (x 5pcs),sirap sebotol,total dekat RM50.Amacam?

Aku selalu dengar orang mengeluh harga barang naik,lagi pulak dok bandar.Kalau kat kampung semua murah.Iye ke?
Tu cakap-cakap orang tak ada kampung,lahir-lahir je dah nampak KLCC.Nak tau hal sebenar?Ni aku nak cerita.Orang kampung kebanyakannya 'kaya' dari orang bandar.Bukan terma kaya macam dalam drama Melayu.Maksud kaya kat sini,dalam keadaan segala macam barang mahal,orang kampung masih mampu survive.
Orang bandar pun boleh survive apa?

Survival kat bandar ni jauh bezanya dengan kampung.Kat kampung ada Giant?Tesco?Pasaraya Ong Tai Kim?Tak ada kan?Yang ada cuma kedai runcit.Bila dah nama kedai runcit,ada jual tak sardin cap Giant harga RM2.29?
Kat kampung sayur banyak keliling rumah.

Iyelah sangat.Hari-hari nak cekik kangkung?Sayur keladi?Biasa aku tengok rumah-rumah kampung tanam cili padi,serai,pisang,kacang botol,pokok kari...Pernah jumpa rumah kampung ada tanam kobis bulat?Siew pak choy?Ada la kot kat Cameron sana.
Berapa jauh rumah kita kat bandar ni dengan pasaraya besar?Aku amik contoh rumah aku kat Seksyen 4,Kota Damansara.Jarak ke Carrefour lebih kurang 1km.Giant Kota Damansara pun sama.Tesco je jauh sikit,tu pun tak jauh mana sebab banyak trafik light yang jadi malas nak merayap sampai sana.
Pendek kata sekangkang kera je.
Nak tau jarak kampung aku ke pasaraya terdekat?50km.Itupun pasaraya cap ayam,B5.Korang pun tak pernah dengar.Kos minyak pergi balik RM15,harga barang mana ada murah macam kat bandar.
Kesimpulannya kat sini,satu soalan timbul.Sampai tahun berapa kita harap harga barang masih sama macam hari ni?
Sebagai sorang pekerja(swasta terutamanya,koje gomen takpe dipupuk dibelai dengan increment & bonus tiap kali bajet tahunan dibentang),dah tentu mengharap gaji naik tiap tahun.Dari mana datang duit untuk naikkan gaji?Dari harga barang yang syarikat kita jual.Lama-lama kos operasi meningkat untuk bayar gaji pekerja yang naik tiap-tiap tahun.Kilang ada 10 staff ok la lagi.Kalau 2000 staff naik gaji?Kira sendiri.

Pernah aku baca statement seorang peniaga dalam akhbar parti XXX,katanya harga minyak masak sekilo RM2.50 mahal.Dulu sekilo 80sen je.


Zaman nenek dia boleh la harga 80sen sekilo.Sekilo minyak masak 80sen,berapa harga sawit satu tan kat stesen timbang?Makan hampas sawit la peneroka Felda,buat serunding.Bengong punya statement.



Post a Comment