Monday, October 31, 2011

RVP:The Flying Dutchman & Juara Piala Malaysia


Liga Perdana Inggeris


Pertembungan antara Arsenal dan Chelsea Sabtu lepas di Stamford Bridge menghasilkan keputusan diluar jangkaan peminat-peminat bolasepak.Sebanyak lapan gol terhasil dalam perlawanan dua kelab gergasi Liga Perdana Inggeris yang dimenangi Arsenal yang mencatat keputusan 3-5.
Gol-gol Arsenal dijaringkan oleh penyerang yang masih berbisa,van Persie dengan hatrik,Andre Santos dan Theo Walcott.Manakala gol Chelsea dijaringkan oleh Frank Lampard,John Terry dan Juan Mata.
Walaupun jangkaan ramai perlawanan berkesudahan seri atau home win oleh Chelsea,bolasepak sememangnya sukar diramalkan.Tamat separuh masa pertama,Arsenal ketinggalan 2-1 selepas John Terry menjaringkan gol kedua Chelsea sebelum masa pertama hampir tamat.Arsenal bangkit mendahului dengan jaringan Andre Santos dan Theo Walcott,yang kemudiannya disamakan oleh jaringan Juan Mata.
Van Persie muncul penyelamat dengan dua lagi jaringan,jaringan kelima dimanfaatkan selepas John Terry terjatuh dan seterusnya van Persie tenang memperdayakan Petr Cech.
Secara peribadi,keputusan Arsene Wenger menurunkan Andre Santos adalah langkah yang bijak untuk menghadapi Chelsea.Seorang pertahanan yang rajin dan mampu menjaringkan gol.Keduanya,perubahan 'sikap' Gervinho yang semakin matang.Diawal-awal musim,Gervinho agak semberono walaupun bijak mencari ruang,sedangkan peluang jaringan terhasil lebih cerah sekiranya bola dihantarkan kepada van Persie.
Ketiga,dengan jumlah pemain baru yang dibeli agak ramai musim ini,keserasian masih belum terbentuk diawal musim.Kesan positif sudah mula kelihatan dan harapnya berkekalan untuk menghadapi saingan Liga yang semakin kompetitif selepas kemunculan kelab Manchester City yang sehingga kini masih belum tewas.
Kelibat Thomas Vermaelen bermain untuk minit-minit akhir menandakan beliau sudah pulih dari kecederaan,satu berita baik selepas kehilangan Bacary Sagna dalam tempoh yang agak lama.
Kedudukan masih belum berubah memandangkan Manchester United,Tottenham,Manchester City dan Liverpool menang keatas lawan masing-masing.

Piala Malaysia

Gerombolan peminat-peminat Terengganu pulang hampa semalam selepas Terengganu tewas 1-2 dalam perlawanan akhir Piala Malaysia yang berlangsung di Stadium Shah Alam malam semalam.Kemenangan berpihak kepada pasukan Negeri Sembilan hasil jaringan Kunnanlan dan Hairudin Omar.Terengganu berada di kedudukan agak selesa selepas mendahului satu gol,tetapi kelalaian Sharbinee Alawi melepaskan gol mudah menyebabkan Negeri Sembilan lebih bersemangat dan bermain dengan lebih baik.
Gol pertama Negeri Sembilan hasil rembatan jarak jauh S.Kunnanlan sepatutnya mampu ditangkap kemas oleh Sharbinee,tapi sebaliknya bola terlepas dan beliau terkapai-kapai menyelamatkan keadaan.Malangnya sudah terlambat.
Dilihat secara kasar,permainan Negeri Sembilan lebih terancang berbanding Terengganu yang cuba bermain hantaran bola jauh,malangnya kebanyakan hantaran tidak tepat dan hilang fokus.Keadaan bertambah buruk selepas kedudukan 1-1,Negeri Sembilan lebih banyak mendominasi bola.
Apapun tahniah untuk Terengganu kerana melangkah ke pusingan akhir,dan untuk Negeri Sembilan,pasukan anda layak menjulang Piala Malaysia.Tahniah skuad Jang!

Post a Comment

Friday, October 28, 2011

Golongan Miskin Dan Wang Zakat

Dengan tajuk entri macam ni punya skema,jangan harap la pageload tinggi.Tapi takpe,aku tulis apa yang patut.Nak berdakwah tak pandai,sampailah tahun 2011 ni makin ramai alim kucing.Tak caya?
Dulu sebelum ada Astro kerap jugak aku tengok rancangan Bersamamu kat TV3.Lelama cam xle blah plak,bukan pasal tak suka.Aku agak sensitif sikit tengok orang susah ni.Tapi masa zaman pengacaranya si Fifi dulu la.Skang suka tengok Fifi Fairuz Fuyoo,haha!
Bila citer bab orang susah ni,macam-macam persoalan yang timbul dalam fikiran aku.Ingat tak dulu ada satu family yang makan siput babi rebus?Kenapa siput babi?Susah gila nak jumpa siput babi,hatta kat kampung sekalipun.Belum lagi soal cukup atau tak untuk hidangan sekeluarga.
Kenapa siput babi jadi pilihan aku tak taulah.Aku tak sempat tonton siarannya masa tu.Bagi aku la,kalau kat kampung lagi senang cari ikan dari cari siput babi.
Satu lagi kalau korang perasan,bukan dalam rancangan Bersamamu je,apa jugak rancangan yang membongkar tentang kehidupan rakyat miskin,kebanyakan darinya adalah penoreh getah.Tak kiralah ladang sendiri atau ambik upah.Empat-lima tahun dulu aku rasa mungkin ya,harga getah murah.Tak stabil pulak tu.Sekarang ni?Seharusnya penoreh getah dah lama keluar dari kepompong kemiskinan.
Yang peliknya susah sangat nak jumpa dan agaknya takde media TV yang highlight tentang peneroka sawit susah,padahal sama je.Sawit pun harganya tak konsisten.Dalam Felda,semuanya setaraf masa mula-mula meneroka tanah,yang membezakan masa depan diorang,rajin dengan malas je.
Yang ni aku mintak maaf sikitlah,mana tau agak menyinggung.Kebanyakan orang susah yang keluar TV,dari Kelantan atau Kedah.Tolak tepi isu politik atau pun teori media mainstream.Betul ke macam tu?Ada kampung yang bekalan air bersih pun takde?Zaman apa ni?Ada yang cakap rumah kat Kelantan besar-besar,ada jugak kata nampak mundur(sekali lagi maaf).Orang kata,ok?Mungkin betul kedua-duanya,sebab jurang antara golongan pendapatan tinggi dan yang miskin terlalu jauh.
Aku membebel panjang ni bukan ape,terdetik dalam hati "aduyai bangangnya..." bila baca berita kat Kosmo hari ni,Amil Lesapkan Wang Zakat Diburu .Walaupun kes ni berlaku di Johor,mungkin ada kes terpencil yang tak dihidu media massa.Imam sebat duit zakat RM19,000,apa ni?Awat imam la ni loklaq sangat?Tidak tahukah kamu yang wang zakat itu untuk kegunaan golongan asnaf yang memerlukan?Atau sudah jadi downpayment kereta baru?Cibai betul.
Duit zakat juta-juta,tapi entah sampai ke tidak kepada golongan miskin...Mangkuk ni kalau ada lagi 100 orang,korang bayangkan.

*Update:
'Imam' yang menggelapkan wang zakat sebanyak RM19,510 ni dahpun dikenakan hukuman penjara empat tahun dan tiga sebatan.Beliau bershopping sakan menggunakan wang zakat tersebut untuk kegunaan peribadi.
Beritanya disini .

Post a Comment

Thursday, October 27, 2011

Tiket Bola RM50 "Murah" Je Baii

Ramai peminat bola tempatan khasnya Negeri Sembilan dan Terengganu bising pasal harga tiket bola untuk final Piala Malaysia dijual dengan harga RM50.FAM kekal dengan pendirian mereka berdasarkan penjelasan Pengerusi Jawatankuasa Pertandingan Tempatan(JKPT) dalam akhbar Kosmo Online hari ni .

"Suka saya jelaskan bahawa harga tiket ditetapkan selepas mengambilkira daripada semua aspek yang melibatkan kos seperti kos pembayaran elaun pengadil,kos penyelenggaraan stadium,kos keselamatan dan beberapa lagi kos yang perlu dijelaskan".

Kenyataan default yang biasa akan kita dengar bila ada isu yang dibangkitkan dengan kos/duit...

"Kami telah membuat kajian bahawa selepas Singapura,Malaysia adalah negara kedua yang menjual tiket dengan harga terendah".


Perbandingan macam ni biasa sangat kita jumpa sebagai 'buah penutup' bila sesuatu isu menjadi hangat.Final Piala Malaysia akan berlangsung Sabtu ni di Stadium Shah Alam yang berkapasiti 80,372 tempat duduk.Dengan harga tiket RM50,jika stadium penuh kutipan melebihi 4 juta ringgit.
Dengan bayaran RM50,korang akan dihidangkan dengan pemandangan padang yang baik sikit dari sawah padi,keselamatan yang longgar dan jugak kadang-kadang permainan yang mirip skuad bolasepak sekolah.
Tiap tahun peruntukan untuk pembangunan sukan bolasepak berjumlah puluhan juta ringgit.Tak cukup agaknya tu.Kerajaan sila bagi lebih sikit tahun depan,1 bilion ke,ok ka?

*duduk depan TV,standby milo panas,keropok Tam Tam sebungkus besar,layan RTM sudah....

Post a Comment

Tuesday, October 25, 2011

Undilah Blogger Yang TERBAIK!

Skang Nuffnang dah antar emel pasal Asia Pacific Blog Award yang bakal berlangsung Disember nanti.Dalam ramai-ramai blogger kat Malaysia ni,kalau tak salah 500 blogger akan dijemput memeriahkan award ni nanti.



Undian bermula 24 Oktober 2011 sampailan jam 11.59pm 2 November 2011.Ada 10 kategori termasuk award Blogger of The Year.Undi kat sini .

Sedih sebenarnya bila baca email Nuffnang ni.Macam perli gua je..Haha!Blog macamana yang bakal diundi nanti agaknya?Apakah kriteria yang bakal jadi penentu untuk ditabalkan sebagai blogger terbaik?
Blog yang ramai peminat?Blog kelakar?Blog yang visitor puloh riban sebulan?Blog awek cun?Abang hensem?Mesti la yang POPULAR.Blog best kalau orang tak pernah baca pun masalah jugak.

Macam-macam pesen blogger ni...Gua belek-belek kategori yang ada,tak de satu pun yang sesuai untuk gua undi blog gua sendiri sebab tak layak,haha!Korang pilih la baik-baik blogger untuk setiap kategori yang dipertandingkan.Title Blogger of The Year ni bukan senang.Blogging ni macam main autoshow Malaysia kot.Kadang-kadang ada yang ok,kadang-kadang takde seni,lari konsep.Yang ada,bodykit melengkung-lengkung tahpape,rim ayam,bulu-bulu celah tayar...Dah lari maksud Autoshownya.Sama la macam blogging.
Jangan lari tajuk baii..citer pasal blogger award ni.Harap blogger semua pilih yang TERBAIK.Bukan senang,berlambak blog dalam Malaysia ni,nak kena review sebijik-sebijik,baru boleh jumpa blog terbaik.Pilihan dikeyboard korang.Trimas!

Post a Comment

Mak Pesan Jangan Jadi Keldai Dadah


Aku cari gambar keldai dadah,tapi banyaknya tak berkenaan dengan apa yang aku nak.Rembat jelah gambar keldai ni.Sebab malam semalam aku tertengok iklan kat TV pasal keldai dadah.Ada benda yang aku nak cerita.
Tau apa keldai dadah kan?Keldai tak pandai check in kat air port,heret luggage dan sebagainya.Kan selalu keluar dalam berita kes keldai dadah(mostly pempuan) yang kantoi.Job senang,bawak barang(dadah la biasanya) ke destinasi yang ditetapkan.Bayaran 5k-10k satu trip.Senang je jobnya,tapi kalau sangkut,tali gantung la.
Kaitan keluarga aku dengan cerita keldai dadah ni sebenarnya bebaru ni je timbul.Tapi agak lawak sebenarnya.19 Oktober lepas adik lelaki aku berlepas ke Hangzhou,China dengan penerbangan Air Asia dari LCCT ke Xiaoshan International Airport atas urusan kerja.
Tak jauh,lebih kurang 5 jam dah sampai.Sebelum ni pun dia dah bagitau mak aku yang syarikat dia tugaskan dia ke sana selama 3 bulan.Tapi mak aku buat macam tak endah jela,sebab tak pernah ada history anak dia ke oversea.Sehari dua sebelum berangkat,adik aku call mak aku kat kampung.
Sembang-sembang la kejap dengan mak aku.Yang kelakarnya mak aku tanya betul ke dia ke China atas urusan kerja.Mak aku risau dia jadi KELDAI DADAH,(kitorang dah gelak kuat-kuat).Siap pesan jangan ambik barang dari orang yang tak dikenali.
Ayoooo maa...jangan pikir itu macam.Kitorang dah matang  dan tak desperate untuk buat kerja bangang tu.Kompeni adik aku ni memang kerap hantar staff ke sana.Memandangkan adik aku bujang lagi,dia senang bagi komitmen berbanding yang dah kahwin.
Selalu tengok TV kan,keldai dadah ni biasa perempuan yang jadi mangsa.Sindiket dari Iran ke,pak awang itam nigger ke...Tulah mak aku,bila dibagitau buat tak dengar je.Betul-betul nak berangkat dia dah cuak.
Satu kes budak Kelantan yang kena penjara kat China tu,apa tah nama dia.Rupanya classmate wife aku.tah macamana boleh terperangkap jadi keldai dadah.

Post a Comment

Monday, October 24, 2011

Crash Test Kasi Hancur

Crash test 40mp/h?Sama dengan 64km/j.Kat Malaysia depan sekolah pun bantai 80km/j.Meh tengok rupa kereta Ford jadi roti canai lepas crash test 120mph.


Post a Comment

Alex Ferguson Tertelan Gula-Gula Getah

Amacam 'derby' semalam?Hehehe!

Jangkaan aku sedikit tersasar.Aku yakin Manchester City mampu menewaskan Manchester United di Old Trafford cuma tak menjangka keputusannya 6-1.Johnny Evans dikenakan kad merah memburukkan lagi permainan Manchester United.Persembahan Manchester City?Superb!


Sedikit kelegaan untuk Arsene Wenger bila dapat tiga mata penuh dengan jaringan Gervinho dan dua jaringan van Persie ketika melayan kunjungan Stoke.Kedudukan Arsenal meningkat dari tempat ke-10 minggu lepas,dan tempat ke-7 minggu ini.Minggu depan,Arsenal bertemu Chelsea di Stamford Bridge yang kehilangan Drogba dan Bosingwa.Bukan injured,tapi dikenakan straight red card ketika menentang QPR.Dan Chelsea tewas 1-0 dengan bermain 9 pemain.
Liverpool hilang dua mata berharga selepas seri 1-1 dengan Norwich City.Tottenham maintain,menang 1-2 keatas Blackburn,dan Newcastle bernasib baik,1 gol menjamin 3 mata.

Post a Comment

Sunday, October 23, 2011

Transformers 4???

Transformers 4:Rise of Galvatron
Robot 'jahat' nampaknya belum habis...Akan datang 2013 nanti.





Post a Comment

"Gorgeous" Galyna Kolotnytska Sebenarnya Palsu?

Muammar Gadaffi khabarnya ada pasukan pengiring seramai 40 orang yang masih virgin.Selain tu,Gadaffi ada seorang jururawat peribadi yang mabeles bernama Galyna Kolotnytska.Seorang rakyat Ukraine yang meninggalkan negaranya 9 tahun lepas untuk bekerja di Libya.

Digambarkan sebagai 'voluptuous blonde'.Is it true?



Sembilan tahun lepas mungkin masih voluptuous.Sekarang?Dipercayai umurnya 38 tahun (sumber).Satu sumber lain mengatakan gambar Galyna yang cun melecun tu sebenarnya fake!(sumber).

REAL GALYNA KOLOTNYTSKA




Post a Comment

Saturday, October 22, 2011

Hujan dan Motorsikal...


Lately hampir setiap petang hujan;kadang-kadang lebat...
Elok je time nak balik kerja,timing hujan pun sampai.Tapi Jumaat lepas punya hujan memang lebat.Yang naik kereta kena mengadap jem berjam-jam,yang naik motor kena randuk air dalam keadaan visibility yang rendah.
Kenapa mat motor suka lepak bawah jambatan bila hari hujan?

Bukan saja-saja nak melepak tunggu hujan berenti sambil isap Gudang Garam ori.Sebenarnya lebih kepada soal keselamatan.Kalau nak ikutkan,bukannya sebab taknak baju basah.Bila menunggang dalam hujan,basah memang tak boleh elak.Sarung GIVI raincoat pun kadang-kadang bocor jugak kalau hujan menggila.
Pertamanya visibility.Bila hujan lebat,pandangan jadi sangat terhad,walaupun waktu siang.Hujan Jumaat lepas,aku anggarkan boleh nampak dalam jarak 15 ke 30 meter je.Sangat bahaya kalau ada kenderaan yang berhenti di lorong kecemasan tanpa buka lampu hazard.Brek pun kurang mencengkam,tambah lagi jalan licin.
Kedua,masa hujan lebat air bertakung.Meranduk air sedalam paras buku lali pun kadang-kadang boleh jatuh kalau kurang iman berhati-hati.Seeloknya kalau nak redah hujan jugak,guna gear rendah.Tunggang dalam kelajuan 30-40kmj je.
Ketiga,disebalik takungan air tersembunyi bahaya.Apa dia?Lubang.Kalau lekuk cetek tak apalah.Buatnya lubang tu muat tayar motor?Menonggeng baii!!
Aku jarang melepak bawah jambatan bila hujan.Paling tak pun aku singgah untuk pakai baju hujan je.Alang-alang basah orang kata,perjalanan kena diteruskan.Tapi,setakat ni alhamdulillah.Belum jadi kejadian yang tak diingini.Aku pun takmau jatuh motor woo!!

Post a Comment

Friday, October 21, 2011

Model Aksi 4" Real Steel

Filem zaman sekarang memang selalunya diikuti dengan model aksi.Tak kisah korang nak panggil apa,mainan,patung,figura,apa-ape jelah.Tadi aku cerita  pasal movie Real Steel yang best,meh tengok model aksinya pulak keluaran Jakks Pacific.





Gelanggang pun ada untuk diorama.

Pengeluar: Jakks Pacific
Ketinggian:4 "
Harga :$8
Artikulasi :Asas
Extra :Lampu badan,swappable limbs

Buy it entertainmentearth.com

Post a Comment

Sunday Derby:Manchester United vs Manchester City

Minggu ni adalah minggu yang menceriakan untuk peminat Arsenal.Kemenangan 2-1 keatas Sunderland hujung minggu lepas hasil jaringan van Persie dan juga 3 mata penuh dalam perlawanan peringkat Kumpulan F Liga Juara-Juara.Semalam Aaron Ramsey menjaringkan gol di saat-saat akhir untuk meletakkan Arsenal di tempat teratas Kumpulan F mengatasi Marseille.


Buat masa ni Arsenal menghuni tangga ke-10 dengan 10 mata dalam Liga Perdana Inggeris dan akan menerima kunjungan pasukan Stoke City Ahad nanti.Stoke bermain dengan agak baik awal musim,hanya kalah dua dari enam perlawanan terakhir.
Perlawanan 'derby' yang diperkatakan sepanjang minggu,pertemuan Manchester United vs.Manchester City.Pendahulu liga yang konsisten setakat ni,City yakin mampu menang di Old Trafford,dan Manchester United cuba bangkit selepas perlawanan dengan Liverpool yang berkeputusan seri.Ramalan aku,mungkin Manchester City menang dengan gol tipis,atau berkesudahan seri.
Peminat MU dan Man.City,sarung baju AON dan Etihad Airways memasing,jam 8.25pm hari Ahad 23 Oktober 2011 di saluran Astro 812/832.
Perlawanan lain,tak berapa menarik.Hari Sabtu aku nak tengok Newcastle vs Wigan,hari Ahad Arsenal vs. Stoke City.Alamak!Match time overlap dengan derby match la pulak.

Post a Comment

Bayi Dikelar,Gadaffi Terbunuh

Minggu ni tak ada update kecuali hari ni saja.Tiga hari bercuti,semalam sibuk dengan kerja semula.Nama je cuti Isnin sampai Rabu,tapi banyak kerja.Projek Poster kempen ISO 22000 belum siap lagi komputer pulak kena angkut.Adik aku dihantar bertugas ke wilayah bergolak Somalia Suzhou,China.Gatal nak bawak laptop.
Mujur Kak Min reception bagi aku pakai DELL XPS M1210 dia.
Windows Vista dengan RAM 1Gb je,tapi laju gila...

Okai,cerita panas akhbar dan media maya tempatan minggu ni pastinya kisah Bayi Dikelar Dalam Asrama.Ringkasan,pelajar perempuan 16 tahun yang memberanakkan bayi tersebut membunuh mayat bayinya sebab halangan keluarga untuk berkahwin dengan teman lelakinyaDisyaki meroyan.
.Kelaran dilakukan dengan pisau pemotong sayur sepanjang 15cm.

Fakta kes:
Pelaku:Gadis bawah umur,16 tahun
Senjata:Pisau pemotong sayur
Lokasi:Asrama sekolah
Teman lelaki:Penganggur,27 tahun
Punca:Tekanan perasaan

Hubungan luar nikah dengan gadis bawah umur diletakkan kategori rogol(maaf kalau salah).Halangan keluarga khabarnya kerana gadis masih dibawah umur.Halangan keluarga punya pasal,jadi kes lain pulak.
Kejadian berlaku di Betong.Bukan Bentong ya?Betong terletak di Sarawak.
Dari mana datangnya pisau?Tak tahulah.Siapa yang bersalah?Kita tak layak nak hakimi orang lain.Cuma,bila berlaku kes kehamilan luar nikah,kahwinkanlah saja.Bukan ambil jalan mudah,cuma nak elakkan perkara-perkara yang macam ni terjadi.

Lagi berita terbaru,Kematian Muammar Gadaffi di Sirte,kampung kelahirannya.Konvoinya diserang pesawat drone UAV dan jet Perancis NATO.Dia cedera dalam serangan tu,tapi masih hidup.Beliau ditangkap oleh pemberontak NTC ketika bersembunyi didalam kolong.


Kematiannya akibat kecederaan yang banyak.Kos yang besar dilaburkan untuk menangkap/membunuh Gadaffi.Hasilnya sukses.Samada 'mereka' betul atau salah kita tak akan tahu.



Post a Comment

Movie Time;Real Steel,Real Pain,Real Awesome


Dah agak lama aku tak menghabiskan duit untuk menonton wayang.Last movie Transformers 3:Dark of The Moon ,bulan Julai lepas.Semalam wife aku book tiket untuk filem Real Steel,dan dia belanja(thanks wifey!).Rasanya dah dua tiga minggu ditayangkan kat panggung tempatan.Mulanya expectation aku tak la tinggi sangat untuk cerita ni,lagipun sebenarnya wife aku ni suka apa-apa filem yang dilakonkan Hugh Jackman.
Ceritanya mengisahkan sukan tinju yang dah pun digantikan dengan robot humanoid.Alasannya?Lebih hiburan sebab orang suka tengok sukan ganas-ganas.Charlie Kenton(Hugh Jackman),bekas peninju yang kematian isteri 'menjual' anak tunggalnya kepada kakak bekas isterinya dengan harga $100k.Sementara keluarga kakak bekas isterinya melancong,anaknya,Max,tinggal dengannya.Max ialah watak yang dilakonkan pelakon kanak-kanak bernama Dakota Goyo.Kalau siapa perasan,budak ni membawa watak Thor semasa kecil dalam filem THOR.
Dengan pendahuluan $50k,Charlie membeli robot yang bernama Noisy Boy untuk bertarung dalam perlawanan haram.Over konfiden punya pasal,Noisy Boy dikalahkan dengan teruk oleh robot bernama Midas.
Masa diorang mencari spare part,Max terjumpa robot latihan generasi lama bernama Atom.Max berkeras nakkan Atom dibawa bertarung dan dia mencipta sistem kawalan alternatif selain kawalan jauh biasa.Perjalanan yang sukar untuk Max dan Atom,tapi akhirnya Atom layak menyertai ligaWorld Robot Boxing(WRB).Lawan pertama Twin Cities ditewaskan dengan mudah walaupun dikira sebagai underdog.
Max mencabar Zeus,Robot terkuat dalam WRB.

Noisy Boy vs Midas
Atom dibelasah teruk,tapi still boleh bertahan sampai pusingan keempat.Voice command sistemnya rosak,dan Atom dikawal oleh Charlie menggunakan kawalan alternatif(shadow-boxing mode).Charlie menggunakan bakatnya sebagai bekas boxer untuk mengawal pergerakan Atom.

Atom menentang Zeus
Tulisan je tak cukup untuk aku describe cerita ni.Apa kriteria yang kita pilih untuk jadikan sesebuah movie tu filem terbaik?
Untuk aku simple je,jalan cerita jelas,dan yang penting mampu menyentuh  perasaan.Ni bukan cerita cinta-cinta.Tapi dengan tayangan selama dua jam setengah korang tak perasan masa yang berjalan.Penuh keterujaan,terharu(sesuai ke perkataan ni), dan apa-apa sajalah.
Hubungan manusia dan juga objek memang sentiasa menarik.Senang cakap,filem ni filem terbaik yang aku tengok sepanjang 2011.Best!

Post a Comment

Thursday, October 20, 2011

Katanya Pelakon Drama Korea Tak Cantik....


Artikel dalam paper Harian Metro semalam..

Isunya tentang kegilaan rakyat Malaysia dengan drama bersiri Korea kebelakangan ni.Pelanggan Astro pulak dapat menonton dari channel KBSW atau nak lagi best,One HD.Siapa rajin tengok drama Korea?Comel tak Dan Sa-Ran dan Ra Ra dalam New Gisaeng Story?
Apa yang agak menarik tentang artikel semalam...


Rakaman HD format widescreen (16:9) jika ditayangkan ke layar bersaiz 4:3,pelakon Korea akan kelihatan kurus.Aku faham dengan maksud penulis.
Tapi rasanya keterangan dia mengundang persoalan.Drama Korea HD berformat widescreen(16:9) jika dipancarkan ke layar bersaiz 4:3,akan menyebabkan gambar tersebut termampat.Maksudnya karekter akan jadi lebih 'kurus'.Memang betul.Cuma adakah maksudnya bahawa pelakon drama bersiri Korea sebenarnya tidak kurus & tinggi lampai?Hanya dengan bantuan 'squeeze' dari format 16:9 ke 4:3 barulah diorang kelihatan langsing?
Pada pendapat aku,sebenarnya ke'kurus'an diorang ni tak ada kaitan dengan format rakaman dan format penyiaran sebab diorang sememangnya kurus.Aku agak yakin dengan kenyataan aku ni,di Korea persaingan untuk menjadi artis/pelakon sangat tinggi.Kumpulan K-Pop berlambak,satu group kadang-kadang sampai 10 ahli.
Untuk survival lama dalam industri seni kat sana,penjagaan bentuk badan,rupa paras,imej,dan kecantikan kulit sememangnya diambil berat.Menonton drama Korea dalam format asal 16:9 dah cukup menampakkan diorang kurus.

Untuk lebih kefahaman bersama:

RAKAMAN FORMAT 4:3

Disiarkan di layar widescreen dengan format 16:9.Gambar akan 'mengembang' ketepi kerana ditarik untuk memenuhi ruang monitor(stretch).

Nampak perbezaannya?

RAKAMAN FORMAT 16:9


Ditonton dengan menggunakan skrin berformat 4:3.Nampak perbezaannya?Pakcik berjambang tu jadi semakin tinggi dan bahu perempuan tu makin 'jatuh' kerana gambar di'squeeze'kan untuk layar 4:3.

Sesetengah tulisan dalam artikelnya betul,terutamanya tentang jalan cerita Korea ni tak la menarik sangat.Tapi OK la kalau nak cuci mata tengok awek Korea,hehe!

*imej perbezaan 4:3 dan 16:9 dipinjam dari http://johnaeryn.com

Post a Comment

Friday, October 14, 2011

Jadual Perlawanan EPL 15 & 16 Oktober 2011

Perlawanan tumpuan minggu ini pastinya Liverpool vs.Manchester United di Anfield.Pengguna Astro boleh menonton di saluran 812 atau 832 jam 7.40pm,Sabtu,15 Oktober 2011.Tak best layan sorang-sorang,boleh booking seat awal di kedai mamak berhampiran.Minimum order roti telur/tosai dan teh tarik.Order teh tarik duduk empat lima jam,pastu menumpang WiFi pulak,memang kena jeling ngan tauke.
Ramalan agak seimbang,tak pasti siapa menang walaupun ManU pegang rekod bersih tanpa kalah.Untuk peminat kelab yang berada di tangga ke-15 saat ni,pastinya aku nak Liverpool menang.
Ok,perlawanan lain yang tak kurang menarik jugak aku rasa perlawanan antara Newcastle vs Tottenham.Buat masa ni Newcastle pun masih lagi belum tewas dengan 15 mata selepas 7 perlawanan.Manakala Tottenham 12 mata,dua kali tewas tapi kurang satu  perlawanan.Newcastle vs Tottenham,jam 10.00pm,Ahad 16 Oktober 2011 di saluran 817 atau 831.

Lain-lain team yang bermain malam esok:


Sabtu,15 Oktober 2011
Queens Park Rangers vs Blackburn
Time : 9.30pm
Channel : 817/831

Norwich City vs Swansea
Time : 9.55pm
Channel :-

Manchester City vs.Aston Villa
Time : 9.55pm
Channel : 812/832

Wigan vs Bolton
Time : 9.55pm
Channel : 813

Stoke vs Fulham
Time : 9.55pm
Channel : -

Ahad,16 Oktober 2011
Chelsea vs Everton
Time : 12.15pm
Channel : 817/831

WBA vs Wolves
Time : 6.55pm
Channel : 813

Arsenal vs Sunderland
Time : 8.25pm
Channel : 812/832


Post a Comment

Thursday, October 13, 2011

Bajet 2012;Kesan Kepada Golongan Swasta Pertengahan


Ni antara intipati Bajet 2012 yang aku pinjam dari wowberita.org .Meh kita tengok impaknya terhadap golongan pertengahan yang berkerja dengan syarikat swasta macam aku ni.
Peruntukan rancakkan pembangunan
Kerajaan memperuntukan RM978 juta untuk merancakkkan pembangunan untuk lima projek, iaitu lebuh raya JB-Nusa Jaya, muzium warisan Taiping, projek agropolitan Besut, projek tandan sawit Lahad Datu dan bekalan air Samalaju.

-Lebuhraya JB-Nusajaya,muzium,agro projek nun kat Besut,projek sawit Lahad Datu dan Samalaju(where or what is that??)Projek-projek macam ni hanya dapat memberi kesan kepada penduduk di kawasan berkenaan.Bagus,tapi tak semua dapat rasa.
Kereta hibrid
Pengecualian sepenuhnya duti import dan duti eksais bagi mengimport kereta hibrid serta elektrik akan dilanjutkan sehingga 2013.
-Ini pun bagus cuma tidak begitu memberangsangkan.Pengecualian duti import dan eksais sepatutnya melibatkan motorsikal berkuasa sederhana yang selama ni dianggap barangan mewah.Kerajaan patut memberi perhatian kepada pertambahan jumlah kereta di Malaysia.Untuk golongan macam aku,tak merasa.Gaji kecik,tak mampu pakai kereta hybrid.
RM1 bilion untuk sekolah
Kerajaan akan wujudkan RM1 bilion untuk penambahkaikan sekolah.
RM500 juta diberikan pada sekolah kebangsaan.
Manakala M100 juta diperuntukkan masing-masing kepada sekolah jenis kebangsaan (Cina), sekolah jenis kebangsaan (Tamil), sekolah mubaligh, sekolah agama bantuan kerajaan dan Maktab Rendah Sains Mara.
-Untuk sekolah,no komen.Wajib kena ada tiap-tiap tahun.
Felda
Peneroka Felda akan terima “durian runtuh”. Jumlahnya akan diumumkan sebelum Felda GVH disenarai di Bursa Malaysia sebelum pertengahan 2012.
Penyenaraian dilakukan dalam dalam usaha mengumpul dana menjadikan Felda syarikat konglomerat global.
RM400 juta diperuntuk untuk naik taraf infrastuktur bekalan air di kawasan Felda terpilih.
-Durian runtuh?Besar atau kecil 'durian'nya?Better than nothing.Untuk kawasan yang tiada masalah bekalan air,sekurang-kurangnya cat balik garisan jalan.Dah tak nampak garisan,tau-tau je dah terjunam celah semak tepi jalan.
Yuran sekolah
Kerajaan memansuhkan yuran pendidikan rendah dan menengah di semua sekolah kerajaan.
Ini termasuk pemansuhan bayaran bagi kegiatan ko-kurikulum, insurans takaful dan sebagainya. Semua ini bermula penggal sekolah tahun depan.
-Good news.Terutamanya untuk ibu-ibu tunggal yang masih ada anak bersekolah.Nanti bila aku dapat anak pun,tak payah bayar yuran.
Pencen
600,000 pesara kerajaan akan menikmati kenaikan pencen tahunan sebanyak 2 peratus.
-Tiada kena mengena sebab kerja swasta...
Kakitangan awam
Kerajaan akan wujud lebih banyak mata gaji. Ini bermakna, penjawat awam akan mendapat gaji maksimun lebih tinggi, sehingga kepada 37.7 peratus.
Kakitangan awam akan mendapat kenaikan gaji antara RM80 hingga RM320
Umur wajib bersara dinaikkan daripada 58 kepada 60 tahun.
-Gaji naik,kualiti servis?Umur pencen tak perlu la naik,bagi can orang lain naik jawatan pulak...
Polis
RM200 juta peruntukan khas akan diberikan untuk perbelanjaan pembangunan polis, meliputi projek perumahan anggota, penambahbaikan balai dan pusat latihan.
-No komen
Keluarga tentera
RM3,000 akan diberi secara one off kepada angggota keluarga, duda dan balu anggota berjumlah 62,000 orang.
-No komen
Subsidi
Beras – Bagi setiap kilogram beras super tempatan, harga asal RM2.40, rakyat hanya bayar RM1.80. Subsidi kerajaan 60 sen.
Gula – bagi setiap kilogram gula, harga asal RM2.50, rakyat hanya bayar RM2.30. Subsidi kerajaan berjumlah 20 sen.
-Haaaa!!dalam banyak-banyak bajet tadi,yang ni je yang 'kena'.Tambah lagi subsidi bahanapi.Korang pulak bakal merasa yang mana?

Post a Comment

Membezakan Barang Wajib dan Harus

Baca tajuk muka depan paper Kosmo semalam?Berpuluh ribu belia diisytiharkan muflis,sebelum ni akhbar The Star dah pun highlightkan isu ni dan aku ulas dalam entri Jangan Terbabas Dalam Perbelanjaan .
Puncanya simple je,tak tau beza keutamaan antara keperluan dan kehendak.Apa yang kita perlu dan apa kehendak nafsu serakah kita?

Keperluan
-Tempat tinggal,makanan,pekerjaan,pengangkutan,pakaian,hiburan asas(TV,radio etc.)

Kehendak
-Rumah teres dua tingkat,rusuk lembu panggang Tony Roma's,kereta dua-tiga bijik,pakaian mahal,hiburan lengkap(UniFi,Astro Super Pack)...sebagai contoh la.

Tak kisah.Nak apa pun boleh,duit masing-masing.Tapi utamakan perkara wajib,bil-bil elektrik,air,hiburan,internet,pinjaman peribadi,kad kredit..Lepas tu kira baki gaji berapa.Barang dapur dah beli ke belum?Perbelanjaan harian minyak,tol,makan tengahari,rokok?
Dah berumahtangga perbelanjaan memang lain macam sikit.Lain la bujang,bayar ansuran kereta,bayar sewa rumah(share 4 orang),enjoy sikit-sikit,tengah bulan dah start belasah megi pun apa ada hal.
Aku suka share kisah-kisah yang berlaku sekeliling aku.Sorang kawan yang aku kenal;baru-baru ni dia kesempitan wang dan cuba minta bantuan kewangan.Katanya nak bayar bil utiliti yang tertunggak.Sedikit keraguan kat situ bila dinilai balik dari cara hidup kawan tadi.Isterinya bekerja dan berkelulusan tinggi,ada dua unit kereta(baru dan lama),pengguna siaran TV berbayar dan melanggan perkhidmatan jalur lebar.
Jumlah bil utiliti yang tertunggak agak banyak.Mustahil bil tu tiba-tiba melambung dalam satu bulan.dah tentu bil tu accumulate sejak beberapa bulan lepas.
Bagi aku adalah sangat tidak bijak membiarkan bil tertunggak tapi masih melanggan jalur lebar.Kalau langganan tu sekadar digunakan untuk menziarah laman sosial,main game online,memang tak berbaloi langsung.
Pendek kata kena bijak buat keputusan mana yang wajib dan mana yang kurang penting.Kalau mampu,lain cerita ye dak?

Post a Comment

Wednesday, October 12, 2011

Sony Recall LCD Bravia 40

Siapa pakai TV SONY?


Sony menjalankan prosedur memanggil balik sebanyak 1.6 juta unit TV LCD model Bravia 40 inci kerana terdapat beberapa laporan kegagalan fungsi termasuk beberapa bahagian 'cair'.Kesemua 11 kejadian dilaporkan di Jepun,tapi model tersebut dijual diseluruh dunia.
Model yang terlibat dihasilkan sekitar tahun 2007 hingga 2008.

Ada sesetengah orang cukup obses dengan barang Sony.Semua nak jenama Sony.Barang Sony yang aku pakai cuma PlayStation.LG win!

*Sumber DailyMail

Post a Comment

Remaja dan Adrenaline Rush


Aku agak jarang balik kampung sebelum ni.Tapi lepas adik lelaki aku decide nak kerja kat bandar semula,tinggal mak aku dengan adik perempuan aku darjah empat.So,kena rajin sikit jenguk mak aku.Aku ada tiga adik lelaki bawah aku,semuanya dah habis sekolah.Sesekali bila ronda kampung ternampak bebudak baru kenal motor main wheelie tengah jalan,nak gelak pun ada bila tengok.Remaja la kononnya.Semua orang pernah lalu zaman remaja.

Tukar cerita asal balik...
Perjalanan hidup adik lelaki aku yang tinggal kat kampung tadi agak berwarna-warni.Sejak masuk sekolah menengah memang dia sekor ni je dalam keluarga aku yang selalu bikin hal.Hal dadah,gaduh,cuma tak semua benda jahat kat mukabumi ni dia buat.Arwah bapak aku cukup pening dengan adik aku sekor tu.Habis sekolah,pernah masuk lokap dua minggu.Kes gaduh kalau tak silap aku.Orang puasa kat rumah,dia 'puasa' dalam lokap.
Arwah bapak aku hantar dia masuk IKBN.Masuk IKBN Dusun Tua,jadi rusuhan pulak dah.Pernah keluar paper dulu,dah lupa tahun bila.Lebih kurang 2001-2002 mungkin.Habis belajar dia kerja optometris.Bila dia ditukarkan ke Melaka,dia buat perangai semula.Rumah sewa dia kena rush,jumpa barang(ice),dalam bilik dia.Masa tu bapak aku dah arwah.
Turun naik court jugak la mak aku.Dapat ikat jamin,lepas tu tahanan daerah dua tahun.Tu yang duduk kampung temankan mak aku.Sepanjang dua tahun,ada la dia buat kerja-kerja kampung,dapat kontrak sikit-sikit buat wiring.
Tapi apa la sangat hasilnya.Jarang dapat projek.Akhirnya dia terpaksa keluar dari kampung,kerja kat bandar.Umur dah tahap bapak budak,kerja tetap tak ada lagi.Sekarang sambung kerja optometris semula.Harap-harap dah cukup matang untuk fikirkan masa depan.

Itu kisah hidup remaja dia.Kehidupan remaja aku biasa-biasa je.Nak kata pandai,belajar pun biasa-biasa,bangang sangat jauh sekali.Heheh!Hidup sebagai remaja ada dua perkara menarik.Keterujaan buat benda baru(benda bodoh paling banyak)dan sukakan adrenaline rush.

Dari forum.lowyat.net
Sejak zaman sekolah menengah aku teruja dengan mesin.Bukan mesin basuh.Aku suka enjin.Kitar piston empat dan dua lejang cukup menarik perhatian aku.Apa kaitan mesin dengan zaman remaja?Nah...bawak motor laju atau istilah komersial media tempatan;mat rempit.
Istilah rempit digunapakai secara komersial agak baru jugak rasanya.Zaman aku dulu dah mula gunakan istilah rempit.Bezanya zaman aku dulu,rempit secara berhemah.Tak paham?
Berlumba pun ada,cuma jauh dari orang ramai.Tak menunjuk-nunjuk.Zaman tu nak menunjuk kat siapa,henpon 3gp pun belum wujud lagi.YouTube pun tak kenal.Lingkungan masanya lebih kurang zaman chatting guna MiRC32.
Mesin yang glemer zaman tu biasalah RXZ(model Catalyzer belum keluar),Yamaha SS/SS Two,EX5,Suzuki Panther ada la sikit-sikit.Cuma tak pernah aku jumpa mat resing pakai Suzuki Best.
Setakat ada motor je tak cukup,mesti mau laju.Nak bagi laju motor bukan susah.Dulu mesin aku cuma Yamaha SS 110 YPCS tahun 93.Tapi masih virgin masa bapak aku bagi aku pakai.Modified yang aku buat cukup light,saiz piston pun 0.50 je.Buat port & polish liang intake+ekzos,karburetor 'usik' sikit(maintain mainjet & pilot jet asal),tukar spring clutch resing dan dua bijik bearing crankshaft FAG.
Zaman tu belum glemer bearing SKF.Ekzos manifold aku biar standard.Body pun standard kedai.Bukan apa,buat mod tahap CubPrix kang relai enjin bila jalan jauh.Aku buka nak ajar orang merempit,bikin enjin pun kena buat calculation.Ada parameter yang kena amik kira.Main tarah je,jahanam enjin.
Hasil mod yang light tadi pun dah cukup untuk lari habis meter.Tak percaya?Kena percaya beb...
Keterujaan ada mesin laju ni lain macam sikit.Bukan untuk berlumba,cuma seronok ada mesin laju.Tak la kena tinggal bila join member-member round bandar Kuantan.

Tapi tu kisah lama.Cuma sesekali bila balik kampung terserempak budak-budak belum baligh bawak motor macam gampang,rasa macam nak sepak pun ada.Nak tayang wheelie kat siapa.Tak akan dapat kerja best hatta pandai wheelie keliling kampung sekalipun.Bebudak sekarang tau bawak motor je,servis fork depan pun tak pandai.
Besar nanti diorang taula betapa bangangnya sesetengah jenis keterujaan zaman remaja.Zaman sekarang ni bebudak tak berapa matang.Ramai budak Melayu dah kenal apa tu liquor,wiski dan beer.Patutnya pihak berwajib lebih tumpukan perhatian macamana nak halang bebudak Melayu minum benda haramjadah tu.Yes.Rokok memang mendatangkan mudarat,tapi arak???Think about it.
Hasilnya Mat rempit zaman sekarang adalah kombinasi alkohol+motor pekak+betina.Ianya bukan lagi semata-mata keterujaan terhadap mesin...

Panjang tak aku membebel?

Post a Comment

Sesekali Tergelincir Juga


Gambar hiasan.Pinjam dari omaq.org

Hidup umpama roda...

Cuma dari pandangan mata aku,rodanya bukan seperti roda motorsikal atau roda Ferris.Aku lebih nampak kehidupan ni macam gear;bentuk macam roda cuma ada gigi gear.
Sebab apa aku cakap hidup macam gear?Apa yang kita buat setiap hari,semuanya selaras dengan apa yang berlaku sekeliling kita.Atau kata lainnya,synchronize.Macam gear berfungsi,gigi gear akan bercantum tepat dengan gear yang lain;sempurna setiap kali menjadikannya lancar bergerak.

Apa jadi bila 'gear' tak selaras?
Jawapannya simple.Disaster.Atau lagi senang nak faham,malang menimpa.

Petang semalam siapa yang lalu jalan dari lampu isyarat dekat Politeknik Shah Alam menghala ke Lebuhraya Guthrie(depan NST),tentu nampak satu kemalangan.Mangsanya seorang wanita.Aku tak pasti apa yang melanggarnya.Dari cerita kawan aku yang berhenti kat tempat kejadian,khabarnya langgar lari.Lori pulak tu.Betul ke tidak,wallahua'lam..Masa aku lalu kat situ,mangsa dah kaku tertiarap,aku rasa baru sangat berlaku.
Orang yang berhenti pun tak berbuat apa-apa kat mangsa.Aku rasa tindakan diorang agak tepat,sebab risiko menggerakkan mangsa tanpa prosedur yang betul hanya akan menambah kecederaan mangsa.Biarlah mereka-mereka yang ada pengalaman dan terlatih saja menguruskan mangsa.
Harap mangsa kemalangan semalam selamat.
Itulah namanya kemalangan.Kita tak cari kemalangan pun kadang-kadang kemalangan datang kepada kita.Itu yang kita taknak.Tapi tu semua dah tertulis,sesekali 'gear' kehidupan kita akan tergelincir dan tak synchronize dengan persekitaran kita.
Siapa-siapa yang memandu setiap hari,ingat satu perkara.Jangan jadi hantu bila pegang stereng.Pesan ni untuk aku sekali sebab kadang-kadang aku memandu.Wajib sentiasa alert dengan penunggang motorsikal.Disebabkan motorsikal bergerak dengan konsep gyroscopic(keseimbangan),senang nak tergolek.Kita mengalah sikit takpe.Keluar kerja awal,jangan kelam kabut guna lorong kecemasan bila sesak.Bagi la can kat mat/minah motor guna lorong tu.Bukan diorang meresing pun,pergi balik kerja macam kita jugak.
Kereta dah ada tiga lane,cukup la.Kang aku bagitau Menteri Kerja Raya tambah semua highway jadi enam lane sehala,amacam?


Post a Comment

Tuesday, October 11, 2011

Barang Murah Jangan Dikenang...

Kebelakangan ni;senang cerita tahun ni aku rasa harga barang keperluan makin tak masuk akal.Sekarang mana nak jumpa ayam sekilo harga bawah RM8?Tu harga kat pasaraya besar,orang cakap kat pasar borong lagi murah.Mana ada...
Lebih kurang macam tu jugak la harganya.Semalam aku beli barang dapur kat sebuah mini market berhampiran rumah aku.Kebetulan pagi semalam member aku cerita pasal kicap Kipas Udang.Katanya harga yang tertera kat botol RM8 untuk saiz besar.Aku pun tengok la,memang betul dicetak harga RM8.Tapi harga jualan RM6.99.
Ada kenaikan harga,maybe sebab harga soya naik?Atau kos overhead meningkat sebab operator mogok demand gaji lebih??Aku tak taulah..
So,aku tak beli kicap,botol besar kat rumah yang dah guna dekat dua bulan pun belum habis lagi.Lepas tu aku usyar harga sardin.Sardin pun sekarang dah masuk kategori makanan separa premium.Dulu(15 tahun lepas mungkin),sardin ni lauk pilihan bapak aku bila masuk fasa hujung bulan.Sedap ape makan sardin?
Tapi itu cerita lama...cuba tengok berapa harga sardin Ayam Brand?Tin saiz sedang (230g kalau tak salah),dekat RM5 baii!!King Cup,Adabi pun lebih kurang la harganya.Yang murah ada,bukan tak ada.Macam-macam brand,tak payah la kot aku listkan kat sini.Tapi dia punya rasa,peh!Korang sendiri pun tau la macamana rasa sardin murah.
Satu je brand sardin murah yang aku suka,jenama Pertima.

Semalam aku beli beras 5kg,telur 10 bijik,tepung gandum cap Sauh(boleh buat cucur malam-malam),sardin dua tin,Maggi Kari Letup dua paket (x 5pcs),sirap sebotol,total dekat RM50.Amacam?

Aku selalu dengar orang mengeluh harga barang naik,lagi pulak dok bandar.Kalau kat kampung semua murah.Iye ke?
Tu cakap-cakap orang tak ada kampung,lahir-lahir je dah nampak KLCC.Nak tau hal sebenar?Ni aku nak cerita.Orang kampung kebanyakannya 'kaya' dari orang bandar.Bukan terma kaya macam dalam drama Melayu.Maksud kaya kat sini,dalam keadaan segala macam barang mahal,orang kampung masih mampu survive.
Orang bandar pun boleh survive apa?

Survival kat bandar ni jauh bezanya dengan kampung.Kat kampung ada Giant?Tesco?Pasaraya Ong Tai Kim?Tak ada kan?Yang ada cuma kedai runcit.Bila dah nama kedai runcit,ada jual tak sardin cap Giant harga RM2.29?
Kat kampung sayur banyak keliling rumah.

Iyelah sangat.Hari-hari nak cekik kangkung?Sayur keladi?Biasa aku tengok rumah-rumah kampung tanam cili padi,serai,pisang,kacang botol,pokok kari...Pernah jumpa rumah kampung ada tanam kobis bulat?Siew pak choy?Ada la kot kat Cameron sana.
Berapa jauh rumah kita kat bandar ni dengan pasaraya besar?Aku amik contoh rumah aku kat Seksyen 4,Kota Damansara.Jarak ke Carrefour lebih kurang 1km.Giant Kota Damansara pun sama.Tesco je jauh sikit,tu pun tak jauh mana sebab banyak trafik light yang jadi malas nak merayap sampai sana.
Pendek kata sekangkang kera je.
Nak tau jarak kampung aku ke pasaraya terdekat?50km.Itupun pasaraya cap ayam,B5.Korang pun tak pernah dengar.Kos minyak pergi balik RM15,harga barang mana ada murah macam kat bandar.
Kesimpulannya kat sini,satu soalan timbul.Sampai tahun berapa kita harap harga barang masih sama macam hari ni?
Sebagai sorang pekerja(swasta terutamanya,koje gomen takpe dipupuk dibelai dengan increment & bonus tiap kali bajet tahunan dibentang),dah tentu mengharap gaji naik tiap tahun.Dari mana datang duit untuk naikkan gaji?Dari harga barang yang syarikat kita jual.Lama-lama kos operasi meningkat untuk bayar gaji pekerja yang naik tiap-tiap tahun.Kilang ada 10 staff ok la lagi.Kalau 2000 staff naik gaji?Kira sendiri.

Pernah aku baca statement seorang peniaga dalam akhbar parti XXX,katanya harga minyak masak sekilo RM2.50 mahal.Dulu sekilo 80sen je.


Zaman nenek dia boleh la harga 80sen sekilo.Sekilo minyak masak 80sen,berapa harga sawit satu tan kat stesen timbang?Makan hampas sawit la peneroka Felda,buat serunding.Bengong punya statement.



Post a Comment

Monday, October 10, 2011

Muhasabah Blog Gua

Bulan ni paling malas nak update.Malas update macamana nak maju?Teori karut semua tu...

Tadi gua baca blog jomrileks ,pasal blogger-blogger femes kat Mesia ni.Tiga nama yang gua kenal,Ben Ashaari,Hanis Zalikha dan Fatin Liyana.Tiga blogger ni memang puloh riban follower diorang.Ben Ashaari memang rajin update,gua rasa sejam sekali ada kot.
Tapi satu nama blogger yang main puloh riban jugak follower dia,zackzukhairi ,first time gua baca blog dia.Betul sangat la jomrileks cakap,teori rajin update ni memang mengarut sebenarnya.Dia punya entri Januari ada satu,Februari ada tiga,pastu dia pergi mana tah,Julai baru ada satu entri lagi.
Amacam?'rajin' gila mamat ni.Kontras habis dengan amaun follower dia.
Cerita dalam entri dia macam ada santau,bila baca dua tiga rangkap sure terlajak sampai habis.Gua rasa kadang-kadang blogger femes cerita merepek-repek je.TAPI....sebenarnya teknik tulisan diorang yang orang suka baca.Realiti beb!

Banyak teori karut gua dah cuba,buat entri banyak(rajin update),komen banyak,beli domain,dan macam-macam gadget gua humban dalam blog gua.
Hasilnya korang nak tau?Pagerank blog gua tetap 0...

Sebut pasal komen,gua jumpa satu blog pasal kereta.gua baca sebijik-sebijik komen dalam entri blog tu.Banyak gila basher Perodua.Gua reply la beberapa komen yang gua rasa bebal sangat.
Korang tau apa jadi?Semua komen gua tak approve.Jadah apa letak kemudahan tinggal komen kalau tak bran nak baca komen anti-basher gua.Pesan gua,kalau nak jadi basher,wajib sedia jugak untuk menerima ayat sumbang gua.
Kalau boleh biar la buat entri yang fair,jangan berat sebelah.Nak anggap Perodua tu apa pun boleh,tapi kena ingat,diorang tetap buat untung(bussiness purpose).Bisnes jadah apa kalau rugi,mana nak dapat modal R&D.
Bebudak Proton sibuk bash sana-sini pasal orang punya hal.Baik duduk buat kerja.Tak ada Perodua,sampai sekarang la Proton tidor lena dengan model lama.Pedas ke?
Biasa la kompeni Melayu,kalau tak kena ketuk dengan tukul,mana nak bergerak...


Gua rasa serabut kebelakangan ni,so malas nak update.Bukan maknanya gua dah mula give-up nak jaga blog ni,cuma sedang mencari apa yang terbaik untuk pembaca.Kekadang gua rasa gua terlalu serius,sampai semak kepala gua.Merepek banyak sangat pun tak elok.Sambil merepek,kongsi ilmu sama-sama.

K la,gua nak sambung kisah Fasha dalam blog ZackZuhairi.

Post a Comment

Nissan Juke GT-R

Spesifikasi asal Nissan Juke
-1.6l Turbo DOHC CVTCS(Continuously Variable Valve Timing Control System)
-Kuasa 188bhp @ 5600rpm
-XTronic CVT
-3210kg
+

Kasi kahwin ini kereta...

Hasil hubungan sesama darah daging...

Cuma dihasikan sebijik,one-off road legal yang dibina oleh RML dengan kerjasama Nissan Technology Centre of Europe (NTC-E).Dikuasakan dengan nadi V6 twin turbo 3.8l dari model teragung GT-R,pacuan dan prop shaft GT-R 4WD yang diubahsuai dan rim 20" RAYS.

Post a Comment

Nilai Masa


1.Chopard


Ditatahkan tiga berlian berbentuk hati-15 karat berlian pink,12 karat berlian biru dan 11 karat berlian putih.Berlian kecil terdiri dari gabungan berlian putih dan kuning seberat 163 karat menjadikan keseluruhan berat batu-batu berharga berjumlah 201 karat.
Harganya?$25 juta dan merupakan timepiece yang termahal di dunia.



2.Patek Calibre 89

Dibina dengan 1728 bahagian dan seberat 1.1kg,Patek Calibre adalah sebuah jam poket yang paling rumit di dunia.
Disiapkan pada tahun 1989 sempena ulangtahun Patek Philippe yang ke-150,hanya empat unit dihasilkan dengan empat material berbeza.Emas putih,emas merah jambu,emas kuning dan platinum.Jam ini mempunyai 33 fungsi berbeza.
Dilelong dengan harga US$5,002,652.







3.Vacheron Constantin Tour de I'lle

Merupakan jam tangan paling rumit termahal didunia.Terdiri dari 834 bahagian dengan 16 fungsi berbeza.Jam ini juga mempunyai dua belah muka.
Material bahan ialah emas(5N)18K 750 dan kaca sapphire.
Dijual pada harga $1.5 juta dan hanya 7 unit dihasilkan.









4.The Royal Mecca Clock

Dibina diatas sebuah menara hotel Abraj al-Bait setinggi 1972 kaki dan diameter muka jam 43 meter.
Terdapat lebih 90 juta keping mozek kaca berwarna menghiasi empat muka jam.
Dua juta LED mencahayai tulisan Allah dan 21,000 lampu berwarna putih serta hijau menyala setiap kali masuk waktu solat.
Isyarat cahaya setiap kali masuk waktu solat dapat dilihat sejauh 30 kilometer.Royal Mecca Clock adalah jam yang terbesar di dunia.




5.Jaeger -LeCoultre Calibre 101

Mula diperkenalkan pada tahun 1929,ia adalah jam tangan mekanikal terkecil di dunia.Dengan saiz 14mm panjang dan 3.4mm tebal,jam ini hanya seberat 0.9 gram.
Terdiri dari 98 bahagian jam ini dihasilkan sehingga tahun 1953.

                                   

Post a Comment

Wednesday, October 5, 2011

Otak Tumbuh Lalang



DAH DUA ENTRI AKU TAIP SEPARUH,LEPAS TU AKU DELETE.RASA SERABUT,MACAM SINKI DAPUR TERSUMBAT.
TAPI AKU TAK TAU APA BENDA YANG MENYERABUTKAN MINDA AKU.HAISHH!!

Post a Comment

Monday, October 3, 2011

Arsenal Bukan Lagi Kuasa Besar EPL



Yaaa...benar kata-katamu itu Wenger.Handbrake pemainmu sangkut.Permainan Arsenal semakin perlahan sedangkan sebelum ni ketika mengharungi cabaran perlawanan kedua Champion League peringkat kumpulan menentang Olympiakos,tempo permainan sangat pantas.
Serangan yang lambat,passing yang terbabas,kurang yakin membuat percubaan ke gawang lawan dan membuka banyak ruang untuk jentera serangan Tottenham.Permainan Bale,Van Der Vaart,Defoe dan Adebayor menenggelamkan kemahiran van Persie,Walcott,Gervinho dan Ramsey.
Aku pernah terbaca dalam satu artikel online,dah lupa sumbernya.Tajuknya "Never Sell A Player To Your Rival" yang merujuk kepada amalan Arsenal.Lebih kurang macam tu la bunyi tajuknya.
Bermula dari penjualan Ashley Cole kepada Chelsea,diikuti Emmanuel Adebayor dan Kolo Toure hinggalah yang terbaru ketika musim pertukaran pemain awal musim ini,Samir Nasri dan Gael Clichy.Kesemuanya ke kelab Manchester City.
Cesc Fabregas adalah isu lain.Pemergiannya ke kelab Barcelona sepatutnya tidak menjejaskan perjalanan Arsenal dalam liga Inggeris.Akibatnya kedudukan terkini Arsenal,berada di tangga ke-15 dengan 7 mata dari 7 perlawanan.Hanya menang dua kali,seri sekali dan kalah empat kali.
Lihat bagaimana prestasi Adebayor ketika dipinjamkan ke Real Madrid dan kali ini sekalipun dipinjamkan sekali lagi ke Tottenham,prestasinya konsisten dan sentiasa membuat hantaran-hantaran yang cantik ketika serangan dilakukan,biarpun tidak menjaringkan gol.
Menjual pemain sendiri ke kelab yang turut bersaing dengan kelab sendiri,umpama memberi bayangan taktik permainan dan seterusnya segalanya boleh diramal.Ditambah dengan kecenderungan pemain untuk cedera,semalam ketika bertemu Tottenham Bacary Sagna mengalami keretakan pada fibula kaki kanan.
Dijangkan Sagna akan diketepikan selama tiga bulan.Selain Sagna,Tomas Vermaelen,Jack Wilshere,Abou Diaby dan Johan Djorou turut sama dalam senarai.
Impian juara Liga Inggeris sudah boleh dilupakan.Cuma tinggal slot untuk Liga Juara-Juara masih kelihatan mampu diisi.Tapi jangan dilupakan saingan kelab Manchester City,Newcastle dan Tottenham.

Post a Comment

Alpha Dog LS3;Evolusi Big Dog

Ini dia 'adik' kepada Big Dog iaitu Alpha Dog.Sebelum ni aku pernah cerita pasal robot berkaki empat yang nampak freaky ni dalam entri Perang Kawalan Jauh .Dengan geran $32 juta dari DARPA,Boston Dynamics terus memperbaiki kekurangan yang ada pada Big Dog.
Alpha Dog lebih senyap berbanding Big Dog yang menggunakan enjin dua lejang kerana menggunakan enjin 4 lejang yang tersembunyi.Big Dog memang agak fail dengan enjin dua lejang yang bingit,dari jauh dah boleh dengar macam bunyi orang tebang balak.Tak 'stealth' langsung.
Alpha Dog atau nama ringkasannya LS3(Legged Squad Support System) mampu membawa bebanan 180kg melalui berbagai rupabentuk mukabumi,berjalan sejauh 32km,24 jam sehari dan meranduk air cetek.
Jika Big Dog mampu menstabilkan diri apabila tergelincir atau ditolak dari tepi,Alpha Dog pulak mampu bangun jika tumbang.Semuanya hasil gabungan GPS dan komputer,serta state-of-the-art hydraulic system.
Dalam video ni prototaip Alpha Dog diuji mengunakan external power supply.

Post a Comment

Sunday, October 2, 2011

Kilang Ni Dia Punya

Hari ni Ahad.

Selain hari untuk bersantai dengan keluarga,hari Ahadlah paling ditunggu oleh para pekerja kalau ada OT.Pengalaman gua bekerja selama ni,biasanya kalau weekdays punya kerja pun tak siap walaupun dah balun ot,barulah syarikat izinkan bekerja hari Sabtu atau Ahad.
Actually gua agak serabut dengan beberapa masalah bebudak kilang gua.Dari Isnin sampai Jumaat,datang kerja sehari,padahal kerja department dia berlambak.OT jangan cakaplah,macam gaji 10k sebulan.Alasan sakit,kepala,tangan ,perut,pinggang,habis semua organ badan sakit.Kuota MC setahun pun setengah tahun dah habis.Semalam sibuk berjalan ke sana kemari,(tengah sakit ni,pergi kerja tak larat pulak).Bila kerja tak siap,gua kena backup.
Hari ni,memang gua panas hati.Hari kerja lima hari,wajib sakit memanjang.Tetiba pagi ni(Ahad),muncul pulak nak buat OT.WTF!!
Korang nampak tak betapa bangsatnya pekerja macam ni.Yang aku heran,HR pun senyap je.Takkan Tak nampak pekerja macam ni punya perangai.Hari ni gua nak punch card balik petang kang,claim double sebab hari ni Ahad.Gua nak tengok sape nak banyak bunyi dengan gua.Gua buat diam je makin melampau pulak.
Gua dah cukup banyak perkara nak dibangkitkan kalau isu ni panas.

Sebab apa gua emo?
Kerja gua sampai masuk dalam tong sampah pun gua tak banyak bunyi.Penat gua stadi weekend,pun gua tak memilih kerja.Tangan gua melecet mop lantai berapa ribu square feet pun gua tak mengada-ngada nak MC.Orang department lain??
Haaa...silakan ambil tindakan kat gua kalau gua melampau.Kita tengok siapa yang melampau.

Post a Comment

Jadual Dan Keputusan EPL 2011/2012 Minggu Ini

Keputusan perlawanan Liga Perdana Inggeris semalam.

Everton 0-2 Liverpool
                    Carrol,71
                    Suarez,82
Blackburn Rovers 0-4 Manchester City
                                      Johnson,56
                                      Balotelli,59
                                      Nasri,73
                                      Savic,87
Manchester United 2-0 Norwich City
Anderson,68
Welbeck,87
Aston Villa 2-0 Wigan
Agbonlahor,36
Bent,62
Wolves 1-2 Newcastle United
Fletcher,88   Ba,17
                    Gutierrez,38
Sunderland 2-2 West Bromwich Albion
Bendtner,24          Morrison,4
Elmohammady,26  Long,5

Perlawanan hari Ahad,3 Oktober 2011
Bolton 1-4 Chelsea
Boyata,46   Sturridge 2,25
                   Lampard 15,27,59
Time:20.25pm
Channel:812/832

Fulham 6-0 Queens Park Rangers
Johnson 2,38,59
Murphy (20.pen)
Dempsey 65
Zamora 74
Time:21.55pm
Channel:813

Swansea 2-0 Stoke
Sinclair (9.pen)
Graham 85
Time:21.55pm
Channel: -

Tottenham 2-1 Arsenal 
Van Der Vaart 40  Ramsey 51
Walker 73
Time:22.00pm
Channel:817/831

Post a Comment

Saturday, October 1, 2011

Perabis Duit Rakyat

Kelihatan terlalu mewah pun susah,apatah lagi anda dari sebuah negara yang diketahui miskin tegar.Teodoro Obiang Nguema,Presiden Equatorial Guinea dan juga pengerusi African Union disiasat atas pengubahan wang haram bantuan asing.
Equatorial Guinea ialah salah satu negara Afrika yang terkecil,sekitar 11,000knm persegi dengan penduduk seramai 676,000 merupakan salah satu negara Afrika yang kaya.Ketika beliau menikmati kemewahan hidup,70% dari rakyatnya hidup dengan pendapatan purata 1.5 pound sehari.
Sebagai salah seorang dari ketua negara Afrika,beliau sering menerima jumlah bantuan kewangan asing yang banyak termasuk wang tunai British melalui pembiayaan Eropah.
Apa yang membuatkan dia dicurigai ialah,tinggal di sebuah mansion bernilai 15 juta pound yang terletak berhampiran Foch Avenue Paris serta deretan 11 unit kereta mewah iaitu dua Bugatti Veyron,Ferrari 599 GTO,Maserati MC12,Aston Martin V8 600lm,Rolls-Royce Drophead Coupe,Porsche Carrera GT,Ferrari Enzo dan juga beberapa Bentley.
Obiang Nguema disiasat atas dakwaan menggunakan wang negara untuk membeli aset termasuk di Foch Avenue.walaupun negaranya kaya dengan minyak,tapi rakyatnya hidup miskin dan juga amalah rasuah olehnya dan anak sulungnya,Teodorin Nguema.
Damn diktator!


Post a Comment