Friday, September 9, 2011

Rangkuman Episod Raya

Assalamualaikum..


Macamana raya tahun ni?Masihkah berbaki duit gaji sementara menunggu gaji akan datang?Hehe...raya kena sederhana beb,nak pulak dah berumahtangga.Lebih spesifiknya pasangan yang bergaji sederhana macam aku ni.Raya tahun ni aku tak beli baju baru pun.Ulang tayang baju kenduri kahwin aku je.
Yang penting dapat hulurkan duit raya untuk mak dan bapa mertua,termasuk juga mak aku.Tak ketinggalan adik beradik ipar dan dik beradik sendiri.Lega anak buah tak ramai...


PENGHUJUNG RAMADAN
Yaa...sepanjang perjalanan balik agak melegakan sebab Lebuhraya Karak tak jem.Sebelum balik shopping barang-barang dapur untuk mak aku dan tak lupa wife aku sempat borong ayam 5 ekor,daging 4 kilo dengan harga subsidi kerajaan 1 Malaysia.

Sempat la juga aku merasa berpuasa dan terawih dua hari kat kampung.Aktiviti hujung puasa biasalah,anyam sarung ketupat.Itupun kena 'pau' dengan kengkawan mak aku yang jugak pelanggan tetap 'Rodziah Bakery'.Teringin agaknya nak makan ketupat daun kelapa,nak anyam sendiri leceh kena panjat pokok kelapa.Setel anyam ketupat,buat sate.Tahun ni tak banyak macam sebelum ni.Cuma untuk keluarga sendiri,bukan untuk hidangan tetamu.Tahun lepas aku panas hati buat sate banyak-banyak ni.Orang datang rumah aku sebab nak mencekik sate,bukan nak berziarah.
Hujung-hujung puasa ni jugak ramai tetamu datang,terutamanya yang menempah kuih raya dan kek dari mak aku.Dapat la mak aku buat belanja untuk tambah duit sarahidup lepas pokok sawit dah kena tebang ni.


AIDILFITRI
Lepas solat sunat hari raya dan ziarah kubur arwah bapak aku,aku melepak je kat rumah.Petang baru merayap sikit.Nak berjalan banyak rumah pun member sebaya kebanyakannya dah beranak-pinak.Balik rumah mertua agaknya.Malam hari barulah ikut mak aku berziarah kerumah saudara-mara sekampung.Petang raya kedua,aku beraya di Jerantut Feri,rumah nenek wife aku.Kebetulan keluarga mertua aku dah nak balik Gombak lepas Maghrib,tumpangkan wife aku sekali.Sebabnya cuti aku masih panjang dan aku ada urusan keluarga yang perlu diselesaikan.


'SWAMP MONSTER'
Hari raya ketiga,satu trip memburu toman diatur.Dah plan baik-baik sejak raya pertama,suka-suka hati je adik aku(trip leader) cancelkan.Mana boleh jadi,aku pun nak try jugak layan toman.Enam motorsikal dengan RON95 penuh setangki,umpan keli hidup,pancing entah berapa batang,kitorang meredah perjalanan dalam cuaca panas dan berdebu dari jam 11.45am sampai 3.00pm.Punyalah jauh,lepas ladang sawit,jalan balak,ladang sawit lagi.Kesimpulannya misi gagal sebabnya tak cukup umpan dan tomannya sombong tapi cerdik.Untuk bab Swamp Monster ni aku akan buat satu entri lain untuk penceritaan yang lebih mengesankan.
Makin berupa artikel majalah pancing plak tulisan aku ni,ceh!


JOURNEY TO EAST COAST
Betul ke tajuk aku tulis ni?Lantaklah.

Selasa:6hb September 2011
Lokasi:Universiti Malaysia Terengganu
Jarak: 431km

Tugasan seterusnya sebagai seorang anak lelaki sulung dan juga abang yang bertanggungjawab,menghantar adik aku mendaftar ke Universiti Malaysia Terengganu(UMT).Garmin-Asus M10 yang mencari 'shortest route' pun hanya mampu menunjukkan jarak sejauh 431km dari Felda Lepar Utara 3 ke UMT.
Bertolak jam 7.45am melalui gugusan Jengka,Lebuhraya Pantai Timur sampai ke exit Jabor,itu cuma setengah perjalanan sahaja.Seterusnya melalui Cheneh,Jerangau,Bukit Besi dan beberapa tempat lagi yang aku dah lupa namanya.Sampai ke lokasi jam 12.30pm.Barai.
Selesai urusan,aku bertolak balik jam 5.00pm dari masjid UNISZA(dulu KUSZA).GPS aku setkan menghala ke Kemaman.Malas aku nak redah jalan Jerangau-Jabor petang-petang hari.Konon-konon nak enjoy view perkampungan pesisir pantai dari Kuala Terengganu sampai Kemaman sambil makan sate ikan.
Jarak Kuala Terengganu-Kemaman lebih kurang 113km memakan masa 3 jam!Pukul 8.00pm baru sampai Kemaman.Jalan kecik,banyak double-line,trafiic light pun boleh tahan...Pehhhh!!!Barai for a 2nd time.Masuk negeri Pahang aku dah sedikit lega,dalam palotak aku nak masuk highway LPT cepat-cepat,pastu cari nasik kat Hentian Gambang.Berkat doa mak aku yang sepanjang jalan dia terkumat-kamit baca,akhirnya selamat sampai ke kampung aku jam 11.00pm.Amacam?
Keseluruhan perjalanan aku rasa 1000km jugak.Total fuel cost=RM80 dengan enjin K3-VE,kalau kereta resing,darab tiga.Tu pun ada mamat Sabah nak kencing aku dari Damansara Damai-Kerteh Terengganu dua jam setengah je.Dia ingat aku orang Mozambique ke,tak tau jarak KL-Terengganu.


RUMAH YANG SUNYI
Adik-beradik aku ramai,lapan orang.Campur mak aku,sembilan.Sekarang tinggal dua je kat kampung.Lepas adik-adik lelaki aku balik kebandar untuk bekerja semula,tinggal berempat pun dah sangat sunyi.Kakak aku dah kahwin,sewajibnya ikut suami.Kemudian aku anak kedua,pun dah berkahwin.Adik lelaki aku yang ketiga,empat dan lima sama jugak,bekerja dibandar.Yang keenam masuk UMT tadi,paling jauh.Adik perempuan aku di tangga ketujuh,tinggal diasrama Sekolah Menengah Agama TAHAP.Tinggallah yang paling bongsu,(lupa pulak darjah berapa) dengan mak aku dikampung.
Sebenarnya lepas bercuti lama,berat hati nak tinggalkan mak aku.Mak aku tak pandai bawa motorsikal.Soal pembelian barang keperluan atau kalau berlaku kecemasan paling merisaukan aku.Maybe susah orang lain nak faham,tapi masa tu akan tiba dan semua orang akan merasa apa yang aku rasa.Nak pulak anak sulung lelaki dan adik beradik ramai.Sebelum balik KL,berkali-kali aku suruh mak aku call aku kalau ada apa-apa hal.Tengah drive turun bukit dari rumah aku pun sempat aku berenti,turunkan cermin dan jerit kat mak aku supaya jangan lupa telefon aku dulu kalau ada apa-apa masalah.

Huh!Gua yang rock ni pun sedih beb tinggal mak gua kat kampung.Wuuuu......

Kalau blogger femes ni dah jadi lima entri,gua belasah dalam satu entri je.Taip panjang lagi bukan korang baca pun,haha!













Post a Comment