Wednesday, September 21, 2011

Kereta di Jepun Murah Tapi...

Jepun,negara yang merupakan heaven untuk pencinta automotif.Macam-macam variasi JDM dan jugak lambakan aksesori aftermarket.Perkara paling asas dan jugak yang terpenting,harga kereta kat sana sangat murah!


Sebagai contoh,Mitsubishi Evolution 8 CT9A tahun 2003 dengan mileage 60k dijual dengan harga 2,145,000 yen/RM85,800 berbanding dengan sebuah Evo 8 tahun 2003 di Malaysia yang juga mileagenya 60k dijual dalam www.carlist.com dengan harga RM138k!Boleh dapat bawah 100k,tapi sendiri pikir la beb.Mau dah lunyai enjin kereta tu dikerjakan owner asal.
Itu Evo,kalau kereta-kereta NA prestasi tinggi aku rasa 20-30 riban dah boleh dapat.

Tapi...

Harga kereta murah di Jepun diimbangi dengan macam-macam cukai dan kos tahunan yang boleh tahan sembelih owner jugak.Lebih kurang macam kat Indonesia la.Harga kereta murah,tapi kalau beli cash.Buat loan alamatnya macam berhutang dengan along.
Bukan calang-calang gaji kalau nak pakai kereta kat Jepun.Sebab tu sistem pengangkutan awam diorang mendapat sambutan.Meh tengok kos-kos ownership kereta di Jepun.

White plate:kereta midsize/sedan
Yellow plate:kereta kecil

Petrol (seliter)110 yen/RM4.88

Shaken inspection (setiap 2 tahun)
-white plate=120,000 yen keatas/RM4800
-yellow plate=70,000 -120,000 yen/RM2800-RM4800
Weight tax 50,000-75,000 yen/RM2000-RM3000

Insuran Wajib
white plate=30,000/RM1200
yellow plate=20,000/RM800
Insurans Tambahan = 40,000-70000 yen/RM1600-RM2800

Automobile Tax
white plate=30,000-50000 yen/RM1200-RM2000
yellow plate=5000-20000 yen/RM200-RM800

Kos Semasa
Toll 98sen/km untuk kereta penumpang
Parking space rate purata 20,000 yen/RM800 sebulan!
Satu jam=100-500 yen/RM4-RM20
*Sumber www.supermelf.com/japan

Amacam?'Murah' tak?

Oppss!masih ada satu perkara penting.Biasanya orang akan fikir Jepun negara maju,mana boleh compare dengan Malaysia.Kerat kereta pastu bagi kita recycle buat rempit Saturday Fever.Ok kejap,dibawah ni ialah purata gaji sebulan pekerja-pekerja di Jepun.

Engineer = 335,000 yen/RM13,400
Mekanik = 242,000 yen/RM9,680
Nurse = 248,000 yen/RM9,920
Cashier = 168,000 yen/RM6,720

Bagi empat contoh dah cukup.Secukup indah bila melihat kombinasi angka diatas dalam bentuk RM.Jadi cashier pun gaji dah macam senior engineer kat sini.Yaa...memang besaq gaji depa.Living cost di Jepun adalah yang tertinggi di dunia.Padan la dengan purata pendapatan isi rumah setahun 5,475,000 yen/RM219,000.Tu belum termasuk wang perlindungan untuk Yakuza lagi,haha!

Post a Comment