Thursday, August 25, 2011

Datsun 1972 Elektrik Super Laju

Arini gua malas nak perah otak,so gua rembat je news dari Dailymail.Jangan risau.Bukan gua sorang je blogger yang buruk perangai macam ni,haha!

Bila kali terakhir korang nampak kereta Datsun?Apa?Tak kenal?

Sengal betul la korang...Kalau Nissan plak kenal?Tau pun.Itupun Nissan Skyline ajelah yang korang kenal.Datsun kat atas tu dah berumur 39 tahun,patutnya dah mengalami keadaan reput tulang,gigi luruh dan mula beruban.Gua rasa memang banyaknya kereta ni dah jadi besi buruk pun.
Kereta Datsun milik John Wayland dari Amerika ni diberi gelaran White Zombie,barulah ganas.Apa barang bagi nama Datsun buah kana.Apa tak ganasnya,takat sprint suku batu Maserati pun hidu asap tayar.
Kereta ni ada asap tayar je sebab enjin lemaunya dah dicampak belakang rumah dan digantikan dengan motor elektrik custom made.Sumber kuasanya datang dari 192 bijik bateri Li-Po(lithium polymer) yang menghasilkan 355 volt elektrik.
Khabarnya ia berkuasa 500hp dan acceleration dari 0-60mph cuma 1.8 saat!Betoii kaaa?Dasat...boleh bangun Enzo Ferrari dari kubur,jenuh dia buat kereta super laju.V8 la,V12 la,mamat ni pakai motor letrik je.




Dalam Dailymail cakap takat suku batu tu bawah 10 saat je dia henjut.Korang tengok la sendiri video kat atas,aku rasa 12.195 saat.