Friday, August 5, 2011

Boomerang III;Telinga Penembak Tepat

Antara perkara asas yang aku nampak dalam pertempuran sniper(contoh paling aku suka,Enemy At The Gates) ialah penyamaran,tahu menjangka jarak sasaran dan arah angin dan yang paling penting,sentiasa relocate(berubah lokasi).Itu untuk teknik asas,berbanding sekarang sniper akan dibantu dengan pembaca jarak sasaran dan kelajuan angin.
Dengan alatan terbaru dalam inventori tentera US,iaitu Boomerang III,pertempuran sniper akan menjadi lebih mendebarkan atau semakin membosankan?

Benda yang kelihatan macam antenna tu ialah alat yang bernama Boomerang III.Dibangunkan di US dan dipersiapkan untuk kegunaan medan perang oleh saintis Makmal Sains dan Teknologi Pertahanan di Britain.

How It Works?
-Terdapat tujuh mikrofon sensitif dipasang pada sebatang tiang,yang mampu mengesan arah bunyi letupan dan gelombang kejutan (shockwave)dari pergerakan supersonik peluru penembak tepat.
-Boomerang III diprogramkan untuk mengabaikan bunyi-bunyi seperti tembakan keluar,bunyi angin,mercun atau pintu dihempas.
-Apabila peluru musuh dikesan,Boomerang III akan melakukan kiraan super pantas dan memberikan kedudukan arah,jarak dan ketinggian dari mana peluru tersebut ditembak.Kiraan akan mengambil masa sepantas dua saat.
-Selepas itu terpulang kepada pengendali Boomerang III samada membalas tembakan atau memanggil serangan udara ke atas lokasi musuh yang dikenalpasti.



Sniping is serious bussiness.Tak ada masa nak enjoy excitement macam dalam movie.Ia adalah berkenaan dengan hidup dan mati.Menurut kata diorang,di Afghanistan pihak Taliban dan pandai mengupah penembak tepat.
*Images and news from Dailymail

Post a Comment