Tuesday, August 23, 2011

Ambisi Ketenteraan Jiran Kita


Sesekali aku suka membaca akhbar seberang.Sama jugak macam akhbar online tempatan,bezanya akhbar mereka mempunyai lebih 'minat' untuk membicarakan isu-isu ketenteraan dalam dan luar negara terutamanya negara kejiranan.Berbanding akhbar tempatan yang hanya berminat menyentuh isu militari bila merdeka semakin hampir.

1.Satu topik yang menarik perhatian aku ialah sasaran TNI AU(Angkatan Udara) untuk meletakkan empat unit pesawat UAVdi kawasan Kalimantan akhir tahun ini.Khabarnya hangar untuk empat pesawat UAV itu yang terletak di Pangkalan TNI AU Lanud Supadio,Pontianak sudah 80% siap.UAV jenis apa tidaklah pula dinyatakan.

F-16
2.Selain itu,dinyatakan juga Indonesia akan menerima 24 unit pesawat F16 secondhand dari US dan 6 pesawat lain menjadikan jumlah keseluruhan 30 pesawat.Semuanya akan diupgrade dengan persenjataan lengkap.Jumlah ini akan bertambah menjadi dua skuadron(40 unit) apabila bergabung dengan 10 unit yang ada sekarang.

3.Lagi,kontrak pembelian 16 unit Super Tucano buatan Brazil sudah ditandatangani pada Disember 2010.Super Tucano ialah pesawat latihan berenjin turboprop 1600hp dan kelajuan maksimum 557km/j.Juga tambahan 16 unit KAI TA-50 trainer/light attack buatan Korea Selatan dan dijangka tiba pada 2013.

4.Apa lagi?masih ada....enam buah Sukhoi Su27/30 beserta dengan sistem persenjataan akan melengkapkan satu skuadron 16 unit,iaitu tambahan kepada 10 unit yang ada masa ini.Cita-cita TNI-AU tidak terhenti setakat itu,khabarnya akan ditambah secara berkala sehingga lengkap dua skuadron (32 unit).

5.Bagaimana dengan Malaysia?Apakah perancangan strategik pertahanan kita?Biarpun ia hanyalah berita yang mungkin sekadar propaganda untuk menggentarkan negara jiran,seharusnya ia tidak dipandang ringan.Apapun,aku percaya pemimpin tertinggi ketenteraan negara tidak sekali-kali mengabaikan kesiap-siagaan angkatan pertahanan negara kita.

Post a Comment