Friday, August 26, 2011

Dirantai 23 Tahun


Tang Zuhua,seorang lelaki terencat akal berusia 40 tahun ditambat sebegitu rupa sejak berumur 17 tahun.Bila meningkat dewasa Tang gemar memecahkan barang dan ibunya Xiao Anrong 76 terpaksa mengurung beliau dalam sebuah bangsal.Mereka tinggal di daerah Chongqing,utara China.
Tang tidak berpakaian kerana menurut ibunya Tang akan mengoyakkan pakaian yang dipakainya.Ibunya semakin tua dan mengharapkan ada insan yang sudi menjaga anaknya bila dia tiada lagi.Dengan pencen sebanyak 166.5 Yuan,Xiao Anrong tak mampu membelikan tilam untuk Tang dan terpaksa berseorangan menjaga Tang kerana dua lagi anaknya berkerja dibandar.Bebrapa jiran yang bersimpati turut mendermakan makanan untuk Tang.
Tang tidak lagi mampu berjalan dengan betul kerana kakinya lemah akibat terlalu lama dirantai.



News & Images from DailyMail

Post a Comment

Thursday, August 25, 2011

Jobless Steve?

Steve Jobs letak jawatan?Pasni jadi Steve Jobless la plak.

Mana boleh...resign dari jadi CEO,pasni jadi Chairman.

Post a Comment

Datsun 1972 Elektrik Super Laju

Arini gua malas nak perah otak,so gua rembat je news dari Dailymail.Jangan risau.Bukan gua sorang je blogger yang buruk perangai macam ni,haha!

Bila kali terakhir korang nampak kereta Datsun?Apa?Tak kenal?

Sengal betul la korang...Kalau Nissan plak kenal?Tau pun.Itupun Nissan Skyline ajelah yang korang kenal.Datsun kat atas tu dah berumur 39 tahun,patutnya dah mengalami keadaan reput tulang,gigi luruh dan mula beruban.Gua rasa memang banyaknya kereta ni dah jadi besi buruk pun.
Kereta Datsun milik John Wayland dari Amerika ni diberi gelaran White Zombie,barulah ganas.Apa barang bagi nama Datsun buah kana.Apa tak ganasnya,takat sprint suku batu Maserati pun hidu asap tayar.
Kereta ni ada asap tayar je sebab enjin lemaunya dah dicampak belakang rumah dan digantikan dengan motor elektrik custom made.Sumber kuasanya datang dari 192 bijik bateri Li-Po(lithium polymer) yang menghasilkan 355 volt elektrik.
Khabarnya ia berkuasa 500hp dan acceleration dari 0-60mph cuma 1.8 saat!Betoii kaaa?Dasat...boleh bangun Enzo Ferrari dari kubur,jenuh dia buat kereta super laju.V8 la,V12 la,mamat ni pakai motor letrik je.




Dalam Dailymail cakap takat suku batu tu bawah 10 saat je dia henjut.Korang tengok la sendiri video kat atas,aku rasa 12.195 saat.

Post a Comment

Rempit Alam Maya ke Jalanraya

Fictional

The real one!

Mantap dude,tapi sakit pinggang je gua tengok.Try balik Gua Musang,gua rasa sampai sana lumpuh terus dari paras pinggang kebawah.
Diinspirasikan dari filem Tron:Legacy,motorsikal ni dibina oleh Parker Brothers Choppers dan berenjinkan Suzuki 996cc yang dirembat dari TL1000R.Seberat 474lb dan sepanjang 8 kaki,motorsikal ni mampu merempit selaju 120mph.
Lengkap dengan jaluran electro-luminescent,motorsikal berharga 33,000 pound ni dijual secara online.

*Gambar,info semua gua rembat dari DailyMail

Post a Comment

Rezeki Ramadan 2011

Assalamualaikum...
Dah nak habis dah bulan Ramadhan 2011,tapi rasanya takde satu pun entri pasal puasa yang aku tulis.Rasa malas plak nak cerita aku makan apa,sembahyang terawih berapa rakaat dan seangkatan dengannya.
Tapi memandangkan bulan puasa dah nak pergi meninggalkan kita tahun ni,aku ulas sikitlah macamana perjalanan puasa sebagai seorang husband untuk tahun pertama.

Menghadapi Puasa Berdua
Aku tak pasti samada aku ni rajin atau terpaksa(??),setiap petang aku akan kedapur.Samada wife aku membantu aku,atau aku yang membantu dia.Penyediaan hidangan pun bukanlah rumit sangat,setakat untuk santapan berdua.Sebelum puasa wife aku merancang nak buat makanan yang agak rumit,tapi persoalannya masa cukup ke tidak.Belum soal larat nak menyediakan macam-macam.Aku ambil jalan mudah;masak macam makan malam biasa.
Aku pun bukan jenis memilih sangat.Aku faham dia pun letih,aku pun sama penat,cukuplah janji perut kenyang.Cuma sesekali kami beli juga di bazar Ramadan Seksyen 4,Kota Damansara.Terutamanya bila hujung-hujung puasa ni.Makin malas pulak,hehe!
Puncanya sejak beberapa minggu ni wife aku sering keletihan.Isteri aku disahkan bakal menjadi mak buyung selepas ujian kehamilan menunjukkan tanda positif,hamil empat minggu.Pada mulanya aku tak faham kenapa begitu meletihkan sedangkan kandungan baru bersaiz 5mm.Belum sarat lagi membawa perut.Rupanya inilah yang orang kata pembawaan budak.
Mujurlah tiada gejala morning sickness atau mengidam benda-benda merepek.Cuma cepat keletihan,selalu demam dan kuat makan.Alhamdulillah,rezeki Ramadan 2011.

Balik Raya
Satu perkara yang agak melegakan aku,kampung kami taklah jauh sangat,lebih kurang 45 minit perjalanan.Rumah keluarga mertua aku di Taman Pinggiran Gombak,tapi tiap kali raya,haluan diorang tetap ke Pahang.Keluarganya berkumpul beramai-ramai menyambut raya di Kampung Jerantut Feri.Cuma yang agak merisaukan aku,kesesakan lebuhraya Karak hujung minggu ni.Harapnya taklah teruk sangat sebab raya lambat lagi.
Isteri aku dapat beraya dirumah mak aku lebih kurang dua hari je.Dia kena ikut keluarga dia balik Gombak,sedangkan aku ada urusan keluarga yang perlu diselesaikan.Adik perempuan aku yang dah tamat Matrikulasi dapat menyambung pengajian di Universiti Malaysia Terengganu.Terpaksalah aku hantar.Mujurlah   Terengganu,kalau dapat Universiti Malaysia Kelantan?Naik bas la jawabnya.
Gaji pun dah masuk,patutnya aku beli pakaian raya,tapi tu semua tak penting bagi aku.Yang paling utama dalam kepala aku,Castrol Magnatec 10W-40 dan jugak SmartTag.Benda yang buatkan raya aku lebih bermakna tahun ni.Nak berjalan raya jadah apa kalau kereta tak servis?

Anak Bulan
Aku tertanya-tanya jugak ape kebendanya anak bulan tuh?Menurut Wikipedia,"anak bulan ialah fasa pertama pembentukan bulan sabit selepas mengelilingi Bumi dan kedudukan bulan ketika itu ialah berada antara Bumi dan Matahari."Ayat ni aku tapi berdasarkan kefahaman aku selepas membaca faktanya.Kalau salah maksudnya tu aku minta maaflah.
Munculnya anak bulan maka Aidilfitri pun tiba.Tahun ni sederhana jelah.Cadangnya nak anyam ketupat barang 30 bijik cukuplah kot.Apa barang makan ketupat plastik.Lu orang pandai anyam sarung ketupat?

Post a Comment

Wednesday, August 24, 2011

Jadual Perlawanan EPL Minggu 3 2011

Penat nak cerita banyak,masalah perang keatas teroris,isu politik tempatan,gaji belum dapat lagi,kereta pun belum servis,dengan Arsenal kalah minggu lepas.....adoiiii...penat otak gua.
Minggu ni Arsenal jumpa Manchester United pulak.Lantaklah nak gol berapa belas bijik pun...

Sabtu,27 Ogos 2011


Aston Villa vs. Wolves
Time : 19.00pm
Channel : Astro 812/832

Blackburn vs. Everton
Time :  21.55pm
Channel : Astro 813

Chelsea vs. Norwich City
Time : 21.55pm
Channel : Astro 812/832

Swansea vs. Sunderland
Time : 21.30pm
Channel : Astro 817/831

Ahad,28 Ogos 2011

Liverpool vs. Bolton
Time : 00.00am
Channel : Astro  817/831

Newcastle United vs. Fulham
Time : 19.30pm
Channel : Astro 817/831

Tottenham vs. Manchester City
Time : 20.25pm
Channel : Astro 812/832

West Bromwich Albion vs. Stoke City
Time : 22.00pm
Channel : Astro 812

Manchester United vs. Arsenal
Time : 22.00pm
Channel : Astro 817/831

Post a Comment

Perang Kawalan Jauh:2nd Chapter

Semalam aku cerita pasal peperangan kawalan jauh,kebetulan malam tadi History Channel ada menayangkan dokumentari baru bulan Ogos,'Remote Control War'.Sebijik macam tajuk entri aku semalam.Kupasannya pastilah lebih mendalam,bermula dengan pelbagai jenis drone,berbentuk burung,sekawan serangga dan yang agak menakutkan aku ialah rupa sebuah robot berkaki empat iaitu 'BigDog'.

Big Dog

BigDog ialah sebuah robot berkaki empat ciptaan Boston Dynamics dan dananya dibiayai oleh DARPA.Mampu mengharungi pelbagai jenis permukaan bumi pada kelajuan 8km/j,membawa bebanan 154kg dan mendaki sehingga 35 darjah.

Dikuasakan enjin go-kart silinder tunggal berkuasa 15hp @9000rpm yang menjanakan pam hidraulik dan menggerakkan 16 actuator pada kesemua kakinya.

Crying Wolf
Amacam?Ada persamaan tak?
Bezanya cuma Crying Wolf adalah imaginasi pasca peperangan moden oleh pengarah dan pencipta game terkenal Metal Gear Solid,Hideo Kojima.Dalam siri gamenya,banyak robot-robot kecuali ianya adalah separuh manusia(cyborg).Berbeza sedikit dengan robot-robot realiti peperangan moden yang cuba untuk dijadikan autonomous.
Cuma masih banyak isu yang perlu ditangani untuk menerapkan sepenuhnya penggunaan drone dalam peperangan.Drone tiada perasaan hormat,simpati malahan untuk menjadikannya cekap membezakan musuh pun adalah isu yang masih belum selesai.
Seperti isu 'pembunuhan rambang' di Pakistan yang dilancarkan oleh drone CIA untuk menghapuskan saki-baki Al-Qaeda,sebenarnya isu itu tidak dapat dijawab oleh CIA sendiri samada sasaran pengeboman mereka benar-benar jelas.Ianya sukar untuk dibincangkan kerana apa yang berkaitan dengan CIA selalunya sulit.
Apabila saki-baki Al-Qaeda meninggalkan Afghanistan dan bersembunyi di kawasan bergunung-ganang dalam wilayah Pakistan,serangan drone menjadi pilihan utama US bermula sejak zaman Bush dan diteruskan secara konsisten oleh pentadbiran Obama.
Tentera biasa tidak dapat dihantar ke kawasan ekstrem sebegitu,maka tugas itu dijalankan oleh pengendali drone CIA.Sedangkan mengikut seorang penganalisis isu itu semalam mengatakan ianya adalah pencabulan undang-undang perang memandangkan tiada war declaration keatas Pakistan.
Apapun akhir ayatnya ialah,undang-undang perang ditulis oleh mereka yang berkuasa,dan dalam isu ini pastinya 'mereka' itu adalah US.


Post a Comment

Tuesday, August 23, 2011

Era Perang Kawalan Jauh


Penanda apakah ini?

Pin Merah: serangan 2004-2007
Pin Merah Jambu:serangan 2008
Pin Biru Gelap: serangan  2009
Pin Biru Muda: serangan 2010
Pin Ungu: serangan 2011

Lokasi yang ditandakan diatas ialah lokasi serangan menggunakan drone(UAV) keatas Pakistan sejak 2004 hingga 2011.Penggunaannya di wilayah bergolak semakin popular kerana serangan pantas dapat dilancarkan,tiada personnel mereka terkorban dan tidak perlu meredah bentuk mukabumi yang ekstrem.Satu lagi sebabnya adalah untuk mengelakkan serangan IED keatas konvoi tentera mereka.
Ianya dinyatakan sebagai 'A Year of the Drone' oleh Peter Bergen dan Katherine Tiedemann dalam analisis mereka untuk New America Foundation.
1.Sejumlah 267 serangan drone dilancarkan sejak 2004 dan 54 daripadanya adalah dalam tahun 2011.

2.Dianggarkan sebanyak 1650 hingga 2588 kematian diakibatkan oleh serangan ini dan sekitar 1357 hingga 2117 daripadanya dikatakan sebagai militan.

Drone yang digunakan ialah MQ1-Predator dan MQ9-Reaper yang melancarkan misil AGM-114 HellFire keatas kompaun atau kenderaan yang disyaki milik militia.

MQ1-Predator

-Rotax Turbocharged 914F 115hp
-Kelajuan maksimum 217km/j
-Jarak operasi 1100km
-2 unit AGM-114 Hellfire/4 AIM-92 Stinger/6  misil air-to-ground Griffin

MQ9-Reaper




-Honeywell TPE331-10 Turboprop 900hp
-Kelajuan maksimum 482 km/j
-Jarak operasi 5926km
-Sehingga 14 unit AGM-114 Hellfire/4 Hellfire dan 2 unit GBU-12 Paveway II(230kg)/GBU-38 JDAM



Post a Comment

Ambisi Ketenteraan Jiran Kita


Sesekali aku suka membaca akhbar seberang.Sama jugak macam akhbar online tempatan,bezanya akhbar mereka mempunyai lebih 'minat' untuk membicarakan isu-isu ketenteraan dalam dan luar negara terutamanya negara kejiranan.Berbanding akhbar tempatan yang hanya berminat menyentuh isu militari bila merdeka semakin hampir.

1.Satu topik yang menarik perhatian aku ialah sasaran TNI AU(Angkatan Udara) untuk meletakkan empat unit pesawat UAVdi kawasan Kalimantan akhir tahun ini.Khabarnya hangar untuk empat pesawat UAV itu yang terletak di Pangkalan TNI AU Lanud Supadio,Pontianak sudah 80% siap.UAV jenis apa tidaklah pula dinyatakan.

F-16
2.Selain itu,dinyatakan juga Indonesia akan menerima 24 unit pesawat F16 secondhand dari US dan 6 pesawat lain menjadikan jumlah keseluruhan 30 pesawat.Semuanya akan diupgrade dengan persenjataan lengkap.Jumlah ini akan bertambah menjadi dua skuadron(40 unit) apabila bergabung dengan 10 unit yang ada sekarang.

3.Lagi,kontrak pembelian 16 unit Super Tucano buatan Brazil sudah ditandatangani pada Disember 2010.Super Tucano ialah pesawat latihan berenjin turboprop 1600hp dan kelajuan maksimum 557km/j.Juga tambahan 16 unit KAI TA-50 trainer/light attack buatan Korea Selatan dan dijangka tiba pada 2013.

4.Apa lagi?masih ada....enam buah Sukhoi Su27/30 beserta dengan sistem persenjataan akan melengkapkan satu skuadron 16 unit,iaitu tambahan kepada 10 unit yang ada masa ini.Cita-cita TNI-AU tidak terhenti setakat itu,khabarnya akan ditambah secara berkala sehingga lengkap dua skuadron (32 unit).

5.Bagaimana dengan Malaysia?Apakah perancangan strategik pertahanan kita?Biarpun ia hanyalah berita yang mungkin sekadar propaganda untuk menggentarkan negara jiran,seharusnya ia tidak dipandang ringan.Apapun,aku percaya pemimpin tertinggi ketenteraan negara tidak sekali-kali mengabaikan kesiap-siagaan angkatan pertahanan negara kita.

Post a Comment

Monday, August 22, 2011

Ini Kurma Atau Sawit Kering?

Screenshot from Kosmo Online
Baca Kosmo! Online hari ni?
Kisah tentang kurma tiruan murah yang banyak dijual di pasar dengan harga RM1.Memula aku fikir dulu,apakah maksud kurma tiruan.Sama macamana isu lawak 'telur ayam tiruan China' atau kurma tiruan tu adalah sebenarnya sawit yang dikeringkan?
Maksud sebenar pengarang berita ialah,nak menyampaikan tentang kisah KURMA BERKUALITI RENDAH.Tapi tajuknya dikarang sebegitu rupa untuk menimbulkan curiousity dikalangan pembaca.Kurma murah macam ni aku rasa kat negara Arab sana diorang main pijak-pijak je.Dah takde moist,manis dia lain macam.Mungkin sebab dah direndam gula macam yang diterangkan dalam artikel Kosmo! tu.
Cuma,tak baik la suratkhabar buat cerita macam ni.Cakap betul-betul.Letak tajuk 'Kurma Murah Berleluasa'.Macam tajuk entri aku ni.Amacam,agak-agak mengundang perhatian atau kemarahan pembaca?

Salam hujung-hujung Ramadhan.

Post a Comment

Banyaknya Duit Raya!


The Global Islamic Movement.
2551 Massachusetts Avenue Northwest,
Washington D.C., DC USA.

Assalamu Alaikum!

The global Islamic movement is organizing a Ramadan Promotion for all Muslim
brother and sisters worldwide. The promotion is conducted directly by the
Global Islamic Movement to avoid abuse of the program.

The promotion is conducted electronically so as to avoid any form of gambling
which is illegal in Islam. The purpose of the draw is to bring the spirit of
Islam to all Muslim in this month of Ramadan. And also to create the awareness
that Islam is the fastest growing religion in the world today.

For this reason, you have electronically won the flat sum of $80,000USD(Eighty
Thousand United States Dollars)
in the promotion.

May we remind you that this is not a Gambling, this program was initiated by
the Global Islamic Movement and it is the first of its kind.

To file for your claims, you are required to contact the Chief Operating
Officer with the following details:

==========================================================
The Global Islamic Movement.
2551 Massachusetts Avenue Northwest,
Washington D.C., DC USA.
Tel: +1-985-635-7591
Email: glismov@aol.com
Mohammad Salim Hassan.
==========================================================

The Global Islamic Movement wishes to formally congratulate you and use this
opportunity to say Ramadan Mubarak.

Yours sincerely,
Amina Abdulahi.
Terima kaseyyyy!!

Sakan raya tahun ni beb.Nak beli baju koboi tiga,kuda lapan,pistol dua.Lagi....aha..tukar henjen keter,beli motor baru.Pehhh!!Convert kat Maybank,dapat RM232,880.Yaa...jangan lupa menunaikan haji hujung tahun ni,kena simpan sikit.Indahnya kehidupan...

*tersedar*

Ptuiiieee!!!Bulan posa lagi nak kencing gua.Lu letak angka US$8 bilion pun gua tak heran la.Betul,gaji gua cukup-cukup makan je,tapi gua tak sangap duit segera dan paling penting taktik ni sangatttlahh outdated.

Post a Comment

Saturday, August 20, 2011

Harga Baru Playstation 3 2011

Thumbs up!


Gud news from Sony Corp.Sony menurunkan harga pasaran global untuk konsol PS3 dari $299(RM874.87) ke $249(RM728.57).Penurunan harga berkuatkuasa dengan serta merta.
Harga untuk model 160GB ialah $249,manakala model 320GB $299.Persaingan antara gergasi pengeluar konsol permainan menyebabkan Nintendo menurunkan harga konsol Wii kepada $150(RM438.9) Mei lalu dan khabarnya Microsoft juga akan mengikut langkah pesaingnya untuk menurunkan harga XBox 360.
PlayStation 3 atau PS3 mula dijual sejak 11 November 2006 dan merupakan konsol tercanggih dengan mengadaptasi teknologi blu-ray.Sehingga 31 Jun 2011,ia telah terjual sebanyak 51.8 juta unit.Tapi sebenarnya Sony mengalami kerugian di peringkat awal penjualan konsol PS3.
Kos penghasilan seunit PS3 60GB ialah $840.35(RM2458.86) tapi dijual pada harga $599(RM1752.67).Sehingga Ogos 2009 barulah Sony dapat mengurangkan kos pembuatan kepada $240(RM702.24) seunit dengan penurunan kos pembuatan diode blu ray dan juga membuang cip Emotion Engine.
Kali terakhir Sony menurunkan harga PS3 ialah 2 tahun lepas,dari $399(RM1167) kepada $299.Konsolnya dah cukup murah untuk teknologi blu-ray berbanding 3-4 tahun lepas,tapi macamana dengan harga gamenya?Wuuuuu!!

-Harga mungkin berbeza di pasaran tempatan.Maybe cukai or ada mark-up sikit.Ramalan aku harganya mungkin berada dalam lingkungan RM900-RM1050.Harga PS3 di Sony Style ialah RM1,299 (320GB,CECH 2506B) dan dikedai biasa sekitar RM1199.Aku rasa ni harga lama,di kedai luar murah sikit.Kita tunggu dalam seminggu dua ni.

Update
*Dari sumber terkini sonystyle Malaysia,harga PS3 320GB CECH-2506B ialah RM1099
-3D gaming and movie playback
-32% lebih kecik,36% ringan dan 34% kurang penggunaan kuasa


Post a Comment

Friday, August 19, 2011

Memori 720kB Sekolah Menengah Teknik Temerloh

Korang dulu sekolah apa?MRSM?Victoria?Sekolah Menengah Jenis Kebangsaan Tamil?Owwwh....sekolah menengah biasa....apa?Sekolah Tunas Bakti??Dasatt la lu orang.
Tetiba rasa nak cerita pasal sekolah lama aku plak,Sekolah Menengah Teknik Temerloh.Lepas dapat keputusan PMR,arwah bapak aku suruh aku masuk sekolah ni,mengikut jejak kakak aku.Tapi dia amik kursus Vokasional Elektronik(ELN),aku pulak dapat aliran Teknik kursus Pengajian Kejuruteraan Awam(PKA).Sessi persekolahan aku kat sana tahun 98/99(macam season EPL plak).

Lambang sekolah SMTT
Sejarah
Cerita sikit sejarah sekolah ni.*Sekolah ni agak lama,siap dibina tahun 1976 dengan kos RM3,608,421.19 dibawah Rancangan Malaysia Ke-2(RMK 2).Pada asalnya  sekolah ni ialah sekolah menengah Vokasional dan dirasmikan oleh Pemangku Sultan Pahang,Tengku Abdullah Tengku Ahmad Shah pada 16 Jun 1982.
Pada 1 Januari 1997 sekolah ini dinaiktaraf menjadi sekolah menengah teknik.Antara kejayaan yang dibanggakan untuk sekolah ni ialah membantu Negeri Pahang menjuarai Pertandingan Silat Remaja Kebangsaan 1999.Sebenarnya kelab silat di sekolah ni baru diwujudkan pada tahun 1998,iaitu Kelab Silat Cekak Harimau.Masa tu aku batch terawal join kelab silat ni,tapi aku jenis tak sabar.Dekat dua bulan belajar baru tahap bunga-bunga silat,pastu aku tarik diri.Boring beb,lambat la gua nak terer belasah budak macam Takiya Genji.

Tahun 1998
Ok,balik semula ke zaman masa aku mula-mula daftar sekolah ni.Dalam minggu orientasi,aku rasa nak balik kampung.Entah hapa-hapa tujuan orientasi.Sampai sekarang aku tak faham.Zaman aku dulu budak Form 5 memang pailang habis.Tapi yang hairannya,sampai aku habis sekolah takde plak aku kena buli/ragging.Takat kena pau air teh susu supper pukul 10.30 tu biasa la.
Aku ditempatkan di kelas 4 PKA 1,meja sebelah budak Kota Gelanggi,Mohd Shahizan Pauji.Ramai la member-member baru,baik lelaki dan perempuan.Ramai sangat tak dapat nak ingat semua.Budak perempuan yang paling aku ingat ialah Sharul Ain Sahari.Dia duduk sebelah aku,sangat peramah.Aku ni plak jenis datang dari kampung,mana nak bercakap sangat dengan budak perempuan.Ada je modalnya nak tegur aku.Paling biasa kiriman salam harian daripada anonymous,padahal gua tak kacak pun,haha!
Guru kelas aku Puan Zahanim Abd.Rahman,mengajar subjek Kejuruteraan Awam.Sangat penyayang kat kitorang walaupun kelas aku ni kelas Teknik paling corot.Dan macam biasa subjek peberet aku,Lukisan Teknik.Walaupun yang mengajarnya cikgu Disiplin,Cikgu Ramlan,aku tak pernah lak kena marah kalau tak bawak kertas lukisan sebab aku selalu dapat high score dalam lukisan.
Bila sampai hujung-hujung 1998(Form 4),aku jadi malas lak stadi.Jiwa aku lebih ke dunia Automotif(ni semua salah Wan Zaharizan aka. Mat Toq.Selalu racun gua enjin VTEC ngan Levin memang power),manjang lepak kelas member aku.Orang lain stadi subjek PKA,Kimia or Fizik,aku lebih senang menelaah buku Teori Automotif.Hasilnya peperiksaan hujung tahun aku dapat SAP(Saya Anak Peneroka).Sampai Cikgu Zahanim perli-perli,ada orang yang awal tahun high score lukisan,hujung tahun dapat 16 markah je.Memula aku tak ambik serius cakap-cakap dia.Ah,aku terer lukisan,takkan aku yang dapat 16 markah tu.
Rupanya memang  Cikgu Zahanim maksudkan orangnya adalah aku,patut la sambil cakap dia jeling-jeling aku,huhu!

Asrama
Siapa pernah sekolah kat sini sure kenal sangat dengan En.K*****.Actually dia seorang warden,tapi entah dari mana dapat nama tu aku pun tak tau.Dah macam warisan dari senior-senior.Apa yang buat En.K***** ni menjadi salah seorang entiti yang paling diingati di sekolah SMTT ni ialah sebab keseriusannya yang annoying.Pertamanya,kuliah subuhnya selalu melajak-lajak sampai lebih 7.00am.Siapa yang tak mandi pagi lagi memang naya la.
Nak sarapan,nak mandi pastu berkejar nak ke kelas pulak.Kedua,kuat sangat politik.Masa tu pulak zaman DSAI baru kena sacked.Serius bosan gua layan cerita politik dia ni.Ketiga,dia pernah buat perangai gila,kunci grill kat tangga hostel untuk perangkap bebudak lewat turun solat subuh.Siapa yang lambat memang tak dapat solat kat surau la.Apekah bebal aku pun tak tau,dah la lewat,langsung tak dapat solat.Kalau solat kat bilik hostel pun,libas tetap libas sebab tak jemaah.
So,kitorang ni tak mau kena libas tapak kaki,terpaksa turun menyusur grill dekat tangga belakang dari aras tiga!Tembok tangga ada lubang kat bawah,muat-muat untuk badan kitorang yang kecik lagi masa tu.Turunkan kaki  dulu,berpaut kat lantai tangga dan kaki meraba-raba cari tempat berpijak.Pelan-pelan turun macam UTK buat ambush.UTK pakai pakaian khas,kitorang dengan baju melayu + kain pelikat.Dasatt!!Memang gila la,kalau jatuh dari aras tiga tu,paling ringan pun patah kaki.Sekarang ni?dah takde sebab nak buat gila macam tu.

Tahun 1999
Masuk Form 5 aku serius sikit,kecuali Subjek Matematik Tambahan yang diajar Cikgu Sujana.Gua memang phail tengok nombor bercampur dengan huruf,rasa macam nak koyak je kertas soalan.Bila ada kerja rumah(atau kerja hostel??),biasanya aku copy dari Ridzuan Safri,ketua pengawas dan merangkap classmate aku.Tak pakai stokin takdak hal punya,dah kawtim confirm tak kantoi lepas perhimpunan.
Bila masuk Form 5,kelas berpindah ke bangunan Perdagangan,sebelah kelas Pengurusan Perniagaan (PPN).Kelas ramai awek cun beb,ada dua orang je lelaki.
Dalam Form 5,Puan Zahanim mengajar subjek PKA dan lukisan Teknik,masa ni aku dah insaf.Bab paling aku suka perspektif dan tangen.Untuk subjek teras yang penting,aku fokus ke subjek Fizik,Cikgu Sujana jugak yang mengajar.Dah Matematik tambahan tak boleh blah,at least satu subjek dia ajar dapat jugak lekat kat kepala otak aku.
Lebih kurang pertengahan 1999,awek yang peramah tu bertukar sekolah.Tak ingat plak sekolah mana,tapi ke kampung halamannya di Terengganu.So,hidup kena diteruskan,kena habiskan jugak sekolah ni,alang-alang menyeluk pekasam.Owh,lupa.Sebelum ni aku minat gila dengan subjek Sejarah,tapi malang aku dapat Cikgu yang bersikap aneh.Lupa pulak nama dia.Manjang moody,dan yang aku perasan tiap-tiap tahun pregnant kot,haha!
Cikgu Sejarah aku ni macam anti je dengan aku.Padahal aku tak pernah tinggal buku teks,tak ponteng kelas dia,kerja rumah siap,segalanya complete.Tapi dia macam tak puas hati je dengan aku.Bila ada sesi soaljawab,orang lain dia tanya satu soalan je dah boleh duduk,time aku empat lima soalan dia tanya sampai aku kantoi tak boleh jawab.Macam biasa,kena berdiri sampai habis kelas.
Terus aku benci dengan subjek Sejarah.Serius phail la Cikgu tu.Padahal bukannya gua bebal pun.Lantaklah,SPM dah dekat.Kena harung jugak sebaik mungkin.Tak la baik mana pun keputusannya,sekadar cukup untuk aku sambung belajar ke Politeknik.Pada awalnya aku rasa cam hampeh je sekolah ni,tapi bila aku masuk Politeknik,aku ada ramai kawan dari sekolah SMTT yang turut sama dapat sambung pengajian ke Politeknik Kuantan.
Selain dari tu aku belajar berdikari dan mudah beradaptasi dengan suasana baru.Jauh dengan family pun berehhh.........Pernah jugak aku buat perangai masa Form 4,tiap-tiap minggu aku balik kampung.Mujur arwah bapak aku sporting,balik hostel tak pernah aku naik bas,memang dia hantar punya.Kalau aku malas balik petang Ahad,pagi Isnin dia hantar aku.Bukan dekat beb,pukul 5 pagi gerak dari rumah aku.Gila sporting bapak gua.
Lain kali gua sambung merepek lagi amacam?

*Informasi dari laman web rasmi SMTT .Last update 17 Oktober 2000.Gila ahh!

Post a Comment

Lukisan Menggunakan Ciuman

Aku agak berbakat dalam lukisan tapi bab mewarna memang FAIL!Masa zaman sekolah dulu lakaran untuk lukisan aku memang cun,tapi bertukar jadi a piece of shit bila diwarnakan.So,bab mewarna ni aku cuma terer bila copy lukisan/gambar lain.Nak resizing gambar kecik pun takde masalah.
Zaman tu aku sekolah menengah lagi,zaman lukisan Aie,Aku Hidup Dalam Blues tengah femes.Cikgu aku suka lukisan aku,nama cikgu aku tu Cikgu Marini bt. Ridzuan.Comel cikgu ni,tah mana dia mengajar sekarang.
Kadang-kadang aku nak lepas sangap melukis aku,kat mana-mana pun jadi.Masa aku menganggur,aku melukis belakang kalendar Felda je.Kalendar tu besar,memang sesuai sangat jadi platform lepas geram.
Tiga buah lukisan aku lukis kat belakang kalendar tu,gambar silhouette Solid Snake(teknik lukisan karekter dia aku suka,macam tenyeh-tenyeh berus je tapi cun),gambar Gundam ZGMF-X10-A(Freedom Gundam) dan satu lagi lukisan karekter perempuan dalam Game Online Mabinogi.Semuanya saiz besar.
Kesudahannya tau kemana semua lukisan tu?
Gambar Solid Snake jadi penghias stall burger member aku,gambar Gundam aku bagi kat sepupu aku.Aku tengok dia teruja sangat dengan gambar tu,so aku bagi jelah.Tapi itu kira normal,tak ada yang amazing pun.Semua orang guna tangan untuk melukis.Berlainan dengan Natalie Irish dari Texas,dia melukis dengan mencium kanvas lukisan.Alatan untuk dia melukis cuma koleksi lipstik pelbagai warna dan kanvas.Hasilnya agak amazing untuk lukisan menggunakan bibir.Bertuah boyfriend/suami dia,muahaha!Paling koman lovebite mesti bentuk heart,LOL!




Sumber berita yahoo news

Post a Comment

Wednesday, August 17, 2011

Lama Bangat Jamnya Mau Siap


Nampak ini jam?

Ini jam Fossil model Decker Silicone Chronograph Black Dial hadiah kahwin dari isteri aku.Jam yang aku tak sabar nak pakai lepas kahwin tapi aku cuma sempat pakai 12 hari je.Masa berhoneymun ke Kota Kinabalu,aku dah terjatuhkan jam ni ke lantai.
Akibatnya cermin jam retak dan baru kelmarin aku dan wife pergi order cermin di butik Fossil One Utama.Before dis kitorang pernah tanya kat kedai jam City Chain.Nak tersedak milo bila aku dengar salesman tu cakap amik masa 6 bulan untuk ganti cermin!Gila lembab.Overhaul lori tanah pun paling lama seminggu.
Kebetulan dua hari lepas kitorang pergi One Utama,terus singgah butiknya.Itu pun buat aku terperanjat beruk jugak sebab makan masa 3 bulan untuk order cermin dari US dan dua minggu untuk repair.Harga untuk replacement tak la mahal,RM55  je.
Terpaksalah fill order form jugak,kalau tak entah bila nak ganti cerminnya.Aku rasa ganti cermin kat kedai jam apek tua lagi cepat kot?

Post a Comment

Disc Brek Depan Honda Cub C70 Menyamar

Gua ada terrr...sebut nama motor Demak kat entri sebelum ni.Pastu gua belek-belek sekejap website dia dan belek-belek product list.Model DMS macam Yamaha LC tapi Lampu breknya Legenda 115.Model MV ada sikit-sikit rupa Lagenda,model Spark sebijik macam EX5.
Aku tak paham macamana konsep perniagaan dan paten rekabentuk motor-motor ni.Agaknya takde paten hakcipta kot yek?Tapi,paling penting informasi kena betul.

DISK?

Internal hub disk ke?Teknologi baru ni,caliper dan rotor disk tersembunyi didalam hub tayar depan yang pada mata kasar kelihatan oldskool.Jangan main-main bang!

Post a Comment

Motor-Motor Power Tapi Murah!

Motor mahal?Apa bezanya dengan motor Demak Spark,sama jugak kalau hujan terpaksa menyelit dengan mat motor lain bawah jambatan.Tapi pembuat-pembuat motor kat bawah ni degil.Masih tak faham konsep asas,motor ditunggang untuk membawa penunggang dari poin A ke B.
Motorsikal harga lebih 300k jadah apa?Tapi pedulik apa diorang,biar setahun dapat jual sebijik,biar operator tidor celah kotak sebab production kurang.Tak untung takpe janji nama kena harum di persada dunia permotorsikalan.

MV Agusta F4 CC


-1078cc,empat silinder,empat lejang                      -Kelajuan maksimum:315km/j
-Nisbah Mampatan: 13:1                                       -Carbon fiber body
-200hp @ 12,200rpm                                           -Chassis CrMo steel + aloi magnesium
-Berat 187kg                                                         -Harga,RM357,546.00

NCR Macchia Nera Concept


-998cc,V2,empat lejang(Ducati Testastretta 998)                -Kelajuan maksimum : N/A
-Chassis titanium dan carbon fiber                                       -Harga,RM670,398.00
-Kuasa 185hp
-Berat 135kg

Ecosse Titanium FE Ti XX




-2100 cc V-Twin billet aluminium                                   -hanya dibina sebanyak 13 unit
-200hp                                                                          -ekzos titanium Grade-9
-carbon fiber body dan chassis titanium                          -Harga,RM893,865.00
-tempat duduk kulit Berluti

Ecosse Spirit S1/ES1


-1000cc IL4 V4,empat lejang                                      -kelajuan maksimum 370.1km/j
-200hp                                                                        -frameless design chassis
-berat 120.2kg                                                            -harga,SUPER MAHAL!!
-teknologi F1
-hanya dibina sebanyak 10 unit

Post a Comment

Jadual Waktu Perlawanan EPL Minggu Ini

Tiga pasukan dominan Liga Perdana Inggeris,Chelsea,Arsenal dan Liverpool mencatatkan keputusan seri minggu lepas.Chelsea dan Arsenal seri dengan lawan masing-masing tanpa sebarang gol,manakala Liverpool kehilangan 3 mata berharga selepas jaringan Luis Suarez dibalas dengan jaringan cantik Larsson.
Hanya Manchester United yang mengutip mata penuh dari perlawanan pertama.Arsenal akan bertemu Liverpool tanpa kehadiran Gervinho selepas dikenakan kad merah akibat perbalahan dengan Joey Barton.
Jom semak jadual perlawanan minggu ni pulak.

Sabtu,20 Ogos 2011

Sunderland vs. Newcastle United
Time:18.55pm
Channel: Astro 813

Arsenal vs. Liverpool
Time:19.40pm
Channel: Astro 812/832

Aston Villa vs. Blackburn Rovers
Time:21.55pm
Channel: Astro 812/832

Everton vs. Queens Park Rangers
Time:21.55pm
Channel: Astro 813

Swansea vs. Wigan
Time:21.30pm
Channel: Astro 817/831

Ahad,21 Ogos 2011

Chelsea vs. West Bromwich Albion
Time:00.00am
Channel: Astro 817/831

Norwich City vs. Stoke
Time:20.00pm
Channel: Astro 817/831

Wolves vs. Fulham
Time:20.55pm
Channel: Astro 813/832

Bolton vs. Manchester City
Time:22.30pm
Channel: Astro 817/831

Selasa,23 Ogos 2011

Man.United vs. Tottenham Hotspur
Time: 2.30am
Channel: Astro 812/832

Post a Comment

Tuesday, August 16, 2011

Rappers Banyak Pitih

Walaupun negara US mempunyai banyak hutang,tak semestinya diorang sedang berjimat cermat.Baru-baru ni aku dengar cerita rapper Lil' Wayne menukarkan wang USD250,000 kepada not USD1 dan menaburkannya disebuah kelab bogel.
Kali ni rapper dan jugak produser terkenal Jay Z dan Kanye West melakukan bodywork huduh keatas sebuah kereta mewah Maybach berharga USD373,000 dalam video klip terbaru,'Watch The Throne'.Menggunakan electric cutting machine dan jugak blowtorch,kereta Maybach tu ditanggalkan bumbung,pintu dan ditambahkan kit widebody yang caca-marba.Modal besar untuk mamat dua ekor ni buat video klip,tapi haram tak sedap lagunya.






Post a Comment

Akhirnya Cesc Fabregas Milik Barcelona

Akhirnya kisah panjang perpindahan kapten dan pemain tengah Arsenal,Cesc Fabregas menjadi kenyataan.Dengan yuran perpindahan 35 juta pound,Cesc Fabregas menjadi milik Barcelona FC.

Cesc Fabregas mengikat  kontrak dengan Barcelona FC selama lima tahun.Keinginan beliau  untuk kembali ke kelab lamanya tidak dapat dibendung lagi selepas meninggalkan Akademi Barcelona semasa berumur 16 tahun.
Sepanjang bersama kelab Arsenal,Fabregas telah bermain lebih dari 300 penampilan dan menjaringkan 57 gol.

Post a Comment

Monday, August 15, 2011

Setahun Sekali...

Opss!Maksud tajuk entri ni setahun sekali aku merepek.Lupa plak yang blog5zal ni dah berusia lebih setahun.Tak sangka aku masih rajin lagi nak menaip walaupun dah takde internet dirumah.Walaupun masih diupdate,frekuensinya agak berkurangan dengan ketara,maklum sajalah,komputer syarikat.Sepatutnya last week lagi aku nak post entri ni,tapi power down pulak.Terpaksa postpone ke hari ni.
Insyaallah bila ada rezeki lebih,aku akan adakan semula Internet dirumah aku.Mengenang balik blog ni setahun dulu,aku semangat giler nak update.Kalau tak salah aku,bulan Ogos tahun lepas aku dapat buat 33 entri.Habis rajin la tu.Takkan hari-hari aku nak menaip hal diri aku,hal aku pergi minum teh tarik,hal pergi pasar dan yang seumpamanya.

Artikel
Sejak bulan Julai 2011,setakat ni ada sebanyak 257 artikel rajin,suam-suam kuku dan yang malas pun ada.Tak termasuk entri yang aku tak publish,kadang-kadang rasa macam tak sesuai nak publish.Ceritanya biasalah berkisar tentang minat aku terhadap kereta,teknologi,isu luar negara dan sejarah.Tidak sesekali aku melibatkan diri dalam arena politik negara.
Kadang-kadang gua panas telinga jugak.Bebudak kilang gua selalu menceritakan kebaikan pembangkang.Masalahnya jiwa gua tak rasa pembangkang tulus.Gua admit dominasi kerajaan sekarang sangatlah membebankan rakyat dalam sesetengah perkara(tak semua ya,harap maklum).Tapi gua rasa pembangkang lagi teruk.Macam tu nak ambilalih tampuk pemerintahan negara?Alamatnya tergadai negara,dah banyak sangat pakai duit NED(National Endowment of Democracy).Ape,ingat Amerika bagi duit free ke?Tentu ada udang sebalik batu.
Nak sokong P*S?Pun sama,2x5.Barisan pemimpinnya aku tak nak komenlah,yang pengikut tegar ni memang tak boleh blah.Pakai serban,jubah kopiah tak lekang.Tapi bila bercakap macam tak pernah belajar agama,orang hulur duit laju je ambik.Gua dah tak percaya la dengan wayang kopiah ngan jubah ni.Skarang akhir zaman,semua orang pandai cakap pasal agama.Kena faham maksud tersirat gua.Senang cerita takde parti politik dalam Malaysia ni yang betul-betul menepati apa yang gua nak.

Statistik
Setakap cukup makan aje,tapi tetap ada peningkatan.
Bulan Mei jatuh dengan teruk sebab masa tu aku sibuk dengan urusan kahwin,lepas tu kembali meningkat perlahan-lahan.Kesimpulannya,bolehlah!

Followers
Pertamanya,terima kasih untuk blogger-blogger dan orang perseorangan yang sudi mengikuti blog ni.Sambil-sambil follow,dah tentu dapat tau apa post terbaru aku.Jumlah setakat ni taklah macam blogger hardcore,cukup untuk aku rasa masih ada orang diluar sana yang sudi membaca artikel tulisan aku.Ditambah pulak dengan ke'jarang'an aku mengemaskini.


Pageviews
Setakat ni jumlah pageview aku berjumlah hampir 40,800 sahaja.Terasa betapa keciknya blog5zal ni di dunia maya.Untuk orang glemer,entri dua perenggan pun riban-riban pageview.Nak buat macamana,kena jadi glemer dululah.

Template
Sebenarnya mata aku dah naik muak tengok template sekarang ni,tapi malas nak usik-usik.Gambar sebelum ni pun aku dah remove.Nanti ada pulak orang rasa menyampah tengok muka aku yang ditampal atas muka Jay Chou kat poster filem Initial-D.Belum ada idea menarik lagi macamana nak design template ngan header baru.

Inilah hasil usaha aku selama setahun,walaupun jauh lagi dari tahap all out ianya tetap membuat aku hepi menulis.Kekadang aku emosi dalam penulisan tapi sebenarnya aku bukanlah orang yang serius sangat.Emosional tu datang bila aku tak dapat lepaskan ke tempat lain,so ianya diterjemahkan dalam bentuk penulisan.Ok lah,mata gua dah stim.Semalam ngantuk driving dari kampung.Malam kang nak makan serawa durian mak aku buat semalam.

Post a Comment

Friday, August 12, 2011

Kitab Misteri Dari Peti Surat Rumahku

Lepas balik kerja malam semalam,macam biasalah,aku memang akan check peti surat.Alang-alang sebelum naik tangga.Aku nampak la satu buku kecik,macam rupa Quran kecik pun ada.Dalam hati aku cakap,mungkin sempena Ramadhan ni Jawatankuasa Surau Blok perumahan aku sedekahkan Al-Quran.Masuk je rumah wife aku nampak aku jinjit kitab tu.
Terus dia tegur kenapa aku ambik.Aku jawab dah orang bagi aku ambik le.''Entah kitab apa tah dia bawak balik'',ngomel isteri aku.Aku jawab la,Al-Quran kecik kot.Ada tulisan jawi ni.



Aku selak-selak mukasurat kitab yang bertulisan jawi ni,aku cuba baca tapi haram aku tak faham sebab tak ada tanda bacaan.Tulisannya memang jawi,tapi tak tau bahasa apa.Selang beberapa mukasurat,aku dah rasa lain macam.


Apehal ada gambar-gambar pulak ni??Sah,ni bukan Quran.Entah kitab agama apa pulak aku terbawak balik ni.

Ni gambar siapa pulak ni???

Bila aku tanggalkan kulit pembalut kitab tu,barulah terserlah rupanya yang sebenar!


What the f****!Kitab apakah ini??!!Aku nak check semula adakah kulit pembalutnya tu kulit ba....ba.....biiii!!!Tolong aku,siapa yang tau atau pernah tengok kitab misteri ni.Adakah ini kitab Taurat,Zabur atau Injil???

Post a Comment

Wednesday, August 10, 2011

Best Juga Honda Wave 125S

Sekarang dah bulan Ogos 2011,maknanya dah lapan bulan aku bermotorsikal ke tempat kerja.Kereta kesayangan aku dipakai oleh isteri aku dan motorsikalnya pulak jadi tunggangan aku ke tempat kerja.Sebelum ni aku biasa pakai motorsikal dua lejang je.Motor berenjin empat lejang aku tak minat sangat.
Tapi bila muncul Yamaha LC135,aku jatuh hati sebab motor tu banyak teknologi terbaru yang diaplikasikan ke sebuah motorsikal moped,antaranya silinder DiAsil,piston aluminium tempa,rocker arm yang dilengkapi roller bearing dan jugak karburetor dengan TPS.
Tapi aku tak la dapat pakai Yamaha LC.Aku cuma dapat tunggang Honda Wave 125S.Kira ok dah tu.Mula-mula aku ingat Honda Wave 125S ni biasa-biasa je,mungkin cuma ccnya lebih dari Honda EX5.Rupanya ada jugak sedikit teknologi baru iaitu piston bersalut seramik,rocker arm dengan roller bearing dan jugak EPBS(External Primary Braking System),untuk kurangkan jerking bila tukar gear.Agak bagus walaupun tak banyak macam LC.
Kebelakangan ni banyak pulak aku baca dalam laman forum,LC ada masalahnya yang tersendiri.Ada jugak empunya LC yang kata motor LC diorang tak boleh blah.Itu aku tak pastilah,nampak macam kencang je atas highway.
Mula-mula aku pakai Wave 125S ni,agak teruk juga nak perah lelaju,enjinnya mengerang kuat macam pakai sprocket gigi 38 pulak.Rasanya boleh pergi setakat 110 km/j je(kabel meter speedo dah putus).Yamaha Lagenda rilek je potong aku,malu beb.Pickupnya ok,tapi bila berjalan agak jauh  bunyi tapet agak kuat.Pastu cover set macam longgar sana-sini.
So,aku luangkan masa perkemaskan balik skru cover body(cover Honda 125S ni macam nipis,cepat pecah),laras skru angin karburetor kasi besar sikit dan laras semula kelegaan tapet.Hasilnya Honda Wave 125S ni boleh lari laju sikit dari sebelumnya.


-Lepas basuh ada cantik sikit,rasanya pertama kali basuh lepas take over lapan bulan lepas,haha!


-Part ni Honda memang fail.Boleh pulak getah pemijak ni worn out,padahal kena pijak je.Motor Yamaha Lagenda member aku lagi lama,pemijaknya still cantik lagi.


-Masa aku memula pakai,tak ada sebarang leaking.Lepas aku adjust tapet dan pakai minyak fully synthetic,terus leaking.Nak kata ada yang longgar,aku dah double check.Semua nat ketat.Berkenaan dengan tapet tadi,masalah bunyi tapet berulang kembali.Bila aku baca forum,ada owner Wave cakap bunyi tapet tu memang normal.


-Benda dekat karburetor ni aku tak tau gunanya untuk apa.Tak berani aku nak ubah posisinya.So,aku biarkan jelah.Sesape yang tau kalau boleh tinggalkan komen ya?

Aku cukup berkenan dengan rekabentuk Wave 125X Ultimo.Nampak langsing dan paling aku suka,ekzosnya.Agak-agak boleh masuk tak?Nampak macam boleh sebab aku rasa Honda ni tak buat chasis baru untuk model baru.Silap-silap 125S pun boleh tukar masuk cover Ultimo.
Plan aku raya nanti,aku nak bawa balik kampung untuk menaiktaraf Wave 125S ni supaya boleh memalukan Yamaha LC.Bukan nak laju sangat,cuma nak sedap bawak atas highway.

Post a Comment

Tuesday, August 9, 2011

Waktu dan Saluran Perlawanan Pembuka Liga Perdana Inggeris 2011/2012

13 Ogos nanti bermulanya Liga Perdana Inggeris musim 2011/2012.Persaingan pastinya sengit dan empat pasukan teratas rancak membeli pemain-pemain baru untuk meneruskan penguasaan liga.Berikut ialah jadual perlawanan terawal dan waktu siarannya di Astro.

13 Ogos 2011 (Sabtu)

1.Blackburn vs. Wolves  (21.55pm) 
*tiada tayangan perlawanan

2.Fulham vs. Aston Villa (21.30pm)
-Channel 817/831

3.Liverpool vs. Sunderland (21.55pm)
-Channel 832/812

4.Queens Park Rangers vs. Bolton (21.55pm)
*tiada tayangan perlawanan

5.Tottenham vs. Everton (21.55pm)
-Channel 813

6.Wigan vs. Norwich City (21.55pm)
*tiada tayangan perlawanan


14 Ogos 2011 (Ahad)

1.Newcastle vs. Arsenal (00.30am)
-Channel 817/831

2.Stoke vs. Chelsea (22.00pm)
-Channel 817/831

16 Ogos 2011 (Selasa)

1.Manchester City vs. Swansea (02.54am)
-Channel 832/812

Menurut jadual perlawanan dalam laman web rasmi Liga Perdana Inggeris ,perlawanan selepas Stoke vs. Chelsea ialah Manchester United vs. West Bromwich Albion.

Berikut ialah screenshot jadual siaran di Astro:

Peminat Man U jangan kuciwa.Bukan tak ada,maybe Astro belum update.Untuk sementara waktu,boleh cari dan download Sopcast streaming video,hehe!
*sumber Astro

Post a Comment

Monday, August 8, 2011

Fakta Tentang Burger

Owhh..dah lama tak menyekik burger kat Burger King.Pasti senak kalau pekena Whooper Black Pepper.Nak plak air boleh refill,tapi last time aku pergi dah takde refill.Apa taknya,sebelum balik aku refill penuh-penuh pastu blah,haha!
Jom tengok infografik makanan segera yang takmenyihatkantapisedap ni.



Post a Comment

Kereta Mr.Bean Rosak





Kereta kepunyaan Mr.Bean yang rosak teruk selepas terbabas dan terbakar.Kereta model McLaren F1 ni hanya ada 106 buah didunia.
Pada Mac 1998,kereta ni adalah kereta yang terpantas di dunia dengan mencatatkan kelajuan 372km/j.Berenjinkan BMW S70/2 yang menjana 627hp,for sure kereta ni agak susah dikendalikan pada kelajuan tinggi kalau jalan basah.
Satu ciri unik kereta ni ialah,heat sink untuk bahagian hood enjin belakangnya diperbuat daripada emas.


Tu la Mr.Bean,ko selalu sangat aniaya orang.Pantang jumpa kereta roda tiga ni.Hehe!

Post a Comment