Saturday, July 30, 2011

Usaha Lagi...

Mukadimahnya,kita cerita pasal perlawanan Kelayakan Piala Dunia Peringkat Zon Asia,Malaysia vs.Singapore yang berkesudahan dengan agregat 4-6.

Image from Utusan Online
Siapa tengok Malaysia vs.Singapore semalam sure kecewa gila.Apatah lagi yang bersesak-sesak ke Bukit Jalil memberi sokongan padu.Lately penyokong Malaysia dah mula kembali memberi sokongan setelah pasukan Malaysia mengalami zaman suram.Tapi malang sungguh,sorakan dari lebih 85,000 peminat bolasepak tempatan gagal memberi impak kepada prestasi pemain Malaysia.
Aku pun sama kecewa sangat,tapi itulah keputusannya.Aku baca kat blog mana tah pagi tadi,Datuk K.Rajagobal menyalahkan pemain Singapore yang melengah-lengahkan permainan.Rasanya kalau kita berada dalam situasi Singapore,kita pun bermain macam tu jugak.Longgok ramai-ramai pemain depan pintu gol,bertahan cukup-cukup.Kena tackle dengan pemain Singapore,kita guling atas padang macam ayam kena sembelih.Janji layak ke peringkat seterusnya,amacam?
Bagi pendapat aku pulak,aku meletakkan 70% kekalahan tu disebabkan percaturan K.Rajagobal yang meletakkan penjaga gol Sarbini Alawee semasa kunjungan ke Stadium Padang Besar.Atas alasan apa aku pun tak tahu.Sekali dia tak dapat selamatkan bola sepakan percuma aku boleh maafkan lagi,tapi kalau dah 3 kali???Akibatnya 5 gol bolos.
Mujurlah dapat juga 3 gol di tempat lawan,walaupun tugas berat masih belum selesai.Wajib hukumnya untuk dapatkan dua gol untuk Malaysia,dan kosong untuk Singapore di Bukit Jalil.Suratan dah tertulis,keputusannya seri 1-1.Apapun aku bangga tengok kesungguhan penjaga gol Khairul Fahmi yang menjaga gol tahap world class.Bukan aku cakap,commentator ASSP HD berulang-ulang kali memuji Khairul Fahmi.Begitu jugak dengan Safee Sali.Jelas nampak beliau kecewa amat sangat dengan kekalahan malam tu.
Walaupun bermain di Bukit Jalil,Singapura yang banyak melancarkan serangan.Sepatutnya K.Rajagobal dapat meramalkan Singapura bermain secara offensive dan sekali-sekala akan counter-attack.Malangnya tiada perubahan pada formasi pemain.Ditambah lagi dengan ketiadaan Safiq Rahim,maka tak adalah pakar sepakan percuma.Aku hairan jugak kenapa K.Rajagobal menurunkan Ismail Faruqi,sedangkan masa bermain di tempat lawan,aku nampak dia suka bawa bola sorang-sorang.Kalau lepas ke depan gol lawan tak apalah jugak.Maybe sebab Norshahrul Idlan Talaha masih belum cergas,K.Rajagobal tak banyak pilihan.
Baki 30% lagi aku letakkan kekalahan tu disebabkan keseluruhan pasukan.Permainan tak harmoni,seperti kehilangan punca.Sedangkan sebelum menghadapi Singapore,pasukan kita dah pun bermain dengan tiga gergasi bolasepak England.Kalau menang dengan Singapore sekalipun,entah sampai tahap mana perjuangan pasukan Malaysia.
Hmmmm...apa nak buat,peminat kenalah terima keputusan tu.Cuba lagi tahun akan datang.Sementara masa tu tiba,aku harap pasukan Malaysia akan berusaha 120% untuk sekurang-kurangnya membuktikan Malaysia raja bolasepak Asia Tenggara.

-Aku bukanlah pakar tentang bolasepak,setakat main Winning Eleven PS2 boleh la.Pepatah Melayu kata,'rumah siap,pahat berbunyi'.Walaupun perkara dah berlaku,aku nak jugak membebel dan aku puas hati dengan bebelan aku.Cheers!

Post a Comment