Monday, July 18, 2011

Maybach Xenatec Coupe

Tiap-tiap hari aku buka website DailyMail untuk survey berita-berita menarik.Hari ni ada satu berita pasal wealthy Arabic yang 'menerbangkan' kereta-kereta mewah diorang ke London untuk bersantai.Sebabnya sekarang musim panas,lepak kat London sedap sikit.
Yang menariknya semua kereta mewah tu berwarna putih,antaranya Ferrari 599,Bugatti Veyron,Maybach Xenatec,Rolls Royce Phantom Coupe dan jugak Koenigsegg Agera R.Berita pasal Arabic kaya gilababi tayang kereta mewah ni dah biasa.
Aku teruja kat salah satu kereta-kereta yang aku sebut tadi,Maybach Xenatec.Pasal apa harga dia tiga kali harga Ferrari 599.Bugatti Veyron toksah cakaplah,dah tentu lebih sejuta pound.

Image from Dailymail
Yang paling kiri Maybach Xenatec Coupe.Rupa huduh je,tapi apehal mahal sangat?Ini ceritanya...

-Kereta ni dikategorikan sebagai ultra-luxury sedan dan merupakan kolaborasi antara Maybach dan juga Xenatec.Nama lain untuk kereta ni ialah Xenatec Cruiserio.
-Dibina oleh Karosserie Manufaktur Weinsberg-divisyen Xenatec Group dan direka oleh Fredrik Burchhardt.
--Diasaskan dari casis Maybach 57S iaitu sebuah limousin,lalu diubahsuai menjadi coupe.
-Enjinnya bersesaran 6000cc twin turbo dengan susunan silinder V12 60 darjah berupaya menghasilkan 612 hp dan daya kilas 998Nm.
-3 injap/silinder,SOHC(???)
-5 kelajuan automatik,FR(rear drive)
-Kelajuan maksimum 275km/j.
Rimnya bersaiz 20 inci dan kereta ni handmade in Germany.Biasanya kereta macam ni memang boleh ditempah mengikut selera pembeli.Hanya 100 unit akan dibina.
-Harganya 675,000 Euro atau dalam ringgit Malaysia RM 2,795,850 tidak termasuk cukai...

Takde pulak aku terjumpa informasi yang ceritakan material kereta ni.Memula nampak huduh,tengok lelama nampak cantik pulak...




Images from http://www.ultimatecarpage.com

Post a Comment