Saturday, July 30, 2011

Usaha Lagi...

Mukadimahnya,kita cerita pasal perlawanan Kelayakan Piala Dunia Peringkat Zon Asia,Malaysia vs.Singapore yang berkesudahan dengan agregat 4-6.

Image from Utusan Online
Siapa tengok Malaysia vs.Singapore semalam sure kecewa gila.Apatah lagi yang bersesak-sesak ke Bukit Jalil memberi sokongan padu.Lately penyokong Malaysia dah mula kembali memberi sokongan setelah pasukan Malaysia mengalami zaman suram.Tapi malang sungguh,sorakan dari lebih 85,000 peminat bolasepak tempatan gagal memberi impak kepada prestasi pemain Malaysia.
Aku pun sama kecewa sangat,tapi itulah keputusannya.Aku baca kat blog mana tah pagi tadi,Datuk K.Rajagobal menyalahkan pemain Singapore yang melengah-lengahkan permainan.Rasanya kalau kita berada dalam situasi Singapore,kita pun bermain macam tu jugak.Longgok ramai-ramai pemain depan pintu gol,bertahan cukup-cukup.Kena tackle dengan pemain Singapore,kita guling atas padang macam ayam kena sembelih.Janji layak ke peringkat seterusnya,amacam?
Bagi pendapat aku pulak,aku meletakkan 70% kekalahan tu disebabkan percaturan K.Rajagobal yang meletakkan penjaga gol Sarbini Alawee semasa kunjungan ke Stadium Padang Besar.Atas alasan apa aku pun tak tahu.Sekali dia tak dapat selamatkan bola sepakan percuma aku boleh maafkan lagi,tapi kalau dah 3 kali???Akibatnya 5 gol bolos.
Mujurlah dapat juga 3 gol di tempat lawan,walaupun tugas berat masih belum selesai.Wajib hukumnya untuk dapatkan dua gol untuk Malaysia,dan kosong untuk Singapore di Bukit Jalil.Suratan dah tertulis,keputusannya seri 1-1.Apapun aku bangga tengok kesungguhan penjaga gol Khairul Fahmi yang menjaga gol tahap world class.Bukan aku cakap,commentator ASSP HD berulang-ulang kali memuji Khairul Fahmi.Begitu jugak dengan Safee Sali.Jelas nampak beliau kecewa amat sangat dengan kekalahan malam tu.
Walaupun bermain di Bukit Jalil,Singapura yang banyak melancarkan serangan.Sepatutnya K.Rajagobal dapat meramalkan Singapura bermain secara offensive dan sekali-sekala akan counter-attack.Malangnya tiada perubahan pada formasi pemain.Ditambah lagi dengan ketiadaan Safiq Rahim,maka tak adalah pakar sepakan percuma.Aku hairan jugak kenapa K.Rajagobal menurunkan Ismail Faruqi,sedangkan masa bermain di tempat lawan,aku nampak dia suka bawa bola sorang-sorang.Kalau lepas ke depan gol lawan tak apalah jugak.Maybe sebab Norshahrul Idlan Talaha masih belum cergas,K.Rajagobal tak banyak pilihan.
Baki 30% lagi aku letakkan kekalahan tu disebabkan keseluruhan pasukan.Permainan tak harmoni,seperti kehilangan punca.Sedangkan sebelum menghadapi Singapore,pasukan kita dah pun bermain dengan tiga gergasi bolasepak England.Kalau menang dengan Singapore sekalipun,entah sampai tahap mana perjuangan pasukan Malaysia.
Hmmmm...apa nak buat,peminat kenalah terima keputusan tu.Cuba lagi tahun akan datang.Sementara masa tu tiba,aku harap pasukan Malaysia akan berusaha 120% untuk sekurang-kurangnya membuktikan Malaysia raja bolasepak Asia Tenggara.

-Aku bukanlah pakar tentang bolasepak,setakat main Winning Eleven PS2 boleh la.Pepatah Melayu kata,'rumah siap,pahat berbunyi'.Walaupun perkara dah berlaku,aku nak jugak membebel dan aku puas hati dengan bebelan aku.Cheers!

Post a Comment

Friday, July 22, 2011

Malaysia 0-1 Chelsea;Bagus Ke?

Perlawanan Asia Tour Chelsea 2011 menentang pasukan Malaysia kendalian Ong Kim Swee berlangsung malam tadi di Stadium Bukit Jalil.Untuk orang yang tak mampu macam aku,duduk je depan TV tengok ASSP HD Live.


Keputusan perlawanan 1-0,gol milik Chelsea hasil sepakan percuma Didier Drogba.
Itupun golnya sedikit kontroversi kerana bola agak kurang jelas kelihatan samada melepasi garisan atau tidak.Keputusan 1-0 kelihatan agak mengagumkan memandangkan pasukan Malaysia menentang Chelsea yang turun dengan majoriti pemain utama.Tapi dari segi kualiti permainan,dua-dua team hancurr...
Disebabkan taktik permainan Malaysia agak 'rambang',pergerakan pemain agak 'unpredictable'.Jadi,pasukan Chelsea kebuntuan idea untuk menghasilkan kenduri gol sebagaimana pasukan Arsenal dan Liverpool yang menentang Malaysia sebelum ini.
Tapi agak mengagumkan,penjaga gol pasukan Malaysia yang kelihatan kurang cergas rupanya beraksi cemerlang menjaga gawang Malaysia.Tahniah!
Sedikit PHAIL dimata aku ialah papan nombor untuk pertukaran pemain kelihatan sangatlah ketinggalan zaman.Rasanya papan digital tu mampu dibuat dengan kos murah kalau betullah ianya tak mampu dibeli.Mungkin boleh minta budak kursus elektronik disekolah Vokasional untuk menciptanya sempena pertandingan Johan Kemahiran.Rasanya taklah susah sangat.

Post a Comment

Thursday, July 21, 2011

Usahawan Malaysia Beli Kapal 3 Billion Pound

Biar betikk!!

Anonymous sangat dibenci dalam ruangan komen blog.But,how about this anonymous?
Menurut berita Dailymail ,seorang usahawan Malaysia yang anonymous membelanjakan 3 billion pound(RM14.5 billion) untuk membeli sebuah kapal persiaran dihiasi emas dan platinum.



Hampir keseluruhan badan kapal disalut emas dan untuk bilik tidur utama,logam platinum digunakan, dindingnya dihias batu meteorit serta tulang dinosour T-Rex asli.Jumlah keseluruhan logam berharga yang digunakan adalah seberat 100,000kg!
Dinamakan sebagai History Supreme dan merupakan hasil kerja Stuart Hughes,seorang pereka barangan mewah dari Britain.Menurut Stuart,usahawan tu memintanya membuat kapal terbang bersalut emas,tapi berkemungkinan besar projek tu akan gagal.Lalu usahawan tu minta dia buatkan kapal layar.Projek terbesar Stuart ni memakan masa selama tiga  tahun untuk disiapkan.
Siapakah usahawan itu?Ianya masih misteri dan pastinya kapal layar Eclipse milik Roman Abramovich kelihatan seperti sebuah kayak sahaja.Tapi awas,jangan belayar melalui Teluk Aden.This bling-bling yacht absolutely attract pirates!

Post a Comment

Rasa Nak Kereta Kedua

Semalam aku nak cerita pasal Toyota Altezza kan?Tapi baik aku mula dulu dengan beberapa kereta mampu milik yang aku rasa berbaloi dimiliki.Kadang-kadang terfikir jugak nak ada kereta kedua untuk dibelai selain kereta untuk ke tempat kerja.
Pertama sekali dalam senarai:

Toyota SEG AE100/AE101

Pasal apa aku minat kereta ni?Sebab banyak ruang untuk dimodifikasi,spare part banyak dan designnya masih relevan walaupun keluarannya bermula tahun 1991.Enjinnya 1.6 4A-FE tapi banyak bebudak muda sumbat 4A-GZE supercharger ataupun enjin Toyota BZR 4 throttle Blacktop/Silvertop.

Spesifikasi:
Enjin 1300&1600cc
Tahun: 1991-1998
Kuasa:115ps(1.6)
Harga:Lingkungan 12-18k untuk standard,dah tukar enjin Blacktop/Silvertop,smoked headlight,bodykit FX harganya sekitar 25-30k

Mazda Lantis 323F

Aku rasa kereta ni comel tapi kalau kena caranya,garang cam Rottweiler jugak.Yang penting owner kena tau nak buat apa.Harga pun mampu milik,design cantik dan ruang modifikasi sentiasa ada untuk orang yang kreatif.Versi yang banyak kat Malaysia 1.6 Auto atau manual.Actually model ni ada version V6 dan jugak Type-R.Model V6 2.0 pakai hub rim 5 lubang,dan versi Type-R menggunakan enjin KF-ZE 2.0 yang menghasilkan 170ps.
Lagi pulak pembuatnya Mazda,satu manufacturer Jepun yang disegani dengan siri Rotary Renesis.Satu lagi ciri unik,tingkapnya frameless,macam Impreza.So,nampak kerek sikit.Heeee!!!

Spesifikasi:
Enjin:1.6,1.8 dan 2.0
Tahun:1994-1998
Kuasa:88hp(1.6),147hp(2.0)
Harga:Rujukan aku kat mudah.my ,harganya sekitar 13-20k untuk versi standard dan paling mahal 38k dah siap convert B8 Turbo.

Toyota Altezza

Gambar dari belakang pun cukup.Siapa tak kenal dengan lampu belakang Altezza yang sangat identikal,sampai banyak manufacturer yang terinsirasi dengan rekaan lampu belakang Altezza ni.Sebuah kereta yang cantik,cukup berkuasa dan yang uniknya kereta ni menggunakan sistem pacuan roda belakang.Agak asing untuk sebuah sedan moden buatan Jepun.
Memandangkan kereta ni berpacuan belakang,nampak gayanya kereta ni jugak bakal jadi rebutan drifter dan tak mustahil harganya akan meningkat semula.Sebelum kereta ni dapat status legend macam Sprinter Trueno AE86,baik beli cepat-cepat.
Walaupun harganya masih mahal(sebab aku tak mampu),faktor yang membuat aku jatuh hati adalah pacuan belakangnya tu la.Sebab bagi aku,pacuan belakang lebih seimbang dari segi agihan tugas.Untuk kereta pacuan depan,bebanan enjin,kawalan stereng,beban memacu dan beban semasa membrek semuanya ditanggung roda depan.Manakala pacuan belakang(FR),tayar depan cuma menampung enjin,kawalan stereng dan jugak beban semasa brek sahaja.Tugas memacu diserahkan ke tayar belakang.

Spesifikasi:
Enjin: 2.0 3S-GE BEAMS VVT-i(dengan kolaborasi Yamaha) model RS200
Tahun:2001-2005
Kuasa:210ps
Harga:harga termurah dalam mudah.com RM58.8k dan yang termahal RM100k(convert to 1JZ turbo engine)
Oh ya,BEAMS bermaksud Breakthrough Engine with Advance Mechanics Systems.

Post a Comment

Wednesday, July 20, 2011

Oldskool;Galant Sigma

Aiiii..........

Makin dekat nak puasa ni,makin sentimental plak.Semalam terkenang adik aku,arini tetiba teringat plak kat kereta oldskool bapak aku.


Ni lah model kereta bapak aku dulu.Jenama Mitsubishi,model Galant Sigma.Warna terakhirnya sama la macam dalam gambar ni.Tapi ni bukan gambar sebenar,aku rembat dari Wikipedia.
Dengan Galant reput ni la kami sekeluarga bergerak kemana-mana,sumbat selagi boleh.Bapak aku beli masa aku Tingkatan 1,beli cash je RM8500,no pletnya WL2228.Tah berapa hand aku pun tak tau,dalam geran tahun 1977.Maklumlah peneroka Felda,cukup kelengkapan rumah,ada kereta sebijik,rumah dibesarkan sikit pun dah syukur sangat dah.
Warna asalnya merah,1st nite kereta ni dibawa balik,aku ngan bapak aku lepak kat kedai.Yang aku tak pahamnya bapak aku lalu jalan ladang,tak ikut main road.Bapak aku segan kot,haha!Lepas dia pakai kereta ni,terus diabaikan Yamaha SS110 dia.Motor Yamaha tu sempat ada roadtax setahun je,pastu lanyak pergi ladang sawit.Mujur aku dapat poli Kuantan tahun 2000,nyawa Yamaha SS warisan bapak aku dipanjangkan lagi sampai la aku pakai kereta dua tahun lepas.Yamaha SS tu sekali lagi dilucut tauliah sebagai kenderaan pengangkut.Nampaknya sama la apa yang aku buat tu dengan apa yang bapak aku buat bila dia pakai Mitsubishi Galant dulu,heee!!
Sambung balik cerita Galant tadi.Lebih kurang tahun 1998 kot,Galant tu kemalangan,langgar motor scrambler.Rosak teruk jugak,radiator pun pecah.Aku pun hairan macamana penunggang motor tu boleh survive,kereta dulu-dulu keras baii!!
Kereta lama ni spare part payah cari.Pomen Jerantut terpaksa order dari Ipoh,Perak.Bodypart yang rosak digantikan dengan model Mitsubishi Astron 2000.Aku pun tak tau rupanya macamana,tapi hood enjin ngan fender sama.Bila dah eksiden,kena cat baru.Bapak aku cat kaler hijau tua solid.Alamak....memang taste oldtimer betul lah.
Bila umur aku meningkat,aku cuba-cuba belajar driving.Tapi enjin tak hidup,dok imagine timing masuk gear ngan main clutch je.Masa tu aku teruja dengan filem Jackie Chan,Thunderbolt.Jackie Chan pakai EVO III kaler kuning.Teringat Jackie Chan duduk sorang-sorang pegang stopwatch,mainkan gear untuk training kepantasan tukar gear.Aku pun praktis camtu la.Tahun 2001 aku buat lesen dah senang.Cikgu yang mengajar tu tanya aku,
Driving teacher:'Pandai bawa kereta tak?'
Aku:"Saya tak pernah memandu,tapi saya rasa saya boleh memandu"

Konfiden beb.Tapi memang betul,sehari je aku dah cekap.Bila lulus lesen,merata aku lenjan Galant Sigma bapak aku.Memula memang cuak,belajar memandu dengan Kancil,Galant Sigma ni lebar.Dengan alignment lari,stereng berat gila,air cond takde,bila brek tarik sebelah,macam macam cacat cela la.Tapi satu je aku respek.
Urgent macamana pun urusannya jauh atau dekat,kereta Galant Sigma bapak aku tak pernah buat hal.Sikit-sikit tu biasa la,pulley kipas selalu pecah.Tapi nak susah apa.Bapak aku beli sparepart,aku pasang kat rumah.Lastly tukar kipas Pajero,setel masalah.
Stail bapak aku plak bila pegi memana suka ajak aku,dah berlesen lagi la senang nak switch driver.Kelebihannya bila nak memandu jauh,aku offer untuk driving bila mata bapak aku layu.Tengok dia lena kat sebelah,aku tekan la lelaju.Kereta berat makin laju makin steady,tak macam kereta zaman sekarang.tapi kereta lama,takat mana jela lajunya.Aku pernah tekan maksimum sampai 95bs/j je.
Nampak slow je ye tak?Kereta lama pakai unit batu/jam.Kalau convert km/j lebih kurang 152km/j beb.Apa taknya,walaupun oldskool dan berkaburetor Solex,enjin 4G32 1600cc Galant Sigma bapak aku tak pakai manifold cast iron asal,dah ditukar ke extractor 4-1.Owner lama kaki rembat zaman Hail Amir dulu kot..

Lelama kaler hijau gelap solid tadi terkopek sana-sini.Kebetulan masa tu aku jobless lepas habis poli Kuantan,aku suruh bapak aku beli cat ngan simen.Aku catkan kereta dia kaler biru.Dekat dua minggu jugak la aku 'kerjakan' Galant buruk tu sampai berseri semula.
Lepas aku berhijrah ke bandar dan bapak aku meninggal,adik aku pulak belasah kereta tu pergi kerja kilang sawit.Sampai tinggal driver seat je,dah macam kereta drift dia lanyak.Akhirnya Galant Sigma tu rosak teruk,wiring punya problem.Nak repair mahal,lagi mahal dari value kereta.Sudahnya mak aku jual kat India besi buruk.Berakhirlah hayat sebuah kereta yang sangat berjasa untuk kami sekeluarga.Bila aku drive Myvi aku,aku teringat macamana payahnya bawa kereta oldskool.Tapi kepayahan tulah mengajar aku erti nikmat bersyukur dengan apa yang ada...

Target aku akan datang(tah bila agaknya),aku nak pakai Toyota Altezza.Mantap,harga masuk akal,agak rare,dan yang pentingnya kereta Jepun moden yang tiba-tiba pakai sistem rear drive.Next entri aku cerita panjang lebar.

Post a Comment

Tuesday, July 19, 2011

Salahkah Aku Tidak Membantu?


Hari ni aku cukup terkesan...

Pagi tadi sebelum pakai baju nak pergi kerja,aku terdengar suara budak menangis.Bila aku jenguk keluar tingkap,aku nampak seorang budak perempuan berpakaian sekolah dalam lingkungan umur 9-10 tahun.Aku rasa mungkin dia nak ke sekolah agama sebab berkain hijau.Tiba-tiba fikiran aku melayang teringatkan adik bongsu aku kat kampung.
Sambil menangis di celah-celah kereta,aku nampak dia melihat-lihat di kejauhan macam mencari seseorang.Sambil dia menangis,perlahan-lahan dia berjalan.Tapi haluannya tak teratur...maksud aku dia macam tak tahu nak kemana.Sekejap-sekejap dia tukar arah langkah kaki dia.Agak lama aku perhatikan,rasa nak pergi tegur budak tu pun ada.Tapi aku takut jadi isu pulak.
Bukan apa,katakan la budak tu hilang.Mana la tau ada yang ternampak aku approach budak tu.Nanti kuar statement dalam paper macam ni,"menurut saksi,kali terakhir dia dilihat bersama seorang lelaki berbaju biru,...." Huh!!Tak pasal-pasal polis cari aku.
Dalam masa yang sama,aku nampak dua orang wanita berhampiran kereta,nak pergi kerja.Tapi diorang ignore je dengan budak perempuan tu.Aku yang duduk tingkat empat pun boleh dengar suara dia menangis,takkan la budak tu lalu depan diorang pun diorang tak perasan situasi dia.Takde rasa nak tanya kenapa dia menangis,atau cuba nak membantu.Aku panggil wife aku yang tengah goreng pisang kat dapur.Aku cakap kat wife aku yang aku sangat sedih tengok keadaan budak tu.Wife aku jawab,dia tak rasa apa-apa pun,maybe budak tu lari dari sekolah.
Ehhh!kalau lari dari sekolah,kenapa dia menangis.Terus jela balik rumah.Kalau rumah dia dekat-dekat area rumah aku,kenapa dia macam hilang arah tak tau nak kemana.Dalam hati aku,boleh pulak wife aku tetiba hati kering ni,macam dua orang wanita yang nak pergi kerja tadi.Aku cuma fikirkan yang positif,mungkin budak tu ketinggalan bas.
Siap sarung baju,aku terus perhatikan budak tu berjalan.Sekejap-sekejap dia berhenti,terus melihat-lihat dan macam menunggu seseorang.Sampai la dia menghilang disebalik blok bangunan yang paling hujung...

Sepanjang jalan ke tempat kerja,aku rasa sangat menyesal sebab tak tolong budak tu.Aku cuma dapat berdoa supaya budak tu selamat berjumpa dengan orang yang dia cari atau ada insan lain yang membantu.

Sampai kat tempat kerja,aku ceritakan kat kawan-kawan aku tentang hal budak perempuan tadi.Sorang kawan aku,Izham,pernah alami perkara yang sama.Dalam perjalanan balik kerja,dia terserempak budak perempuan berbaju sekolah sedang berjalan kaki di tepi tol Subang susur keluar ke Lebuhraya NKVE.Waktu tu sudah agak gelap,tapi muka budak tu jelas kelihatan.seorang kanak-kanak perempuan berwajah comel,berambut lurus tapi air mukanya kelihatan takut.
Situasi kawan aku ni pun macam aku,dalam dilema samada nak membantu atau tak.Cuma dapat mengharap agar terpelihara keselamatan budak tu.Kalau korang mengalami situasi yang sama,apa korang buat?

*Sedang aku kunci pintu rumah untuk keluar bekerja,wife aku sempat cakap yang maybe aku homesick,terkenangkan keluarga dan adik bongsu aku dikampung.Betul ke?Adakah itu membuatkan emosi aku cepat tersentuh pagi ni?Rasanya masih terngiang-ngiang lagi suara tangisan budak perempuan tu di telinga aku..

Post a Comment

Monday, July 18, 2011

Maybach Xenatec Coupe

Tiap-tiap hari aku buka website DailyMail untuk survey berita-berita menarik.Hari ni ada satu berita pasal wealthy Arabic yang 'menerbangkan' kereta-kereta mewah diorang ke London untuk bersantai.Sebabnya sekarang musim panas,lepak kat London sedap sikit.
Yang menariknya semua kereta mewah tu berwarna putih,antaranya Ferrari 599,Bugatti Veyron,Maybach Xenatec,Rolls Royce Phantom Coupe dan jugak Koenigsegg Agera R.Berita pasal Arabic kaya gilababi tayang kereta mewah ni dah biasa.
Aku teruja kat salah satu kereta-kereta yang aku sebut tadi,Maybach Xenatec.Pasal apa harga dia tiga kali harga Ferrari 599.Bugatti Veyron toksah cakaplah,dah tentu lebih sejuta pound.

Image from Dailymail
Yang paling kiri Maybach Xenatec Coupe.Rupa huduh je,tapi apehal mahal sangat?Ini ceritanya...

-Kereta ni dikategorikan sebagai ultra-luxury sedan dan merupakan kolaborasi antara Maybach dan juga Xenatec.Nama lain untuk kereta ni ialah Xenatec Cruiserio.
-Dibina oleh Karosserie Manufaktur Weinsberg-divisyen Xenatec Group dan direka oleh Fredrik Burchhardt.
--Diasaskan dari casis Maybach 57S iaitu sebuah limousin,lalu diubahsuai menjadi coupe.
-Enjinnya bersesaran 6000cc twin turbo dengan susunan silinder V12 60 darjah berupaya menghasilkan 612 hp dan daya kilas 998Nm.
-3 injap/silinder,SOHC(???)
-5 kelajuan automatik,FR(rear drive)
-Kelajuan maksimum 275km/j.
Rimnya bersaiz 20 inci dan kereta ni handmade in Germany.Biasanya kereta macam ni memang boleh ditempah mengikut selera pembeli.Hanya 100 unit akan dibina.
-Harganya 675,000 Euro atau dalam ringgit Malaysia RM 2,795,850 tidak termasuk cukai...

Takde pulak aku terjumpa informasi yang ceritakan material kereta ni.Memula nampak huduh,tengok lelama nampak cantik pulak...




Images from http://www.ultimatecarpage.com

Post a Comment

Kosmo Online Tak Cukup Tidur




NAMUN,APA YANG MENAKJUBKAN TIADA SESIAPA PUN YANG CEDERA DALAM NAHAS ITU.


LAND ROVER ITU DINAIKI TUJUH ORANG DENGAN DUA DARIPADANYA CEDERA PARAH MANAKALA PEMANDU TEKSI HANYA MENGALAMI KECEDERAAN KECIL.




APAKAHHHH???

Post a Comment

Friday, July 15, 2011

Monster Machines;Typhoon Submarine

Malam tadi sempat aku tengok dokumentari pasal scrapping Typhoon Class submarine.Minggu ni hari-hari balik malam,nak menyembang dengan wife pun tak sempat.Dapat la tengok drama Korea Lie To Me sambil makan malam.Pastu sambung dengan dokumentari bila wife aku dah tido.
Sebenarnya aku nak share info pasal kapal selam kelas Typhoon ni.Macam best jer.
-Kapal selam Russia ni adalah submarine yang terbesar pernah dibina.Berkuasa nuklear dan dibina Severodvinsk Shipyard pada tahun 1980-an.
-Asalnya enam buah submarine kelas Typhoon ni dibina,tapi hanya satu yang masih beroperasi iaitu TK 208 yang ditauliahkan pada 12 Disember 1981 sebagai platform ujian misil Bulava.Dua lagi iaitu TK-17 dan TK-20 masih disimpan untuk proses peningkatan upaya.
-Bakinya tiga unit,TK-202,TK-12 dan TK-13 telahpun dikitar semula.

Sepuluh lubang dibahagian tengah adalah tiub misil
-Seberat 24,500 tan,kuasa tujahan untuk menggerakkan monster laut ni datang dari dua buah OK-650 pressurized water nuclear reactor berkuasa 190 MW setiap satu serta dua turbin stim 50,000hp setiap satu.Kelajuan maksimum 50km/j dalam keadaan menyelam dan boleh berada bawah air selama 180 hari.
-Digerakkan dengan dua propeller 7 bilah,kedalaman selaman maksimum ialah 400 meter.Dilengkapi dengan enam tiub torpedo,empat daripadanya untuk misil RPK-2 dan dua lagi untuk misil RPK-7.
-Selain dari itu,ia mampu membawa 20 misil balistik R-39 dengan 10 peledak nuklear MIRV.
-Keputusan untuk memencenkan kapal selam ni adalah satu keputusan yang amat berat untuk diterima ahli politik disana sebab ia adalah kebanggaan Soviet ketika Perang Dingin.
-Peningkatan kos penyelenggaraannya dan berakhirnya Perang Dingin menjadikan kewujudannya tidak lagi praktikal.
Dua kelasi berdiri di bahagian ekor kapal selam


Sejak zaman dulu lagi kuasa nuklear dah mula menggantikan bahanapi fosil sebagai penjana tenaga mesin-mesin peperangan.Contohnya kapal selam berkuasa nuklear pertama Amerika,USS Nautilus mula berkhidmat sejak 1954.

Post a Comment

Wednesday, July 13, 2011

Malaysia VS Arsenal;Ryo Miyaichi

Rasa lega bila ternampak kelibat Samir Nasri menjalani latihan untuk perlawanan menentang pasukan Malaysia sempena Asia Tour Arsenal.Sekurang-kurangnya sehingga tamat perlawanan persahabatan di Asia walaupun pintu perpindahan musim ni masih terbuka.
Robin van Persie,Jack Wilshere,Theo Walcott,Bacary Sagna,Alex Song,Tomas Vermaelen dan pemain yang baru diserapkan ke skuad utama iaitu Ryo Miyaichi kelihatan menjalani latihan.



Berumur 18 tahun,Ryo Miyaichi menyertai Arsenal pada musim panas 2010,dipinjamkan ke pasukan Feyenoord dan setelah tamat tempoh pinjaman,dia kembali ke Arsenal.Dilahirkan pada 14 Disember 1992,dan mula bermain bola untuk kelab sekolahnya iaitu Sylphid F.C di Nagoya.Ujian larian 100  meternya dikatakan 10.84 saat,dibawah sedikit dari Theo Walcott,10.30 saat.
Sepanjang tempoh pinjamannya ke Feyenoord,dia mendapat pujian untuk prestasinya yang mengagumkan sehingga media disana mengatakan corak permainannya adalah campuran antara Thierry Henry dan Cristiano Ronaldo. Asia Tour memberikannya peluang untuk menunjukkan kualiti sebagai pemain tengah yang layak berada dalam pasukan utama.
Perlawanan malam ni jam 8.30pm di Stadium Bukit Jalil,dan bagi aku tak kisahlah siapa yang menang.Kalau pasukan Malaysia menang lagi bagus,sekurang-kurangnya menjadi pembakar semangat sebelum menentang Singapura.

p/s:dengarnya ada tayangan live di Astro Supersport 8.30 malam ni,sumbernya di aizatshafiq .Masa aku taip entri ni,takde plak announcement dalam website Astro.Kalau ada baguslah,tak jadi nak o.t lelama,hehe!

Post a Comment

Thursday, July 7, 2011

Gervinho;Dari Lille ke Arsenal

Selepas kehilangan Gael Clichy yang berpindah ke Manchester City,adakah rumor yang mengatakan Samir Nasri dan Cesc Fabregas bertukar kelab akan menjadi kenyataan.Samir Nasri menjadi sasaran Manchester United dan Manchester City,serta Cesc Fabregas teringin kembali ke kelab semasa zaman remajanya,Barcelona. Apalah nasib Arsenal musim akan datang ni.Harapnya Samir Nasri belum terdesak untuk meninggalkan Arsenal.Untuk musim lepas,Samir Nasri lah pemain Arsenal yang paling ketara peningkatan prestasinya.Gael Clichy pulak,padanan seimbang kiri dan kanan bersama Bacary Sagna.
Untuk mengubati kekecewaan peminat Arsenal,kelab Arsenal telah pun melengkapkan perpindahan pemain Ligue 1 dari kelab Lille,Gervinho dengan nilai 11.2 juta pound.Pemain yang berasal dari Ivory Coast ni menyertai perpindahan masuk kedua ke Arsenal selepas Arsenal mendapatkan pemain pertahanan Charlton dan pemain Finland Bawah 19 tahun,Carl Jenkinson.
Gervinho atau nama asalnya Gervais Yao Kouassi dilahirkan di Anyama pada 27 Mei 1987 mula bermain di akademi bolasepak ASEC Abidjan dan kemudiannya menimba pengalaman di Toumodi FC.Hujung musim 2006/2007,dia memulakan karier dalam Ligue 1 bersama kelab Le Mans membantu pemain tengah,Romaric.Dalam 67 penampilan,beliau menjaringkan 14 gol.
Kemudian menyertai Lille pada 2009 dan dalam musim pertama,sebanyak  13 gol dihasilkan dalam 32 penampilan.Musim kedua menampakkan lagi keberkesanan Gervinho dalam membantu Lille apabila menjaringkan 18 gol dalam 42 penampilan seterusnya menjulang Lille sebagai juara Ligue 1,iaitu pertama kali  dalam tempoh 57 tahun.Beliau juga bersama-sama pasukan Lille ketika  memenangi Coupe De France,juga pertama kali untuk Lille sejak 1955.
Bagi Arsenal pula,sebagai persediaan jika kehilangan Samir Nasri dan Fabregas yang pastinya menjatuhkan moral penyokong dan pemain,Arsenal juga bersedia untuk mendapatkan penyerang Real Madrid,Karim Benzema.

Post a Comment

Wednesday, July 6, 2011

Indonesia;Bayi Tanpa Bapa,Hadiah Dari Tuhan?

Ini berita serius dari Indonesia.

Seorang remaja perempuan berusia 13 tahun bernama Uswatun Hasanah melahirkan seorang bayi perempuan.Ibu bapa remaja perempuan tersebut mendakwa anak perempuannya masih dara!
Uswatun Hasanah adalah pelajar sekolah Agama Putat di daerah Pasar Kemit.Hasanah telah melahirkan bayi yang sihat seberat dua kilogram.The Jakarta Post turut mengunjungi rumahnya di Kampung Kongsi Baru daerah Rajeg.
Menurut bapanya seorang ustaz,Yono berusia 44 tahun yang juga mengendalikan sekolah agama Al Istiqomah,beliau tak dapat menerima kenyataan yang anaknya telah hamil.Walaubagaimanapun oleh kerana anaknya telah bersumpah dan beliau pun telah berbincang dengan tiga orang ulama',beliau akhirnya menerima kehamilan itu adalah kehendak Allah SWT.
Awal bulan lepas isteri beliau dan anaknya Hasanah menghadiri majlis Isra' Mikraj di sekolah,dan Hasanah mengadu kekenyangan berkemungkinan akibat makan terlalu banyak.Keesokannya ibu Hasanah membawanya berjumpa bidan dan menurut bidan Hasanah mengandung sekurang-kurangnya empat bulan.Untuk mengesahkan lagi kehamilan tersebut,ibubapa Hasanah membawanya ke Hospital Sari Asih di Tangerang dan hasil pemeriksaan di hospital,bayi tersebut berusia enam bulan.
Hari Sabtu lebih kurang jam 8.30 pagi,Hasanah melahirkan seorang bayi,dan menurut jirannya Saenah 90 tahun,yang turut membantu mengakui Hasanah tidak berdarah dan masih dara.
Namun,seorang tokoh agama di Penampang,Achmad Chaerudin mengesyaki keluarga itu cuba menyembunyikan perkara sebenar.

-Maryam zaman moden?Aku pun tak berani nak komen.Apa yang berlaku sememangnya atas kehendak Allah SWT,apepun aku akan update lagi kalau ada susulan kisah Hasanah ni.

*Sumber berita Jakarta Post

Post a Comment

Friday, July 1, 2011

Bugatti Veyron Grand Sport L'Or Blanc'

Berharga 1.4 juta pound,Bugatti 16.4 Grand Sport L'Or Blanc' dihasilkan sebagai tanda usahasama antara Konigliche Porzellan-Manufaktur Berlin (KPM) dan juga Bugatti.


L'Or Blanc' adalah bahasa Perancis yang bermaksud white gold,tapi bukanlah bermakna Bugatti ni bersalut emas putih.Ia merujuk kepada penggunaan porselin di bahagian luaran dan dalaman kereta ni.Konigliche Porzellan-Manufaktur ialah sebuah syarikat yang mempunyai kepakaran dalam porselin.
Porselin biasa digunakan untuk menghasilkan pinggan mangkuk dan peralatan tandas.Bahagian dalaman hampir sepenuhnya berwarna putih.Spesifikasi lanjut belum didedahkan dan yang pastinya kereta ni bukan untuk orang kaya yang tak expert driving supercar macam driver Lamborghini Kemalangan Di Sepang hari tu.


Post a Comment

Movie Time;Transformers 3:Dark of The Moon

Walaupun berlaku kekalutan disaat akhir,berjaya jugak wife aku dapatkan tiket untuk midnite session.Gila kau,dah book online,bila sampai masa nak collect tiket,status cancelled.Padahal masa tu baru pukul 10.30pm.Lepas bertekak sikit,dapat juga tiket walaupun penat menunggu untuk tayangan jam 12.05am.



Kali ni Autobots terpaksa bertempur dengan gerombolan Decepticons yang lebih banyak,thats mean more destruction.Tapi itu tak la membuatkan aku kagum dengan Transformers 3 ni.Badan letih atau jalan cerita yang makin longgar,aku tak pasti.Ada la sescene dua yang aku skip sebab terlelap.Yang aku faham,niat Optimus Prime menghidupkan semula Sentinel Prime akan membawa keamanan kepada dunia,tapi sebaliknya.Sentinel Prime lebih berminat untuk menyambung kesinambungan bangsanya.Situasi ni dimanfaatkan oleh Megatron yang mahukan jalan pintas bagi menghidupkan mesin untuk teleportasi lebih ramai Decepticon ke bumi.
Kalau tak berapa minat Transformers atau menonton Transformers buat pertama kali,memang susah nak faham jalan ceritanya.Apa yang nak disampaikan Michael Bay mungkin senang je,tapi disebabkan banyak benda-benda lain pun nak dihighlightkan,otak penonton(aku la tu),payah nak digest.
Hujung-hujung cerita baru la mata agak cerah bila perang antara robot-robot bermula.Mungkin ni filem terakhir Transformers sebab Starscream,Sentinel Prime dan yang pentingnya Megatron dah mati.Oh ya,Ironhide pun mati jugak,ditangan Sentinel Prime yang berpaling tadah.So,next movie entahlah ada lagi ke tak,tunggu ajelah nanti.Pendek kata Transformers 3 ni yang paling kurenggggg berbanding dua lagi filem Transformers sebelum ni.

Post a Comment