Monday, February 28, 2011

Unplanned;Jalan-Jalan Ke Muar

Actually tak plan pun nak berjalan sampai ke Muar.Akibat perancangan yang kurang matang,rancangan untuk bersantai dan berpiknik di pantai Bagan Lalang,Sepang bertukar menjadi perjalanan yang panjang.
Hari Jumaat,dengan spontannya aku dengan beberapa kawan kilang bercadang nak ke pantai Bagan Lalang har Ahad lepas.Aku on je,tempat pun dekat.Tengahari dah boleh balik berehat kat rumah.
Tiga buah kereta bertolak dari Puncak Perdana,Shah Alam jam 10 pagi.Masuk je ke Lebuhraya PLUS menghala ke Selatan,aku dah pelik apehal leader group kitorang ni bawak kereta laju sangat.
Rancak memotong kereta lain.Sampai exit Sepang aku dah pelik,kenapa tak exit je?Ada jalan lain yang lagi dekat ke?
Perjalanan diteruskan sampailah ke exit Nilai.Pun tak exit jugak?Aku dah makin pelik,kemana nak pergi sebenarnya ni.Leader makin laju memandu.Bayangkan konvoi 3 buah kereta termasuk aku yang tak tau nak kemana,aku terpaksa pecut 140km/j semata-mata tak mau tertinggal.Yelah,tak tau arah nak kemana.
Masuk Negeri Sembilan,aku nampak signboard Port Dickson.Agaknya nak mandi pantai kat Port Dickson kot.Layankan ajelah...
Makin lama bila nak sampai sempadan Negeri Sembilan-Melaka,aku dah tak puas hati.Aku call leader yang laju kat depan.Aku tanya la sebenarnya nak kemana ni??Bukan main laju driving,kang tak pasal-pasal kena speedtrap.Dia cakap nak pergi Sagil.Whatttt???SAGIL??

Apekebenda Sagil tu??

Member aku bagitau aku,air terjun Sagil kat Tangkak,Johor.What the f*** sampai Tangkak??Dia pulak pelik aku tak tau nak ke Tangkak.Aku mesej malam sebelumnya,plan jadi.Plan yang jadi tu setau aku nak ke Bagan Lalang la.Sorang pun tak bagitau aku pertukaran plan last minute.Kalau awal-awal bagitau,tak sanggup aku nak driving sejauh tu sekadar nak mandi air terjun.
Aku dah kecewa...Pertamanya badan penat perjalanan jauh,kedua kos minyak dengan tol RM100(hanya untuk mandi air terjun!),ketiga,takde sorang pun yang sudi korbankan RM0.15sen untuk SMS bagitau aku pertukaran plan.Keempat,aku memang tak minat nak mandi-manda kat air terjun ni.For sure lah aku tak bawa towel dan pakaian basah.Jemu dah mandi air terjun masa duduk kampung.Aku suka enjoy pemandangan je sambil makan-makan.
Mujur la terniat aku nak tambah minyak kereta aku yang ada setengah tank,dan keluarkan duit standby RM100.Jenis aku ni tak suka pegang cash banyak-banyak.Tunang aku pun agak kecewa sebab dia teringin nak lepak kat pantai.Lagipun dah janji kat abah dia nak balik tengahari.Dah sampai Johor cmana nak balik tengahari?
Lastly aku tukar plan,alang-alang dah sampai Tangkak,aku mesej member-member aku tadi yang aku tak pergi air terjun tu.Aku pergi Kolej Matrikulasi Tangkak,jumpa adik aku.Lagi berfaedah,at least dia hepi jugak dia  bila aku datang dari jauh menjenguk dia.

Suasana pekan kecil Tangkak
Cadangnya aku nak bawa adik aku makan-makan dalam pekan Tangkak je,tapi macam tak best pulak.Akhirnya aku decide bawa adik aku dengan kawan dia pergi Bandar Muar.Lebih kurang 30km dari Tangkak.

Sepanjang perjalanan ke Bandar Muar.Kiri dan kanan pemandangan kampung tradisional
Satu yang unik disini,semua rumah mempunyai antenna tinggi-tinggi,50 kaki agaknya.Dapat siaran Singapore kot?
Sepanjang perjalanan ke Muar,terdapat banyak gerai-gerai menjual kupang dan jambu batu.Kalau kat Sekinchan Selangor,banyak gerai siput mentarang.Perjalanan juga melalui kampung/mukim Kangkar,Pekan Rawang...Rawang???

Akhirnya bila menyeberangi Sungai Muar(betul ke ni),kami sampai ke Bandar Muar.Apa-apahal makan dulu,aku dah lapar sangat.Keluar rumah dari Damansara jam 8.30 pagi,di Muar lebih kurang jam 2 petang.Makan di Pizza Hut berdepan dengan Wetex Parade.Pelayan Pizza Hut Muar ni lain sikit,peramah semacam.Hilang penat memandu,hehe!

Suasana Bandar Muar di hari Ahad,agak tenang.

Ni lah pusat beli belah terbesar di Muar,Wetex Parade.Teringat plak aku kat lambang salun Wella Design,hehe!
Pemandangan dalaman Wetex Parade.Ok la jugak.
Satu-satunya pusat beli belah di Muar,betul ke?Bolehla,saiznya aku rasa kecil sikit dari Kuantan Parade.tapi aku rasa bandar Muar ni agak menenangkan,jalanraya pun tak sibuk walaupun hari Ahad.Bandarnya kecik,senang nak jalan kaki kalau nak menghayati persekitaran bandarnya.
Lepas hantar adik aku balik hostel,aku pun balik semula ke Damansara.Tak dapat pergi air terjun Sagil pun takpelah,puas hati dapat bawa adik aku jalan-jalan dan belanja dia makan.Harap dia hepi bila aku menjenguk dia.Bulan April nanti aku datang lagi jemput bila dia dah habis matrikulasi.

Post a Comment

Friday, February 25, 2011

Saman Trafik;Kenapa Tunggu Saat Akhir?

Image from Utusan Online

Amacam?
Seronok beratur panjang nak bayar saman last minute,lepas tu system down.Nombor giliran pun boleh habis.Beratur sampai subuh pun tak sampai turn lagi.Ni lah sikap kebanyakan rakyat Malaysia.
Kenapa mesti tunggu last minute?
Zaman dah maju,aku rasa sekarang ni setiap rumah ada laptop.Kalau abahnya tak tau guna,anak-anak kan ada.Gunakan WWW.MYEG.COM.Kan senang....
Aku sendiri tak suka beratur panjang,nak kena minta cuti lagi,sekurang-kurangnya half day.Kaunter pembayaran saman pun tak banyak.Pilihan utama aku semestinya online payment.Sebelum ni memang aku praktikkan pembayaran secara online untuk pembayaran bil,loan dan apa sahaja yang boleh dilakukan secara online.Sambil meniarap kat katil pun boleh.
Tahun lepas aku disaman kerana melebihi had laju di Lebuhraya Karak.Biasalah,rushing nak balik raya puasa.Saman melebihi had laju berjumlah RM300.Serabut jugak kepala aku,sebelum ni aku tak pernah kena saman.Tak lama lepas tu PDRM menawarkan diskaun 50% untuk saman sebelum atau pada 15 Disember 2010(tak sure tarikhnya betul atau tak),tapi lebih kurang macam tu lah.
Apa lagi,jom online la jawabnya.

1.Login ke www.myeg.com.my/
2.Buat satu akaun dalam website tu.Ala,buat akaun Facebook pandai,takkan buat akaun dalam ni pun susah ye tak?
3.Buka page baru,login akaun email dan buka email dari MYEG.
4.Ikut arahan dalam email dan klik link yang diberikan untuk mengaktifkan akaun MYEG.
5.Dah siap!Nak semak saman ke,nak bayar saman ke semua boleh setelkan kat dalam tu.Tapi make sure korang ada akses untuk perbankan online contohnya Maybank2u,CIMB Click atau apa-apa bank jelah.

Ada kemudahan,kenapa nak bersusah-payah?

Post a Comment

Tuesday, February 22, 2011

Jumlah Stok Emas Negara di Dunia

Setiap negara akan menyimpan emas sebagai pemangkin nilaian matawang.Sekiranya berlaku kemerosotan ekonomi,wang kertas mengalami kejatuhan nilai ataupun mungkin tidak bernilai langsung.Oleh itu,emas akan menjadi media tukaran yang nilainya sentiasa kekal dan diterima semua pihak.


Dengan harga RM136.39 segram,satu tan emas bernilai RM136.855 juta.Negara manakah yang mempunyai simpanan emas terbanyak dan berapakah nilainya?Jom semak!

1.Amerika Syarikat                8,133.5 tan
2.Jerman                                3,401.8 tan
4.Itali                                     2,451.8 tan
5.Perancis                              2,435.4 tan
6.China                                  1,054.1 tan
7.Switzerland                         1,040.1 tan
8.Russia                                    775.2 tan
9.Jepun                                     765.2 tan
10.Netherland                            612.5 tan
11.India                                     557.7 tan
13.Taiwan                                 423.6 tan
14.Portugal                                382.5 tan
15.Venezuela                             363.9 tan
16.Saudi Arabia                         322.9 tan
17.United Kingdom                   310.3 tan
18.Lebanon                               286.8 tan
19.Sepanyol                              281.6 tan
20.Austria                                 280.0 tan

Untuk negara Asia Tenggara:

22.Filipina                                  175.9 tan
25.Singapura                              127.4 tan
37.Indonesia                                73.1 tan
45.Malaysia                                 36.4 tan


Data simpanan emas untuk Thailand dan Brunei tak jumpa pulak.Ok,kira nilainya sekarang!

Post a Comment

2012 Ferrari FF GT 4WD

Pewaris model 612 Scaglietti,Ferrari FF GT akan membuat kemunculan debut di Geneva Motor Show dan produksinya akan memasuki pasaran pada 2012.Produksinya akan bermula sebaik sahaja ia membuat penampilan pertama.
Masih mengekalkan konsep 4 seat fastback seperti 'abangnya',rekaannya dihasilkan oleh firma Pinninfarina.


Rekabentuk hadapan diinspirasikan dari rekaan 458 Italia.Menurut Ferrari,rekabentuk Ferrari FF GT ini mampu memuatkan empat orang dengan selesa berserta barangan dengan keluasan 450 liter dan bertambah kepada 800 liter jika tempat duduk belakang dilipat.Ferrari menawarkan banyak pilihan warna antaranya Hanus Gold,Avorio,Scuderia Rosso Corsa,Rosso Rubino,Blue California,Bianco dan Blue Dubai.


Tersembunyi dibawah hud enjin,terletak kemas enjin V12 suntikan terus 6,262 cc yang menjanakan 660Hp pada 8000RPM.Tork maksimum yang terhasil mencecah 503lb/ft pada 6000RPM.Kuasa yang mengagumkan pada Ferrari FF GT 2012 ini mampu menggerakkannya dari 0 hingga 100km/j dalam masa 3.7 saat dan kelajuan maksimum sehingga 332.8km/j.
Enjin berkuasa ini dipadankan dengan transmisi transaxle dual clutch F1.Harga yang ditawarkan ialah $700,000 atau RM2,085,300...



*Information from automotivecraze

Post a Comment

Monday, February 21, 2011

Honda CBR250R;Pesaing Kawasaki Ninja 250R?

Honda baru sahaja melancarkan motosikal kelas 250cc iaitu CBR250R dengan rekaan moden-sport.Model baru ini dilengkapi dengan rekaan badan superbike,speedometer digital,muffler rekaan baru dan ABS.Honda juga mengaplikasikan sistem posisi tunggangan bijak dengan menampilkan tempat duduk tandem untuk keselesaan menunggang.
Dibawah tempat duduk,disediakan kompartmen kecil untuk menyimpan alatan senggaraan kecil,aksesori atau emergency kit.Paparan digital pada meter kelajuan turut memaparkan kelajuan,RPM,suhu enjin,paras bahanapi,jam dan odometer.







Specification:
Engine: CS250RE,249.4cc single cylinder,liquid cooled
Compression Ratio:10.7:1
Valves : 4 DOHC
Fuel Injection : EFI PGM-F1
Power :26.4hp @ 8500RPM
Torque : 22.9Nm
Transmission : 6 Speed
Weight :162.8kg
Fuel Capacity :13 litre
Suspension : Front:Telescopic Fork 37mm,
                    Rear:Pro Link
Brakes: Front:296mm disc,twin pot caliper, 
             Rear:220mm,single pot caliper +ABS


Terdapat tiga pilihan warna,Candy Ruby Red Metallic,Asteroid Black Metallic,dan Sword Silver Metallic.Untuk Standard Version,ABS tidak disertakan dan perbezaan berat berbanding ABS Version adalah sebanyak 4.08kg.
Harga yang ditawarkan ialah RM18,799.00 untuk model Standard Version,manakala harga ABS Version ialah RM21,799.00.

*Images from rmreview.com.my

Post a Comment

Sunday, February 20, 2011

Apakah Pekerjaan Anda?

Sejak kecil kita disuruh belajar setinggi yang mungkin,dengan harapan kita dapat pekerjaan yang baik dan bergaji besar.Bagi yang berjaya dalam pelajaran,dapatlah gaji dan jawatan yang besar.Manakala yang gagal,nasib baik jika mendapat pekerjaan.
Zaman sekarang semua perlukan wang untuk menyara kehidupan,bezanya mewah,sederhana atau kais pagi makan pagi,kais petang makan petang.Asasnya untuk mendapatkan wang,semua orang harus mempunyai pekerjaan.
Sektor manakan pekerjaan anda?Pengurusan?Perindustrian?Atau Perkhidmatan?dan dimanakah posisi anda dalam hierarki organisasi anda?CTOO?Pengurus?Supervisor atau sekadar pekerja bawahan.Semua jawatan seperti yang dinyatakan tak menjadi masalah sebab semua saling bergantungan.Bezanya cuma pendapatan,besar atau kecil.
Itu pun jika dapat menghabiskan sekolah sampai tingkatan lima.Bagaimana dengan yang kandas dalam pelajaran.Apakah pekerjaan yang mampu dibuat dengan tiada pelajaran?Zaman sekarang sangat berbeza,khususnya remaja Melayu.Banyak contoh yang memperlihatkan remaja Melayu memilih kerja.Aku cuba fokuskan pada remaja Melayu lepasan SPM.Kebanyakannya memilih kerja dan mahukan gaji besar.
Mahu gaji besar?tak jadi masalah.Masalahnya apa yang boleh diberikan oleh pekerja kepada syarikat supaya sumbangannya setimpal dengan gaji yang dibayar.
Itu baru soal win-win situation yang dimahukan pihak pengurusan syarikat.Bagaimana dengan prestasi kerja dan disiplin?Dalam sebulan MC,Emergency Leave dan datang lewat,masih mengharap gaji besar dan kenaikan gaji?
Ini apa yang aku nampak di persekitaran kerja aku.Kadangkala kelihatan dunia tidak adil.Bagi yang rajin bekerja dan berdedikasi terhadap setiap tugasan,malang pula bila bekerja dengan majikan yang lewat membayar gaji,gagal mencarum untuk kebajikan pekerja apatah lagi hendak menghargai pekerja dengan pemberian bonus.
Bebanding dengan beberapa manusia yang tidak bersyukur dengan pekerjaan sendiri.Berada didalam syarikat yang kewangannya kukuh,menjadikan mereka lalai dan sambil lewa.Tahi MC,emergency leave,lambat belajar,tidak efisien dalam pekerjaan,tidak proaktif dan malas,semuanya memacu syarikat ke masa depan yang gelap tanpa kita sedar.
Soalnya adilkah untuk kita yang berkerja di syarikat sama,tapi berusaha meningkatkan hasil syarikat,mengurangkan kos operasi,melaksanakan setiap tugasan dengan berkesan dengan harapan agar syarikat mampu bertahan lama.Sungguh tidak adil.
Pekerjaan yang senang,berada dalam tempat kerja bersih dan berhawa dingin,itupun belum cukup untuk mereka menghargai perkerjaan mereka.Jika itu pun tidak mampu,dengan sekadar keputusan SPM yang banyak subjek gagal,apa pekerjaan yang mereka mahu?
Dimanapun posisi anda bekerja,kerjalah dengan ikhlas.Kerana pekerjaan adalah sebahagian dari ibadah.Andainya berada di tempat kerja yang selesa,kenangkanlah bagaimana pengutip sampah,pekerja membaiki lebuhraya atau pekerja pembersihan tangki septik bekerja.Bekerja dalam suasana yang busuk,panas dan meletihkan.Bersyukur dengan pekerjaan anda dan hormati pekerjaan mereka,sebab tanpa mereka kehidupan kita sehari-hari pastinya tidak selesa.

Post a Comment

Susah Nak Jumpa Burger Sedap!

Kadang-kadang bosan jugak hadap nasik je malam-malam.Pilihan aku sebagai ganti yang mengenyangkan tentunya burger!
Masa aku tinggal menyewa di Taman Bukit Kinrara Puchong sekitar tahun 2005-2007,ada stall burger yang produce burger sedap.Banyak stall burger,tapi tak semua sedap.Bila tabur je lada hitam kat daging burger yang sedang digoreng,mesti keluar terbau bau yang tak sedap.Rasanya plak tak la amazing mana pun.

Tapi berbeza dengan stall yang aku cakap tadi.Burger specialnya memang best.Sos lada hitamnya kena dengan kombinasi bahan dalam burger tu.Kadang-kadang brader tu belum sempat susun barang nak buka stall,aku dah tunggu kat stall dia.Tengok macamana preparation dia.Biasanya brader tu potong bawang besar,panaskan dapur dan gosok-gosokkan bawang tadi atas dapur panas.
Brader tu cakap,burger buat kat rumah tak sedap.Memang tak sedap macam kat gerai.Kenapa agaknya?Kat rumah,kita goreng daging burger atas kuali atau frying pan yang kita gunakan jugak untuk goreng ikan atau goreng telur.Sebab tu tak sedap.Dapur burger memang khas untuk masak burger je.Cuma brader tu kurang rajin buka stall,bakat buat burger tu ada,cuma kurang konsisten.Yang lawaknya brader tu penah mintak kerja dengan aku.
Entah apa nasib dengan brader tu,dah lama tak jalan-jalan ke Puchong.


Yang ni pulak stall Daily Burger.Hari-hari buka agaknya.Satu stall burger sedap yang aku jumpa dengan harga yang berpatutan.Nak kata murah tak jugak,tapi padan dengan apa yang kita dapat.


Asalnya stall ni diperkenalkan abang ipar aku.Agak lama aku tak datang beli burger kat sini.Tapi sejak dua bulan kebelakangan ni,aku akan singgah kat sini bila datang Seri Gombak terutamanya bila nak balik kampung.Aku ni jenis malas nak singgah R&R,sebab tak jauh sangat perjalanan.
So,burger kat sini jadi pilihan aku untuk isi perut.Stall burger ni terletak depan 7 Eleven Taman Seri Gombak.Tiga remaja yang menjalankan stall burger ni.Diorang memang pantas buat kerja.Setakat empat ketul burger special,tak sampai sepuluh minit tunggu.yang aku nampak,telur ayam sebakul,daging burger Ramly penuh satu meja lipat sedang di defrost.Sure kencang income bebudak ni.
Untuk burger special double favourite aku,dua daging burger bersalut telur setiap keping,mayonaise,sayuran segar,sos cili dan sekeping nenas.Sedap dan mengenyangkan!

Post a Comment

Friday, February 18, 2011

Honda Malaysia Recall Jazz and City

Honda Malaysia Sdn.Bhd memanggil semula 21956 unit model City 2009 serta 1680 unit Jazz 2009 & 2010 untuk penggantian spring serta retainer didalam enjin.Spring sedia ada mungkin bengkok atau patah ketika enjin beroperasi menyebabkan enjin berbunyi kasar dan boleh mati secara tiba-tiba.Spring yang dimaksudkan mungkin spring injap berikutan kenyataan Honda yang menyatakan spring tersebut  dimampatkan oleh rocker arm ketika enjin beroperasi.
Setakat ini tiada kecederaan atau kemalangan dilaporkan.

Honda Jazz 2009


Honda City 2009

Pengarah Urusan dan CEO Honda Malaysia,Yoichiro Ueno berkata syarikatnya sedang menyediakan alat ganti berkenaan dan segala kos yang terlibat dalam penukaran komponen terbabit akan ditanggung Honda Malaysia.

*Berita diolah dari bernama

Post a Comment

Thursday, February 17, 2011

Kenapa Perempuan Suka Bergambar Macam Ni?

Perasan tak??

Sejak munculnya handphone berkamera VGA 0.3 megapiksel sampailah 12.1 megapiksel,ramai yang suka amik gambar sendiri untuk buat profil laman sosial.Tapi,ada satu persamaan yang ketara amat.Skil muncung untuk nampak lebih 'cute'.Is it work?


Actually ayat yang asal sangat 'pedas',tak sampai hati pulak aku nak exposekan,hehe!Awek-awek kat luar sana jangan butthurt ok?

Post a Comment

Russian Supercar;Marussia B2

Tak sedar kan,Russia yang menonjol dalam teknologi ketenteraan,tak berapa nak menonjol dalam industri automotif global.Tapi sebenarnya ada.Ingatkan tau buat weapon of mass destruction je,haha!
Marussia Motor yang diasaskan di Russia mula melancarkan model pertama Marussia B1 pada 16 Disember 2008 diikuti dengan model sport yang lebih agresif,B2 pada 10 September 2010.


Spesifikasi:
Varian 1:
Enjin: 3.5l V6 Mid Engine (Naturally Aspirated)
Kuasa : 300hp
Varian 2:
Enjin:2.8l Turbocharged
Kuasa: 420hp
Pecutan(0-100kmj):3.8 saat
Chassis:Semi-monocoque steel spaceframe + carbon fiber panel
Berat:1100kg
Harga:100,000 Euro/RM402,800





Aksesori tambahan yang boleh ditempah pelanggan adalah seperti AO-63 Assault Rifle dan TKB-022PM yang disembunyikan disebalik liang udara hadapan.....


Just kidding!

Post a Comment

Monday, February 14, 2011

Sila Hormat Penunggang Motosikal Ya!

Image from whateverkl.wordpress.com
(Kantoi la plak mamat bawak Nouvo Hitam kat tengah tu,stiker 'L',bawak awek)

Katakan korang memandu kereta didalam hujan lebat.Dibalik tingkap korang dapat tengok penunggang motosikal mengharung hujan lebat dengan basah kuyup.Apa yang bermain di fikiran korang?

'Naik motor buat apa,beli la kereta.Tak la basah kena hujan"
'Mat rempit la ni.Tak padan motor EX5 buruk,bawak macam ribut"
'Naik motor kan senang,tak la sangkut kat jem bila hujan lebat..."

Ha,amacam?Yang mana satu dalam fikiran korang?
Aku mula bawa motor secara 'haram' sejak umur 14 tahun.Dengan Yamaha SS110 YPCS abah aku la aku melenjan keliling kampung.Sampai la tahap kemuncak dunia permotoran seorang remaja bila aku menjejakkan kaki ke politeknik.Bila dah bercampur dengan kawan-kawan,rasa drop gila bila motor tak laju.Dengan sedikit penambahbaikan,motor Yamaha SS110 bapak aku tu mampu mencecah kelajuan pelesit kota.
Serius!Motor aku dulu memang laju.Masa tu belum matang,jiwa kacau nak merempit tiap malam minggu di bandar Kuantan.Habis belajar,dengan motor tu lah aku merantau cari kerja.Sikit pun dia tak pernah buat perangai.Zaman tu kitorang cuma suka bawa motor laju,takdelah sampai nak rempuh polis atau nak meragut.Baik makan roti kering dari makan sedap hasil meragut.
Sebab tu bila aku tengok budak-budak kecik baru nak pandai bawak motor,nak wheelie-wiekang,alahai.....sikit pun aku tak kagum.Awek terencat akal boleh la teruja.Zaman aku dulu bukan pandai bawak motor je.Repair,modified sendiri je.Ni tak,tukar tiub pun kat kedai.Rempit kejadah ape kalau bodo pasal motor.
Motor arwah bapak aku tu berkhidmat sampailah tahun 2009.Sejak dibeli pada Oktober 1993,motor SS tu akhirnya menyerahkan tugas membawa aku kemana-mana kepada Myvi pada 29 Julai 2009.Sejak zaman bertatih,merempit sampai la insaf semula,motor tu banyak kenangan kat aku.
Puncanya aku dilanggar dari belakang di bulatan Kayangan,Shah Alam masa balik dari training 7 Habit of Effective People.Mujur perlahan,cuma luka-luka kecik.Itupun mamat bawa Proton Waja yang langgar aku tu dia cakap aku bawak motor perlahan sangat.What te f**k!Kalau laju,dah mampos aku ni agaknya.Gila ke apa nak layan korner lelaju kat Bulatan Kayangan waktu jalan sibuk orang tengah balik kerja??
Bila dah bawa kereta,ok lah.Tak kena hujan,panas.Cuma sekarang kereta makin banyak.Hujan sikit je dah jem melampau.Apesal ha?Bila hujan,orang tido dalam kereta tengah jalan ke?
Macamana pun,dalam fikiran aku sebagai bekas penunggang motosikal,aku tetap aware dengan penunggang motosikal.Sebab aku taknak jadi macam mamat yang langgar aku.Sebagai pemandu kereta,aku sedar yang penunggang motosikal bukanlah mat rempit yang dibenci masyarakat.Golongan pertengahan,pakcik-pakcik,eksekutif pun ramai yang tunggang motosikal pergi kerja.
Mula tahun 2011,aku tunggang motosikal semula.Lepas SS110 pencen,sekarang Honda Wave 125S jadi kuda aku.Cuma motor ni kurengg laju berbanding SS110.Takpelah,janji selamat sampai pergi balik kerja.

Sebab apa penunggang motosikal banyak terlibat dengan kemalangan?
Jawapan pertama mesti kena tuduh bawa motor laju.Ingat ya,motosikal cuma ada 2 roda.Kena 'cuit' sikit pun dah boleh tertonggeng.Motosikal umpama timun,kereta umpama durian.Langgar pun sakit,kena langgar lagi la sakit bro!Sebagai pemandu kereta,manfaatkan cermin sisi dan belakang.Sentiasa bersedia bila berjumpa dengan penunggang motosikal.
Jangan ingat korang bawak kereta,korang dah cukup bagus.Ramai yang bawak motosikal sebab tak mau semak kepala layan jem hari-hari.Sedangkan kereta best pun ada kat rumah.Buat bawak pegi pasar beli sayur je.
Ini tak,kadang-kadang selamba himpit penunggang motorsikal sampai ke tebing jalan.Lepas tu drive macam tak berlaku apa-apa.Kadang-kadang rasa nak baling je dengan mangga padlock.Kalau kereta besar sangat,cuak la jugak.Ni tak,dengan kereta reput,drivernya pulak tua berkopiah.Hati panasss je..Nak maki kang kesian jugak.
Sebagai penunggang motosikal dan weekend driver,aku harap mentaliti pemandu kereta kat Malaysia ni setaraf dengan kemajuan negara.Kalau nak bawa perangai kampung,syohhhh!! Duduk kampung sampai tua.
Satu lagi,siapa orang Jengka mesti perasan.Tu pun kalau terbaca blog aku ni.Waktu malam,berhati-hati bila memandu di antara Exit Chenor LPT menuju ke Bandar Jengka.Bila malam,ramai pemandu kereta yang tak tau nak rendahkan lampu.Selamba badak je pasang high beam.Silau la kambing!Silap la kalau selisih dengan aku.Memang nak kena ajar la empat lampu suluh mata.
Area tu banyak lembu,bila silau kita tak nampak apa ada kat depan,Kadang-kadang orang tua bawa motor perlahan takde lampu belakang.Bila silau,mana nak nampak lagi dah.Pemandu yang menggunakan jalan Temerloh-Bandar Jengka,sila hormat pemandu lain.Orang lain pun ada kereta.

Post a Comment

Metal Gear Solid versi Little Big Planet

Comel!
AKU NAK SATU SET!(kalau ia adalah plush toy)

Tengah cari theme Metal Gear Solid untuk handphone aku,tetiba terserempak dengan wallpaper Metal Gear versi chibi.


Solid Snake/Old Snake.Kemain tebal misai dia,huhu!


Comel tak Raiden?Mata panda,tak pernah tido!


Awek kesukaan (malu nak mengaku) Solid Snake,Meryl Silverburgh.


Cyborg enemy dalam MGS4,Mantis.


Askar Spetsnaz dalam MGS.Rasanya dari siri kedua,Metal Gear Solid 2:Son of Liberty

Apesal aku tak pernah boring dengan Metal Gear haaa???Tabik spring untuk Hideo Kojima!

Post a Comment

Sunday, February 13, 2011

5 Kali Terlepas!

Semalam aku terima pelawaan abang ipar aku untuk memancing siakap di kolam pancing di Desa Aman.Balik dari kenduri di Puncak Alam,terus aku tunggu abang ipar aku dan adik-adik aku di kolam pancing.RM55 untuk deposit,tapi kalau lebih 5 jam,percuma 1 jam.




Empat batang joran aksi sederhana berumpankan udang hidup menggunakan teknik pelampung sebagai senjata utama.Sebenarnya ni la first time aku memancing siakap,dan tak tahulah macamana nak melayan ikannya nanti.Joran aku pancing bodo je,cap XPuyu King Tournament dipadankan dengan mesin 'disko' Tomman Megatronic 4000.Mesin ni orang panggil disko sebab bila pusing,ada lampu warna-warni.Aku dah campak lampunya dalam longkang.Buat malu aku je...
Dalam 30 minit pertama,pelampung aku yang hanyut akibat arus kolam kelihatan tenggelam dan timbul semula.Tak lama lepas tu hilang terus!Pancing aku terus bergegar kuat dengan tali tegang sebab aku tak longgarkan drag.Aku yang panik terus sembat dan karau.2-3 saat je aku dapat rasa karauan agak berat lepas tu terus ringan.Sayangnya...
Lebih kurang 15 minit lepas tu joran Awashima bermesinkan Ajiking AirMaxx 5000 adik aku bagai nak terjun dalam kolam.Aku terus sembat dan karau.Pun sama jugak,terlucut.Apa dah jadi..
Jam 8 malam,pelampung aku sekali lagi tenggelam.Kali ni aku baiarkan lama sikit.Abang ipar aku suruh biarkan,bagi ikan telan umpan.Aku letak jari kat tali dan tegangkan perlahan-lahan.Terasa masih berat.Tiba-tiba ikan lari membawa umpan.Aku terus sembat,harap-harap tercangkuk.Itu pun tak lama,ikan dapat lepaskan diri.
Seterusnya pancing adik aku tadi mengena.Aku tengok agak melentur pancing dia,tapi agak pelik.Cepat sangat ikannya nak surrender.Sekejap je dah timbul,lebih 2 kaki panjang.Maybe dalam 4kg.Aku nak sauk takut ikan tu simpan tenaga lagi,silap gaya ikan tu sprint,mau putus perambut.Betul!Ikan siakap tu tiba-tiba melompat tinggi didepan mata kami dan mata kail terus terlucut...
Lepas jam 9 malam,tak ada lagi ragutan umpan udang hidup sampailah jam 12 malam.RM220 lebur.Balik rumah,kitorang termenung memikirkan macamana nak tewaskan siakap.Sambaran ada,cuma teknik tak betul.
Ada beberapa perkara yang mungkin faktor ikan terlepas:

1.Mata kail terlalu kecil;rata-rata siakap di kolam ni beratnya sekitar 2-4kg dan mulutnya agak besar.Mata kail yang kami gunakan bersaiz kecil.Mungkin ini puncanya mata kail tak dapat tertusuk di bibir ikan.

2.Terlalu cepat membuat sentapan;aku tak pernah main siakap.Biasa kalau ikan dah bawa lari umpan,sembat je terus kena.Rupanya siakap suka mengemam umpan dan mengambil masa untuk menelan umpan.Sepatutnya kami biarkan ikan mengemam dan biarkan sehingga ikan menelan umpan.

3.Perambut terlalu pendek;siakap berlegar-legar hampir ke dasar.Menurut pemancing kat situ,air kolam baru dinaikkan parasnya.Jadi umpan kami yang berperambut pendek,tergantung jauh dari dasar.

4.Sebelum ni kami mencangkukkan mata kail di ekor udang hidup.Mungkin boleh dicuba cangkukan hampir ke tengah badan udang.

Disebabkan teknik yang tidak betul,5 strike dari siakap kami dah bazirkan.Nak menunggu siakap jamah umpan dah la lama.Bila dah kena,tak pandai layan pulak.Bulan depan siap la kau siakap!

Post a Comment

Thursday, February 10, 2011

Mazda Furai Concept

Mazda antara pembuat kereta yang masih setia dengan rekaan enjin  pembakaran dalam rotary.Sepertimana masyhurnya enjin rotary Renesis,Mazda menaikkan lagi taraf enjin rotary dengan menghasilkan kereta konsepnya iaitu Mazda Furai yang bermaksud "sound of the wind'.


Spesifikasi:

Enjin:Mid Engine Rotary Renesis R20B R3(3 rotor)
Kuasa:450bhp/336Kw
Chasis :Carbon Fibre Monocoque
Brek:Ventilated Carbon Disc
Pacuan: RWD




*Images from ultimatecarpage

Post a Comment

Wednesday, February 9, 2011

Ke Ambang Perkahwinan



Tajuk macam ceramah kursus kahwin la pulak.Sebenarnya aku nak share prosedur sebelum menjalani perkahwinan.Bagi yang belum berkahwin,dah tentu urusan pendaftaran agak rumit,maklumlah pertama kali kahwin.Lain la ada rezeki untuk kahwin banyak.Hehe!
Untuk rujukan sesiapa yang merancang untuk berkahwin,dibawah ni aku sediakan step-step untuk urusan perkahwinan.Tapi mungkin ada perbezaan kat negeri lain.Apa yang aku taipkan ni berdasarkan pengalaman memohon kebenaran berkahwin di negeri Selangor.Untuk lelaki yang bermastautin sahaja.

1.Kursus Kahwin
-Perkara pertama,kena menghadiri kursus kahwin.Tak kisah la di agensi swasta atau dibawah kendalian Jabatan Agama Islam Selangor(JAIS).Borang boleh diambil di pejabat JAIS,Bangunan Sultan Idris Shah,Persiaran Masjid,Shah Alam.Juga boleh didownload dari website rasmi JAIS.Fakskan atau hantar sendiri dan tetapkan tarikh untuk kursus.Tarikh kursus dijalankan ada disenaraikan dalam website JAIS.
-Sampai pagi-pagi,check nama dan bayar RM80.Sila bawa jaket untuk mengelakkan hipothermia.Aircond dewan ceramah sejuk gilerrr...
-Kursus berjalan selama dua hari,Sabtu dan Ahad.Sijil akan diberi sebaik saja kursus tamat.

2.Ujian HIV
-Cari Klinik Kesihatan yang terdekat.Biasanya ujian HIV untuk perkahwinan disediakan sekitar jam 2 petang.Aku pergi Klinik Kesihatan Ulu Yam Baru sebab tak ramai orang.Biasanya tak ada masalah untuk lulus ujian HIV.Simpan keputusan ujian HIV.

3.Melengkapkan Borang
-Download borang pemastautin(untuk pemohon lelaki beralamat IC luar Selangor) dan borang permohonan kebenaran berkahwin(Borang 2A).Syarat pemastautin ialah tinggal melebihi 4 bulan di Selangor.
-Isi borang pemastautin dengan lengkap dan dapatkan seorang saksi.Kawan sekerja pun boleh.Fotostat IC saksi dan bawa borang yang dah lengkap untuk disahkan Ketua Kampung/Nazir Masjid yang berdekatan/kawasan kariah pemohon.
-Sesetengah masjid ada Nazir untuk mengesahkan pemastautinan dan juga Pegawai Pendaftar Nikah.Macam tempat aku TTDI Jaya,Masjid Al-I'tisam tak ada Pegawai Pendaftar Nikah.
-Bila borang pemastautinan dah lengkap dan disahkan,lengkapkan Borang 2A.Kepilkan sekali salinan  IC pemohon,dan IC dua orang saksi.Tinggalkan kosong ruang untuk tandatangan.Tandatangan pemohon dan dua saksi akan diturunkan dihadapan Pegawai Pendaftar Nikah.

4.Menghantar Borang
-Borang 2A(Permohonan Kebenaran Berkahwin) yang telah dilengkapkan,sijil Kursus Kahwin,keputusan Ujian HIV dan juga borang pemastautin dibawa kepada Pegawai Pendaftar Nikah.Aku terus pergi ke Pejabat JAIS.Semua borang dan dokumen lengkap diserahkan ke kaunter didalam bangunan pejabat JAIS aras 1.
-Diorang akan semak borang dan cop.Pemohon akan diminta membuat salinan.Serahkan semula borang 2A dan juga salinan ke kaunter.Bayaran RM10 dikenakan.Pegawai Pendaftar nikah akan memanggil pemohon dan dua saksi untuk menurunkan tandatangan.
-Dah siap tandatangan,lepak je kat kerusi tengok drama Filipina kat TV.Bila nama dipanggil,semua dokumen yang dah disahkan beserta Surat Kebenaran Berkahwin akan diberikan.
-Sampai peringkat ni saja urusan dokumen pihak lelaki.Senang kan?

Checklist
-Sijil Kursus Kahwin (original & fotostat)
-Borang Pemastautin yang disahkan (+salinan IC saksi)
-Borang Kebenaran Berkahwin;2A (+salinan IC pemohon,IC dua saksi,salinan Sijil Kursus Kahwin,salinan Ujian HIV)
-Keputusan Ujian HIV

Aku rasa selesaikan urusan dokumen di Pejabat JAIS sangat senang,tak ada soalan cepumas.Sebab ada aku dengar pengalaman orang,Pegawai Pendaftar Nikah di PAID(Pejabat Agama Islam Daerah),akan interview pemohon dan soalan maut menanti,haha!Baik buat kat JAIS.
Habis je urusan,semua dokumen akan diserahkan kepada pihak perempuan untuk langkah seterusnya.

Post a Comment

Sunday, February 6, 2011

Teknik Menjimatkan Bahanapi;Benar Atau Mitos?

RON97 mahal
Baru-baru ni harga bahanapi naik lagi 10sen seliter menjadikan harga terkini RM2.50 seliter.Ramai pengguna mengeluh dan tak kurang yang sanggup beratur panjang di pam minyak untuk memenuhkan tangki sebelum jam 12 malam.
Persoalannya,sebagai pengguna adakah anda cukup bijak dalam menangani kenaikan harga bahanapi?Dan adakah tips-tips penjimatan bahanapi yang diamalkan selama ni benar-benar berkesan atau sekadar menjadi pengikut tanpa mengkaji terlebih dahulu?
Harga bahanapi RON97 banyak meningkat kebelakangan ini.Persoalannya adakah perlu kita menggunakan bahanapi RON97?Ramai yang salah anggap angka yang tinggi menunjukkan kandungan tenaga yang dihasilkan oleh bahanapi.Angka 97 ialah nombor oktana yang bermaksud sifat menentang pembakaran.Ianya perlu untuk mengawal pra pencucuhan(pre ignition) didalam ruang pembakaran untuk mengelakkan berlakunya ketukan(knocking).Ketukan berlaku apabila campuran udara dan bahanapi  terbakar sebelum waktunya dan ini akan menyebabkan enjin kehilangan kuasa.Kerosakan enjin juga boleh berlaku.
Bagi enjin berprestasi tinggi dan mempunyai nisbah mampatan yang tinggi,kecenderungan untuk berlaku ketukan adalah besar kerana mampatan tinggi menyebabkan campuran udara bahanapi terbakar sendiri walaupun tidak dicucuhkan oleh spark plug ketika enjin panas.Untuk mengatasi masalah ini,bahanapi beroktana 97 atau RON97 diperlukan untuk memastikan enjin beroperasi secara optimum.
Sebagai contoh,enjin Type-R K20A bernisbah mampatan 11.5:1 dan memang disarankan oleh Honda untuk mendapatkan kuasa optimum.Proton Wira berenjin 4G15P bernisbah mampatan 9.0:1,adakah masih perlu disuapkan petrol RON97?
Bagi enjin bermampatan biasa yang menggunakan fuel injector,kebiasaannya telah dilengkapkan knocking sensor.Isyarat akan dihantar ke komputer bila berlaku ketukan dan pemasaan pembakaran ditala semula ketahap optimum.Jadi,tidak ada masalah samada bahanapinya RON95 atau RON 97.Jadi,pilihlah bahanapi yang sesuai dengan karekteristik enjin anda.

Isi minyak malam,jimat sikit
Pernah tak anda mengisi minyak diwaktu malam untuk mengelakkan wap petrol terpeluap dengan banyak berbanding mengisi tangki di waktu tengahari panas?Dikatakan minyak akan 'masuk' ke tangki lebih banyak jika mengisi pada waktu malam.

Mitos atau hanya halusinasi anda yang mengatakan petua itu benar?

Sebelum itu,mari kita lihat binaan asas tangki bahanapi kereta.



Hanya ada satu lubang untuk mengisi bahanapi dan satu lubang untuk menyalurkan bahanapi ke enjin.Apa yang berlaku ketika mengisi minyak ialah,aras bahanapi akan meningkat,manakala ruang udara didalam tangki akan menyempit kerana ruang dipenuhi dengan petrol.Kemana udara tadi hendak pergi apabila ruangnya menjadi semakin sempit?
Sudah tentulah udara itu akan keluar melalui ruang antara nozzle pam bahanapi dan lubang untuk mengisi minyak.Disebabkan petrol adalah bahan yang meruap,ia akan terkeluar sekali bersama udara tadi.Udara didalam tangki tidak akan pergi ke tempat lain.Apa yang kelihatan diwaktu siang ialah,ruapan petrol yang banyak berbanding waktu malam.
Sebenarnya diwaktu malam juga ruapan berlaku dan tolakan udara dari dalam tangki juga berlaku,cuma tidak kelihatan jelas.Seperkara lagi,berapakah berat bahanapi yang terpeluwap berjaya diselamatkan?(jika ianya mampu diselamatkan).Jumlahnya sangat sedikit dan tidak berbaloi.
Apa yang pastinya,cara menjimatkan bahanapi ialah dengan memandu secara malar,tekanan angin tayar yang mencukupi dan  matikan enjin jika menunggu lama didalam kereta.
Jadilah pengguna bijak dan berilmu.Laporan skema dari admin blog5zal.
Selamat memandu.

Post a Comment

Kemana Hilangnya E01e?


Masih ingat lagi enjin Petronas E01e?Seingat aku,enjin ni siap dibangunkan ketika aku masih menuntut di sekolah Teknik Temerloh sekitar tahun 98/99.Spesifikasinya adalah seperti berikut:

Isipadu sesaran (cc): 2000cm3/2l dengan Continuous Control VVT,DOHC
Induksi : Naturally Aspirated (NA)
Silinder : 4 Sebaris
Injap : 16
Material blok enjin :Aluminium
Berat : 108.9kg
Kuasa Maksimum :204.3PS @ 7300RPM
Tork Maksimum :203Nm @ 5300RPM

Sebagai perbandingan,Honda Civic 2.0l DOHC i-VTEC hanya menghasilkan 155PS @ 6500RPM.Enjin Petronas E01e yang dibangunkan lebih 12 tahun dulu mampu menghasilkan kuasa setinggi 204.3PS,dan ianya adalah satu pencapaian teknologi yang mengagumkan,hampir menyamai kuasa yang dihasilkan oleh enjin Honda K20A Type-R.
Pada tahun 98/99,dikhabarkan enjin ini akan dikomersialkan untuk kereta tempatan pada tahun 2000.


Enjin E01e terpasang pada Proton Waja berwarna tema Petronas.Perasan tak apa kelainan layout enjin E01e bila terpasang pada engine bay Waja?
Kebiasaannya intake manifold akan terletak dibelakang dan manifold ekzos berada berhampiran radiator.Tapi berlainan dengan E01e,enjin tahun 98/99 ini meletakkan intake manifold dihadapan.
Jom kita tengok susunan enjin K20A yang terpasang pada Civic FD2 Type-R tahun 2007:


Nampak persamaannya sekarang?Terdapat perbezaan 22hp antara K20A dan E01e.Mungkin kerana K20A menggunakan roller bearing pada rocker arm untuk pengurangan geseran.
Sebenarnya kita mempunyai ilmu yang baik dalam pembinaan enjin yang berkuasa tnggi.Persoalannya ialah,dimana dan apa sudah jadi dengan E01e?

*Pada tahun 2012,Proton telah membeli semua harta intelek,paten dan teknologi berkaitan enjin Petronas ini termasuklah teknologi 'suntikan terus' serta 'suntikan terus turbo' pada nilai RM63 juta.

Post a Comment