Wednesday, January 5, 2011

Tuna Mahal dan Yahoo Fail

Tsukiji Fish Market di Tokyo memang dikenali dengan aktiviti bidaan dan urusniaga ikan tuna.Semua ikan tuna kat sini memang mega punya.
Rekod terbaru nilai tuna bluefin yang terjual adalah setinggi $396,000 atau dalam ringgit Malaysia RM1.188 juta!

Pinjam dari Yahoo News
Ikan tuna seberat 342kg mengatasi rekod pada tahun 2001 yang terjual dengan harga $246,205.Ikan yang bernilai tinggi ni memang menjadi kegemaran rakyat Jepun.Lebih 80% tuna yang ditangkap dimakan dan dijadikan sushi.
Dari segi sukan memancing,ikan tuna memang pure gamefish.Badan tuna yang solid ni sebenarnya mempunyai otot yang kuat dan tentangannya setelah menelan mata kail sangat kuat.Professional punya angler je yang tau,aku tak tau.Lawan belukang pun dah gigil tangan.Hehe!
Satu lagi benda yang menarik perhatian aku kat Yahoo News.Ni dia:



TOYKO???
Haha!Berjaya gak aku mengantoikan Yahoo!

Post a Comment