Thursday, January 27, 2011

Inikah Rupa Alat Untuk Mencuri WiFi???

Kelmarin aku dengar kawan aku mengadu internet dia slow,biasa la kot bila pakai broadband.Dia pernah adukan masalah dia ke Celcom.Selain jawapan skema dari customer service,pihak Celcom jga memaklumkan ada kewujudan alat penarik gelombang broadband dan WiFi.
Kebetulan ada salah sorang kawan kepada kawan aku ni jual alat tu.Member tu pun promote la barang dari China ni.Siap demokan alat tu dapat tarik dan boostkan signal yang dapat dikesan.Apa yang lebih mengejutkan,alat tu mampu decrypt password WiFi!Maknanya dengan pembelian alat tu,penggunanya dapat melayari internet percuma dengan menjadi parasit kepada WiFi orang lain.Dengan hanya bermodalkan RM200-RM300,internet percuma seumur hidup.Dan member dia yang menjual tu mendapat berbakul-bakul maki hamun percuma dari kawan aku yang memang hangin internet dia perlahan.
Aku pun agak curious dengan produk macam tu,tapi tak mustahil memang ada.Gadget dari China memang berlambak,macam-macam gadget ada.Antaranya menatang WiFi Booster/Hacker ni la.Mula-mula aku syak alat ni cuma nak boost signal WiFi je,tak sangka pulak boleh hack password.Bila boleh hack,dah jadi cerita lain la kan.
Aku pun buat sikit research tentang barang-barang ni.Ini antara bukti kewujudan barangan yang kawan aku maksudkan:



Penjualan alat ni di sebuah online forum.Besarkan gambar untuk baca isi topik yang dibincangkan.


Antara ayatnya berbunyi macam ni:

Wat mase sekarang hanya WEP je yang boleh crack(100% gerenti)..crack pn bergantung pada berapa panjang password tu dan kekuatan signal tu gak..kalo 5 angka jer dalam 1-2 minit dah leh dapat...saya pernah crack 20 angka dalam 15-20 minit...(kekuatan signal 4-5 bar)


angka saja ke hexadecimal atau huruf semua sekali?


angka dan huruf sume skali...asalkan WEP


Petikan iklan penjualan alat ni di sebuah forum jugak:




Korang baca la sendiri,leceh nak menaip time internet berat cam skarang ni,:P
Tapi aku gagahkan jugak untuk kesedaran korang diluar sana.


Rupa benda alah/gadget parasit ni:








Dua jenis ni je yang aku jumpa.Cukup la untuk korang kenal macamana rupanya.

Sekarang aku nak tanya,berapa kos bulanan korang untuk melanggan internet?RM60?RM100?RM200?Atau lagi mahal lagi?
Tapi ada dikalangan kita yang menumpang internet yang kita bayar MAHAL tiap-tiap bulan,tapi diorang dapat free je dengan gadget parasit ni.Sesiapa yang ada WiFi kat rumah,berhati-hati dengan jiran korang.Setakat ni gadget ni cuma dapat decrypt/hack password WiFi yang menggunakan WEP.Setau aku security protocol yang biasa orang pakai untuk WiFi ni WEP,WPA & WPA-PSK.Next time aku tak tau la kot-kot makin advance.
Cuma sebagai pengguna internet berbayar dan mahal pulak tu,adalah tak adil bagi penggunaan gadget parasit ni 'mencuri' kemudahan asas ni.Mencuri air dan elektrik boleh didakwa,kenapa tak jika mencuri internet?

Aku harap pihak berwajib akan memantau dengan ketat kemasukan gadget-gadget dari luar dan mengharamkan produk ni sepertimana kerajaan mengharamkan penggunaan parabola.Kenapa parabola haram?Sebab boleh tengok banyak channel.Kenapa gadget ni mesti diharamkan?Sebab mencuri adalah berdosa disisi agama.

**Kalau nampak jiran anda meletakkan benda ni diluar rumah dan anda menggunakan Streamyx/UniFi,berjaga-jaga dan tukarlah password WEP kepada WPA.Aku tau banyak orang search benda bodoh ni kat internet,harap-harap anda yang beragama Islam diluar sana sedar MENCURI ADALAH BERDOSA.Seronok mencuri kat dunia ni sekejap je,akhirat kena fikir jugak.

Post a Comment

Yamaha LC 135 Coolant Cover:Is It Necessary?

Images from motomalaya.blogspot.com
Korang ada motor LC135?
Ada pakai benda alah ni tak?

Benda ni adalah pelindung radiator untuk Yamaha LC135.Tujuannya adalah untuk melindungi radiator daripada kemik atau bocor akibat lentingan batu yang berterbangan.Selain melindungi,ia juga menambah kecantikan motorsikal LC135.

Tapi...
Pada pendapat aku,kecantikan pelindung radiator ni mungkin memberi kesan kepada kecekapan radiator menyingkirkan haba.Aliran udara dari hadapan untuk melalui fin radiator akan terganggu akibat terhalang dengan plat bercorak Yamaha tu.
Ditambah lagi dengan ketiadaan meter suhu,pemilik LC135  tak dapat mengetahui suhu sebenar bendalir penyejuk enjin.Yang ada cuma meter amaran yang hanya menyala bila suhu enjin terlalu tinggi.
Untuk tujuan melindungi radiator dari batu,rasanya jaring meshwire sudah memadai.Dengan posisi radiator terletak dibelakang mudguard,agak sukar untuk batu terkena radiator.
LC owner,relax.Ni cuma pendapat aku je.Aku pun takde LC135,haha!Ingat ye,pendapat aku tu ada perkataan mungkin.Apa pendapat korang?

Post a Comment

Wednesday, January 26, 2011

Tahniah Cik Umu (ownstress.blogspot.com)

Seperti yang aku janjikan semalam,blogger bertuah yang menjadi follower ke-100 jatuh kepada.......

Cik Umu !


Gambarnya blurrrr...maklumlah,rembat dari Blogger profile,haha!Hmm..Tak banyak detail yang Cik Umu letakkan,ditambah dengan kelemauan broadband aku ni.Cik Umu cuma tulis 'selamat berkenalan' je!


Ini adalah header blog Cik Umu.Rasanya Cik Umu masih belajar di IPT(i guess).URL Cik Umu ni http://ownstress.blogspot.com .Kenape pilih stress Cik Umu oi..Gurau je,hehe!Stress pasal handphone hilang ya?Sabarr..


Blog Cik Umu ni baru sangat,entri pertama dia 23 Januari 2011.Entri pun baru ada 7 je.Emmm...isi kandungan entri Cik Umu kelihatannya lebih kepada luahan perasaan beliau.Rasanya Cik Umu patut manfaatkan kemahiran menulis dalam bahasa Inggeris beliau untuk membuat entri yang lebih serius,sekurang-kurangnya dapat apply Google AdSense,boleh approve rasanya,hehe!
Apepun terpulang la kepada matlamat Cik Umu ya,kalau memang blog Cik Umu ni sebagai tempat luahan perasaan atau virtual diary,tak ada masalah.Cuma galakan saya kalau Cik Umu berminat nak jadi penulis berbakat,perlu diasah lagi dengan membuat entri isu-isu semasa,Seimbangkan antara penulisan dan tambah foto bagi entri lebih berseri.

Mak aii...bukan main lagi nasihat orang,aku ni pun banyak lagi kena belajar dalam dunia blog ni.Blog kat Malaysia ni je ada berpuluh ribu,fikirkan cara terbaik untuk menempatkan diri di tempat teratas.Manfaatkan keyword,dan gunakan perkataan yang betul.Aku pun tak suka ayat skema cam ni,tapi ni lah caranya.Penat je buat entri kalau tak ada orang baca,am i rite?

Owhh...Cik Umu ada kehilangan seorang kawan karib,lost contact agaknya.Ada siapa-siapa kenal Hanim Nur Sakinah bt Mazlan?Gambarnya ada di blog Cik Umu .Cik umu bagi reward 50k tuuu!

Cik Umu,rajin-rajin buat entri and happy blogging!

Post a Comment

Waiting For 100th Follower

6 bulan berblogging dan 98 follower.Ok,sebenarnya angka tu sangat perlahan.Aku pernah terjumpa blog yang baru sebulan berblogging dan followernya hampir 200.Amazing kan?How he did that?Follow setiap blog yang dia jumpa?Entahlah,strategi masing-masing la yek?
Dari pemerhatian aku,most of the reader blog ni sebenarnya orang baru,atau pembaca artikel biasa kat internet.Angka follower bukan jaminan untuk kelangsungan satu-satu blog tu.Kecuali,blog yang dah establish.Am  i rite?Tapi,ia tetap diperlukan sebab followerlah yang akan tau apa entri terbaru kita.Syaratnya,keyword entri yang menarik dan menimbulkan curiousity.
Jauh lagi nak kejar Fatin Liyana punya follower,perlukan 12392 orang pengikut tegar.Hanis Zalikha lagi lerrr.......
Ape yang aku nak buat dengan follower ke 100?
Aku plan nak buat review blog orang yang bertuah tu.Baikkk punya!Nak bagi hadiah pun,belum ada sen.Duit Nuffnang ada RM6.08sen,'banyak' sangat.Amacam korang,setuju?


*Apehal entri aku berbau serius?

Post a Comment

Tuesday, January 25, 2011

Nampak Mewah Dengan BMW

Apa yang terlintas dalam fikiran korang bila nampak seorang lelaki muda memandu BMW?

Anak orang kaya?
Eleh,pinjam kereta bapak dia la tu..
Gaji 10K sebulan boleh la pakai..
Jual dadah kot?Haha!


Still nampak mahal?Ok lah,yang ni pulak,murah sikit:


Percaya tak kalau aku cakap,BMW model 318i kat atas ni harganya serendah 30K?Model yang kat atas sekali harganya serendah 80K je.Betul,kereta ni model lama,tapi disebabkan ia adalah BMW,memandunya akan kelihatan mewah,sedangkan sebenarnya tak mahal pun.
Untuk harga 30K,aku rasa kereta ni sangat berbaloi dan ramai yang terlepas pandang sebab fikirkan mesti kereta ni mahal gila.Maintenancenya aku tak pastilah harga spare partnya dan upah servis.Maybe ada kawan-kawan korang kat luar sana yang pakai kereta ni,boleh korek-korek info.Harga yang berpatutan untuk German machine.

*BMW untuk orang muda,pakai Merc nampak macam pakcik-pakcik,hehe!

Post a Comment

Saturday, January 22, 2011

PASKAL Malaysia Tumpaskan Lanun Somalia di Teluk Aden

Tahniah untuk kejayaan Pasukan Khas Laut (PASKAL) Malaysia yang berjaya menewaskan lanun-lanun Somalia.Misi terbaru itu adalah misi menyelamatkan kapal tangki bahan kimia MT Bunga Laurel yang sedang dalam perjalanan ke Singapura.
Bagaimanapun kejayaan ini dibayangi oleh satu lagi operasi menumpaskan lanun oleh komando Korea Selatan yang menyelamatkan kapal pengangkut bahan kimia,Samho Jewelry pada 15 Januari.Dalam misi tersebut komando Korea Selatan berjaya membebaskan 21 tebusan dan membunuh 8 lanun,manakala kapten kapal Samho Jewelry cedera di perut.
Tetapi,kejayaan pasukan Paskal Malaysia pada 20 Januari lalu adalah lebih membanggakan kerana tiada sebarang kematian,samada dari pihak Paskal mahupun musuh.Seramai 18 lanun menyerah diri,7 diatas kapal MT Bunga Laurel dan 11 lagi berada diatas kapal induk mereka.
Kapal tangki tersebut yang sarat dengan minyak pelincir dan ethylene dichloride diserang lanun kira-kira 300 batu nautika dari timur Oman pada jam 11.45pm.Kapal tersebut disewa MISC yang membawa kargo bernilai kira-kira RM30 juta dan membawa 23 anak kapal.Semasa diserang lanun,anak kapal bersembunyi di bilik enjin dan semua lampu dimatikan.
MT Bunga Laurel diiringi oleh kapal Bunga Mas 5 yang membawa komando Paskal dimaklumkan oleh MISC Emergency Report Center(ERC) bahawa kapal MT Bunga Laurel telah diserang dan cuba dirampas lanun pada jam 11.40pm.

Sejata yang dirampas dari lanun Somalia
Gambar dari The Star Online
Dua bot Paskal yang diketuai oleh Lt.Komander Maznan Said dan Lt.Noor Asri Roslan berlepas dari Bunga Mas 5 yang berada 14 batu nautika dari MT Bunga Laurel.Bunga Mas 5 turut mengejar MT Bunga Laurel untuk memberi bantuan tembakan yang turut dibantu helikopter Fennec TLDM.
Kapal induk lanun cuba melancarkan serangan namun terpaksa mengalah kerana menerima tentangan hebat dari kapal Bunga Mas 5 dan tembakan sniper dari helikopter Fennec.Akhirnya mereka menyerah diri melalui radio dan serangan tersebut ditamatkan.Tiga lanun Somalia cedera,namun tiada kecederaan pada anak kapal dan pasukan penyelamat.
Kejayaan tersebut adalah lebih besar ertinya jika dibandingkan dengan kejayaan komando Korea Selatan.Tahap kejayaan sesuatu misi adalah diukur dari bilangan casualties dan dari misi ini,ternyata keupayaan Paskal Malaysia adalah setaraf dengan pasukan elit terkemuka dunia.Sewajarnya Paskal Malaysia menerima pengiktirafan tersebut dan keupayan Paskal harus disegani oleh pasukan khas negara lain.

Post a Comment

Friday, January 21, 2011

Si Dia Kuat Makan!

Hari ni Mizz Pucca ajak keluar tengok wayang.Mujur la sempat sembuh dari selesema dengan pantas.Tengahari semalam kena selesema,pagi tadi dah ok.So,oklah sebab agak lama tak berjalan ke panggung Cineplexes favourite aku.Lepas Jumaat Mizz Pucca pun sampai.
Dari dulu sampai sekarang memang job Mizz Pucca amik aku kat rumah.Biasanya boyfriend jemput girlfriend kan?Kes aku lain pulak,dah terbalik.Haha!Yelah,kereta dah bagi,takkan aku jugak nak pergi jemput.Biar dia pakai kereta pergi kerja,aku naik motor je.
Sampai je Cineplexes,tak tau nak tengok cerita apa.Cam takde cerita best jer...Hmmmm...jam dah pukul 3.45pm,movie apa yang terdekat.Lastly kitorang decide menonton filem Faster lakonan The Rock jam 4.50pm.


Movie pun lambat lagi,Mizz Pucca ajak pusing-pusing,macam biasalah.Kedai yang wajib aku singgah tiap kali  ke E@Curve,kedai Sun Comic.Cuci mata tengok action figure.Ehh!!Mana pergi model kit Gundam?Yang ada cuma figura Pooh je.Dah jadi macam Toys R Us plak.
Dok berjalan lagi kat aras satu,terjumpa kedai aiskrim Ice Age:


Mizz Pucca ni food monster,semua makanan memang fobia nampak dia.Hehe!Masa pun banyak lagi,Mizz Pucca order Blue Coral Ice Blended dan aku punya plak Mango Ice Cream.Sedap aiskrimnya!


Tekstur aiskrimnya unik,tak macam aiskrim biasa.Bentuknya macam flake,sangat lembut.Blue Coral Mizz Pucca ada Yogurt Pearl,macam telur ikan.Bila kunyah,benda tu pecah dalam mulut.
Habis makan aiskrim,Mizz Pucca nak tapau burger Prosperity plak dahh...Tak kenyang-kenyang ke dia ni??
Yelahhh...tapau la ye,buat bekal dalam panggung.Jangan lupa tapau dua ketoi,heeeee!!
Layan movie dari pukul 5.00pm sampai 6.30pm,tetiba sakit perut plak.Cepat-cepat balik rumah.Mujur rumah dekat dengan panggung.Mizz Pucca tunggu dalam kereta.Bila pergi balik kat kereta,dia ajak makan lagi!Berapa banyak makan daaa..
Mizz Pucca dah jatuh cinta kat sup campur kat Restoran D'Anjung ni rupanya.Aku dah tak larat makan dah,just order air je.Tengok dia makan nasi putih dengan sup campur.Kuah sup mesti habis.Kuat makan betol la tunang aku ni.Mujur tak tembam.Jangan marah ye Mizz Pucca!

Post a Comment

Ironman 2:Kesilapan atau Memang Disengajakan?

Tajuk entri macam kontroversi je,haha!
Movie ni pun dah lama,cuma baru-baru ni ada beli DVD Ironman 2 untuk collection.Ramai yang teruja dengan filem-filem baru.Keluar je kat panggung,terus cari kat pasar malam.Lepas tu bila pasang kat DVD player,gambar macam gampang,audio dalam gua.
Jenis aku ni biar lambat dapat DVD nya,asalkan puashati.Gambar Full HD,Audio tip-top.Filem baru atau lama aku tak kisah,asalkan ceritanya best.Ok,korang perhatikan screenshot dari filem Ironman 2 ni,masa Tony Stark sedang synthesize unsur baru untuk sumber tenaga sut dia bagi menggantikan palladium.


Kelihatannya macam mesin pemecut zarah.Sangat berkuasa,dinding pun tembus.


Locker besi pun putus.Macam potong mentega je!


Perhatikan dalam bulatan merah,ada tiga helai wayar didalam laluan cahaya yang tak putus.Keras wayarnya ya?Hehe!


Gambar dari belakang.Maintain macam tadi,wayarnya masih elok tak terjejas.

Soalannya adalah:
1.Kalau ditanya kenapa wayar tu tak putus,adakah jawapannya wayar tersebut diperbuat dari bahan yang sangat kuat?
2.Kenapa Tony Stark mahu merosakkan dinding dan barang-barang dalam rumah dia dengan menguatkan pancaran cahaya  terlebih dahulu,kemudian baru align direction cahayanya?Rasanya dia boleh terus align prisma yang memantulkan cahaya tu terus ke tengah triangle sebelum zarah dipecutkan ke tahap maksimum.
So,dengan buat macam tu,barang-barang rumah pun tak rosak kan?

Agak-agak korang faham tak?Hehe!Tak faham pun takpelah,tang wayar tu rasanya boleh faham kan.Enjoy the movie tapi bagus kita fikirkan benda-benda yang tersirat.Apepun,ia cuma pendapat aku,mana la tau pembaca diluar sana ada jawapan yang menjelaskan persoalan aku.Selamat berfikir!

Post a Comment

Thursday, January 20, 2011

Berblogging Dengan Cara Bangsat

Suddenly aku rasa panas hati bila terbaca entri dari satu entri tentang penipuan blogwalking dengan menggunakan aplikasi auto blogwalking...Rasanya isu ni dah agak lama tapi ibarat kanser yang merosakkan budaya blog.
Masa aku mula-mula buat blog dulu,memang salah satu teknik nak memperkenalkan blog kita adalah dengan berblogwalking.Oklah,masa tu aku tak ada Mister Linky Widget lagi.So,aku singgah kat mana-mana blog yang ada widget ni dan menumpang blogwalking dari list yang ada.Manually!Ikut yang termampu,lebih kurang 30-40 blog je dapat aku lawat.Kira banyak dah tu.
Tak lama lepas tu aku berjaya jugak pasang Mister Linky Widget dan alhamdulillah semakin bertambah pelawat yang sudi tinggalkan URL disitu.Macam tu jugak dengan widget Shoutmix.Ada kesempatan memang immediately aku melawat kembali blog yang singgah ke blog aku.Memang ada beberapa blog yang aku perasan singgah 2-3 kali sehari,tapi aku buat tak tau je.
Aku yang amatur ni pun melawat balik,usya-usya entri dan tinggal jejak kat Shoutbox dengan ikhlas.Aku tak tau la kenapa,aku lebih suka blog yang ada Shoutbox sebab aku malas nak bagi komen kalau entri biasa-biasa je walaupun aku baca.Bagi aku Shoutmix lebih cepat.Kadang-kadang susah nak bagi komen,nak tunggu pageload,isi detail,ada Word Verification paling aku menyampah pastu bila post comment,awaiting moderation plak!!Tak payah la moderate,takkan nak ayat puji je baru approve.
Macam tu lah aku berblogging selama lebih kurang 5 bulan ni.Cuma yang aku tak sangka tentang auto blogwalking ni,traffic source langsung takde.Harapkan 'jerit' je yang keluar kat shoutbox.Bangsat sungguh blogger yang macam ni.Patut la blog masyukkk je ya?Follower pun ramai,shoutbox meriah.Aku nak sound sikit la sape-sape yang buat perangai macam tu.Kalau dapat duit dari teknik haramjadah tu,boleh la buat belanja dapur,beli makanan untuk suap anak bini.Amalkan selalu untuk menempatkan diri di neraka jahanam.

Satu lagi teknik blogging yang aku rasa bangsat jugak.Semua entri copy paste Kosmo bulat-bulat.Memang cerita update,tapi yelah owner malas cam sial.Nak update blog hari-hari dengan method bangsat.Weiii!Ape ni...follower beribu-ribu,beriklan dengan Innity.Sure trafik tinggi.Ish,aku tak hingin la nak follow blog copy paste ni.Baik aku baca Kosmo Online je.
Dalam Malaysia ni ada berpuluh ribu blog.Memang susah nak dapatkan pembaca setia,tapi ada segelintir yang tamak,terinspirasi dengan blog-blog hebat yang menjana duit iklan yang banyak.Tapi terinspirasi dengan cara yang salah.Aku akui,dalam blog aku pun ada entri yang diolah dari berbagai sumber.Tapi ingat,diolah.Maknanya aku still kena menaip dan fikirkan ayat aku sendiri.Tak pernah lagi la aku copy paste bulat-bulat.
Mana-mana foto format view 16:9 dalam blog ni yang ada watermark aku,maknanya gambar tu hasil kamera aku,bukan Google yang punya.Dalam entri lama,still kamera henpon 2Mp,ada yang tak ada watermark.Aku izinkan ambil gambar-gambar tu asalkan jangan dipadam/crop watermark aku.Sebabnya aku ada mengesan aktiviti mendownload gambar dari blog aku.
Sekurang-kurangnya tinggalkan pesanan atau komen yang anda mengambil gambar tu.Ingat ya,blogging kena jujur.Betul,bila jujur blog lambat maju,tapi takpe janji halal.Dah masuk kubur nanti tak boleh bawak URL blog yang famous kerana blogwalking palsu atau entri copypaste.Follower beribu-ribu pun tak menjamin kesejahteraan korang dia alam kubur.
Sesiapa yang baru nak berjinak-jinak,ingat pesan makan dalam aku ni.

Post a Comment

Nissan Fairlady 350Z Need For Speed Theme

Menghias kereta bukan kerja senang,kena ada pengetahuan tentang konsep,tema dan duit yang berkoyan-koyan.Ada yang suka hias bahagian luaran dan kosmetik kereta,ada yang minat tukar enjin sahaja,ada yang suka main audio.Terpulang pada minat dan budget masing-masing.Banyakkan buat research supaya duit tak terbazir.
Ada satu contoh budak satu kelab Myvi dengan aku.Belanja lebih 12K untuk audio dengan bahagian dalaman.Hasilnya tak la dahsyat mana pun.Bayangkan budak tu beli stereng Momo dari Perodua SC dengan harga RM2800!Memang la barang ori dan ada SRS Airbag,tapi RM2800 tu besar nilainya,takkan dapat stereng je.Aku rasa budget tu cukup untuk tukar complete set fender,bonet,lampu plus bumper Passo Racy.
Kalau aku dapat bajet 12k,pertamanya campak keluar enjin K3-VE,masuk enjin K3-VET,masuk rim Advan RGD 17'',ada baki lebih-lebih buat vinyl tema Subaru Monster Energy Ken Block,haha!
Yang penting tak terlalu melampau,sebabnya kalau kereta ganas sangat pun susah kat diri sendiri jugak.
Bayangkan kereta lowered melampau dan tinted gelap cam kereta sultan,tak ke susah nak bergerak kemana-mana?Memang cantik untuk autoshow,tapi untuk kegunaan harian tak sesuai.Macam yang aku cakap tadi,tema tu penting supaya kereta korang tak jadi rojak besi beroda.
Semalam dalam perjalanan ke Agrotek Garden Resort,aku terserempak dengan sebuah Nissan Fairlady 350Z yang unik.Aku rasa budget dia buat kosmetik kereta 350Z ni murah je,tukar rim besar sikit,layangkan cat flat black(matte) kat beberapa tempat yang strategik dan tempekan vinyl yang minimal.Hasilnya unik,eye catching dan yang penting murah.


Tema kereta polis dalam game EA Sports Need for Speed,amacam?Sempoi tak?Kalau kreatif,kereta still nampak menarik walaupun dengan kos yang rendah.Tak payah tukar bodykit pun.Sebelah dalam letak sepasang bucket seat Bride,setel!

Post a Comment

Tuesday, January 18, 2011

Gambar WHI Topik Salahkah Besarkan Payudara?

Dalam Kosmo ada cerita pasal isu ni,dalam blog lagi la banyak update pasal isu 'hangat' ni.Tapi semua copy paste dari Kosmo,haha!
Aku tengok la ulangan Wanita Hari Ini episod 11 ni,tapi tak pasti la betul ke tak apa yang didakwa dalam akhbar Kosmo tu.Tapi...memang ada shot 'nakal' sikit,hehe!Cuma yang shot kat pengacara dan tetamu jemputan je aku tak nampak,kalau ada best jugak,haha!Aku dapat tengok videonya je,suara  tak dengar sebab driver sound laptop aku corrupted.
Korang tengok la sendiri screenshot yang aku sempat sediakan ni,nakal ke tidak.

Ahli panel yang biasa-biasa je
Mimie One Nation Emcee ke..tak close up nakal pun?
Yang ni yang nakal kot??
Ataupun yang ni??
Akak chubby show off boobies!or....selulit?haha!
Err...yang ni tak show off..cuma cute je,hehe!
Videonya pun aku tak tengok habis,streaming lembab.Akak chubby tu banyak gambarnya tapi malas aku nak upload.Korang tengok la sendiri kat TonTon okeh?

Post a Comment

Tinggal Blogging Pergi Kursus Kahwin Daa...

Maaf kepada pembaca dan pelawat blog ni sebab agak lama tak update.Risau pun ada tapi nak buat macamana,nak kahwin kena la pergi kursus dulu.



Kursus selama dua hari yang menarik untuk bakal-bakal pengantin ni aku sertai di Bangunan Sultan Idris Shah,Seksyen 5,Shah Alam kendalian Jabatan Agama Islam Selangor(JAIS).Sesi pendaftaran bermula jam 7.30-8.30am pada hari Sabtu dan ceramah bermula jam 8.30am.Hari pertama memang best,diisi dengan empat sesi ceramah pelbagai topik.Dua topik sebelah pagi dan dua topik lagi waktu petang.Penceramah memnag kelakar,tak mengantuk dengar ceramah diorang,cuma air-cond teramat sejuk.Jadi tak selesa plak,asik menggigil je.Jenuh la menahan sejuk sampai jam 5.00pm.
Hari Ahad ceramah bermula jam 8.00am dan berakhir jam 4.00pm.Aku dah standby dengan jaket MacBeth.Tapi ceramahnya boring plak.Yang aku nampak cuma gelap.......(tido..)Sijil terus diberikan kepada peserta sebaik tamat kursus.
Makanan dan kelengkapan disediakan,cuma makanannya sempoi jelah.Bayar pun RM80 je.Boleh la buat alas perut.Sebaiknya ada sarapan pagi,memang tak sempat nak sarapan kat rumah kalau dah keluar rumah jam 7.00am.
Cuma ada sesuatu yang agak kurang sopan bila aku tengok sesetengah peserta kursus,tak boleh nak berpisah sekejap dengan tunang masing-masing.Minum pagi berkepit,makan tengahari pun berkepit,minum petang pun berkepit lagi??!!
Tak hormat kat pejabat agama,walaupun dah diberitahu dalam tentatif kursus.Kalau boleh jangan la berdua-duaan.Baru  kursus 8 jam,tak boleh nak berenggang langsung.Rilek la,pergi kursus sama-sama,balik pun sama-sama.Apa nak risau kat tunang.
Jangan waktu kursus kahwin je beria nak berkepit,dah kawin nanti jalan pun jauh-jauh.Tak percaya?Tunggu lepas kahwin,anak dua orang,hehe!

Post a Comment

Nak Hias Kereta Biarlah Betul Stickernya...

Aku cukup lemah bila jumpa kereta yang macam ni.Inisiatif nak make-up kereta tu ada,cuma kurang tepat.Hasilnya,kereta jadi caca-marba.



Akak-akak,dan makcik-makcik semua,Myvi SE tak ada yang Type-R tau.Model paling baru pun Myvi Limited Edition(LE) je.Type-R ni trademark Honda je.Sticker Type-R memang cantik,tapi kalau pakai kat kereta lain selain dari Honda,stiker tu jadi huduh plak.
Cam budak kampung aku,pakai Wira siap convert enjin MIVEC(dia kata la,betul ke tak aku tak pasti),tapi  kat windscreen,bubuh stiker Type-R bapak besar.Fail yang amat!

Post a Comment

Tuesday, January 11, 2011

Oooo...Nak Curi Duit Aku Ye?

What a lame tactic betulla penipu-penipu alam maya ni.Kan Maybank dah pesan,jangan reply apa-apa SMS atau e-mail.Apatah lagi klik link yang disertakan kat e-mail penipu ni.

Klik untuk zoom
Klik untuk zoom

Notification to update Maybank2u.com Account

Dear Valued Customer,
Your account have been flagged by our security experts.You are therefore required to verify your details to avoid service suspension.

Click here to Continue

Important Notice:

Ensure you Request a TAC.Transaction Authorisation Code (TAC) is required to complete this update.Failure to provide a TAC will lead to account suspension.

Thank you for Your Undersatanding and support

Maybank Berhad

UNDERSATANDING???

SATAN??Sah!Setan internet yang hantar e-mail ni,hahahah!

*Korang sume jangan respon kat e-mail-e-mail bodo macam ni ye?Pesanan khidmat masyarakat dari saya.

Post a Comment

Menu Pelik Filem Bujang Lapok!

Korang perhatikan betul-betul papan menu belakang kepala P.Ramlee dalam filem Bujang Lapok ni:

Klik untuk besarkan gambar
Menunya:

AYAM GORENG
MEE REBUS
MEE GORENG
SIRIP IKAN YU
KAPAL PERANG??
BEEFSTAKE??

Macamana ghupenye menu kapal perang tu??Korang penah tengok?Haha!Sempat lagi selitkan lawak kat menu makanan.Cerita P Ramlee memang best sepanjang masa.

Post a Comment

Monday, January 10, 2011

Mati Didera Ibu Tiri;Meh Aku Dera Mak Tiri Dia!



Aku ingatkan dah pupus 'mentaliti' zaman Paleolitik ni,rupanya masih ada satanic mummy  mak tiri evil kat Malaysia ni.Seorang budak perempuan bernama Nur Dania Qistina berusia 3 tahun meninggal dunia setelah disyaki didera ibu tirinya.Terdapat 73 kesan lebam dan organ dalamannya pecah akibat kesan penderaan.Ibu kandung mangsa pengsan sebanyak tiga kali kerana terlalu sedih dengan kematian anaknya.
Kejadian sadis ni berlaku di Sungai Tiram,Johor dan arwah adik Nur Dania Qistina dikebumikan di Felda Tenggaroh.Al-Fatihah untuk adik Nur Dania Qistina.

Mak tiri...
Dengar nama mak tiri je macam dengar bunyi harimau mengaum tepi telinga.Mak tiri memang sinonim dengan keganasan.Lebih kurang macam Israel kot,:).Bukan semua mak tiri macam tu ya,aku pun tak la menonong je tuduh semua mak tiri bersikap macam tu.Cuma status mak tiri ni cenderung untuk mengaplikasikan teknik-teknik  kejam dalam mengawal anak-anak tiri.Biasalah,bukan anak sendiri.
Kes yang terbaru ni buat aku terfikir..mampukan badan budak perempuan berumur 3 tahun menanggung kesakitan dengan 73 kesan lebam?
73 beb,bukan 7.3.Eh,mak tiri Nur Dania Qistina,kau pukul pakai ape ha?Sampai pecah organ dalaman budak tu.Dengan budak kecik kau berani la ya??Meh aku ketok kepala kau dengan tin biskut Hup Seng 73 kali.Sure kepala kau jadi sambal belacan.Serius!Aku memang sangat sensitif dengan benda-benda kejam ni,terutamanya terhadap mangsa yang lemah.
Apa sebenarnya yang mendorong perkara ni berlaku agaknya?

1.Anak kecil yang nakal amat sangat?
2.Ibu tirinya mempunyai mental yang retarded?
3.Ayahnya buat tak kisah?

No 1 boleh tolak tepi.Mana ada budak kecik yang tak nakal.No 2 & No 3 YES!Kemungkinan yang boleh mencetus kejadian macam ni.Para ibu-ibu yang merasa kesakitan melahirkan anak,pastinya tak sanggup membunuh anak sendiri.(Bohsia mengandung tak termasuk,tak mau kira kalau mengandung takde bapak)

Tujuhpuluhtiga lebam yang mungkin bukan kesan pukulan dalam masa satu hari.Bapaknya punnn....takkan tak perasan anak kesakitan.Ish,aku tak puas hati la.No Excuse for Child Abuse!

UPDATE
*Sumber akhbar Kosmo mengatakan bapa adik Nur Dania Qistina cuba menyembunyikan hal yang sebenar dari bekas isterinya(ibu kandung adik Nur Dania Qistina) dengan mengatakan mangsa lemas setelah tertonggeng dalam baldi di bilik air.

Post a Comment

Saturday, January 8, 2011

Ditipu Teman Internet,Rugi RM430k;Wanita Berkerjaya,Berhati-hatilah..

Perasaan aku bercampur-campur bila terbaca berita dalam akhbar Malay Mail bertarikh 3 Januari 2011 tentang berita seorang wanita dari Labuan yang diperdayakan kenalan laman sosial internet,Tagged sebanyak RM430,000.Satu jumlah yang teramat banyak dan pastinya beliau mengalami tekanan perasaan dan emosi.
Wanita ini yang bekerja sebagai jururawat,telah diperdayakan oleh seseorang bernama 'Greg Kennedy' 40,yang mengaku dia adalah jurutera di London.
Setelah menghabiskan wang simpanan dan sejumlah pinjaman peribadi,'Greg' menghilangkan diri dan tak dapat dihubungi sedangkan setiap bulan bayaran pinjaman peribadi didebit setiap bulan sebanyak RM1800.Akhirnya wanita tersebut membuat dua laporan polis.
Sindiket penipuan internet semakin meningkat jumlahnya dan jumlah hasil penipuan pada tahun lepas lebih kurang RM2 juta ringgit,dengan 100 kes dilaporkan.Mangsa-mangsa yang terbabit biasanya wanita bekerjaya dan memiliki kewangan yang stabil.Walaupun berpendidikan tinggi,adalah sangat malang kerana mereka mudah diperdaya dan mudah mempercayai kenalan baru.
Untuk tahun lepas sahaja,suspek yang ditahan adalah seramai 34 orang,23 dari Nigeria,5 Cameroon,5 Malaysia dan 1 dari Kanada.Jelas disini nampaknya 'awang hitam' memang gemarkan aktiviti kriminal yang berbentuk penipuan wang ringgit.Kalau sebelum ni,mereka lebih dikenali kerana sindiket 'black money',atau wang palsu.
Kepada wanita yang bekerjaya,diharap dapat mengambil iktibar dari kejadian-kejadian yang telahpun banyak dilaporkan diakhbar.Jangan mudah mempercayai teman internet yang baru dikenali,sekalipun anda kesunyian.Andainya sudah mempunyai anak atau suami,utamakan keluarga anda.Teman boleh dicari,keluarga adalah 'harta' yang tidak boleh ditukar ganti.
Antara perkara yang boleh dijadikan panduan untuk mengelakkan anda terpedaya:
1)Sentiasa ada perasaan syak wasangka terhadap teman online
2)Siasat kesahihan latar belakang teman anda
3)Jika ada sebarang keraguan,jangan teragak-agak menamatkan persahabatan
4)Sentiasa 'alert' dengan sikap teman anda sekiranya sering mengelak dari membicarakan latar belakang mereka.
5)Sekiranya baru berkenalan dan teman tersebut meminta suatu pertolongan yang besar,lupakan saja niat untuk membantu terutamanya dari segi kewangan.
6)Percayalah,laman sosial adalah tempat sindiket mencari mangsa.
Zaman sekarang pelbagai jenis penipuan wujud seiring dengan kecanggihan teknologi.Antara teknik penipuan yang 'lucu' tetapi berkesan adalan menipu kredit mangsa dengan menyamar sebagai bapa yang sedang dalam kesusahan.Satu taktik penipuan yang tak berapa licik,tapi tetap mampu memperdaya mangsa yang lalai.
Aku pernah tengok ayat SMS 'meminta tolong' yang bagi aku nampak sangat penipunya.Susunan ayat macam bahasa Indon pun boleh digunakan untuk menipu.Mujurlah setakat ni handphone aku belum pernah dapat mesej 'abah' aku dalam kesusahan.Kalau dapat pun memang sah penipu yang hantar.Gila ke apa,abah aku dah meninggal pun boleh SMS mintak tolong topupkan kredit ke??
Percayalah,semakin maju teknologi kita,semakin maju jugalah teknik-teknik penipuan.Tak kiralah apa jenis penipuan pun.Apapun,sebagai manusia biasa kita hendaklah mengambil masa berfikir dengan matang,jangan tamak andai ditawarkan wang hadiah,dan jangan cepat panik.Penipu sentiasa mengambil kesempatan atas kelemahan kita.Sekali kita salah membuat keputusan,penyesalan akan ditanggung sepanjang hayat.

Post a Comment

Wednesday, January 5, 2011

Tuna Mahal dan Yahoo Fail

Tsukiji Fish Market di Tokyo memang dikenali dengan aktiviti bidaan dan urusniaga ikan tuna.Semua ikan tuna kat sini memang mega punya.
Rekod terbaru nilai tuna bluefin yang terjual adalah setinggi $396,000 atau dalam ringgit Malaysia RM1.188 juta!

Pinjam dari Yahoo News
Ikan tuna seberat 342kg mengatasi rekod pada tahun 2001 yang terjual dengan harga $246,205.Ikan yang bernilai tinggi ni memang menjadi kegemaran rakyat Jepun.Lebih 80% tuna yang ditangkap dimakan dan dijadikan sushi.
Dari segi sukan memancing,ikan tuna memang pure gamefish.Badan tuna yang solid ni sebenarnya mempunyai otot yang kuat dan tentangannya setelah menelan mata kail sangat kuat.Professional punya angler je yang tau,aku tak tau.Lawan belukang pun dah gigil tangan.Hehe!
Satu lagi benda yang menarik perhatian aku kat Yahoo News.Ni dia:



TOYKO???
Haha!Berjaya gak aku mengantoikan Yahoo!

Post a Comment

Garmin Asus nuvifone M10

Adik aku ni selalu bikin panas je.Bebaru ni aku perangat kat dia handphone baru aku,Sony Ericsson Aino.Takde plak dia tunjuk reaction teruja or buat bodo je.Just belek-belek sikit,cuma dia cakap nak beli Nokia X6.
Rupanya minggu lepas dia dan beli smartphone Garmin Asus M10.

Garmin=world known GPS maker + Asus=computer menghasilkan:




Spesifikasi:
Networks:HSDPA DL:7.2Mbps UL:384Kpbs, UMTS 2100 / 900 EDGE / GPRS / GSM 850 / 900 / 1800 / 1900
OS:Windows® Mobile™ 6.5.3 Professional
CPU:Qualcomm 7227 600MHz
Memory:512MB RAM+512MB ROM+4GB eMMC FlashConnectivity:Bluetooth 2.0+EDR, WLAN 802.11b+g, USB v2.0, Micro-USB
GPS:Qualcomm GPS (AGPS supported)
Camera:5 Mega Pixel
Display:3.5 WVGA TFT with Resistive touch
Battery:1500mAh Lithium
Standby Time:Up to 25 days
Talk Time:Up to 8 hours
Expansion Slot:micro-SD™ (support SDHC)
Browser:HTTP / IE6 browser
Email:SMS / MMS / IM / Push e-mail / POP3 / IMAP4 / SMTP
Video Playback:MPEG4 / H.264 / H.263 / WMV @ 30fps WVGA
Video Recording:MPEG4 / H.264 / H.263 @ 24fps VGA
Streaming:Audio / Video
Audio:MP3 / WMA / 3GP / AAC / AAC+ 3.5mm headset with mic
JAVA:J2ME (CLDC 1.1 + MIDP2.0)Advance Navigation/LBS
feature:European maps & POIs, Connected Services*, Indoor location**, Junction view with lane assist**, Where am I?, Where's My Car Parked?, Track Logs & Route PlanningPhone ApplicationFacebook™, YouTube™, Windows Marketplace for Mobile, Microsoft® Office, Picasa™ photo upload**, PDF viewer, MSN® Money



Navigasi dari Garmin yang best dan accurate




Perkara pertama yang menarik perhatian aku ialah skrin WVGA 3.5 incinya
yang beresolusi tinggi.Pikselnya sangat la halus dan mengingatkan aku kat 
Sony Vaio Netbook.
Skrinnya fully touch screen,dilengkapi Windows Mobile 6.5.3 Professional,
dan feature paling best tentunya GPS.Berbanding GPS Wisepilot dalam Aino 
aku yang perlukan subscription(dah expired pun,hampeh),GPS function untuk 
Garmin Asus nuvifone M10 ni dah siap semuanya.Tak payah fikir kredit ada 
ke tak,ataupun soal subscription.WiFi nya pun kuat.Part kamera tu kira 
boleh la,5MP tapi takde flash.Lain-lain feature,puas hati.
Satu lagi faktor yang aku rasa tarikan paling kuat tentang harganya.
Dengan harga sekitar RM1100++,boleh dapat smartphone yang best.Serius 
tak tipu,bagi aku murah gila.Adik aku angkat smartphone ni siap dapat 
percuma TV LCD LG 19"!
Mana tak sawan aku tengok.Aku beli Aino ni pun RM930(beza RM170 je),
percuma pelindung skrin je,huhu!

Post a Comment

Monday, January 3, 2011

Apa Cerita Tahun Baru?

Assalamualaikum!
Dah masuk 2011 dah kita semua ya?Tiga hari jugak aku tinggalkan sekejap blog kesayangan aku ni.Mentang-mentang la Malaysia juara Piala AFF Suzuki,laju jer aku balik kampung.Musim hujan pun tak habis lagi.Kat Pahang sepanjang masa mendung dan hujan renyai.Sepanjang perjalanan nak masuk kampung aku,ada tiga,empat batang pokok tumbang.Pokok tumbang takpe,jangan banjir sudah.
Tiga hari tinggal internet dan blog,ape cerita terbaru blogger sekalian?

Yang pertamanya aku agak terkejut bila dengar berita kematian Faizal Yusof,bekas suami Siti Nurdiana.Aku terkejut pasal adik bongsu aku bagitau masa aku baru bangun tido petang Sabtu.Ala-ala mamai,pastu dengar plak cerita orang meninggal.
''Biar betik adik aku ni.Selamba je buat gosip liar.Dah la baru darjah tiga'',aku tak percayaa...

Rupanya adik aku memang serius!Dah sampai ajal arwah akibat serangan jantung pada umur beliau baru 32 tahun.Masih muda lagi tapi sekarang ni serangan jantung tak kira umur,sememangnya silent killer.Pertama kali aku kenal muka beliau melalui pertandingan Hero Remaja 2000/2001 kalau tak salah aku.Masa tu Zed Zaidi jadi juara.Zaman aku masih kat politeknik dan tak miss majalah Remaja.Lebih tiga tahun jugak aku mengumpul majalah Remaja,bukan baca sangat.Suka tengok majalah tu terkumpul banyak,tahan lasak plak tu.
Batch Hero/Dewi Remaja masa tu la yang banyak kat TV sekarang.Macam Zed Zaidi,arwah Faizal Yusof,Ryzal,Annahita,Zaryn Min,dan beberapa lagi yang aku dah lupa namanya..

Satu cerita lagi pasal Karam Singh Walia punya video Youtube.Awal-awal tahun dah bikin panass!!Pagi tadi tengah sedap layan kueyteow goreng sambil curi WiFi kedai sebelah,terbaca plak kat Kosmo! Online pasal berita dia.Eleh,nak cover-cover muka sambil berkias-kias pulak.Kalau dah sebut wartawan berita TV swasta yang rancak membongkar kisah alam sekitar,siapa lagi.
Boleh plak sambil mabuk dia merepek-repek kutuk Melayu.Ni mesti dah lama nak cakap tapi simpan dalam hati.Bila mabuk New Year,tkeluar semua,haha!Videonya pun aku dah tengok,gabra gak dia kena kepung dengan Melayu yang tengah panas dengar ayat dia.Tu la,mabuk lagi kat public,mujur tak kena hentak ngan kerusi restoran.Moralnya kat sini,mabuk lagi teruk dari perbuatan mencemarkan alam sekitar,hehe!

Lagi ape ek?Pasal bola masih lagi hangat diperkatakan tentang ganjaran pemain.Bagi aku main bola ni sama je macam kerja swasta/kerajaan.Semua orang kerja nak duit kan?Hujung tahun tentu mengharap bonus kan?Yela,sepanjang tahun kerja beria-ia,tunjuk performance bagus untuk mantapkan KPI dengan harapan supaya ada la barang sebulan dua bonus(kalau kompeni penyayang,kompeni komunis aku tak tau la).
Ok,bila diorang dah berusaha bersungguh-sungguh,apa salahnya diorang merasa ganjaran usaha diorang?Betul,jangan manjakan dengan duit,habis tu nak piala free je?Yang penting kena latih dan kawal prestasi pemain.Sebenarnya,aku rasa la pemain bolasepak Malaysia ni kena dikawal sepaya tak terjebak dengan dunia artis.Masuk majalah sukan atau akhbar tu biasa la,tapi kalau masuk majalah hiburan picisan,dipasangkan plak dengan artis-artis perempuan,....habis la.
Bagi aku dunia artis dan sukan jauh berbeza.Ahli sukan kena disiplin,jaga pemakanan,konsentrasi,emosi.Nak cari wife,biarla mak ayah cari orang kampung yang baik-baik,atau orang kebanyakan yang tak ada kena mengena dengan seni.
Tentang ganjaran dan hadiah,biarlah diorang merasa usaha diorang.Dapat jugak buatkan rumah untuk orang tua ke,hantar pegi haji ke,nak kahwin ke..Think positive,Insyaallah pemain Malaysia ni baik-baik belaka.Semoga tahun 2011 ni mutu permainan meningkat.Kalau tak meningkat,aku 'carpet bombing' kat sini,haha!

Post a Comment