Friday, December 30, 2011

Blogging;Selamat Tinggal Tahun 2011

Biasa hujung-hujung tahun ni kompeni buat audit stok check,nak tutup buku 2011.Blogger pun ada audit jugak,hehe!Nak cerita panjang pun aku tak pandai,sebab aku bukan budak IT.Sebab tu template blog aku rupa kulit lepat pisang.So far,aku agak berpuas hati dengan prestasi blog aku ni memandangkan aku ada kerja tetap.Takdelah aku mengadap blog ni sepanjang hari.
Ada 2,089,450 laman web yang jauh lebih baik prestasinya.Aku tulis dalam bentuk point lah,senang sikit nak baca.Merepek panjang-panjang pun korang tak paham pulak nanti.

Alexa Traffic Rank : 2,089,451
Average Bounce Rate : 69%
Sites Linking In : 37
Google PageRank : 1/10
Total Pageview : 85,950
Total Post : 408


Angka-angka diatas membezakan kedudukan aku dengan blogger-blogger lain.Tapi tak apa,pelan-pelan kayuh.Macam dalam majalah Kereta Januari 2012 yang aku baca semalam.Kereta Champion ABT  Jakarta 2011 dah la rupa huduh,enjin Chevy kemain besar siap dengan blower Edelbrock,tapi dyno test result 92hp je.Masalahnya,kereta tu tetap champion dengan sebab-sebab yang hanya pakar je tau.Kalau majalah tu kencing aku pasal hp kereta tu aku tak taulah.

Most Viewed Post : Senarai Perpindahan Pemain EPL Terkini ,6,468 pageviews
Referring URL : http://www.ar-rifke.com
5 Most Highest Rank Keyword :1.kotak kayu buruk
                                                  2.tacra diy
                                                  3.senarai perpindahan pemain 2012
                                                  4.how to stop caller ringtone Celcom
                                                  5.pakej astro super pack

Carian paling pelik yang aku jumpa:
Hai,macam-macam orang cari yek?Ni antara yang sempat aku jumpa dari 12,684 ayat carian.Aku sempat belek sampai 6,400 je.Berpinar bijik mata.Aku jugak perasan beberapa perkataan yang berulang banyak kali juga antaranya berkaitan dengan membesarkan 'anu' lelaki,membesarkan boobs dan paling menarik ramai yang cari tentang dada Neelofa.Huh!Gua tengok pun berdebar sebenarnya,haha!
Kesimpulannya,sepanjang 2011 ni segalanya bertambah baik,walaupun ada sedikit penurunan masa aku kahwin bulan Mei lepas.Sepatutnya entri penutup 2011 ni aku buat esok,tapi rumah takde internet.Ada rezeki baru letak.Cewahh!Macam letak pasu bunga pulak.Gaya penulisan aku sebenarnya masih lagi merapu,kadang-kadang terlalu serius dan kadang-kadang terlalu mengikut gaya penulisan orang lain.Aku belum dapat gaya menulis aku sendiri.
Cadangnya pagi tadi aku nak blogwalking,tapi internet plak cam haram...lembab gila pageload.Takpelah.Kepada kengkawan pembaca,follower dan penulis jejak di Shoutmix,terima kasih banyak-banyak.Jangan risau,aku tetap akan sampai ke blog korang.Al maklumlah,tak ramai mana pun,ada 155 follower je.Yang penting aku suka menulis okeh?Boleh gitu?Toksah tensen-tenseh internet lembab ke hapa,malam ni pukul 10.00pm kita buka channel 188 Astro tengok Maharaja Lawak Mega Final.Selamat tinggal 2011!

Post a Comment

Errr....Suratkhabar Apakah Ini

Lee Myung-bak nak campak mana?


Post a Comment

Astro Masuk Air


Mereng betul la Astro ni.Jadah apa Arsenal vs Wolves live Isnin dengan Selasa?


Robin van Persie cuba mengcover malu dengan memakai baju dan helmet NFL selepas gagal menewaskan penjaga gol Wolves,Hennessey VSOP.Eh,jenama arak tu kan?
Berita betulnya,Arsenal vs Wolves live hari Selasa 11.00pm,keputusan seri 1-1.Arsene Wenger chat dengan aku kat fesbuk tadi dia cakap Johan Djourou tengah training bancuh sirap tongkat ali.Besok lawan QPR,Chamberlain turun main.

Post a Comment

24 Disember 2011;Hari Yang Panjang

Tarikh diatas adalah hari persandingan member sekerja aku,Afendi di sebelah pengantin perempuan yang dilangsungkan di SMK Panchor,Seremban.Diorang punya kahwin ni sikit lain dari pengantin biasa sebab didahulukan dengan kenduri kahwin rumah pengantin lelaki.Sebabnya hujung tahun ni musim banjir.Untuk mengelakkan majlis kahwin berlangsung di dewan pemindahan banjir atau parah lagi bersanding atas bot,majlis sebelah lelaki diadakan lebih awal.
Disebabkan ramai yang tak pergi ke Kuantan,kitorang semua pakat-pakat bertandang ke Seremban,bukan jauh pun ye tak?Memang tak jauh,kalau rujuk Google Earth pun Gombak-Panchor lebih kurang 90.5km je.Tapi itu secara teorinya,realitinya belum tentu lagi.
Aku gerak dari depan kilang Ramly Burger lebih kurang jam 1.30pm lepas dapat call dari Yatimi yang bagitau Highway PLUS jem."Apekehal PLUS nak jem pulak Sabtu ni,patutnya Jumaat la nak jem pun".Diorang yang gerak dari Shah Alam pukul 11 pun baru nak Exit Nilai.Kat Malaysia memang macam ni,cuti Deepavali ke,CNY ke,hatta Krismas pun orang Melayu yang sakan balik kampung.Highway PLUS pun jadi jem,dua-dua arah pulak tu,tak paham betul aku...

"Selamatt...hari Krismas...la,la,la"
Lepas berperang dengan klac manual ("keter resing wajib bertransmisi manual"-Mao Ze Dong) selama 2 jam setengah,pukul 4 aku sampai ke tol Senawang.Ingatkan dah lega sikit,rupanya N9 ni jemnya mengalahkan KL.Dua kali tak paham.Member aku yang sekumpulan ambik Exit Nilai entah lepas kemana aku pun tak tau.Bila aku call,rupanya diorang pun baru sampai.Aku yang gerak pukul 1.30 pun perut mendidih,diorang agaknya dalam perjalanan dah jadi kanibal,makan member sebab lapar sangat.Patut la aku tengok jari kaki Yop tinggal dua je.
Jam 4.30pm,aku selamat sampai ke SMK Panchor.Salam pengantin kejap,pastu terus cari member rapat aku,namanya pinggan ngan nasik.Meja pun tinggal dua je.Nasib baik Firdausi 'book' table tu dari pagi tunggu kitorang,takde siapa nak kacau.Lone ranger betul la mamat ni.Siapa berani tegur Firdausi?Nak rasa lempangan Great Khali silakan cuba.
Settle makan,menembak gambar dengan pengantin,maka boleh dah balik dengan harapan sampai kerumah dengan cepat sebab lutut aku dah rasa macam kena gout.Klac manual punya pasal.Bila mengenangkan PLUS jem,kitorang guna Lebuhraya LEKAS yang tak lekas mana pun bila hujan.Masa tu la nak tutup lorong,jadi lorong kontra.
'Pandai'nya diorang repair jalan time hujan
Adoiiii...Tamat lorong kontra,dalam hujan renyai tu aku nampak sebijik Alza melintang kat lorong laju.Apekehal pulak ni.Entah-entah kereta member gua,si Nuar.Rupanya memang betul.Alzanya hydroplanning dan terbabas melanggar pembahagi jalan.Mujur tak teruk sangat,semua dalam kereta dia pun selamat.


Nak tembak banyak gambar tak boleh,tangan pegang payung
Bawak dia pergi IPD Seremban,punyalah ramai orang eksiden.Bincang punya bincang,aku yang berdua je dengan wife aku bawa Yatimi dengan Yop balik Shah Alam.Baru aku tau rumah Yoppoyomasukair ni jauh bebenor.Ceruk Subang mana tah di sewa rumah.Pung pang tung tang....pukul 9.30 malam aku sampai Kota Damansara.Nasik beriani kenduri petang tadi pun tak cukup nak tampung kapasiti perut aku.
Perjalanan memenuhi jemputan kenduri menjadi satu perjalanan yang panjang dan banyak kisahnya.Kenduri dekat je,tapi kita hanya mampu merancang ye dak?Apapun,Selamat Pengantin baru untuk Afendi dan isteri.

Post a Comment

Friday, December 23, 2011

Jadual Perlawanan EPL 26,27 & 28 Disember 2011


Kekalahan 0-1 Arsenal minggu lepas ditangan Manchester City tak lah begitu mengecewakan.Kedua-dua pasukan bermain dengan baik cuma Arsenal kurang bernasib baik.Szczesny dan Joe Hart bertugas dengan cemerlang menjaga gawang masing-masing.
Bertemu Aston Villa di Villa Park semalam,Arsenal menang 1-2 hasil jaringan penalti van Persie dan Yossi Benayoun.Lain-lain keputusan yang menarik,Newcastle 2-3 WBA,QPR 2-3 Sunderland,Wigan 0-0 Liverpool dan Tottenham 1-1 Chelsea.Perlawanan seterusnya yang akan berlangsung Isnin depan (Sabtu dan Ahad semua stadium tutup untuk Krismas):

Isnin,26 Disember 2011

Chelsea vs Fulham
Time : 20.55pm
Channel : 812/832

Arsenal vs Wolves
Time : 22.55pm
Channel : 811/833

Bolton vs Newcastle
Time : 23.00pm
Channel :-

Liverpool vs Blackburn Rovers
Time : 22.55pm
Channel :813

Man.United vs Wigan 
Time : 22.55pm
Channel : 812/832

Sunderland vs Everton
Time : 23.00pm
Channel : -

WBA vs Manchester City
Time : 22.30pm
Channel : 817/831

Selasa,27 Disember 2011

Stoke vs Aston Villa
Time : 03.45am
Channel : -

Rabu,28 Disember 2011

Swansea vs QPR
Time : 00.55am
Channel : 812/832

Norwich City vs Tottenham
Time : 03.00am
Channel : 817/831



Post a Comment

Supercar Belanda;Savage Rivale Roadyacht GTS

Savage Rivale Roadyacht GTS
Ini adalah supercar dari pembuat kereta Belanda,Savage Rivale.Model Roadyacht GTS ni didatangkan dalam konsep convertible empat tempat duduk.Panel badan diperbuat dari karbon fiber,chrome steel chassis,dan di ruangan pemandu bahan alcantara,aluminium dan karbon fiber digunakan termasuk teakwood sebagai bahan pelapik lantai.
Powerplant?
Dibawah hud,enjin Corvette ZR1 lapan silinder bersusunan V yang menukarkan petrol kepada kuasa kuda setinggi 670hp dengan pecutan 0-60mph dalam masa 3.4saat.Kelajuan maksimum mencapai 205mph(328km/j).
Rim bersaiz 19 inci buatan khas Tenzo bersalut getah Toyo T-1R dan dihentikan tanpa was-was oleh angkup brek lapan dan empat piston monoblock buatan DBM yang mencengkam rotor bersaiz 380mm dan 350mm.Savage Rivale Roadyacht GTS ini hanya akan dibuat sebanyak 20 unit dalam tiga pilihan warna.
Harga yang ditawarkan jauh lebih murah dari KR1M iaitu $550,000.



Post a Comment

Be@rbrick Yang Tomey

Be@rbrick keluaran Medicom Toy memang menarik.Dari patung beruang 'kosong',macam-macam boleh dibuat.Dulu aku rasa huduh je Be@rbrick ni,bila tengok lelama  agak berdebar jugak la.Ada banyak siri Be@rbrick contohnya Horror,Superhero,Flag,Animal dan beberapa lagi.
Harga berbeza-beza,contohnya Be@rbrick Series 23 berharga 399 yen(RM15.80).Be@rbrick No.000 siri World Wide Tour corak kayu saiz 1000% berharga 525,000 yen(RM20,790).Mahal sebab bersaiz besar(700mm) dan hand finished.

Be@arbrick Nightmare Before Christmas


Be@rbrick Naruto Shippuden


Be@rbrick Spongebob

Be@arbrick Toy Story

Be@rbrick Popeye

Be@rbrick Ironman Mark VI

Post a Comment

Thursday, December 22, 2011

Sebenarnya Bersediakah Anda Untuk Berkahwin?




"Sebelum kawin kentut bau One Drop Perfume,bila dah kawin tetiba lak bau petai".

1.Pernah dengar ayat yang lebih kurang macam tu?Sebenarnya ayat tu bukan sekadar jenaka untuk pasangan bercinta.Kalau kita dapat fahami betul-betul,maksud tersiratnya terkandung kunci rumahtangga aman damai.Aih,jadi pakar rumahtangga la pulak.Ya,aku antara ribuan pasangan muda yang berkahwin dalam tahun 2011,jadi pengalaman aku sikit sangat."Like a speck of dust beneath our fingernail",kata Hades kepada Raja Argos dalam filem Clash of The Titan.

2.Baru-baru ni aku balik kampung,mak aku ceritalah isu-isu kampung yang terkini.Kata mak aku,ada pasangan yang baru kahwin beberapa bulan lepas dah mula bergaduh.Aku cakap,biasalah kalau bergaduh.Adat la baru kahwin,proses nak menyesuaikan diri tu kelihatan agak 'kasar' sikit.Yang tak bijaknya,sampai dibawa jumpa bomoh,konon nak bagi damailah.Aduyai...Sikit-skit punya hal pun cari bomoh.Bomoh ni kebanyakannya bomoh temberang dengan bomoh nombor ekor je.Bomoh nombor kat tempat aku pakai Mercedes SL Brabus,amacam?

3.Bila dah berkahwin ni suasana memang berbeza banyak berbanding zaman couple.Ayat-ayat sweet dah jarang diucapkan,tapi itu normal.Bukan kasih sayang kita terhadap pasangan makin kurang,cuma kita lebih realistik.Masa bercinta,semua yang tak baik kita seboleh-bolehnya sorok,biar nampak sifat yang mahmudah je.Betul kan?Cakap pun berlapik,makan pun sopan,sebagai contoh lah.Pendek kata biar pasangan kita nampak semuanya yang terbaeeekkk je.

4.Tapi kena berpada-pada dan bersederhana.Cover line secara berlebihan akan mengundang masalah bila dah berumahtangga nanti.Biar bakal pasangan hidup kita kenal siapa kita yang sebenar,dalam masa yang sama buang mana-mana perangai buruk sebelum berkahwin.Kalau loving sangat sekalipun,tak payahlah terlebih mesra,nak berkepit 24jam.Besi sekalipun kalau rapat dan ketat sangat,bila bergeser akan generate heat dan seterusnya lemah.

5.Macam tu jugak rumah tangga.Selesai je kenduri,balik honeymoon dan tinggal berdua,cabaran berumahtangga pun bermula.Masa tu lah kita akan kenal siapa pasangan hidup kita dan dia pun mula belajar untuk kenal diri kita.Yes,memang sesetengahnya bercinta sampai 4-5 tahun,tapi tak duduk serumah lagi mana nak tau perangai sebenar.Sikit sebanyak ternampak juga sisi buruk kita sebab kita manusia biasa.Mungkin masa tu baru kita tau pasangan kita cerewet serba serbi,buruk lantak,malas mandi(sebagai contoh),kita pun mula tunjuk perangai buruk kita.Tak payah lama la,seminggu pun cukup mesti dah mula berlaku pergeseran.

6.Tapi salah faham sikit-sikit tu adatlah,masih dalam proses suaikenal.Dalam masa yang sama kita pun kena mula belajar terima pasangan kita seadanya.Bila masing-masing dah faham,insyaallah gaduh kecik-kecik hal remeh temeh ni dah tak ada.Yang penting kena bersedia untuk berubah dan belajar perkara-perkara baru dalam alam rumah tangga.Contohnya,baru-baru kahwin orang lelaki mana tau perempuan ni ada mood swing.Ok,cukup untuk tahap suami-isteri.

7.Seterusnya keluarga mertua.Part ni memang mencabar sikit.Sesiapa yang dapat mertua dan adik beradik iparnya tak ramai,atau salah seorang ibu/bapa mertua dah tak ada,agak mudah sikit sebab tak banyak 'hati' untuk ditackle.Aku cerita sikit kisah keluarga mertua aku.Sebelum bertunang,aku tak pernah jumpa keluarga isteri aku.Bila aku jemput wife aku untuk keluar pun aku tunggu kat simpang je(beberapa puluh meter dari rumah dia).Balik dating pun sama.Bukan apa,dengarnya keluarga wife aku ni garang,bapak dia pun veteran tentera.Disebabkan nak kahwin,aku beranikan diri jumpa parent wife aku,bagitau niat nak bertunang.Aku memang ready kalau kena marah(sebab selalu culik anak dia kat simpang).Mujurlah pak mentua aku ni ok.Dah kahwin baru kenal,rupanya tak garang.

8.Menyesuaikan diri dengan keluarga mertua agak sukar,tapi kita kena ingat.Keluarga isteri/suami adalah keluarga kita juga.Macam aku lelaki dan adik beradik isteri aku ramai perempuan,so semuanya memang agak terbatas.Bersantai hujung minggu di rumah mertua pun sebenarnya agak sukar diperingkat awal.Takkanlah nak suka-suka hati buka baju,terlentang depan TV sepanjang hari,buat macam rumah sendiri.Nak taknak kena behave,dan keep in mind ini adalah rumah orang.Pandai-pandailah bersembang dengan ipar,kalau lelaki cerita la pasal bola ke,kereta ke.Ipar pun kena la main peranan.Bila nampak abang ipar/akak ipar melangut muka boring je,pergi la tegur.Cari idea untuk break the ice.Kalau diam je buat hal sendiri,duduk dalam bilik dah tentu la rasa bosan tu ada.

9.Sebelah lelaki biasanya agak mudah,asalkan isteri memahami.Isteri kena ingat,keutamaan seorang lelaki adalah ibunya.Apa juga yang dilakukan suami untuk ibunya perlu diredhai.Satu hari kita akan ada anak,dan bila dah tua tentu kita harapkan anak kita mengambil berat hal kita.Macam aku,aku agak beruntung isteri aku memahami dan tak kisah berjauhan dengan aku beberapa hari kalau aku ada urusan keluarga.Aku pun faham,orang perempuan dah tentu suka duduk rumah parent dia sendiri.Berkepit lebih-lebih sangat depan orang pun kalau kat rumah bergaduh buat apa.Asasnya,dipihak kita perlu ada sifat bertolak ansur,bersedia dan sentiasa sederhana dalam semua segi.Ewahhh!

10.Oh ya,entri ni adalah entri yang ke-401 termasuk beberapa entri yang aku tak publish.Entri aku memang tak kencang macam orang lain tapi diharap dapat beri sikit-sikit panduan yang bermanfaat.Trimas!

Post a Comment

BerFacebook Biarlah Sederhana

Semalam,Gabrielle Joseph,16 membunuh diri dengan melompat kedepan sebuah keretapi yang sedang bergerak selaju 75mph kerana upset selepas janjitemu untuk menonton wayang dibatalkan.


Sebelum tu dia sempat mengupdate Facebooknya dengan memberitahu niatnya untuk membunuh diri.75 minit selepas tu dia dah pun patah riuk dirempuh keretapi,dan seperti biasa nyawa pasti melayang.
Hari ni berkenaan Facebook juga tapi berlainan MO.Simon Foxley,21 mangsa cyberbullying membunuh diri dengan cara menggantung diri pada 21 September 2011.Simon yang patah hati selepas gadis yang dikenalinya di laman sosial itu memadam profilnya sebagai rakan.Usahanya untuk menghubungi gadis tu diejek dan satu mesej 'go and die' telah buat Simon down habis.Inkuesnya diperdengarkan hari ini berkenaan kes tersebut.


Kat Malaysia ni alhamdulillah belum ada lagi rasanya tindakan nekad macam ni berkenaan dengan cyberbullying.Sebagai orang Islam,membunuh diri adalah satu perbuatan yang terkutuk walau apa pun puncanya.
Berkenaan laman sosial,ada sesetengah orang yang addict melampau sampai lupa tanggungjawab.Banyak kes kat Malaysia ni yang berkaitan laman sosial ialah kes laki/bini curang dengan kekasih lama,dan mengabaikan tanggungjawab.
Macam kes Jimmy Shanley dengan wife dia tu lah.Dalam paper cakap,wife dia kuat berjudi online,sibuk dengan laman sosial je sepanjang masa.Khabarnya diorang tinggal sebumbung cuma 20 hari.(sempat jugak la dapat sorang anak,Zahra Rania).Entah apa yang syok sangat online Facebook lelama aku pun tak tau.Bebaru ni aku block satu entiti yang rajin benor cerita hal politik,buat semak wall aku je.Dah la aku jarang buka Facebook.
So,beringat la ya.Jangan sakan sangat online tu.Semua nak share dalam Facebook(sesetengahnyalah..).Apa benda sekalipun dalam kehidupan kita ni bersederhana adalah yang terbaik.Selalu aku pesan kat bini aku,bila mood baik,jangan nak berkepit/manja sangat.Sebab nanti bila gaduh,situasi sangat teruk,dan kontra dengan kemesraan yang terlampau masa mood baik.Tak paham?Nantilah aku cerita panjang kat entri lain.

Post a Comment

Wednesday, December 21, 2011

Stim Juga Beruk Ni

Amoi ni adalah seorang pelajar dan model sambilan bernama Charmian Chen 22,dari Taiwan.Dua ekor beruk stim ni cuba mencabul kehormatan beliau ketika dia mengunjungi sebuah Sacred Monkey Forest ("sucilah sangat'....*Dr.Sentap Hatimaknak) di Ubud,Bali.



Kata staff taman beruk tu,beruk kat situ memang miang.Mana-mana pengunjung yang memakai pakaian ala kemban Nurul Ain Nordin,nak pulak colourful-striking gitewww memang selalu kena raba dengan beruk matyeh ni.Beruk tu ingat buah-buahan agaknya...Yeah!thats right beruk.Memang 'buah' pun,huhu!
Nama taman ni aku cadangkan ditukar kepada Pervert Monkey Heaven.Amacam?

*Oh Yeah Afdlin Shauki

info from Tempo Forum 

Post a Comment

Thanks To All Facebook Friends!


Last year aku letak gambar jersi Kieran Gibbs,tahun ni giliran Marouane Chamakh pulak.Actually hari ni hari lahir aku yang ke-29.Alhamdulillah,umur meningkat setahun lagi,umur panjang jumpa lagi tahun depan.
Sebenarnya dah lama aku tak buka Facebook,kat rumah pun tak ada broadband sebab aku dah terminate.Tah apa internet provider yang bagus sekarang ni.Member aku suggest U Mobile,murah + performance pun ok gitewww!!Ok tak ayat budak skolah gua?
Sambung balik cerita Facebook tadi.Kebetulan malam semalam saja nak kurangkan kredit DiGi aku,aku buka internet guna handphone.Tips kalau nak guna internet DiGi ni,kena guna lepas pukul 12 malam baru la dapat pakai sehari penuh.Charge sama je RM8/day.
Jengah-jengah Facebook aku,ada la beberapa member maya dan saudara mara yang wish sempena hari lahir aku.Thanks guys!Ingat jugak korang kat aku yang jarang online ni.Walau seringkas mana pun korang taip,dan sejarang mana komunikasi kita semua,aku sangat menghargai setiap ucapan hari lahir dari korang.
Korang memang awesome Facebook friends lah!

Post a Comment

Tuesday, December 20, 2011

Carian Terbanyak Google 2011

Hujung tahun ni biasalah,kumpul balik cerita sepanjang tahun.Google Zeitgeist 2011 memaparkan carian terbanyak sepanjang 2011 mengikut kategori tertentu,contohnya:

Orang

Carian ter....cepat glemer?

Orang yang cepat glemer juga...(no.4 tu.......paham-paham sendirilah,haha!amatur!)

Novel

Banyak lagi kategori yang ada,takmau letak banyak-banyak kat sini.Korang boleh baca kat Daily Mail .

Post a Comment

Quad-bike Enjin Ferrari



Quad bike diatas dihasikan oleh Lazareth menggunakan enjin V8 Ferrari dan kotak gear 6 kelajuan BMW M3.Dengan kuasa sebanyak 250hp dan berat sekitar 650kg,hukum fizik menetapkan bahawa rim yang selayaknya dipakai adalah bersaiz 18" dan disarung tayar full slick untuk mengelakkan dari quad bike ni spinning buat donat dari pagi sampai malam.Kelajuan maksimum melebihi 240km/j(ceh,tak laju mana pun..),dan pecutan 0-100km/j tidak dinyatakan berapa saat.
Gua saspek lebih kurang 2.8 saat sebab Ariel Atom,sebuah sport car kecik berenjinkan Honda K20A 245bhp dan berat 612kg mencatatkan pecutan sebegitu.Bezanya cuma sekor quad bike,sekor lagi kereta.
Macam gua cakap tadi,tak laju mana pun 240km/j bukan gua nak kecikkan keupayaan Lazareth Wazuma ni.Masalahnya siapa yang berani duduk atas seat kecik tu dengan pegang handle sambil merempuh angin selaju 240km/j?Kena meniarap macam mat rempit ke?
Kalau penunggangnya mampu melekat atas quadbike ni sampai top speed,memang superb lah!Nasib baik menatang ni lawa,tak jalan pun nampak cun.Harga 1Malaysianya cuma RM824,670.00...

Post a Comment

Monday, December 19, 2011

Bila Butthurt,Klik Saja Thumbsdown

Satu benda menarik dalam blog automotif paultan ialah komen-komen untuk setiap artikelnya.Macam-macam pesen la rakyat Mesia nih.Topik hot biasanya bila Proton atau Perodua keluarkan model baru.Yang kecoh kat ruang komen memang ramai,yang beli?




Dapat 243 thumbsdown sebab cakap mahal,haha!


Dapat 159 thumbsdown sebab cakap interior trim tak lawa.



Paling bodoh sebab cakap orang yang tak beli Exora adalah orang bodoh.Whatt???



Paling LOL sebab tak tau maksud BOLD dengan BALD.hahaha!

Post a Comment

LHDN Mahu Borang Original Pulak...

Merujuk kepada entri encik Hanif Idrus dalam entri beliau,aku agak terkejut mengenai kenyataan Timbalan Menteri Kewangan mengenai penggunaan borang asli BR1M dalam permohonan bantuan RM500.Katanya LHDN tidak akan menerima borang fotostat.
Ok,tak boleh fotostat tak apalah.Tapi borang ni boleh dimuat turun secara 'sah' dari sini :

http://www.treasury.gov.my/pdf/br1m/Borang_BR1M.pdf

Aku pun pernah tengok borang tu,di bahagian belakangnya ada dinyatakan borang boleh dimuat turun dari laman web diatas.So,LHDN tak patut merumitkan keadaan dengan meminta permohonan menggunakan borang asli.

Memandangkan borang tu pun PERCUMA,bagi aku tak ada bezanya asli atau fotostat melainkan ada nombor siri.Bantuan macam ni mungkin dipandang remeh sesetengah pihak dan dijadikan modal politik pihak tertentu,tapi kalau kerajaan betul-betul nak membantu,biarlah urusannya dipermudahkan.Bayangkan ibu tunggal yang berada jauh di pedalaman,macamana bantuan ni nak sampai ke kumpulan sasaran?Lepas tu aku dengar,pemohon perlu berdaftar dengan LHDN.Secara tak langsung,kelihatan ada aktiviti serampang dua mata disitu...jeng..jeng..jeng..(saspen)Pendek kata,benda ni leceh.Itu baru proses memohon,layak atau tak belum tau lagi.
Benda ni bukan dilaksanakan zaman kerajaan Majapahit dulu,sekarang zaman internet Malaysia laju *50Mbps.Semua maklumat boleh diakses dengan kerjasama semua agensi kerajaan.Katakan bantuan ni nak diberikan kepada warga Felda,semua warga Felda dalam proses tanam semula automatik layak sebab bantuan sarahidup tahun pertama cuma RM1000 sahaja sebulan.
Semalam mak(ibu tunggal) aku suruh aku isikan form bantuan RM500 ni.Mak guna ajelah bantuan sarahidup Felda tu.Lepas tolak potongan,ada la baki RM650.Cukup la untuk makan minum,beli baju sekolah,beli buku,beli kasut,bla,bla,bla..

Akhirnya benda ni akan jadi bahan jenaka politik oleh pihak yang memang menunggu masa mencari kelemahan kerajaan.

*sarcasm

Post a Comment

Friday, December 16, 2011

Perlawanan EPL Minggu Ini,17&18 Disember 2011

Ahad ini akan berlangsung perlawanan yang penting untuk Arsenal iaitu pertemuan dengan pasukan kendalian Roberto Mancini,Manchester City.Arsenal bernasib baik kerana gol cantik van Persie (again) pada minit ke 69 memastikan Arsenal tidak kehilangan mata ketika menentang Fulham.
Minggu lepas City menerima kekalahan pertama dalam musim ini ketika menentang Chelsea di Stamford Bridge,disamping Gael Clichy dikenakan kad merah.Jurang kutipan mata hanya sebanyak dua mata berbanding Manchester United.
Pertemuan Arsenal dan Manchester City akan memberi kesan kepada United yang mengharapkan Arsenal menang untuk mereka berada di tangga teratas.Arsenal perlu menang walaupun kelihatan agak mustahil,memandangkan 'kuota' kekalahan sudah habis jika mahu menjuarai EPL musim ini.Mungkin juga keajaiban bakal berlaku,sekiranya momentum moral pemain Manchester City sedikit menurun selepas tewas kepada Chelsea,siapa tahu kan.
Rekod pertemuan Arsenal-Manchester City adalah sebanyak 174 perlawanan,Arsenal menang 89,seri 40,dan kalah 45.Satu rekod yang baik untuk Arsenal,tapi pertemuan terakhir mereka ketika perlawanan Carling Cup,Arsenal tewas 0-1.

Manchester City vs Arsenal
Etihad Stadium,23.00pm,Sunday 18 December 2011

Perlawanan lain yang berlangsung hujung minggu ini:

Sabtu,17 Disember 2011

Blackburn Rovers vs WBA
Time : 10.55pm
Channel :-

Everton vs Norwich City
Time : 10.30pm
Channel : 817/831

Fulham vs Bolton
Time : 10.55pm
Channel :-

Newcastle United vs Swansea
Time : 10.55pm
Channel : 812/832

Wolves vs Stoke City
Time : 10.55pm
Channel : 813

Ahad,18 Disember 2011

Wigan vs Chelsea
Time : 1.15am
Channel : 817/831

QPR vs Manchester United
Time : 7.55pm
Channel : 812/832

Aston Villa vs Liverpool
Time : 10.00pm
Channel : 812/832

Tottenham vs Sunderland
Time : 10.55pm
Channel : 813


Post a Comment

Thursday, December 15, 2011

Proton;Selepas 25 Tahun

Memetik kata-kata mantan Perdana Menteri Malaysia,Tun Dr Mahathir,Khazanah Nasional berhak menjual sahamnya dalam Proton kepada mana-mana pihak yang dapat memajukan syarikat itu.Saham Khazanah Nasional berjumlah 42.7% dalam Proton.
Syarikat yang berminat untuk membeli saham Proton bukan sahaja perlu memajukan dan membangunkan Proton,dan menurut Tun Dr.Mahathir Proton memerlukan suntikan dana 2 bilion ringgit untuk memulihkan keadaan kewangannya.
Sebagai pemain utama industri automotif tempatan selama 25 tahun,Proton pernah mencapai tahap yang membanggakan selain giat menjalankan R&D untuk berdiri diatas kaki sendiri.Niat Tun mengasaskan Proton bukan sahaja untuk melihat Proton sebagai entiti negara yang mampu menjana ekonomi,tetapi disebaliknya mendedahkan anak tempatan kepada ilmu pembuatan kenderaan disamping memberikan peluang pekerjaan.
Sebagaimana matlamat utama setiap syarikat,sasaran sebenar adalah untuk menjana keuntungan.Prinsipnya mudah,tiada keuntungan,syarikat takkan mampu bertahan lama.Atau lebih jelas lagi,kemerosotan angka jualan pastinya menjejaskan syarikat.
Kat sini aku nak fokuskan sedikit kelemahan Proton dalam aspek penjualan kenderaannya.Tidak dinafikan Proton memberikankan apa yang terbaik untuk harga yang dikenakan pada setiap modelnya,disamping menawarkan pelbagai variasi yang memberikan banyak pilihan untuk bakal pengguna.Tapi kita lihat rekod jualan dua model Proton yang paling lemah,iaitu Savvy dan Gen2.

                                                                 September               Oktober            YTD

Statistik diatas adalah rekod jualan model Proton pada bulan September dan Oktober 2011.
Harga Savvy diletakkan antara RM33,549 hingga RM45,841(AMT H-Line) dan Gen2 pada harga antara RM53,488 dan RM60,488(AT,H-Line).
Apakah RM33,549 yang ditawarkan adalah terlalu mahal untuk Savvy 1.2 MT?
Atau Gen2 1.6 IAFM MT berharga RM53,488 tidak berpadanan dengan apa yang bakal pembeli dapat?

Menawarkan pilihan yang banyak kepada pembeli yang berpotensi adalah sesuatu yang baik,tetapi harus berhati-hati dalam menetapkan harga jualan.'Kelemahan' yang aku maksudkan adalah sesetengah model mencetuskan kekeliruan dalam menentukan pilihan pembeli,antara praktikaliti atau kehendak.Contohnya seperti berikut:

Savvy 1.2 MT Lite : RM33,549 vs. Saga FL 1.3 MT :RM37,998

Gen2 1.6 IAFM MT : RM53,488 vs. Persona Elegance 1.6 IAFM MT M-Line : RM52,999

Sebagai pengguna,perbezaan harga sebegini menyebabkan dua model yang aku sebutkan tadi menjadi mangsa keadaan.Katakan bakal pembeli pada asalnya berminat membeli Savvy 1.2 AMT H-Line,dengan harga RM45,841 berkemungkinan perhatiannya akan teralih kepada Satria Neo 1.6 MT Lite yang cuma berharga RM43,900.Apa yang terjadi adalah berlakunya clash pada senarai harga beberapa model yang 'mengganggu' skop pilihan pengguna.
Mungkinkah pembeli lebih tertarik kepada rekabentuk Gen2 sedangkan wujudnya Persona Elegance yang lebih 'elegance' dan pastinya sesuai untuk mereka yang berkeluarga?Jawapannya terletak kepada pengguna yang menentukan kejayaan setiap model yang Proton hasilkan.
Langkah yang mungkin terbaik untuk Proton adalah dengan menamatkan saja pengeluaran model-model yang jualannya lemah,dan menumpukan kepada aspek kualiti model-model yang dapat dijual dengan baik seperti Saga dan Persona.Permintaan tetap ada untuk Savvy dan Gen2,cuma terlalu sedikit untuk diteruskan.Tindakan Perodua menamatkan pengeluaran Kelisa dan Kenari boleh dicontohi walaupun mereka mengambil risiko menghentikan model yang masih mempunyai permintaan baik.Tetapi penting untuk memastikan kelangsungan model Viva dan Myvi dan seterusnya tumpuan dapat diberi kepada usaha meningkatkan kualiti dan kapasiti pengeluaran.
Bukan niat aku nak memuji Perodua,tapi sebagai sebuah syarikat yang memerlukan dana untuk operasi syarikat,R&D dan bonus pekerja,mereka faham betapa perlunya menjual sebanyak mungkin kenderaan.Tak ada untung,tak ada makna.Berbanding Proton yang bernaung dibawah Khazanah Nasional,apakah makna kata-kata Tun Dr Mahathir tentang suntikan dana 2 billion  yang diperlukan Proton?
Wang bukanlah masalah besar untuk Khazanah,aku juga berkerja dibawah naungan Khazanah maka perkara berkenaan kewangan mereka sangatlah aku fahami.Tapi mereka pun ada sasaran tersendiri,mungkin dana akan diberi selama beberapa tahun sahaja dan seterusnya syarikat naungannya perlu berdikari.
Pernah aku terbaca beberapa komen dangkal dan tidak cerdik dari blog automotif popular mengatakan membeli Perodua seperti ditipu,model rebadge yang dijual mahal.Soalnya sekarang adalah kuasa beli ditangan pengguna.Harga yang murah bukan lagi faktor utama menentukan kelangsungan model yang dipasarkan.Pembeli lebih berminat terhadap value added dengan nilai yang dilaburkan termasuklah faktor lain yang tak kurang penting juga iaitu feedback dari pengguna terdahulu.Kuasa beli lebih kepada kaum wanita yang kebanyakannya berpendidikan tinggi(berpendapatan baik) yang mahukan kereta bandar yang mudah dikendalikan dan kurang karenah.Benar,majoritinya wanita tidak tahu apa-apa tentang kereta,tetapi pengguna tetap pengguna yang membayar harga kereta setiap bulan.Berbalik kepada isu jualan kereta,apakah signifikannya kepada pengeluar kenderaan sekiranya menjual kereta kepada pembeli yang pakar tentang kereta berbanding pembeli biasa?


Post a Comment

Wednesday, December 14, 2011

NST/Maybank Car Of The Year Award 2011 Winner

Sepanjang 2011,sebanyak 44 jenis kenderaan dari 15 kategori dinilai oleh panel juri New Straits Times/Maybank Car of The Year untuk memilih kenderaan terbaik dalam setiap kategori masing-masing.Berikut adalah senarai pemenang NST/Maybank Car of The Year atau COTY 2011.



1.Overall Car of The Year & Coupe of The Year
-Peugeot RCZ

2.Compact Car of The Year
-Hyundai i10 1.25 Kappa (CVVT)

3.Premium Compact Car of The Year
-Volkswagen Polo TSI

4.Executive Car of The Year
-Nissan Teana

5.Premium Executive Car of The Year (above 300k)
-Jaguar XFS 3.0D

6.Family Car of The Year
-KIA Forte 2.0SX 6-Speed


7.Premium Executive car of The Year (below 300k)
-Skoda Superb

8.Performance Car of The Year
-Renault Megane RS250

9.MPV of The Year
-Ford S-Max Ecoboost

10.SUV of The Year (above 150k)
-Hyundai Santa Fe 2.2 VGT Diesel


11.SUV of The Year (below 150k)
-GWM Haval H5

12.Special Mention Award-Eco Innovation Award
-Toyota Prius

13.Limousine of The Year
-Jaguar XJL 3.0D

14.Pick-Up Truck of The Year
-Nissan Navara King Cab

15.People's Choice Award
-Perodua Myvi 1.5 

*Info NST CarBikeTruck 14 Dec 2011

Post a Comment

Pasar Malam...

Semalam lepas kerja,isteri aku ajak aku merayap ke pasar malam.Belum sempat aku nak duduk dia ajak jalan-jalan pulak.Lagipun aku kurang minat merayap ke tempat yang ramai orang.Tapi akhirnya aku mengalah.At least boleh juga cari barang dapur,nak masak pun malas pulak.Wife aku memang suka pergi pasar malam,murah katanya.
Mujur lokasinya tak jauh.Lebih kurang lima minit dari rumah aku.So,biasalah keadaan pasar malam,orang ramai(awek pun ramai),suasana agak riuh dengan suara peniaga yang mempromosi barang jualan masing-masing,variasi barangan jualan yang lebih kepada keperluan harian dan mainan kanak-kanak.Sasaran aku cuma makanan dan sedikit buah-buahan.
Memula aku nampak longan(dah beberapa hari nak longan sebenarnya),tapi wife aku dengar mak dia cakap sekilo RM6 mahal.Bagi aku ok je harga tu,sejak zaman awal tahun 2000 pun memang macam tu.Semalam,terjumpalah longan harga RM4 sekilo.Aku sambar 1.5kg.Lepas tu ternampak sate harga secucuk RM0.30.Amacam?Murah macam zaman polis angkasa Gaban.Murah punya pasal,aku beli 30 cucuk.Emmm...apa lagi.Oh,barang dapur.Beli ikan kembung enam ekor,bawang promosi RM2 sepaket,dan tak lupa petai RM2 untuk tiga papan.
Tapi...
Dari pemerhatian aku,harga pasar malam mahal gila sebenarnya walaupun nampak agak fresh.Harga ayam sekilo RM7.50(mahal sikit dari pasaraya),sekilo ikan kembung RM16(enam ekor aku beli dengan harga RM11.80),bawang India RM6 untuk 500gram.
Biasanya aku beli barang makanan basah di Fish Market,sebuah kedai barang keperluan harian yang berhawa dingin.Harganya pun tak setinggi macam tu.Kesimpulannya,pasar malam hanya murah untuk barang makanan siap.Balik terus makan.
Ok,kembali kepada sate harga 30sen secucuk tadi dan longan RM4.Expectation aku taklah tinggi untuk sate semurah tu.Saiz pun comel je kalau nak dibandingkan dengan Sate Kajang Samuri.Sekarang dah naik harga sate kajang ni,RM0.70 secucuk.Sate 30sen tadi agak berbaloi,rasa pun sedap,kuah kacangnya pun membantu menambahkan lagi rasa sedap sate tu.Mana nak jumpa sate harga macam tu,ayam mahal baii..
Kedua,longan RM4 sekilo.Yang ini agak mengecewakan.Banyak yang dah berair dan saiznya besar sikit je dari mata kucing.Rasa pun tak konsisten.Ada yang manis,ada yang rasa apekebenda tah.Patut la murah.Itu pun aku terjumpa longan yang harganya sekilo RM3.Entah macamana rasanya...RM6 sekilo pun tak apa sebenarnya asalkan puas hati.
Korang suka pasar malam?

Post a Comment

Monday, December 12, 2011

Syiling Lama



Duit syiling ni milik bapa mertua aku yang merupakan seorang pesara tentera.Pak mentua aku cakap,syiling ni dia jumpa dalam tanah,aku pulak tak la tanya lebih-lebih.Aku survey kat mudah.com,harga orang nak jual dengan condition huduh karat kaw-kaw menghampiri RM20k.
Aku tak tertarik dengan nilai jualan syiling ni,cuma aku nak tau nilai sejarah dan asal-usulnya.Ada siapa-siapa tau?

Post a Comment

Layakkah Mendapat Bantuan Rakyat 1Malaysia?

Contoh borang BR1M
Dilema bila aku tengok borang ni.Aku seorang ketua keluarga,tapi belum ada anak.Kalau ikutkan gaji tu memanglah layak,tapi bila ada ruangan Maklumat Isi Rumah saspen pulak aku nak isi.Syarat-syaratnya:

-Lelaki atau perempuan yang menjadi ketua kepada ahli yang tinggal serumah dengan jumlah pendapatan kasar bulanan RM3000 dan kebawah


Aku tak rasa kelayakannya sekadar gaji ketua rumah sebab ada ruangan Maklumat Isi Rumah,Pendapatan Kasar dan nombor kad pengenalan.Maklumat isi rumah dah tentu kena letak nama isteri dan gaji isteri.Untuk apa kena letak gaji isteri?Dah tentu untuk kiraan pendapatan isi rumah.

LHDN 
Dari kefahaman aku lah,RM3000 tu adalah jumlah pendapatan kasar isi rumah,bukan pendapatan individu tunggal yang jadi ketua rumah.Barang harus diingat,dalam ruangan tu,jumlah pendapatan suami dan isteri perlu diisi.Nak tipu memang boleh,letak je gaji bini RM600,tapi jangan lupa LHDN ni agensi kerajaan.Dengan no ic pun dah cukup untuk diorang investigate.Setakat disapprove tu takpe lagi.Kalau kena penjara 3 tahun sebab menipu macamana?Yang pentingnya,menipu itu berdosa...
Apapun,itu cuma kefahaman aku je.Untuk lebih kefahaman tentang permohonan yang pasti LULUS,sila hubungi talian Khidmat Pelanggan LHDN 1-300-88-3010.Aku cuba klik pautan emel untuk pertanyaan,tapi:
Chaitt!

Post a Comment

Terapi Minda Dikala Sunyi


Terapi minda dikala bini kuat tidor...

Almaklumlah,perut makin besar,buat kerja rumah sikit dah penat.Biarlah,aku boleh layan ikan-ikan kecik ni.Seronok tengok diorang(boleh pakai ke perkataan ni),berenang.
Ada lima ekor metallic guppy dan tiga lagi dah lupa namanya.Orang kampung panggil guppy ni sempilai.Semalam terkejut mak aku bila aku cakap harga sempilai ni RM4.90 seekor.Aku pun tertipu sebenarnya,memula nampak harga RM1.90.Aku bantai la beli lima,memula nak beli 10 ekor.Dengan pam udara,batu,pokok hiasan,betta food,nyahklorin solution,lebih RM70 jugak la dihabiskan.
Botol kaca 10 liter ni asalnya botol kaca untuk simpan virgin coconut oil.Bila jatuh ke tangan orang kreatif macam aku,nilah hasilnya,heeeee!

Post a Comment

Bertudung dan Konsert



Dua gambar diatas ialah petikan artikel dari akhbar sisipan Pancaindera (kalau tak salah,aku ni cepat pelupa pulak sekarang ni,padahal baru semalam aku amik gambar ni).Tak kisahlah,ia adalah mengenai konsert kumpulan Far East Movement yang popular dengan lagu Like A G6.Sure korang biasa dengar lagu tu,agak layan jugak la tapi lepas aku tengok videoklipnya aku jadi segan pulak.Apekejadah aku dengar lagu macam tu?Takde motif langsung.
Ok,menurut artikel akhbar tu,konsert tersebut dicemari beberapa aksi kurang sopan yang melibatkan minuman keras.Baca betul-betul tulisan yang aku tandakan dengan kotak warna merah dalam gambar pertama.Nampak?
Minuman keras?Bertudung?
Jadah apakah wanita bertudung menonton konsert sampah macam ni?Bukan tak boleh pergi konsert,tapi...Budak-budak sekarang makin pelik la...

Gambar dua,DJ Junior menonggang botol arak.Dah tak terkejut aku tengok,for sure bukan Muslim.Videoklip lagu Like A G6 tu pun asyik tunjuk orang menonggang arak je.Masa aku pergi Sabah ari tu,nama DJ paling pelik aku pernah jumpa,DJ Dildo.Serius huduh nama tu.Baik tukar nama,letak DJ Terung.

Post a Comment

Friday, December 9, 2011

Kontrak Penambahbaikan F/A-18D Hornet RMAF

 Pameran LIMA 2011 akan dibuka kepada awam mulai esok.Bagaimanapun,presentation,dan perbincangan telahpun berlangsung antara wakil-wakil peserta pameran dengan Kerajaan Malaysia khususnya Kemeterian Pertahanan berhubung sebarang pembelian atau perjanjian.
Menurut berita dari laman web Boeing ,mereka telah menerima kontrak penaiktarafan lapan unit F/A-18D Hornet milik RMAF dibawah program Foreign Military Sales.Program penaiktarafan termasuk:
1)penaiktarafan GPS
2)moving-map cockpit display
3)keupayaan Identification Friend or Foe Interrogation
4)penambahan Joint Helmet Mounted Cueing System
5)latihan penyelenggaraan kepada krew untuk sistem yang ditambah baik

Semua spesifikasi calon MRCA(Multi Role Combat Aircraft) seperti dibawah,tapi kat internet pun bersepah maklumat ni.Saje aku nak letak dalam blog aku.


BAE Systems : Eurofighter Typhoon 



Tech Spec                                                                       Weaponry
Max Speed : Mach 2                                                        Hardpoint : 13
Supercruise :Mach 1.1-1.5                                                Air-to-air : AIM Sidewinder,AIM 120
Engine : Eurojet EJ200 (x2) + afterburn turbofan                                 AMRAAM,IRIS-T,*MBDA Meteor
Weight : 11,000kg(empty                                                  Air-to-surface : *AGM-65 Maverick
             23,500kg(take-off)                                                                       *AGM-88 HARM
Length : 15.96m                                                                                         *AGM Arminger
G-limit : +9/-3 G                                                                Bombs : 6x Paveway IV 500lb
Range :2900km                                                                                *JDAM
Service Ceiling :64,990ft                                                                  Paveway II,III,Enhanced LGBs
*in future                                                                          Guns :  27mm Mauser BK27 Revolver Cannon


Boeing : F/A 18 Super Hornet



Tech Spec                                                                     Weaponry
Max Speed : Mach 1.8                                                  Hardpoint : 11
Supercruise : -                                                                Air-to-air : AIM-9 Sidewinder,AIM 120
Engine : General Electric F414 GE400-Turbofan (x2)                      AMRAAM,AIM-7 Sparrow
Weight : 14,552kg (empty)                                            Air-to-surface : AGM-65 Maverick,SLAM-ER,
              29,937kg (take-off)                                                                 AGM-88 HARM,AGM-154
Length : 18.31m                                                                                     JSOW,AGM-84 Harpoon
G Limit : 7.6 G                                                              Bombs : JDAM PGMs,Paveway Series,Mk 80,
Range : 2346km                                                                         CBU-87 Cluster,CBU-78 Gator,
Service Ceiling : 50,000ft                                                            Mk 20 Rockeye II
                                                                                     Guns : 20mm M61 Vulcan Gatling Gun

Dassault : Rafale


Tech Spec                                                        Weaponry
Max Speed : Mach 1.8                                      Hardpoint : 14
Supercruise : -                                                   Air-to-air : MICA IR/EM,*Magic II,MBDA Meteor
Engine : Snecma M88-2 Turbofan (x2)              Air-to-ground : MBDA Apache,SCALP EG,AASM,                     
Weight : 9500kg-10,196kg (empty)                                           GBU-12 Paveway II,AM 39 Exocet,
              22,200-24,500kg (take-off)                                         ASMP-A nuclear missile
Length : 15.27m                                                 Guns : 30mm GIAT 30/719B cannon
G Limit : 9G
Range : 3,700km
Service Ceiling : 55,000ft

Saab : JAS 39 Gripen




Tech Spec                                                                   Weaponry
Max Speed : Mach 2                                                   Hardpoint : 8
Supercruise : Mach 1.1                                                Air-to-air : AIM 9L Sidewinder,AIM-120,MICA
Engine : Volvo Aero RM12 afterburning turbofan (1x)                   Meteor,Rb 15F anti-ship Missile
Weight : 6,800kg (empty)                                            Bombs : GBU-12 Paveway II,Bk.90Cluster bomb,
             14,000kg (take-off)                                                      Mark 82 bombs
Length : 14.1m                                                             Guns : 27mm Mauser BK27 Revolver Cannon
G-Limit : 9/-3 G
Range : 1,600km
Service Ceiling : 15,240ft

Post a Comment