Tuesday, October 12, 2010

Super Pedas!;Naga Jolokia


Sepedas manakah cili yang korang pernah makan?
Sampai berpeluh?
Air liur meleleh?
Tahap paling tinggi,sakit perut?


Itu pun baru makan cili padi.Cili padi atau nama inggerisnya Bird's Eye Chilli biasa kita gunakan untuk buat sambal belacan.Nak power lagi,makan mentah-mentah.Confirm meleleh air hidung.
Kepedasan setiap spesies cili diukur dengan skala Scoville Heat Unit.Apa yang menyebabkan cili pedas adalah kandungan capsaicin didalam cili.Makin tinggi nilai angkanya,makin berapi cili tu.Untuk cili padi,nilai kepedasan pada skala Scoville ialah 50,000-100,000.

Hottest Chilli In The World
Anugerah cili terpedas di dunia jatuh kepada..............Naga Jolokia/Bhut Jolokia!


Juga dikenali sebagai Ghost Chilli,cili yang berasal dari India dan terdapat juga di Bangladesh dan Sri Lanka.Tahap kepedasan cili ni ialah 855,000-1,075,000,bermakna 17 kali lebih pedas dari cili padi dan 28.5 kali lebih pedas dari sos Tabasco.Gila pedas!
Saiz cili Naga Jolokia ni adalah sekitar 60-85mm dan berwarna merah atau oren apabila matang.

Kegunaan
Kegunaan lain cili ni di India ialah untuk menghalau binatang liar seperti gajah.Aku pernah tengok dokumentari dimana penduduk kampung menumbuk cili ni untuk dijadikan 'sambal',tapi bukan untuk dimakan.
Diorang sapukan cili ni pada pagar tanaman kontan diorang untuk mengelakkan gajah menceroboh kebun sayur.Selain dari tu capsaicin dari cili ni berkesan untuk dijadikan pepper spray dan bom cili.Bagi peragut amatur dan perogol bersiri yang terbaca fakta ni dimana-mana,tahap kepedasan cili ni mampu menggoyangkan niat serong yang berputik bila ternampak wanita cantik.
Kadang-kadang yang tak cantik,tak seksi pun diorang balun.Tak apa,dapatkan sebotol pepper spray walaupun bukan dari cili Naga Jolokia.Gred pepper spray untuk Law Enforcement ialah 5,000,000-5,300,000 SHU(Scoville Heat Unit).Cukup pedas dah tu.

Post a Comment