Friday, September 3, 2010

Kenapa Bugatti Veyron Mahal Sangat?

Bugatti Veyron adalah merupakan kereta termahal didunia.Kereta ni jugak adalah kereta untuk produksi yang paling berkuasa dan paling laju didunia.Direkabentuk dan dibangunkan oleh German Volkswagen Group,dan dihasilkan oleh Bugatti Automobiles SAS.Ia adalah hasil ciptaan Jozef Kaban.Actually,walaupun kereta ni dijual dengan harga yang sangat mahal,pembuatnya rugi sebenarnya sebab kos nak R&D kereta ni sangat besar,but diorang still boleh berbangga dengan achievement yang diorang dapat.



Versi biasa mencatatkan kelajuan 408.47km/j dan versi Super Sport mencapai kelajuan sehingga 431.072km/j.Untuk perbandingan,kelajuan tertinggi kereta F1 dicatatkan di litar Monza ialah 360km/j....sahaja.Apa yang menyebabkan Bugatti Veyron ni sangat-sangat WTF lajunya?Meh kita sama-sama kaji data teknikal yang ada kat kereta ni:

Enjin: 8000cc,16 silinder dalam susunan 'W',quad turbocharged(4 pengecas turbo),64 injap.
Kuasa:-versi biasa:1001hp(746kW)
          -versi Super Sport:1184hp(883kW)
Transmisi:7-speed DSG sequential(auto & semi-auto)
Berat:1888kg
Brek:8 piston hadapan,6 piston belakang.Cakera komposit cross-drilled carbon fibre yang diperkuatkan dengan silikon karbida ,brake pad(kasut brek) diperbuat dari aluminium aloi monoblok buatan AP Racing.Tak lupa jugak sistem ABS.
Nisbah kuasa/berat: 446.3hp/tan
Jumlah radiator:10 -4 radiator enjin
                             -1 heat exchanger intercooler
                             -2 air-cond
                             -1 radiator transmisi(sistem gear)
                             -1 radiator differential(sistem pacuan)
                             -1 radiator minyak enjin
Kos untuk menggantikan sistem transmisi kereta ni adalah 120,000 dollar.
Tayar yang digunakan juga khas untuk memberi kawalan cengkaman untuk kuasa menggila kereta ni iaitu Michelin PAX run-flat.Kos untuk menukar satu set tayar ni ialah 25,000 US Dollar.Tayarnya sahaja ya tuan-tuan...Untuk menukar tayarnya,kereta ni wajib diterbangkan ke Perancis sebab kat sana je boleh buka tayarnya dan upah tukar tayar sahaja 70,000 dollar (T_T).
Harganya setelah diconvert ke RM mengikut nilai tukaran semasa ialah RM5,196,900.Tak termasuk cukai,insurans dan roadtax,hehe!


Brape ringgit agaknya minyak kereta Simon Cowell (pengkritik American Idol) ni isi untuk pegi kedai runcit beli rokok!

Post a Comment