Tuesday, September 28, 2010

Bang&Olufsen

Kita biasanya dengar jenama barangan elektronik selalunya brand Sony,Sharp,LG,Toshiba dan sebagainya.Mostly brand dari Jepun.Dengar je brand lain macam skit sure kena tuduh cap ayam.Biasalah,kita banyak terbiasa dengan barang-barang dari Jepun,Sama la ngan aku pun,heee!Kali ni kita berkenalan dengan satu jenama yang gah kat oversea kerana kualiti produknya dan harganya yang kita boleh berangan jela nak pakai.Mahal merepek!

Jenama Bang & Olufsen sangat rare kat Malaysia ni.Tapi bagi yang mementingkan kualiti dan ketahanan,ditambah dengan duit banyak yang tak tau nak buat apa,sure pilih peralatan audio dari jenama Bang & Olufsen.
Bang & Olufsen ialah sebuah syarikat Denmark yang ditubuhkan oleh Peter Bang dan Svend Olufsen pada tahun 1925.Syarikat diorang menghasilkan peralatan audio visual dan juga telefon.Satu ciptaan diorang yang agak mengagumkan pada zaman dulu-dulu ialah diorang mencipta radio yang berfungsi dengan tenaga elektrik AC(alternate current).Macam yang ada kat rumah kita sekarang.Nampak biasa je kan?Tapi diorang cipta radio tu masa semua radio yang wujud,dikuasakan oleh bateri je.Baru la nampak luar biasa,huhu!
Selain menumpukan pada ketahanan dan kualiti produk,barangan diorang jugak mementingkan simplicity,funky dan rekaan yang nampak.....MAHAL!
Bang & Olufsen turut berkolaborasi dengan pembuat kenderaan seperti Mercedes Benz,Aston Martin DBS dan Audi,dengan memantapkan sistem audio kereta-kereta ni.

Antara rekaan-rekaan Bang & Olufsen:


BeoSound5(yang ni bagi aku paling cun)
-Digital music system
-Kapasiti 500Gb,sambungan Internet
-Touch Screen sliding menu
-Menyokong format WMA,WMA Loseless,MP3,WAV,ASF,dan AAC
-Format video,MPEG,MPE,MPG,AVI,VFW,dan WMV
-Harga AS$5,377/RM16,238.54






BeoSound6 Mp3 Player
-Sarung kulit premium
-Memori yang mampu memuatkan 1000 lagu
-Paparan LCD 128 x 160 piksel
-Ketahanan bateri selama 40jam
-Harga US$600/RM1812








BeoCenter 2
-Kombinasi CD,DVD dan Radio
-FM/AM radio dengan 99 radio presets
-DVD-Video, Video-CD, Audio CD, CD-R, CD-RW, CD-MP3, CD-WMA, DivX, JPEG playback support
-Menyokong NTSC dan PAL
-Harga US$4600/RM13,892

Gila ke hape sampai belas-belas ribu.Player DVD cap AKIRA tak sampai RM100.Sebulan sekali tukar baru pun ok lagi,heeeee!

Post a Comment