Thursday, September 30, 2010

Dunia Fantasi di Wulingyuan National Park

Taman Negara Wulingyuan(juga dikenali sebagai Zhangjiajie) terletak di Wilayah Hunan,China.Disenaraikan sebagai Tapak Warisan Dunia UNESCO pada 1992,taman ini terkenal kerana terdapat kira-kira 3100 'tiang' quarsite sandstone dimana ada diantaranya berketinggian lebih 800 meter.
Formasi struktur dan tiang quarsite yang terbentuk adalah hampir seperti filem fantasi Avatar.Taman ini juga digelar 'Avatar Hallelujah Mountain'.
Sekiranya berkunjung ke negara China,taman negara ni adalah satu tempat yang berbaloi untuk dilawati.


Planet Avatar imaginasi James Cameron

Sebahagian dari pemandangan tiang batuan di Taman Negara Wulingyuan.



Post a Comment

Wednesday, September 29, 2010

Evolusi Kotak Kayu Buruk

Apekebenda menatang alah ni?Rupa macam kerusi tapi kenapa ada pengayuh mesin ais kacang??Mesin ais kacang 2 dalam 1 kot.Penat kayuh,boleh duduk,haha!


Sebenarnya ni lah rupa mesin basun terawal pada awal abad ke-19.How it work?Aku pun tak tau,tapi maybe pendayung tu digunakan untuk memutarkan agitator kat dalam tong kayu tu.

Iklan mesin basuh djaman old skool:


Mari mencuci baju suami sambil duduk!

Macam-macam design ada mengikut selera zaman ibu-ibu masa tu.Masa ni dah agak moden sikit sebab motor elektrik dah dicipta.








Kembali ke masa sekarang...

Yang ni mesin basuh LG.Aku memang suka barang LG.Bezanya dari mesin basuh biasa ialah mesin ni akan me'rawat' kedutan pada fabrik dengan steam semasa proses cucian.Lepas ni ada mesin basuh yang boleh lipat kain agaknya.



Post a Comment

Turbo Besar Pinggan??Hmmmm....

Ape la sangat takat turbo besar ni...



Takde aku heran dee...
Meh la lawan kalau bran!

Post a Comment

Tuesday, September 28, 2010

Biasa Tengok YKK?

Cuba tengok zip seluar korang.Bukannya zip seluar korang terbukak.Perhatikan betul-betul,zip tu jenama apa.Walaupun bukan bertulisan YKK,sepanjang hidup korang,sure pernah terjumpa zip YKK.Tapi kenapa YKK?

YKK adalah zip buatan YKK Group,sebuah syarikat Jepun dan pembuat zip terbesar di dunia.YKK ialah singkatan dari perkataan Yoshida Kogyo Kabushikigaisha(Yoshida Manufacturing Corporation).
Pada 1935,Tadao Yoshida yang masa tu berumur 24 tahun,bekerja dengan sebuah syarikat pembuat zip.

Malangnya tahun 1936,syarikat tempat beliau bekerja dah melingkup.Beliau yang panas hati akibat kebengkrapan syarikat tersebut,akhirnya membuka kilang sediri di Nihonbashi,Tokyo.Pada Januari 1946,barulah beliau menggunakan trademark YKK.Dia panas hati tu aku pandai-pandai je tokok tambah.

Terdapat beberapa jenis zip yang dihasilkan seperti,YZip(untuk seluar jeans),Everbright,Excella,Conceal,dan Vislon(zip plastik).Sekarang ni organisasi Tadao Yoshida mempunyai 123 syarikat berkaitan yang beroperasi di 70 buah negara,270 kilang dan mempunyai 37,000 pekerja.Buat zip pun boleh kaya beb!

Post a Comment

Bang&Olufsen

Kita biasanya dengar jenama barangan elektronik selalunya brand Sony,Sharp,LG,Toshiba dan sebagainya.Mostly brand dari Jepun.Dengar je brand lain macam skit sure kena tuduh cap ayam.Biasalah,kita banyak terbiasa dengan barang-barang dari Jepun,Sama la ngan aku pun,heee!Kali ni kita berkenalan dengan satu jenama yang gah kat oversea kerana kualiti produknya dan harganya yang kita boleh berangan jela nak pakai.Mahal merepek!

Jenama Bang & Olufsen sangat rare kat Malaysia ni.Tapi bagi yang mementingkan kualiti dan ketahanan,ditambah dengan duit banyak yang tak tau nak buat apa,sure pilih peralatan audio dari jenama Bang & Olufsen.
Bang & Olufsen ialah sebuah syarikat Denmark yang ditubuhkan oleh Peter Bang dan Svend Olufsen pada tahun 1925.Syarikat diorang menghasilkan peralatan audio visual dan juga telefon.Satu ciptaan diorang yang agak mengagumkan pada zaman dulu-dulu ialah diorang mencipta radio yang berfungsi dengan tenaga elektrik AC(alternate current).Macam yang ada kat rumah kita sekarang.Nampak biasa je kan?Tapi diorang cipta radio tu masa semua radio yang wujud,dikuasakan oleh bateri je.Baru la nampak luar biasa,huhu!
Selain menumpukan pada ketahanan dan kualiti produk,barangan diorang jugak mementingkan simplicity,funky dan rekaan yang nampak.....MAHAL!
Bang & Olufsen turut berkolaborasi dengan pembuat kenderaan seperti Mercedes Benz,Aston Martin DBS dan Audi,dengan memantapkan sistem audio kereta-kereta ni.

Antara rekaan-rekaan Bang & Olufsen:


BeoSound5(yang ni bagi aku paling cun)
-Digital music system
-Kapasiti 500Gb,sambungan Internet
-Touch Screen sliding menu
-Menyokong format WMA,WMA Loseless,MP3,WAV,ASF,dan AAC
-Format video,MPEG,MPE,MPG,AVI,VFW,dan WMV
-Harga AS$5,377/RM16,238.54






BeoSound6 Mp3 Player
-Sarung kulit premium
-Memori yang mampu memuatkan 1000 lagu
-Paparan LCD 128 x 160 piksel
-Ketahanan bateri selama 40jam
-Harga US$600/RM1812








BeoCenter 2
-Kombinasi CD,DVD dan Radio
-FM/AM radio dengan 99 radio presets
-DVD-Video, Video-CD, Audio CD, CD-R, CD-RW, CD-MP3, CD-WMA, DivX, JPEG playback support
-Menyokong NTSC dan PAL
-Harga US$4600/RM13,892

Gila ke hape sampai belas-belas ribu.Player DVD cap AKIRA tak sampai RM100.Sebulan sekali tukar baru pun ok lagi,heeeee!

Post a Comment

Wednesday, September 22, 2010

Khabar Dari Medan,Indonesia

Minggu lepas,aku approved satu friend request dalam laman sosial Facebook.Biasanya memang aku tak pernah check siapa yang request.Suddenly tonite,someone yang aku approved menegur aku.Aku cuak-cuak jugak nak jawab sebab dah biasa terkena.
Terkena pasal orang yang merequest friendship dengan aku tak check pun betul ke tak aku ni orang yang betul-betul diorang kenal.Pastu bila sembang,dah start mengarut ntah kenangan apa yang diorang flashback.(kes salah orang).Orang tu aku kenal,tapi dia yang tak kenal aku,haha!Senang cerita,removed from friends list.Setel!
But,tonite punya kes,memang tak salah orang.Member aku ramai yang nama Firdaus,but this one is different because aku dah tak jumpa dia sejak 1994.
Sejak naik ke sekolah menengah,langsung aku tak jumpa dia dah.Member aku ni bernama Firdaus Harun,dia orang Medan Indonesia.Sejak kecik aku kenal dia,parent dia berniaga kain.Macamana dia sampai ke Malaysia ni aku pun tak tau.Yang aku tau dia ni sangat la bijak,tapi nakal.Paling best bila raya aku suka pegi rumah dia.Dulu-dulu satu rumah dapat duit raya 20sen je.Tapi kat umah dia dapat 1.50sen wooo!
Banyak gak la kenangan aku ngan dia,paling aku ingat main golek-golek tayar.Kemain jauh kitorang golek.Bila aku fikir balik,ape kejadah faedahnya aku golek tayar motor tu,haha!
Masuk sekolah menengah,aku ngan dia dah lain sekolah.Dia sekolah agama,aku sekolah biasa je.Lepas tu aku tak dengar apa-apa cerita lagi dah.Sometimes teringat jugak sebab abang dia la remaja pertama kat kampung aku yang buat rambut mohawk.Bapak dia pun still ada lagi kat kampung aku,buka kedai ubat-ubat jamu.Cuma lepas dia balik Medan,dah tak pernah datang kampung aku lagi.
Bila jumpa kat Facebook,tak sangka dah macam-macam perubahan berlaku kat dia.Aku ingat dia dah jadi ustaz ke,rupanya jadi IT Technician.Dah kawin dan anak pun dah sorang.Ble la aku mintak tips memblogging!

Post a Comment

Sunday, September 19, 2010

I'm Back

Mentang-mentang la raya,blog ni pun terabai.Betapa sibuknya aku sampai takde masa nak update apa-apa + speed internet kat kampung teruk sangat.Hilang mood aku.Dalam seminggu lebih ni macam-macam dah berlaku.

Pertamanya raya lah.Walaupun balik kampung agak lewat,mujur jalan tak jem dah abang ipar aku yang dah balik awal dua hari dah siapkan semua benda.Hari raya pun sederhana je sebab hari Jumaat.Lepas balik solat raya kami sekeluarga pegi ziarah kubur arwah abah aku.Aku pun heran nape nak tgu raya baru nak jenguk kubur,huhu!(sama la ngan aku pun).Kengkawan aku macam biasa la wat port kat umah aku.Nak bjalan pun takde mud sebab ari Jumaat.Hari raya kedua ngan ketiga baru la aku ada mud nak bjalan ke umah kengkawan.

Raya keempat aku pegi antar adik pempuan aku balik matrik Tangkak,tapi tak larat aku nak drive dari Jerantut sampai Tangkak,mau lebih 5 jam.Mujur adik aku semua ada lesen.Sampai Shah Alam je aku drive,lagipun bos aku menggelabah sangat nak ada orang jaga kilang pasal kontraktor wat keje.Tu la,wat keje bertangguh,projek pun melajak sampai raya.Pastu menyusahkan orang.kul 11 aku masuk keje,kul 4 aku dah blah balik Pahang semula.Sbelum raya aku dah cakap,aku ada urusan hari Isnin(antar adik aku),bos aku nak jugak ada orang kat kilang,camtu jela aku mampu buat.Kira ok la aku datang dari Pahang semata-mata nak tengok orang wat keje.

Selain hantar adik aku,aku pun nak kena buat preparation for enggagement aku.Rasa cam menyesal pun ada amik date dekat ngan hari raya walaupun lepas hari raya.Tapi semuanya bjalan lancar,alhamdulillah..Hari Khamis aku angkut family aku kat kampung bawak ke Gombak,Sabtu(semalam) majlis bertunang,malam semalam hantar semula mak aku balik Pahang dan petang tadi antar adik aku balik asrama Sek Agama Tenku Ampuan Afzan Jerantut,terus balik ke KL...Damansara actually..Sibuk tak aku?

Macam tu la rasa jadi anak sulung lelaki.dan satu-satunya ada kereta dalam keluarga aku.Papepun walaupun penat,aku senang hati dapat uruskan semua tu tanpa melihat mak aku or adik-adik aku naik bas...kan hati senang bila macam tu..So,motto hari ni Sayangilah Keluarga Korang!

Post a Comment

Thursday, September 9, 2010

Tarikh Hari Raya Aidilfitri 8 September 2010 (Rabu)

Sabar!!

Hari Raya tahun ni jatuh pada hari Jumaat 10 September 2010.
8 September(semalam) adalah hari raya untuk 9 orang mangkuk tingkat yang dah pun celebrate hari raya lebih awal.Tujuh orang lelaki dan dua perempuan berumur 19-62 tahun ditangkap oleh Jabatan Hal Ehwal Islam Perlis ketika sedang meraikan hari raya di Seriab,berhampiran Kangar.

Pengarah Jabatan Hal Ehwal Islam Perlis dipetik sebagai berkata,(skema skit!) kumpulan tersebut mendengar khutbah hari raya yang disampaikan seorang yang bernama Shuit Ismail,51.

Kumpulan yang beraya awal ni dihadapkan ke Mahkamah Tinggi Syariah dan mengaku bersalah kerana melanggar perintah Raja Perlis berkenaan Hari Raya.Ketua hakim Syariah Perlis menjatuhkan hukuman denda RM1000 dan penjara 6 bulan kepada Shuit Ismail.Yang lain dikenakan denda RM600 atau penjara 3 bulan.
Ketua Hakim Syariah mengatakan tindakan mereka memalukan umat Islam.Takde TV ke ape kat kampung diorang ni?(yang ni aku cakap,bukan ketua Hakim).Sukahati je nak raya.Mujur tak sambut  raya sebulan sekali,kalau tak nampak sangat dah gila,heeee!

Sumber:BERNAMA
*Kalau Bernama tipu,aku pun dapat saham sekali.

Post a Comment

Tuesday, September 7, 2010

OMG! Something Wrong With My Blog!

Tadi aku sengaja nak check value and ranking blog aku ni.Seronok pulak aku tengok blog orang punya value.

Tapi angka yang dipaparkan buat aku terkejut amat sangat.Betul ke analisis diorang ni??Refer kat gambar untuk detail.I'm speechless!

BIZ Information Value Analysis for blog5zal.blogspot.com

click to enlarge image

(sistem diorang ni dah mereng ke?)

Alexa Site Analysis for blog5zal.blogspot.com: 

click to enlarge image



Maklumat yang aku bagi tepat dan contact information aku yang Alexa display pun sangat betul.Diorang ke aku yang dah mereng sebenarnya???



Post a Comment

Monday, September 6, 2010

Alternatif Selain Dari QBB Ghee!*Updated*

Oklah.Isu ni dianggap jelas bila JAKIM dah tarik balik sijil HALAL dari pengedar utamanya.Semenjak aku kecik brand QBB ni dah memang sinonim dengan minyak sapi.Terutamanya bila ada kenduri kahwin.Confirm ada!
Bila brand yang glemer ni dah diragui,so tanggungjawab kita la cari alternatif lain.Sambil aku browse laman web JAKIM,terjumpalah the one and only HALAL ghee.Ni la dia:


Berjenama Enrico's,made from 100% New Zealand cows milk,dan diedarkan oleh Raviraj Sdn.Bhd.(promosi percuma lak kat sini).Hehe!Berbagai saiz ada,kecik,besar macam baldi cat plak.Maklumlah nak raya ni mana tau ada kuih yang pakai minyak sapi,nak buat nasik minyak pagi raya ke.
Aku ni tak minat sangat nasik minyak,so tak kisah kalau takde pun.Cuma saje nak bagi panduan kepada umat Islam yang keliru.Brand lain pun ada,cuma yang listed dalam direktori JAKIM cuma 1 jenama ni je.Untuk rujukan,sila ke laman rasmi JAKIM ni, http://www.halal.gov.my/v2/index.php?ty=directory&type=P&cari=ghee&page=1 .

Brand ni pun ok gakk!













Ok2!!Aku gurau je..hehe!
Minta maaf ye?

Mencari Yang Halal Adalah Tanggungjawab Umat Islam.
Selamat Hari Raya Aidilfitri untuk semua pembaca blog5zal.

p/s:Update terbaru lepas aku semak semula senarai minyak sapi dalam direktori JAKIM petang ni.Ada banyak pilihan lain,lebih dari 40 jenis,(based on keyword 'ghee').So,jangan pening kepala.Semak je laman web diatas.Terima kasih!!

Post a Comment

Sunday, September 5, 2010

Rekod Tembakan Sniper Terjauh

Seorang tentera British mencatatkan rekod dunia untuk tembakan tepat terjauh apabila menembak tentera Taliban pada jarak lebih satu setengah batu(2478.4 meter).Pada jarak sejauh itu,peluru mengenai mangsa sebelum sempat mangsa mendengar bunyi tembakan.

Craig Harrison menembak dua tentera Taliban menggunakan rifle Accuracy International L11583 di Wilayah Helmand,Afghanistan.
Raifal Accuracy International L11583
Tembakan pertama mengenai perut machine-gunner dan terus membunuhnya.Mangsa kedua yang terus mencapai senjata sebaik menyedari rakannya ditembak,turut terbunuh.

Jarak tembakan yang diukur menggunakan GPS mengatasi rekod sebelum ini yang dicatatkan oleh Tentera Darat Kanada,Koperal Rob Furlong yang menembak tentera Al-Qaeda dari jarak 2429.8 meter pada 2002.

Pada jarak sejauh itu,sedikit pergerakan halus akan mengakibatkan peluru tersasar berpuluh-puluh meter.Cuaca yang baik,tiada angin dan pandangan yang jelas membantu Harrison menembak sasaran dengan tepat.

.338 Lapua Magnum

Post a Comment

Perjalanan Keretapi Termewah

Landasan Kereta Api Trans-Siberia,yang merintangi negara Rusia dari Moscow ke Vladivostok, pada awalnya diluluskan oleh Tsar Alexander II pada abad ke-19.
Pada masa kini,railway ni digunakan sebagai laluan 30% daripada keseluruhan eksport Rusia dan perjalanan ke seluruh negeri boleh dibuat hanya dalam tujuh hari. Ia jugak merupakan laluan untuk perjalanan kereta api paling mahal di dunia.
Keretapi Trans Siberian Golden Eagle

Golden Eagle Trans-Siberia Express ini dirasmikan oleh Putera Britain, Michael of Kent pada bulan April 2007.Untuk Gold Class kabin,ia dilengkapi dengan skrin LCD,power shower, pemanas lantai  dan penghawa dingin individu sementara chef di restoran keretapi ni menyiapkan masakan tempatan yang terbaik. Golden Eagle membawa pelancong kaya dan penumpang biasa hampir 6,000 batu dalam 15 hari, dengan kerap berhenti untuk perjalanan sehari.Penumpang akan menikmati perjalanan yang santai dan disajikan keindahan kawasan pergunungan di Ural.
Kos tambang kereta api paling mahal di dunia ni ialah $22,195 untuk bilik single atau $15,795 seorang untuk kabin kembar.

Post a Comment

Bila Mata Tak Mau Lelap...

Sekarang dah pukul 4.34am...
Dok kat umah akak aku ni memang payah aku tido awal.Syok layan Discovery Channel,History Channel dan yang sewaktu dengannya.Tadi sempat tengok Crime Scene Asia,pasal Al-Maunah.
Tetiba aku rasa sangat emo bila tengok dokumentari tu.Aku rasa kecewa dengan jenayah yang menggunakan nama Islam sebagai 'lesen' untuk menghalalkan perbuatan orang.Dat's why kenapa agama Islam dikaitkan dengan terrorism.Dosa pertama sesat matlamat sebagai mujahidin,keduanya mengorbankan insan-insan yang tak berdosa.Ni la pertama kali aku rasa emosional bila tengok dokumentari criminal.
Tapi yang agak kurang 'cantik' kat mission tu bila pihak tentera dan polis macam 'clash or the titan' sikit.Sebabnya  dua-dua pihak dapat arahan yang berbeza.So agak mencacatkan mission tu,tapi mujurlah semua selamat. Citer tu pun dah lama,cuma masa tu tak banyak info yang dapat aku baca dalam paper.
Ok...
Arini pun agak penat.Aku ni kalau terlebih penat jadi mcm ni la.Tak mau tertido.Pukul 9.30pm gerak pegi Carrefour Wangsa Maju...Mak aiii!Ramainya manusia....Dengan jalan jem,lewat aku sampai sana.Parking pun tepi jalan je.Malas aku nak masuk dalam.Sah-sah melilau cari parking,kedai pun tutup.Terus pegi kedai barang perkahwinan.Aku nak cari bekas cincin n beberapa barang lagi yang tak lengkap.Kedai pun dah nak tutup,sambar jela apa yang ada.
Balik singgah Uptown Danau KOta plak.Sama jugak........Berduyun manusia!Kena park kereta jauh,menapak lagi dalam ujan renyai.Akak aku nak cari seluar untuk anak dia.Setel je semua terus chow.Kepala aku dah bdenyut kena ujan.Sampai umah,baring tengok tv lega la plak,hehe!Tu yang dok menaip ni.Alang-alang terus sahur je.
Yang aku pelik kul 4 tadi azan berkumandang.Heran gak aku.Tak pernah lak aku dengar azan kul 4 bila tumpang tido kat umah akak aku ni.Agaknya bilal masjid kejutkan orang bangun sahur kot??Tak pun jam tok bilal salah calibrate,hehe!

Post a Comment

Saturday, September 4, 2010

An Interesting Random Fact!

Tahukah korang posisi mata pada seekor keldai adalah untuk membolehkan keldai melihat keempat-empat kakinya?
????
Pelik kan?But it was real guys!
Jom kita ambik tau tentang beberapa fakta menarik yang ada pada kita dan berlaku di sekeliling kita.Informasi yang ringkas untuk menambahkan pengetahuan korang.

1.Dalam banyak-banyak perkataan Inggeris,perkataan 'set' adalah yang paling banyak maksud.

2.Bahasa Inggeris menyebut 'French Kiss' untuk kissing,dan bahasa France menyebut 'English Kiss'.

3.Bulan yang bermula dengan hari Sabtu akan jatuh hari Jumaat pada setiap 13 haribulan.

4.Madu ialah satu-satunya makanan yang tahan sangat lama.Ahli arkeologi telah menemui madu dalam kubur Firaun dan ianya masih elok.

5.Pada tahun 1936 di Perancis,seekor babi telah dijatuhkan hukuman gantung di khalayak ramai kerana membunuh seorang budak.

6.Coca-cola akan berwarna hijau jika pewarna karamel tidak diletakkan.

7.'Rhythm' ialah perkataan Inggeris yang paling panjang tanpa huruf vowel(a,e,i,o,u).

8.Walaupun kepala lipas telah ditanggalkan,ia masih boleh hidup selama beberapa minggu dan akan mati kerana kelaparan.

9.Lebih ramai manusia mati kerana sengatan lebah berbanding patukan ular berbisa.

10.Ramai manusia yang alergik kepada susu lembu berbanding makanan lain.

11.Unta memiliki 3 lapis bulu mata untuk melindungi matanya dari dimasuki pasir.

12.Korang tak boleh membunuh diri dengan menahan nafas.

13.Bumi adalah satu-satunya planet yang tidak dinamakan seperti nama dewa Greek purba.

14.Adalah menyalahi undang-undang di Iceland sekiranya memiliki anjing belaan.

15.Semasa lahir,bayi ada 300 tulang,bila dewasa cuma tinggal 206 sahaja.

16.Adalah mustahil untuk membuka mata semasa bersin.

17.Gula-gula getah tertua berumur 9000 tahun.

18.Secara purata,orang menggunakan tangan kanan hidup lebih 9 tahun berbanding tangan kiri(kidal).Aku kidal,(T_T).

19.Burung hantu adalah satu-satunya burung yang boleh melihat warna biru.

20.Kebanyakan partikel habuk didalam rumah ialah sel kulit yang telah mati.

21.Rekod ayam terbang adalah selama 13 saat.

22.Adolf Hitler adalah seorang vegetarian dan mempunyai 1 testikel sahaja.

23.Perempuan mengelipkan mata hampir dua kali lebih banyak dari lelaki.

24.Gajah adalah satu-satunya haiwan yang tak boleh melompat.

25.Manusia yang normal akan ketawa 10 kali sehari.

Post a Comment

Friday, September 3, 2010

Kenapa Bugatti Veyron Mahal Sangat?

Bugatti Veyron adalah merupakan kereta termahal didunia.Kereta ni jugak adalah kereta untuk produksi yang paling berkuasa dan paling laju didunia.Direkabentuk dan dibangunkan oleh German Volkswagen Group,dan dihasilkan oleh Bugatti Automobiles SAS.Ia adalah hasil ciptaan Jozef Kaban.Actually,walaupun kereta ni dijual dengan harga yang sangat mahal,pembuatnya rugi sebenarnya sebab kos nak R&D kereta ni sangat besar,but diorang still boleh berbangga dengan achievement yang diorang dapat.



Versi biasa mencatatkan kelajuan 408.47km/j dan versi Super Sport mencapai kelajuan sehingga 431.072km/j.Untuk perbandingan,kelajuan tertinggi kereta F1 dicatatkan di litar Monza ialah 360km/j....sahaja.Apa yang menyebabkan Bugatti Veyron ni sangat-sangat WTF lajunya?Meh kita sama-sama kaji data teknikal yang ada kat kereta ni:

Enjin: 8000cc,16 silinder dalam susunan 'W',quad turbocharged(4 pengecas turbo),64 injap.
Kuasa:-versi biasa:1001hp(746kW)
          -versi Super Sport:1184hp(883kW)
Transmisi:7-speed DSG sequential(auto & semi-auto)
Berat:1888kg
Brek:8 piston hadapan,6 piston belakang.Cakera komposit cross-drilled carbon fibre yang diperkuatkan dengan silikon karbida ,brake pad(kasut brek) diperbuat dari aluminium aloi monoblok buatan AP Racing.Tak lupa jugak sistem ABS.
Nisbah kuasa/berat: 446.3hp/tan
Jumlah radiator:10 -4 radiator enjin
                             -1 heat exchanger intercooler
                             -2 air-cond
                             -1 radiator transmisi(sistem gear)
                             -1 radiator differential(sistem pacuan)
                             -1 radiator minyak enjin
Kos untuk menggantikan sistem transmisi kereta ni adalah 120,000 dollar.
Tayar yang digunakan juga khas untuk memberi kawalan cengkaman untuk kuasa menggila kereta ni iaitu Michelin PAX run-flat.Kos untuk menukar satu set tayar ni ialah 25,000 US Dollar.Tayarnya sahaja ya tuan-tuan...Untuk menukar tayarnya,kereta ni wajib diterbangkan ke Perancis sebab kat sana je boleh buka tayarnya dan upah tukar tayar sahaja 70,000 dollar (T_T).
Harganya setelah diconvert ke RM mengikut nilai tukaran semasa ialah RM5,196,900.Tak termasuk cukai,insurans dan roadtax,hehe!


Brape ringgit agaknya minyak kereta Simon Cowell (pengkritik American Idol) ni isi untuk pegi kedai runcit beli rokok!

Post a Comment

Thursday, September 2, 2010

Legend of Baikal Lake Treasure

Tasik Baikal

Baru-baru ini penemuan kepada sisa-sisa keretapi awal abad ke-20 di kedalaman 700 meter tasik Baikal memungkinkan ada penemuan harta milik Tsar Russia terakhir yang juga dipanggil "Kolchak Gold'.Ianya ditemukan menggunakan MIR-1 mini-submarine.Sedikit info pengenalan berkenaan Tasik Baikal:

-Terletak di selatan bahagian Timur Siberia,Republik Autonomi Buryat,Region of Irkutsk,Russia.
-Berkeluasan 31500km persegi,sepanjang 636 kilometer dan mengandungi 23000 kilometer kubik air.Ia merupakan 1/5 daripada sumber air tawar di dunia.
-Tasik Baikal ialah tasik terdalam di dunia.Purata kedalaman ialah 730 meter dan bahagian terdalam sedalam 1620 meter.
-Sekiranya semua sungai yang besar seperti Volga,Don,Dneper & Yenisei,Ural & Ob,Ganges & Orinoko,Amazon & Thames dikumpulkan,ia akan mengambil masa hampir setahun untuk memenuhkan tasik Baikal.
-Tasik Baikal adalah tasik yang tertua iaitu kira-kira 25 juta tahun.

Beberapa bahagian dari keretapi itu telah dinaikkan ke darat.Ada lagenda disebalik cerita harta karun Tasik Baikal berkenaan dengan Laksamana Alexander Kolchak,seorang komander tentera laut Russia,penjelajah kutub,dan ketua kepada sebahagian dari anti-Bolshevik White Army semasa perang saudara Russia.Dan dikatakan emas Tsar Russia berada di daerah ini semasa Civil War 1917-1923.
Laksamana Alexander Kolchak

Tentera Laksamana Kolchak melarikan diri ke timur sepanjang laluan keretapi Trans-Siberia dan berhenti di tepi tasik Baikal berhampiran Irkutsk.Dengan Red Army mengejar mereka,White Army harus melarikan diri ke selatan China dan menyeberangi tasik Baikal yang beku.

Mengikut lagendanya,disitulah kemungkinan keretapi yang membawa simpanan emas Empayar Russia telah karam/terbalik/terbabas dari landasan(or whatever kind of accident).Secara kebetulannya pulak,penemuan yang mengejutkan itu bertepatan dengan kilometer ke-90 landasan keretapi Krugobaikalskaya di bahagian selatan tasik Baikal.

Satu lagi lagenda mengatakan  tentera White Army berjalan kaki dan mengangkut emas tersebut menggunakan kuda ketika permukaan tasik tersebut beku pada suhu -60 celcius semasa musim sejuk 1919-1920.Dikatakan juga jumlah emas Empayar Russia itu ialah *1600 tan!Belum sempat diorang sampai ke seberang,musim panas tiba masa diorang masih di tengah tasik.Maka tenggelamlah si Luncai dengan labu-labunya...ehhh!!Melilau plak.Tenggelamlah White Army dengan emas yang banyak tuh.

Walaubagaimanapun,ianya masih belum dapat dipastikan samada benar-benar terdapat harta karun Empayar Russia kat dasar tasik Baikal,atau sememangnya tak pernah ada pun kat situ.Alexander Kolchak je yang tau,hehe!


*Dailymail UK punya figure

Post a Comment

Wednesday, September 1, 2010

Ganyang Malaysia?:Ceteknya Akal Diorang...

Semalam aku menjejakkan kaki ke beberapa blog dari seberang(Indon) menggunakan Google Indonesial Indonesia.Saje aku nak tengok berapa panas isu Ganyang Malingsia Malaysia kat sana dan macamana isu tu diapi-apikan oleh media cetak dan media elektronik diorang.Actually,boleh aku katakan more than 50% rakyat Indonesia (yang ada otak),tak setuju dengan agenda bangang segelintir rakyat Indon yang tak ada kerja dan main najis sendiri ni.Paper n blog kat sana kuat gile provoke bagi isu ni panas.Cuba tengok kat sini,kuar paper pasal ganyang Malaysia pun tahap suam-suam kuku je.

Antara isu yang jadi modal diorang ialah kes pulau Ambalat,pekerja Indonesia,penyeludupan balak,Manohara(isu paling bodoh),batik,sate,tarian ape tah yang cam bodoh tu,lagu.........apehal lupa lak lagu ape nih!..sampai la ke tempe pun kalau boleh nak jadi isu.Senang cakap diorang mencari pasal dengan isu-isu kecik.Dalam promosi perlancongan kita kan disebut "Malaysia;Truly Asia",yang tu pun diorang jeles siot!Diorang cakap Malaysia ni cuma gunakan kemajmukan rakyat berbilang bangsa dan budaya untuk menarik pelancong.So what ur problem??Negara China ngan India tak kecoh,diorang plak yang menggelabah.

Tentang penyeludupan balak,salah kita ke kalau rakyat dia sendiri yang seludup balak?Komando dia tido ke?Mana pegi pengawal sempadan negara diorang?Haaa!!Yang tu diorang sendiri kena jawab.Umpama meludah kelangit,kena muka sendiri.(Statement ni rakyat dia sendiri yang jawab mcm ni,aku olah maksudnya).Ada jugak yang menentang tindakan segelintir rakyat diorang ni.

Tentang budaya la terutamanya.Bangsa Melayu banyak kaum,Jawa,Bugis,Banjar,dan tah brape lagi yang aku tak larat nak listkan.Tak termasuk kaum Cina ngan India lagi.Semuanya origin dari Indonesia.So,sebagai contoh,what's the problem if masyarakat Jawa nak amalkan budaya Jawa kat sini??Takde orang nak marah pun.Kita lagi suka tengok macam-macam culture ada kat sini.The fact is,diorang cemburu dengan orang melayu Malaysia yang mostly berasal dari sana hidup aman sejahtera,kaya-raya,di negara yang membangun ni.Dulu-dulu diorang tak pandai belayar nak datang Malaysia,heee!!Yang bijak pandai la yang sampai sini dan jadi warganegara Malaysia dan membangunkan Malaysia.Dat's why ati diorang panas gile.

Contoh paling dekat,aku sendiri.Nenek sebelah bapak aku lahir di Kalimantan tahun 1922.Aku percaya tarikh sebenar lagi lama dari tu.Around 1940's,berlaku gelombang penghijrahan besar-besaran masyarakat Banjar dari Kalimantan ke Tanah Melayu.Maka menetap la nenek aku kat Sekinchan,Selangor sebagai petani.Aku percaya,kebanyakan or hampir semua rakyat Malaysia berasal dari sana.

Kita tengok sejarah Melaka sendiri,asal dari Kerajaan Majapahit(betulkan kalau tersilap).Dan,secara logiknya ada budaya turun temurun yang diwarisi dari keturunan masing-masing.Budaya adalah milik bangsa,bukan negara.Suka hati aku la nak cakap makanan Banjar tu makanan Malaysia.Diorang susah ape?Aku keturunan Banjar,lahir kat sini,semestinya Rakyat Malaysia.Mujur djaman dulu nenek aku pakai speedboat Yamaha 200hp,kejap je menyeberang ke Malaysia,haha!

Lawak pun ada bila baca blog diorang yang membabi-buta kuarkan fakta karut.Nampak sangat diorang ni mudah kena provoke,ntah mana info dia dapat.Korang jalan-jalan la ke blog diorang.Aku rasa la provokasi tu orang kafir Indon yang buat.Kita semua tau Indonesia negara yang mempunyai umat Islam terbesar.Bila terjadi sengketa or perang sesama Islam di Malaysia,ketawa besar la perancang agenda ni.Korang tak pelik ke,apesal Indonesia je yang menggelabah cari gaduh ngan Malaysia.Sedangkan Thailand,Singapore(ada la sikit),Brunei ngan Filipina tak de lak mcm tu.

Ni teori konspirasi aku je,hehe!Korang baca sendiri,buka Google Indonesia baru senang nak jumpa blog diorang.Ok,malas nak ulas panjang-panjang.Indonesians,daripada korang merusuh,baik korang kerja,buat bangunan banyak-banyak.Tumbuk perot kawan korang yang sebut nak datang cari kerja kat Malaysia.Malaysia itu kan negara maling.Pegi tolong rakyat korang yang bebaru ni kena bencana gunung berapi.Pakukan dinding yang tercabut ke,tampal atap bocor ke,ada gak pekdah.Kata penutup,daripada merusuh macam orang gila,busuk taik plak tu,baik balik umah mandi pakai wangi-wangi,pegi masjid.Dapat gak pahala.

Post a Comment