Thursday, August 26, 2010

Kenapa Aku Rasa Raya Tahun Tak Best??

Sape yang pernah keje time raya memang aku respek la.Raya pose lak tu.Stakat raya haji tu aku dah biasa la.Tahun ni nampaknya bakal hampeh la raya aku.Last day sbelum raya boss mintak ada staff stay kat kilang,tunggu kontraktor wat kerja.aku tak salahkan permintaan dia,tapi yang aku rasa betapa tak professionalnya expansion project ni punya arrangement.
Production Plant shut down at the end of May.
 Machine from Germany sampai kat kilang pada akhir Jun,sedangkan dah masuk Malaysia pertengahan Mei.Kat delivery machine je dah buang masa sangat banyak.Aku tak faham apa masalah diorang tapi yang aku tau bila dah bertangguh ni banyak bazir masa dan duit.

Start bulan Jun projek pun jalan..sampai skarang end of August lebih kurang 95% siap.si mamat German ni dah tak sabar nak buat commissioning.Kepala hotak dia nak buat commissioning dekat-dekat raya ni.banyak spare part belum sampai.Dah nak raya baru kalut nak siapkan kerja.Tak pasal-pasal menyusahkan orang lain.

Hajat aku nak balik awal sikit,dapat la buka puasa kat kampung.Memandangkan aku anak lelaki sulung,bapak aku pun dah takde,aku memang banyak kerja nak buat sbelum raya.Stakat ni belum pernah lagi la aku balik lewat-lewat macam ni.

Lepas raya pun satu hal,Isnin dah nak suruh masuk kerja.What the.....!!
Semak betol kpala aku..Mak aku suruh aku pegi Johor Isnin tu antar adik aku balik Matrik Tangkak.Ujung minggu lak nak enggage.Preparation for enggagement tu yang buat aku risau tak cukup masa.

Last minute macam ni sape nak stay.Masing-masing ada kampung,jauh plak tu.Memang la sometimes kena sacrifice,untuk tahun ni je.But,benda ni boleh dielakkan kalau plan baik-baik.Kerja ngan kompeni yang relate ngan Gov. ni mcm ni la..Management terlalu ramai,macam kereta banyak driver.Tak tau nak kemana,masing-masing ikut kepala sendiri.Yang tanggung malapetaka orang bawahan cam aku ni la...Huhu!Tensen siot!Mengenangkan ni 1st time bos aku request mcm ni,aku mengalah jela.Taun depan ganti balik.

Post a Comment