Sunday, August 22, 2010

Interesting War Invention(Reality and Fiction)

Peperangan semestinya membawa malapetaka.Aku pun tak suka perang,tapi apa yang terhasil semasa zaman peperangan dulu sangat menarik perhatian aku.Perlumbaan senjata antara negara-negara telah menghasilkan roket dan penerokaan angkasa.Bermula dari situ,adanya satelit,stesen angkasa,yang memberi kita faedah telekomunikasi,ramalan cuaca,pencerapan ladang dan siaran TV satelit.Itulah yang dikatakan ada hikmah disebaliknya kot,hehe!

Yang tersenarai kat bawah ni bukanlah berfaedah kat manusia,cuma bagi aku kemunculannya didalam dunia realiti dan fiksyen sangat menarik.Tak tau la korang rasa cmana.Pelbagaikan ilmu kan bagus!

1a.Realiti: Lockheed AC-130 Spooky  
                                     
 -Dibina oleh Lockheed Martin & Boeing(US) sebagai heavily armed gunship  untuk ground attack.
-Dilengkapi dengan 25mm Gatling Type cannon,40mm cannon dan meriam Howitzer 105mm(muncung berwarna merah di sebelah kanan foto).






1b.Fiksyen:Allies Harbinger Gunship(Red Alert:Uprising)


-Dibina oleh Allies(Red Alert 3:Uprising) sebagai Advance Support Bomber
-Dilengkapi 2 senjata 120mm Collider Cannon dan 25mm Eliminator chain gun
-Sangat memusnahkan sekiranya banyak unit menyerang serentak.






2a.Realiti:Balloon Bomb

                                                                                
- Dikenali sebagai fusen bakudan(Fu-Go),iaitu experimental weapon oleh pihak Jepun semasa Perang Dunia Ke-2.
-Dilengkapi 15kg anti-personnel bomb dan 5kg (x4) peranti pembakar.
-Antara November 1944 hingga April 1945,pihak Jepun melancarkan lebih kurang 9000 Fu-Go.














2b.Fiksyen:Japan Empire Balloon Bomb Barrage(Red Alert 3:Uprising)
-Dimiliki oleh Empire of the Rising Sun(Red Alert 3:Uprising)
-Sebagai Top Secret Protocol untuk melancarkan serangan keatas mengejut keatas musuh.
-Lokasi jatuhan belon boleh dikawal ketika diudara.

3a.Realiti:Tesla Coil

















-Ciptaan Nikola Tesla pada tahun 1891.Tesla coil ialah litar resonant transformer untuk menghasilkan tenaga elektrik yang tinggi.
-Cahaya seperti kilat dalam gambar diatas ni ialah elektric discharge.Kalau kena kat korang,in an instant,korang bertukar jadi ayam panggang Kenny Rogers.

3b.Fiksyen:Soviet Union Tesla Coil(Red Alert 3: Uprising)
                                                                                                                                                                                                                                          
-Pertahanan perimeter oleh Soviet Union,sangat berbahaya kepada infantri personnel dan kenderaan ringan
 -Boleh ditingkatkan jarak dan kuasanya menggunakan Tesla Trooper
-Kelemahannya adalah mudah diserang dari udara


4a.Realiti:Cypher UAV


















-Sikorsky Chypher UAV(Unmanned Aerial Vehicle)ciptaan firma Sikorsky Aircraft pada akhir 1980-an.
-UAV ni adalah VTOL(Vertical Takeoff and Landing).Maksudnya ia bergerak naik dengan menegak menggunakan counter rotating rotor.
-Seberat 110kg,berdiameter 1.9 meter dan dikuasakan oleh 40Kw compact rotary engine.

4b.Cypher (Metal Gear Solid 2:Sons of Liberty)



















-Mengawal kapal yang membawa prototaip Metal Gear Ray dengan mengambil gambar strangers(Solid Snake) yang ada kat atas kapal tu.

-Sesetengahnya dilengkapi senjata automatik(Gun Cypher).

5a.Realiti:Davy Crockett
















-M28/M29 Davy Crockett Weapon Systems ialah pelancar recoilless nuklear taktikal untuk melancarkan peluru M388.
-Ciptaan Amerika Syarikat ketika era Perang Dingin.
-Merupakan sistem senjata nuklear terkecil yang pernah dibina.
-Menggunakan kepala peledak nuklear W54 seberat 23kg(kekuatan bersamaan 10-20 ton TNT)

5b.Davy Crockett(Metal Gear Solid 3:Snake Eater)







   
                                                                                       
-Selepas Solid Snake berjaya menyelamatkan tebusan(Sokolov),dia terserempak dengan The Boss.
-General Volgin dan The Boss berjaya melarikan semula Sokolov dan Solid Snake cedera parah.
-Volgin melepaskan tembakan Davy Crockett dari atas helikopter kearah lokasi Sokolov disembunyikan.
-Davy Crockett ni dihadiahkan oleh The Boss(US) yang berpaling tadah kepada Soviet.


OK,cukup la dulu setakat ni..Banyak lagi dalam draft tapi dah penat menaip dari pagi.Lain kali kita tengok plak invention-invention lain yang unik.

Post a Comment