Tuesday, August 31, 2010

Kempen Tol Percuma dan Diskaun Musim Perayaan

Tol free???
Gambar 'sumbangan' Jabatan Kerja Raya

Part free ni ramai orang suka.Untuk makluman pembaca,beberapa syarikat konsesi lebuhraya akan memberikan diskaun dan tol percuma sempena hari raya dan hari kemerdekaan(terlewat update).Meh kita semak lebuhraya mana yang jadi laluan korang nanti:

Hari Kemerdekaan

Percuma:
31 Ogos 2010:Lingkaran Trans Kota Sdn.Bhd yang mengendalikan Lebuhraya Damansara-Puchong,bermula   jam 12.00 tengah malam hingga 12.00 tengah malam hari berikutnya(24hrs).

Diskaun 20% :
31 Ogos 2010:PLUS Expressway Berhad; Lebuhraya Utara-Selatan dan Lebuhraya Seremban-Port Dickson.

31 Ogos 2010:Linkedua Sdn.Bhd; Lebuhraya Johor Bharu-Singapore

31 Ogos 2010:ELITE Sdn.Bhd;Lebuhraya Utara -Selatan Hubungan Tengah


Hari Raya Aidilfitri

1.Lebuh Raya Kuala Lumpur-Karak, Lebuh Raya Pantai Timur (Fasa 1) tiada bayaran tol pada 11 September dan 15 September pukul 11.30 malam hingga 4.30 pagi.

2.PLUS Expressways pengendali Lebuh Raya Utara-Selatan dan Lebuh Raya Utara-Selatan Hubungan Tengah (Elite) menawarkan diskaun 20%, 12 tengah malam hingga 7 pagi dari 10 hingga 19September

3.Lebuh Raya Kajang- Seremban (LEKAS) tol percuma untuk bas dari 8 – 21September

4.Lebuh Raya Damansara – Puchong (LDP) diskaun 60 sen dari 12.01 tgh mlm – 12 tghari pada 14 September

5.Sistem Penyuraian Traffik KL Barat (SPRINT) – diskaun 10% dari 12.01 tgh mlm – 12 tghari pada 14 September

6.Lebuh Raya Baru Pantai (NPE) – diskaun 10% dari 12.01 tgh mlm – 12 tghari pada 14 September

7.Lebuhraya Sungai Besi (Besraya) -diskaun 10%  dari 12.01 tgh mlm – 12 tghari pada 14 September

8.Lebuhraya SMART – diskaun 20 sen dari 12.01 tgh mlm – 12 tghari pada 14 September

9.Lebuhraya Bertingkat Ampang – Kuala Lumpur (AKLEH) – diskaun 10% dari 12.01 tgh mlm – 12 tghari pada 14 September

10.Lebuhraya Shah Alam – Klang (Guthrie) – diskaun 10% dari 12.01 tgh mlm – 12 tghari pada 14 September

11.Lebuhraya KL- Putrajaya – diskaun 10% dari 12.01 tgh mlm – 12 tghari pada 14September

12.Lebuhraya Duta – Ulu Kelang (DUKE) – diskaun 10% dari 12.01 tgh mlm – 12 tghari pada 14 September

13.Lebuhraya Cheras Kajang (Grand Saga) – diskaun 10% dari 6 pagi 14 Feb – 6 pagi 15September

14.Lebuhraya Shah Alam – diskaun 10% dari 6 pagi 14 Feb – 6 pagi 15 September

15.Lebuh raya Penyuraian Trafik Lingkaran Kajang (SILK)- diskaun 5% dari 12.01 tgh malam – 12.00 tghari 14 September.

Rancang perjalanan anda.Jangan jadi macam aku tahun lepas.Salah tengok tarikh,diskaun tak dapat,jem tak hengat aku kena hadap selama 2 jam.Selamat Memandu dan Selamat Hari Raya Aidilfitri untuk semua!

*Info dari Utusan

Post a Comment

Monday, August 30, 2010

Tunguska M1:Anti-Aircraft Gun/Missile System

Pertahanan negara sangat penting.Macam kita rakyat Malaysia,perlu memahami betapa pentingnya usaha mempertahankan negara.selain mempertahankan negara,kita mempertahankan agama,bangsa dan tanah air kesayangan kita.Aku sedikit emosi bila terbaca betapa jahilnya soalan berbunyi,'siapa musuh kita?',siapa nak serang Malaysia?'Sakit hati bila hal pertahanan negara dipersoalkan.
Pleaseee!!Jangan la tanya soalan bangang macam tu.Kita tak perlu menunggu diserang baru nak terjaga dari tidur lena.Aku bukan la pandai dalam bidang militari ni,cuma aku minat.Niat aku nak educate rakyat kita menyayangi negara kita sendiri.
Ingat,tanpa tanah air kita,kita bukanlah siapa-siapa.Agama kita,bangsa kita akan dihina.Sure kita marah,melenting bagai nak rak bila bangsa lain cuit hal agama kita.Dah,malas aku nak explain banyak,aku xnak blog aku jadi blog politik.Aku benci politik.
Ok,kali ni kita berkenalan plak dengan salah satu pertahanan anti-pesawat milik Russia,Tunguska M1.



 Tunguska(NATO name SA19 Grison),ialah pertahanan darat anti-pesawat yang dibekalkan cannon 30mm dan juga misil 9M311 untuk menghalang kemaraan musuh dari udara dan juga darat.
Design asal ialah 2K22,diikuti dengan 2K22M,2K22M1,dan 2K22M+57E6(dilengkapi misil dan radar baru dengan jarak keberkesanan misil sehingga 18km dan radius pengesanan radar 38km).

Spesifikasi Tunguska :
Berat: 34 tan
Panjang: 7.93 meter
Tinggi: 4.01 meter
Kru: 4
Persejataan: Primary-8 x misil 9M311/misil 57E6
                   Secondary- 2x 30mm 2A38M Autocannon




Misil 9M311 mampu memusnahkan sasaran pada jarak antara 2.4km hingga 8km,pada ketinggian 3.5km.Tunguska M1 menggunakan 9M311-M1 yang ditingkatkan jarak capaian sehingga 10km.Ia dibina dua peringkat iaitu peringkat pertama,booster dengan 4 sirip berlipat akan meningkatkan pecutan misil sehingga kelajuan 900 meter/saat dan selepas itu booster akan tertanggal.Peringkat kedua dilengkapi sirip tetap dan sirip pandu.Panjangnya 2.56 meter dan berat 57kg.




Cannon 2A38M direka oleh KBP Instrument Design Bureau dan dihasilkan oleh Tulamashzavod Joint Stock Company.Berkemampuan menembak antara 3900 hingga 5000 peluru 30mm seminit.





Tunguska M1 menembak peluru 30mm kearah pesawat yang terbang rendah.
 Contoh peluru 30mm

Post a Comment

Sunday, August 29, 2010

Adakah Highway Karak Jem Lagi?

 Tengok gambar je dah serabut kepala!

Lagi 11 hari umat Islam akan menyambut Syawal.Kebanyakan orang dah mula buat persiapan membeli baju raya untuk diri sendiri atau anak-anak,sebab nak mengelakkan kekalutan disaat akhir.Maklum la semua pusat beli-belah tengah rancak buat sale.
Rasanya ramai yang bercuti panjang raya Aidilfitri kali ni.Yang mana kampungnya jauh,boleh la balik awal sikit.Aku sendiri ambil cuti dari 8/9/2010-19/8/2010.Jarang balik kampung,so balas dendam la!Hehe!Saki-baki musim buah ada lagi.Malangnya bos aku plak nak mintak aku stay jaga kontraktor hari Khamis(sehari sebelum raya).
Balik last minute ni bukan apa,aku malas nak mengadap sesak kat highway Karak macam tahun lepas.Sepatutnya perjalanan normal dari Gombak ke kampung aku di Lepar Utara 3,Jerantut,Pahang ambik masa lebih kurang 2 jam stengah ke 2 jam 45 minit je.Tahun lepas,4 jam lebih baru sampai!Berpinar mata aku  tengok lampu brek kereta.
Aku pun tak pasti la waktu bila yang tak sesak nak balik raya nanti.Pihak penyelenggara highway Karak,pleaseeee...jangan la buat maintenance highway nak dekat-dekat raya ni.Siapkan la awal-awal(boleh ke aku mintak camni kat diorang??)Dah la highway dua lane je.Highway PLUS yang tiga lane pun boleh jem walaupun bukan musim raya.
Memandangkan aku kena kerja sampai Khamis(tu pun aku nak cabut lepas tengahari!),redha jela apa yang berlaku nanti.Tak sempat gak aku nak merasa buka puasa kat kampung,nak anyam ketupat,cat rumah...HUhu!
Kepada pemilik kenderaan bermotor,servis-servis la apa-apa yang patut.Takde la kereta korang buat dajal tengah jalan nanti.Kalau jem tak bergerak kat highway,bsepah la kereta yang overheat.Jangankan kereta tempatan,Merc ngan BMW pun kantoiii!Kereta mahal,tapi kalau owner bengap pun tak guna.Dia ingat kereta mahal tak payah check ke,main lenjan je.
Simple checklist yang owner kereta boleh buat sendiri:

1.Perkara paling basic;periksa tekanan udara tayar.Tambah angin ikut saranan pengeluar kenderaan.Jangan memandai-mandai nak bubuh angin lebih-lebih.
2.Periksa bunga tayar.Make sure tebal lagi.Jangan kedekut duit.Kalau nyawa melayang,ape pun dah tak guna.
3.Kalau dah sampai masa untuk servis,dengan pantas korang pegi servis.Tukar air filter,minyak enjin,filter minyak,spark plug dsb..
4.Periksa air radiator.Tambah coolant kalau perlu.Jangan periksa time enjin panas dah la.Kang tak pasal-pasal muka korang kena rebus.
5.Segala bendalir brek,power steering,clutch..perlu diperiksa.Tambahkan kalau perlu mengikut spesifikasi yang ditetapkan.Kalau tak tau,buka buku manual kereta korang,heee!

Apa yang aku senaraikan tu tahap basic gile untuk pemilik kereta.Untuk orang lelaki aku rasa takde masalah sangat.Untuk kaum hawa yang almost 'zero' pasal penjagaan kereta.Sori ye orang perempuan!Realiti beb.
Bila kereta dah ok,bawak pun kena berhemah.Maksud aku berhemah tu bukan maknanya SLOW.Bawak slow kat lorong memotong paling kurang pun kena maki,kalau nasib tak baik orang langgar dari belakang macamana??
Bawak berhemah ni(bagi aku la),ikut flow traffic.Orang depan speed 100km/j,kita ikut jela.Dia slow kita pun slow.Jangan tailgating(cucuk angin,heee!) rapat sangat.Nak memotong or tukar lane,bagi signal then baru masuk.Masuk pun pelan-pelan,Kang tak pasal pasal melatah plak orang yang kita potong tu.Ni tak,bawak kereta Saga BLM ah-beng pun baik sikit je dari setan.
Bagi penunggang motorsikal(mat rempit aku tak peduli,lantak korang),bawa motor dengan konsisten.Kadang -kadang aku tengok kejap laju,kejap perlahan.Berenti rehat merata-rata.Konvoi lak beriringan,kena rempuh ngan kereta nanti nak marah sape?Salah korang bawak macam tu.Elakkan la perangai macam tu.Korang nak jumpa parent di hari raya yang best ni kan?So,jadilah bijak sikit...Jangan gopoh-gapah,semua selamat.Tiap-tiap tahun dapat jumpa parent ngan adik bradik,bermaaf-maafan di pagi raya...
Itu jela nasihat dari aku bila mata tak mau lelap...

Post a Comment

Thursday, August 26, 2010

Gundam+Gashapon

Hari ni boleh dah aku upload gambar koleksi Gundam aku.Tak la banyak pun tapi cukup buat aku teruja tiap kali belek koleksi aku.
Sikit info pasal Gundam:
1.Siri TV pertama Gundam,Mobile Suit Gundam disiarkan pada 7 April 1979
2. Bandai merupakan pemegang lesen untuk mengeluarkan Gundam Model Kit.
3.Diasaskan oleh seorang animator bernama Yoshiyuki Tomino.
4.Designer terkenal Gundam ialah Katoki Hajime,yang masyhur dengan rekaan khas siri Ver.Ka(Version Katoki Hajime)
 XXXG-00W0 Wing Gundam Zero Custom

Koleksi pertama aku,Keroro Robot MK2;

Sergeant Keroro dan Robot MKII.Koleksi pertama yang aku beli masa bulan puasa tahun 2007.Harga masa tu RM33++.Tadi aku tengok kat http://www.yesasia.com/ harga dia MYR62.55!Mahalnya.
Start pada tu aku rajin beli sekurang-kurangnya 1 Gundam HG (High Grade) sebulan.Ni antara seciput koleksi Gundam HG yang aku ada:

Gundam Exia 
GAT-01A2R Slaughter Dagger

















                                                                                                     
ZGMF-1000A1 Lunamaria Hawke Custom
MSV01+I.W.S.P Strike Rouge

















                                                       

ZGMF-X23S Saviour Gundam

Koleksi terbesar yang aku ada,ZGMF-X20A,Strike Freedom Gundam (MG)Master Grade:


Kat sudut bawah kanan gambar korang perasan tak AE86 Takumi Fujiwara dari siri famous yang mencetuskan fenomena drift kat Malaysia ni,Initial-D.Ada kisah menarik macamana aku boleh dapat AE86 ni.Asalnya dia dijual dalam kotak yang serupa dengan 9 lagi kotak model kereta dalam siri Initial-D.Tapi aku tak nak kereta lain,aku nak jugak AE86 ni.

Tapi takkan nak kena beli 10 kotak kot.Kita tak tau apa kereta yang ada dalam setiap kotak.So,kena tawakkal la.B4 dat,pekedai dah buka satu kotak yang ada AE86 standard.Bila aku datang balik kedai tu,dah ada orang beli.Aku dah kecewa giler!Aku pun gamble jela,beli mana-mana kereta pun takpelah.Aku goncang kotak tu pelan-pelan...Hehe!Nak dijadikan cerita,bila aku dah bayar(harga RM 20),buka kotak n surprise!!

Dalam kotak tu ada AE86 dengan kaler hood hitam.Kereta AE86 Takumi Fujiwara ni berhood kaler hitam lepas bapak dia tukar enjin 4A-GE yang pecah masa lawan dengan EVO 3.Enjin baru bawah hood hitam ni 4A-GE 20V Silvertop dari kereta AE101.Ni la koleksi selain dari Gundam yang aku sayang gile.
Selain tu jugak,aku rajin beli mainan kapsul Gashapon.Tiga keping token(RM4 each) untuk satu kapsul.Seronok main Gashapon ni sebab kita tak tau apa yang kita dapat.Kat bawah ni koleksi Gashapon and Gundam.

Son Goku dan rakan-rakan

Post a Comment

Kenapa Aku Rasa Raya Tahun Tak Best??

Sape yang pernah keje time raya memang aku respek la.Raya pose lak tu.Stakat raya haji tu aku dah biasa la.Tahun ni nampaknya bakal hampeh la raya aku.Last day sbelum raya boss mintak ada staff stay kat kilang,tunggu kontraktor wat kerja.aku tak salahkan permintaan dia,tapi yang aku rasa betapa tak professionalnya expansion project ni punya arrangement.
Production Plant shut down at the end of May.
 Machine from Germany sampai kat kilang pada akhir Jun,sedangkan dah masuk Malaysia pertengahan Mei.Kat delivery machine je dah buang masa sangat banyak.Aku tak faham apa masalah diorang tapi yang aku tau bila dah bertangguh ni banyak bazir masa dan duit.

Start bulan Jun projek pun jalan..sampai skarang end of August lebih kurang 95% siap.si mamat German ni dah tak sabar nak buat commissioning.Kepala hotak dia nak buat commissioning dekat-dekat raya ni.banyak spare part belum sampai.Dah nak raya baru kalut nak siapkan kerja.Tak pasal-pasal menyusahkan orang lain.

Hajat aku nak balik awal sikit,dapat la buka puasa kat kampung.Memandangkan aku anak lelaki sulung,bapak aku pun dah takde,aku memang banyak kerja nak buat sbelum raya.Stakat ni belum pernah lagi la aku balik lewat-lewat macam ni.

Lepas raya pun satu hal,Isnin dah nak suruh masuk kerja.What the.....!!
Semak betol kpala aku..Mak aku suruh aku pegi Johor Isnin tu antar adik aku balik Matrik Tangkak.Ujung minggu lak nak enggage.Preparation for enggagement tu yang buat aku risau tak cukup masa.

Last minute macam ni sape nak stay.Masing-masing ada kampung,jauh plak tu.Memang la sometimes kena sacrifice,untuk tahun ni je.But,benda ni boleh dielakkan kalau plan baik-baik.Kerja ngan kompeni yang relate ngan Gov. ni mcm ni la..Management terlalu ramai,macam kereta banyak driver.Tak tau nak kemana,masing-masing ikut kepala sendiri.Yang tanggung malapetaka orang bawahan cam aku ni la...Huhu!Tensen siot!Mengenangkan ni 1st time bos aku request mcm ni,aku mengalah jela.Taun depan ganti balik.

Post a Comment

Tuesday, August 24, 2010

Sembelih Anak Sendiri

Macam-macam hal la skarang ni.Kes buang anak pun tak setel lagi,tambah plak satu kes sembelih anak.

Lokasi:Kota Bharu,Kelantan
Mangsa:Mohd Adam Muzaffar Muhaimi
Umur:3 tahun
Pemangsa:Bapa(suspek)
Umur:33 tahun

Suspek merupakan pesakit mental yang dah lama tak makan ubat.(Huuhh!?)

Orang zaman skarang dah tak sayang anak agaknya ya?Bulan-bulan puasa ni kalau ye pun lapar,jangan la sembelih anak.Ayam kampung kan ada.Maknya sibuk tolong jiran lapah ayam kat umah jiran,bapaknya sembelih anak kat umah,sadisssssss!!
Realitinya ramai rakyat Malaysia yang ada penyakit mental tapi tak dapat rawatan yang sebaiknya.Ada jugak teori konspirasi yang mengaitkan masalah ni berkait dengan ekonomi negara,pemerintah negara,bla,bla,bla....
Ada la satu blog buat teori macam tu,tapi bila aku mintak satu fakta/contoh negara mana yang perfect,senyap terussss...Sbelum tu siap dia cakap lu pikir la sdiri.Tapi sembang hal agama kemain rancak.Lu ape??Takde adab tol.
Sedih la bila jumpa orang melayu (meleis kata Obe) mengaku Islam  macam ni...Takziah kepada keluarga mangsa..

Post a Comment

Sunday, August 22, 2010

Mercun Punya Hal

Asal bulan pose je mesti ada budak putus jari la,buta la.Pasal main mercun...Orang lain main mercun gak,tapi ikut SOP(Standard Operating Procedure),haha!
Semalam sorang budak nak putus jari sebab mercun bola meletup kat tangan.Kat mana berlaku aku tak ingat.Satu lagi rumah di Chabang Tiga,Kuala Terengganu yang dijadikan stor mercun telah meletup.Sorang budak 6 tahun meninggal dunia akibat letupan dan melambung setinggi 15 meter(Woww!! Berapa puluh kilo explosive) dan tersangkut kat atas pokok.(Takziah untuk keluarga arwah)..
Musim raya ni kalau takde mercun cam tak best plak.Aku suka mercun sebab best!Lagipun ada persamaan dengan bom,misil dan seangkatan dengannya.Zaman aku kecik-kecik aku suka bom sarang semut,ayam jiran,dan pokok bunga mak aku.Sampai raya semua pokok bunga togel,haha!Tak cukup main mercun,meriam karbaid pun ada.
Meriam karbaid ni ada macam-macam kategori.Meriam buluh,meriam tin,meriam paip PVC,dan aku punya kat kampung pakai culvert 150mm,pehh!!Dah dua taun meriam tu tak berasap kot.Tak larat nak main,penat nak reload karbaid,nak bajet ratio air:kalsium karbida,nak cucuh sambil tutup telinga...Huissh!!Banyak keje nya tu.
Tapi satu perkara yang paling penting...
Keselamatan perlu diutamakan.Nak main meriam/mercun pun ada SOP jugak.Jarak selamat(safe distance),explosive handling and storage,banyak benda kena amik berat.Bukan main cucuhhh je.Simpan stok mercun banyak-banyak,pastu isap rokok kat situ.Memang tempah tiket maut la.Dah la tak pose,isap rokok.(Ni sebagai contoh la,bukan spekulasi serkap jarang)Yang jadi malapetaka ni selalunya mengabaikan aspek-aspek camni la.
Yang injured pun bebudak kecik,parent kena awasi anak-anak.Maybe bukan parent yang belikan,tapi kena perhatikan selalu anak-anak main petang-petang ngan sape.Kalau orang tua dah ada akal pun injured,it happen because terlebih kreatif.Manufacturer mercun dan buat saiz yang non fatal to human,tapi gatal tangan nak bagi besar lagi.Tak cukup damage radiusnya,shrapnel pun kena tambah,baru powerrr!Keluarkan belerang boh dalam batang paip la,ape la.Nak jadi suicide bomber ke ape?Nak mampus?
Baik buat je bom berangkai ,ramai skit arwah,huhu!
So,nasihat aku,kalau nak main,main la dengan berhemah dan guna akal.Benda mercun ni memang tak boleh nak halang dari masuk negara kita.Ada la kat mana-mana sempadan yang bocor.Kepada ibu-bapa,awasi anak-anak anda.Jangan sampai raya tahun ni raya yang terakhir untuk anak-anak anda cukup anggota badan.
Kepada semua muslimin dan muslimat,selamat menjalani ibadah puasa dan tingkatkan amalan.Rajin-rajinlah ke masjid ye walaupun bulan Ramadhan dah habis,hehe!

Post a Comment

Interesting War Invention(Reality and Fiction)

Peperangan semestinya membawa malapetaka.Aku pun tak suka perang,tapi apa yang terhasil semasa zaman peperangan dulu sangat menarik perhatian aku.Perlumbaan senjata antara negara-negara telah menghasilkan roket dan penerokaan angkasa.Bermula dari situ,adanya satelit,stesen angkasa,yang memberi kita faedah telekomunikasi,ramalan cuaca,pencerapan ladang dan siaran TV satelit.Itulah yang dikatakan ada hikmah disebaliknya kot,hehe!

Yang tersenarai kat bawah ni bukanlah berfaedah kat manusia,cuma bagi aku kemunculannya didalam dunia realiti dan fiksyen sangat menarik.Tak tau la korang rasa cmana.Pelbagaikan ilmu kan bagus!

1a.Realiti: Lockheed AC-130 Spooky  
                                     
 -Dibina oleh Lockheed Martin & Boeing(US) sebagai heavily armed gunship  untuk ground attack.
-Dilengkapi dengan 25mm Gatling Type cannon,40mm cannon dan meriam Howitzer 105mm(muncung berwarna merah di sebelah kanan foto).






1b.Fiksyen:Allies Harbinger Gunship(Red Alert:Uprising)


-Dibina oleh Allies(Red Alert 3:Uprising) sebagai Advance Support Bomber
-Dilengkapi 2 senjata 120mm Collider Cannon dan 25mm Eliminator chain gun
-Sangat memusnahkan sekiranya banyak unit menyerang serentak.






2a.Realiti:Balloon Bomb

                                                                                
- Dikenali sebagai fusen bakudan(Fu-Go),iaitu experimental weapon oleh pihak Jepun semasa Perang Dunia Ke-2.
-Dilengkapi 15kg anti-personnel bomb dan 5kg (x4) peranti pembakar.
-Antara November 1944 hingga April 1945,pihak Jepun melancarkan lebih kurang 9000 Fu-Go.














2b.Fiksyen:Japan Empire Balloon Bomb Barrage(Red Alert 3:Uprising)
-Dimiliki oleh Empire of the Rising Sun(Red Alert 3:Uprising)
-Sebagai Top Secret Protocol untuk melancarkan serangan keatas mengejut keatas musuh.
-Lokasi jatuhan belon boleh dikawal ketika diudara.

3a.Realiti:Tesla Coil

















-Ciptaan Nikola Tesla pada tahun 1891.Tesla coil ialah litar resonant transformer untuk menghasilkan tenaga elektrik yang tinggi.
-Cahaya seperti kilat dalam gambar diatas ni ialah elektric discharge.Kalau kena kat korang,in an instant,korang bertukar jadi ayam panggang Kenny Rogers.

3b.Fiksyen:Soviet Union Tesla Coil(Red Alert 3: Uprising)
                                                                                                                                                                                                                                          
-Pertahanan perimeter oleh Soviet Union,sangat berbahaya kepada infantri personnel dan kenderaan ringan
 -Boleh ditingkatkan jarak dan kuasanya menggunakan Tesla Trooper
-Kelemahannya adalah mudah diserang dari udara


4a.Realiti:Cypher UAV


















-Sikorsky Chypher UAV(Unmanned Aerial Vehicle)ciptaan firma Sikorsky Aircraft pada akhir 1980-an.
-UAV ni adalah VTOL(Vertical Takeoff and Landing).Maksudnya ia bergerak naik dengan menegak menggunakan counter rotating rotor.
-Seberat 110kg,berdiameter 1.9 meter dan dikuasakan oleh 40Kw compact rotary engine.

4b.Cypher (Metal Gear Solid 2:Sons of Liberty)



















-Mengawal kapal yang membawa prototaip Metal Gear Ray dengan mengambil gambar strangers(Solid Snake) yang ada kat atas kapal tu.

-Sesetengahnya dilengkapi senjata automatik(Gun Cypher).

5a.Realiti:Davy Crockett
















-M28/M29 Davy Crockett Weapon Systems ialah pelancar recoilless nuklear taktikal untuk melancarkan peluru M388.
-Ciptaan Amerika Syarikat ketika era Perang Dingin.
-Merupakan sistem senjata nuklear terkecil yang pernah dibina.
-Menggunakan kepala peledak nuklear W54 seberat 23kg(kekuatan bersamaan 10-20 ton TNT)

5b.Davy Crockett(Metal Gear Solid 3:Snake Eater)







   
                                                                                       
-Selepas Solid Snake berjaya menyelamatkan tebusan(Sokolov),dia terserempak dengan The Boss.
-General Volgin dan The Boss berjaya melarikan semula Sokolov dan Solid Snake cedera parah.
-Volgin melepaskan tembakan Davy Crockett dari atas helikopter kearah lokasi Sokolov disembunyikan.
-Davy Crockett ni dihadiahkan oleh The Boss(US) yang berpaling tadah kepada Soviet.


OK,cukup la dulu setakat ni..Banyak lagi dalam draft tapi dah penat menaip dari pagi.Lain kali kita tengok plak invention-invention lain yang unik.

Post a Comment

Saturday, August 21, 2010

Jangan Pandang Remeh Sakit Selesema

Apa yang aku nak cite ni bukan selesema H1N1 or H5N1.Aku nak kongsikan pengalaman pasal selesema biasa.Nampak tak serius pun kalau stakat kena selesema ni.Telan panadol ngan tido banyak pun dah cukup.Bukan ape,si Pucca(http://zamorange.blogspot.com/) aku ni selesema plak.Dah la demam tak baik lagi.

Tapi jangan main-main.Selesema biasa pun bahaya kalau tak dirawat segera.Kali terakhir aku kena selesema,sangat teruk sampai dalam telinga bengkak.Aku memang alergik dengan habuk,nak plak kat tempat kerja aku,aku terdedah kat habuk.One day,aku lupa pakai face mask,tak lama pastu terus selesema.


Lepas 2-3 hari still tak elok lagi...Aku dah pelik dah,pehal xmau elok ni.Cukup seminggu pun tak elok.Telinga aku start jadi macam kurang mendengar(sbelah telinga) n rasa cam bengang.Bdenyut-denyut lak tu.Rupanya dah bengkak.

Tu pun aku tak pegi klinik lagi dengan harapan selesema tu pulih sendiri.Sampai la satu malam,lebih kurang pukul 4 pagi aku terjaga.Telinga aku rasa sakit yang......(susah nak explain),sangat sakit!Terus aku xboleh tido sampai pagi sebab tak tahan sangat.Cam nak nangis pun ada,serius!Nak pegi klinik subuh-subuh hari pun takde yang buka.lagipun aku nak pakai kad PM Care.

Aku tunggu depan klinik sampai buka,punya la tak tahan.Aku explain semua kat doktor,macam-macam ubat dia bagi.Siap kena amik gas lagi sebab doktor dengar pernafasan aku ada bunyi-bunyi asma sikit.

Mujur la dapat sembuh cepat lepas pegi klinik.Aku browse internet cari info pasal selesema.Rupa-rupanya,virus selesema ni boleh naik ke otak.Dah sampai otak tu paham-paham jela.The consequences could be fatal!So,jangan la main-main kalau kena selesema.

Aku rasa la virus selesema skarang dah mutated jadi lebih kebal kat ubat.Dulu-dulu mungkin dengan berehat je dah cukup.Kalau tak salah aku,selesema ni memang tak ada ubat yang khusus(dan kalau statement ni silap tolong betulkan).Bos-bos jangan potong gaji plak kalau staff amik cuti bila kena  selesema.
Selesema zaman skarang sangat bahaya.

Post a Comment

Guiness World Record:Full Scale Gundam

Dah lama tak beli model kit Gundam(Gandamu),huhu!Sejak keblakangan ni,bajet ketat lak nak tambah collection baru.Dah mula berabuk collection aku ni,almari kaca tak beli jugak lagi.
Cmana aku bleh terjebak ngan Gundam ni sebab aku terbeli robot Keroro.Pastu rasa cam best plak.Slow-slow aku beli kit Gundam HG.Xle plak nak upload collection aku yang seciput tu sebab online ngan Vaio E Series adik aku.Takde plak fail gambar collection aku.(saje test best ke tak laptop baru nih).
Minggu depan baru aku dapat upload.Skang nak highlight kat Gundam full scale(1/1).Biasa yang dijual tu skalanya 1/100 atau 1/60.

Besau ni kalau full size:




Kemain bagaknya.Tak dapat imagine??Ni ada lagi:


Aku dok imagine,bestnya la rakyat Jepun ni..Mainan macam ni kalau kat Malaysia,nak plak orang tua cam aku ni yang main,sure kena gelak.
Gundam ni berdiri kat Shiokaze Park,Odaiba Island,Tokyo dan setinggi 18 meter.Ni adalah sebahagian dari projek Green Tokyo Gundam Project.Projek mendapatkan dana bagi menghijaukan Tokyo untuk menghadapi penganjuran sukan Olimpik dan Paralimpik 2016.
Didirikan pada Jun 2009 dan dibuka kepada orang awam pada 11 Julai 2009.Gundam full scale ni berjaya menarik lebih 4 juta pengunjung.Pada September 2009,Gundam ni ditanggalkan dan didirikan semula di Shizuoka pada Julai 2010.Korang boleh imagine cmana budaya ngan teknologi blend together dan membentuk masyarakat diorang.Resultnya,super cool!

Post a Comment

Wednesday, August 18, 2010

Russian Military 'Toys'

Aku sangat minat dengan benda-benda yang berkaitan dengan military,so hari ni saje je aku nak listkan 'mainan' tentera Russia.

Thermonuclear InterContinental Ballistic Missile(ICBM) RT2UTTH Topol M

Panjang:22.7m
Diameter:1.9m
Berat:47,200kg
Jarak maksimum:11,000km
Warhead:Single 550 kiloton warhead
NATO Reporting Name:SS-27 Sickle B


Yankee Class(Notch:Project 667AT) Submarine

Panjang:141.5m
Berat:11,500kg(submerged)
Kelajuan:Surface=13knot(24km/j)
              Submerged=27knot(50km/j)


Gorshkov Class Frigate (Project 22350)

Panjang:132m
Kelajuan:26knot
Berat:4500tan
Persenjataan:-1 x Arsenal 130mm
                    -2 x Kashtan CIWS
                    -8 x Oniks 3M55 anti-ship missile
                    -RPK-9 Medvedka-VE anti-submarine missile


Sukhoi PAK-FA T-50 (5th Generation Fighter Aircraft)

Crew:1
Panjang:19.8m
Lebar:14m
Max takeoff weight:37000kg
Max Speed:2600km/j(Mach 2.45)


Kamov Ka-50(Black Shark)

Crew:1
Panjang:13.5m
Max takeoff weight:10,800kg
Powerplant:2 x Klimov TV3-117VK turboshaft,1660Kw
Max Speed:390km/j
Persenjataan:-460 round 30mm Shipunov 2A42
                    -12 9K121 Vikhr anti -tank missile
                    -Vympel R73 air-to-air missile
                    -80 x 80mm S-8 Rocket
                    -20 x 122mm S-13 Rocket
                    -Kh-25 air-to-ground missile
                    -2 x 500kg bomb


T-90 Main Battle Tank(MBT)

Crew:3
Panjang:9.53m
Lebar:3.78m
Berat:46.5 tan
Persenjataan utama:-2A46M 125mm smoothbore gun + ATGM
                              -7.62mm coaxial machine gun
                              -12.7mm anti-aircraft machine gun
Enjin:V84-MS V12 four stroke multifuel diesel,1250hp made by Uralvagonzavod
Armor:-1st Tier:Composite amour
           -2nd Tier:Kontakt-5 ERA(explosive reactive armour)
           -3rd Tier:Shtora-1

Apa yang tersenarai ni sebahagian kecik je dalam inventori Russia Army.Tak larat aku nak listkan semua.Maybe bukan yang terbaik di dunia,tapi aku peduli apa,janji aku suka,haha!

Post a Comment

Matlamat dan Prinsip Berblogging

Salam...

Dah dua-tiga hari jugak takde entri baru pasal takde idea.Ada draft yang tak siap lagi,sebab belum cukup maklumat.Semampunya aku nak maklumat dari blog aku ni dapat digunakan dan sekurang-kurangnya hampir tepat.At least aku akan baca entri baru 2-3 kali sebelum aku post mana tau ada ayat yang berterabur or spelling yang salah,sebab aku tak suka baca blog yang salah ejaan,hehe!Pastu jenis blog yang loading page kemain berat.Laju je tangan aku klik 'x'.

Apa yang aku nak tulis pun aku pertimbangkan jugak.Maybe aku boleh tulis 3-4 entri sekali tapi bergantung pada topik.Aku sukakan topik-topik ilmiah,ada maklumat,dan boleh bagi manfaat kat orang lain yang baca artikel aku.Disebabkan aku ni suka macam-macam topik,tu yang blog aku ni ada macam-macam kategori.Ikut sedap tekak aku je nak tulis ape.Pendek kata aku takde ketetapan.

Ada orang wat blog pasal hiburan,movie,gossip,pancing dsb,tapi tak kisah la asalkan berinformasi.Tapi yang paling tak boleh blah bila jumpa blog pasal awek melayu b***l la,awek cun la,.Haha!Ape daaa!!Cmana pun,tu blog diorang,sukahati diorang la nak letak ape yek?

Setiap hari bila ada masa aku wat blogwalking yang aku rasa x efektif pun.Saje jenjalan kat blog orang.Kalau aku rasa menarik,tinggal komen dan aku follow je.

Stakat ni ada la yang ziarah balik,tapi tak follow pun.Takpe la,bukan taste diorang ye tak?Takkan nak wat syarat wajib follow plak.Itu pun ada gak aku dengar ada yang letak syarat mcm tu kalau nak join contest.Ape ke desperate sangat...Aku berpegang prinsip biar entri berkualiti,slowly akan meningkat jumlah pembaca.

Kadang-kadang artikel copy paste dah banyak kali jumpa pun still hangat dapat komen lagi.Ada jugak yang olah semula,so mcm tu aku tak kisah sangat la.Ada effort la jugak.Yang penting ada entri baru.Mcm aku ni tak kisah la kot,jarang update pun ok lagi.Bulan puasa lak tu,masa tak banyak nak menaip.Ada idea untuk entri baru pun kadang-kadang banyak halangan.Info tak lengkap,gambar blur...Aku pakai kamera henpon je,2MP lak tu.Ada rezeki terus sambar DSLR jela.Aku pun minat jugak dunia fotografi ni.

Emmm...cukup la tu,tak bleh membebel lama-lama.Kang bos aku perasan plak kat mana aku menyorok time keje,hee!Takat ni jela bebelan aku smentara waktu rehat keje ni...selamat berpuasa untuk diri aku dan jugak korang.Kalau ada terkasar bahasa,aku mintak maaf la ye?

20/08/2010 Update=

Akhirnya berjaya jugak aku menginstall CommentLuv  by http://intensedebate.com/ kat blog aku ni,hehe!walaupun tak banyak 'commentator',sekurang-kurangnya diorang akan rasa lebih bermakna kalau diorang komen kat memana entri.Yang tak bestnya,komen lama terpaksa di'hilang'kan(walaupun aku rasa boleh retrieve balik).Ok la,arini takde mud la aku nak menaip panjang-panjang.Esok lusa plak,buat dua-tiga entri.

Post a Comment

Monday, August 16, 2010

Japanese Deadly Sword:Nihonto


The most amazing weapon(for me lah),nihonto!Berbeza dengan ninjato,nihonto dikenali dengan lengkungan semulajadi yang terhasil semasa proses pembajaan(quenching).Manakala ninjato lurus dan sedikit pendek.

Jom sama-sama kita mengenali proses pembuatan nihonto dan memahami kenapa senjata ni sangat dikagumi di seluruh dunia.Mula-mula kita kenali dulu komponen asas nihonto ni.





TAMAHAGANE
Untuk membuat sebilah nihonto yang berkualiti tinggi,sejenis logam istimewa digunakan oleh blacksmith Jepun iaitu Tamahagane.Logam yang berasal dari black sand(nama pasir),dibakar bersama arang kayu didalam relau tanah liat yang dipanggil Tatara selama 72 jam.
Besi Tamahagane sangat jarang dihasilkan.Dalam setahun,kira-kira 3 kali sahaja besi ini dihasilkan.Harganya adalah 50 kali ganda dari stainless steel biasa!Setelah terhasil besi tamahagane,pakar akan memilih dan menghantar bahagian-bahagian tertentu logam yang sesuai kepada penempa pedang untuk ditempa menjadi pedang nihonto.


    Raw Tamahagane steel

SELECTION PROCESS
Ketulan-ketulan tamahagane tadi akan dibakar dan diketuk sehingga leper.Sekali lagi penempa pedang akan memilih kepingan tamahagane yang berkualiti.Besi tamahagane yang kurang karbon (hocho-tetsu),akan digunakan sebagai teras pedang,dan tamahagane yang berkarbon tinggi(nabe-gane) sebagai salutan atau kulit struktur pedang.

HAMMERING
Tamahagane dibakar sehingga merah dan dibentuk empat segi tepat.Apabila lembut,ia akan dileperkan memanjang dan dilipat dua.Proses ini diulangi berkali-kali sehingga terbentuk ribuan lapisan logam.Selain menguatkan struktur bijian logam,proses ini akan menyingkirkan kotoran atau bendasing didalam tamahagane dan menulenkan kandungan logamnya.Part ni je dah semak kepala,hehe!

Seterusnya,nabe-gane yang dilipat-lipat tadi akan dibentuk seperti huruf 'U'.Tamahagane yang kurang karbon(hocho-tetsu) akan dipanaskan dan diletakkan diantara kepingan 'U" nabe-gane tadi.So,nabe-gane yang berkarbon tinggi(keras dan mudah patah) akan menyalut hocho-tetsu yang berkarbon rendah(lembut dan liat).Gabungan kedua-dua jenis logam ni akan memberi kekuatan struktur pedang,kekerasan dan ketajaman mata pedang dan juga tidak mudah patah.

SUNOBE
Next process,bentuk asas pedang mula dibentuk dan dipanggil sunobe.Skill penempa pedang yang membezakan dan memberikan identiti pada setiap nihonto.Setelah pedang mula terbentuk,pedang akan melalui proses pengerasan.

Sunobe akan disalut dengan bancuhan tanah liat dan arang yang ditumbuk halus.Proses salutan juga memerlukan ketelitian kerana ketebalan salutan akan menentukan pembentukan martensite pada permukaan sunobe.Di bahagian tepi dan belakang pedang,salutannya lebih tebal,manakala bahagian mata lebih nipis.

QUENCHING
Tujuan salutan ini adalah sebagai insulator,mengawal penyejukan sunobe ketika proses quenching.Sunobe dibakar sehingga warnanya seperti 'matahari terbit',dan direndam kedalam air dengan bahagian mata menghala keatas.Secara automatik sunobe akan membengkok dengan semulajadi kerana kelajuan penyejukan logam yang berbeza di setiap lapisan yang bersalut tanah liat tadi.



Garisan putih beralun (hamon) adalah terhasil dari proses pengerasan


POLISHING
Bila dah siap,nihonto akan dihantar ke pakar menggilap.Daripada awal proses sampailah ke proses menggilap,setiap orang ada kepakaran masing-masing.Penggilap akan menjalankan kerja-kerja finishing sehingga nihonto siap.Keseluruhan proses memakan masa mingguan dan kadangkala berbulan-bulan bergantung pada kemasan yang dihasilkan.



Disebabkan banyak proses dan proses penghasilan nihonto dianggap 'sacred art',harga nihonto asli sangat mahal,sehingga mampu mencecah puluhan ribu ringgit.Tetapi banyak juga yang dihasilkan dikilang dimana harganya lebih murah sekitar ratusan - ribuan ringgit sahaja.

Video pembuatan nihonto






Post a Comment

Amazing Numbers About Your Brain!

Hari ni kita mengenali betapa amazingnya anggota badan kita,iaitu otak manusia,hehe!Otak manusia ialah organ yang sangat unik dan complicated.



Ada beberapa angka menarik yang semestinya dilakukan oleh otak korang,macam apa yang disenaraikan kat bawah ni:

1.3 paun ialah berat otak manusia.

2.4-6 minit ialah tempoh otak manusia mampu bertahan tanpa oksigen sebelum ia mula mati.

3.10-23 watt tenaga dihasilkan oleh otak manusia semasa terjaga dari tidur.

4.20% darah dan oksigen disalurkan ke otak.

5.100,000 batu ialah jumlah panjang kapilari darah dalam otak manusia.

6.1,000-10,000 jumlah sinaps untuk setiap neuron didalam otak.

7.100,000,000,000 jumlah neuron di dalam otak manusia.

Bulan Ramadhan yang penuh keberkatan ni,jagalah otak korang dengan memperbanyakkan ibadah,santapan rohani,menjamah kurma dan sebagainya.Selamat menjalani bulan Ramadhan,hehe!

Post a Comment