Tuesday, July 27, 2010

Extinct Species

Pertambahan populasi dan evolusi manusia di mukabumi ni seiring dengan kepupusan beberapa jenis haiwan akibat tiada kesedaran tentang kepentingan ekologi alam.Zaman dahulu belum wujud istilah pemuliharaan atau kawalan terhadap aktiviti pemburuan.Manusia semakin sedar kepentingannya namun sudah terlambat..

Antara haiwan yang tak wujud lagi di dunia ni:

Dodo(Raphus Cucullatus),burung prasejarah yang dah pupus.Bila sebut pasal binatang yang dah pupus,burung ni la yang pertama orang akan sebut sebab burung ni la makhluk pertama yang pupus disebabkan oleh manusia(bukan kerana perubahan alam semulajadi).
Model burung Dodo di Muzium Universiti Oxford

Burung Dodo ni berasal dari kepulauan Mauritius dan telah pupus pada abad ke-17.Kapten kapal Belanda,Wybrand van Warwijck menjumpai pulau Mauritius dan burung Dodo pada 1598.Burung Dodo bersaiz kira-kira 50lb(23kg),bulu berwarna kelabu dan kaki berwarna kuning.Burung ni tak boleh terbang dan makanannya buah-buahan,biji-bijian dan kekacang.

Pelayar Portugis mengatakan burung ni turut memakan ikan dan kadangkala memakan batu-batu kecil mungkin untuk membantu penghadaman.

Punca kepupusan adalah kerana burung ni tidak takut dengan kehadiran manusia,menyebabkan burung ni mudah diburu.Kehadiran kucing,anjing dan tikus bersama-sama pelayar turut menyumbang kepada kepupusan kerana burung ini bertelur diatas tanah dan dimakan oleh haiwan-haiwan tadi.

Sehingga 1681,tiada lagi terdapat burung Dodo di kepulauan Mauritius.Hanya terdapat satu sampel tulang burung Dodo yang lengkap di Natural History Museum,Mauritius.

(Sumber,Wikipedia)


Harimau Bali

Harimau Bali atau Balinese Tiger(Panthera Tigris Balica) ialah salah satu dari tiga sub-spesies harimau yang telah pupus.Harimau ini pupus pada 1937,dan sub-spesies harimau pertama yang pupus.spesies harimau ini merupakan sub-spesies harimau yang terkecil.Spesies terdekat dengan Harimau Bali ni ialah Harimau Jawa dan Harimau Caspian yang pun dah pupus sama.
Pada asalnya Harimau Bali dan Harimau Jawa adalah sama,tapi pada Zaman Ais,kepulauan Bali terpisah dari Tanah Jawa oleh Selat Bali.Pembunuhan Harimau Bali terakhir ialah di Sumbar Kima,bahagian barat Bali pada 27 September 1937.

Harimau Bali yang terakhir di mukabumi

(Sumber,Wikipedia)

Moa
Moa ialah sejenis burung bersaiz besar dan menyerupai burung unta dan hidup di New Zealand.Burung ini berketinggian 3.7m(12ft) dan beratnya kira-kira 230kg.Telurnya berukuran 10 inci panjang dan 7 inci lebar.Burung ini mengalami kepupusan setelah ketibaan orang Maori walaupun ianya adalah sumber makanan utama bagi sejenis burung helang besar yang juga telah pupus iaitu Helang Haast.


 Helang Haast

Helang Haast(Harpagornis Moorei) atau panggilan orang New Zealand,Pouakai,adalah satu spesies helang besar yang pernah hidup di South Island,New Zealand.Spesies ini dipercayai spesies helang tebesar yang pernah wujud.Sumber makanannya ialah burung yang tidak boleh terbang dimana ia mudah menjadikan burung tersebut mangsanya.Ini adalah kerana burung helang Haast sangat kuat dan mepunyai kelajuan tinggi ketika menyerang mangsa,iaitu kira-kira 80km/j.


Helang ini bersaiz besar dimana burung betina lebih besar dari burung jantan,mampu mencapai berat sehingga 13kg dan lebar bukaan sayap sehingga 3 meter.Penemuan tulang spesies burung ini adalah pada 1871 ketika penggalian tulang-tulang burung Moa di sebuah paya Glenmark di Canterbury.Burung ini digambarkan pada tahun 1872 oleh Dr Julius von Haast,pengarah pertama Muzium Canterbury.
Punca kepupusannya ialah kerana pertambahan koloni Polynesia dan juga kepupusan sumber makanan utamanya iaitu Burung Moa.Selain itu ia juga diburu oleh kaum Maori yang menjadikan anggota tertentu burung helang ini sebagai senjata.

Sumber:(Wikipedia,nzbirds.com)

Post a Comment

Monday, July 19, 2010

Games >>>> Live Action Movie

Kebelakangan ni banyak filem yang diadaptasi dari game-game konsol.antara movie yang bakal menyusul selepas ni:

TEKKEN THE MOVIE


RESIDENT EVIL:AFTERLIFE


KING OF FIGHTERS



SILENT HILL



MORTAL KOMBAT



BIOSHOCK


Yang bakal jadi movie jugak,Metal Gear Solid.Tapi tak pasti stakat ni progressnya macamana.Cuma Hideo Kojima tak melibatkan diri secara langsung dalam filem ni.kalau dia sendiri yang jadi director sure tiptop punya!

Satu lagi game yang aku rasa best kalau jadi movie,God of War.Aku ada calon yang layak bawak watak Kratos.Badan sasa,muka dah match,haha!Pelakon Melayu,Jobot nama dia.banyak drama melayu dia blakon,slalu jadi samseng taik minyak la.Dia ni memang ngam ngan minyak-minyak ni.Sebab tu dia jadi orang minyak dalam filem Orang Minyak.Tak jumpa lak gambo dia.




Post a Comment

Predator 2010(Action Sleepy Movie)

Bebaru ni aku pegi E@Curve atau dulu nama dia Cineleisure nak nonton pape muvee yang ada.Tapi tengah-tengah taun ni cam takde cite best la.Malas nak tengok cite Melayu.Ah!Bedal la cite ape pun.Aku pun amik la muvee Predator.
Dalam filem ni just human and makhluk huduh berambut dreadlock ni je yang ada.Agak-agak ptengahan muvee rasa makin bosan lak cite ni.Jalan cite ntahapehape.banyak action pun still buat aku nguap banyak kali.

Nyesal tak tengok cite Inception.(Leonardo DiCaprio,betul ke aku eja nih??)

Post a Comment

Wednesday, July 14, 2010

Satu Pagi Di Hari Rabu

NO.1
Pagi ni masa aku drive nak pegi keje,aku ternampak kereta ni:


Sebuah Alza yang cantik,tapi No pletnya yang unik tu.Satu je yang aku tak boleh blah,stiker body terpampang perkataan "R3"(Race,Rally,Research).Adussssss........Potong stim btol!

NO.2

Tak jauh dari tempat pertama,ada eksiden la berhampiran Wisma Rozali Seksyen 13,Shah Alam.sape lak yang malang pagi-pagi nih.Sebijik Kelisa eksiden sorang-sorang.Laju sangat kot??


No plet Johor.Harap-harap orangnya selamat..

Post a Comment

Monday, July 12, 2010

New Perodua Model?


Toyota baru je launch model baru Passo(nampak agak feminin!?) kat Jepun.Dibina dalam dua versi,regular dan +Hana.Enjin plak dua varian,1.0(1KR-FE) & 1.3(1NR-FE) DVVT.Tengok antenna dia,sbelah kiri macam Alza.
Untuk versi 1.0L,kuasa yang dijanakan sekitar 69hp,dan versi 1.3L mampu menghasilkan 95hp.Lebih 6hp dari K3-VE yang ada pada Myvi.
Dengarnya Perodua tengah R&D kan satu model baru kereta kompak yang mungkin berdasarkan model ni.dan satu lagi khabar aku dengar enjinnya 1.5L.Uish!Best sangat la kalau macam tu.
Enjin K3-VE yang ada kat Myvi pun dah agak boleh tahan la walaupun 89hp je.Pernah aku tekan sampai 160km/j,(tak la laju mana pun,compare ngan orang lain,bawak BLM je tapi driving baik sikit je dari setan) dengan bawak 4 orang dewasa,air-cond pun tak tutup.Tu belum sumbat K3-VET lagi,hehe!
Kalau dah kuar nanti jangan lak cam JDM punya model,rasa cam tak macho la lelaki pakai,hehe!.Kasi garangkan skit macam Alza.

Post a Comment

Holland vs.Spain(Final 2010 South Africa World Cup)



World Cup baru je habis.Pasni sure boring takde topik nak diforumkan ngan member-member.Nak plak Spain yang menang.Bukannya apa,aku support Holland.Asalnya aku support France,tapi ape ke hampeh sangat permainan taun ni,group Stage pun corot.Tpaksa la aku berpaling tadah support Robben,Sneijder ngan Van Persie.Sian diorang...

Sebelum diorang lawan,biasanya aku buat prediction guna Playstation 2 aku,hehe!Setakat ni,dari peringkat quarter final sampai la final,ramalan aku tepat.Cam En.Paul Sotong Jerman tu.Aku amik team Holland vs. Spain guna difficulty Top Player.Tapi xboleh menang la lawan AI PS2.Mungkin orang yang lagi terer main Winning Eleven boleh skor gol banyak,10-0 pun boleh.Cuma tak logik la plak.

Dari atas kertas memang Spain banyak advantage.Sepanjang kempen World Cup ni rasanya Casillas baru lepaskan satu gol masa lawan Chile dalam Group Stage.So,boleh dijangkakan Spain akan menang walaupun Holland dah bagi saingan yang sangat kuat.Dah rezeki pasukan Spain tahun ni.

Tetapi...
Yang aku tak puas hati pasal referee Howard Webb yang bagi aku nampak sangat x fair.Memang agak keras permainan malam tadi,tapi ada beberapa situasi yang bila Spanish player tackle player Holland,takat kena warning je.Free kick Sneijder kena bahu pertahanan Spain pun tak dapat corner kick.Iniesta banyak pura-pura jatuhkan badan,hampeh btol.Player Holland dah ramai kena booked,sape-sape jatuhkan badan ngan sengaja pun sure kena 2nd Yellow Card.Ati pun panas je sampai habis match kul 5am,mata pun xbleh lelap,haha!

Tpaksa la puas ati jadi naib Juara je.Tahun 2014 kang cuba lagi yee..


South Africa 2010 World Cup Champion


Hambik kauuu!!

Post a Comment

Nak Duit Banyak,Tapi...

Kalau asyik fikir pasal duit yang tak pernah cukup ni memang semua orang pening kepala.Gaji kecik dah tentu tak cukup,gaji besar pun belum tentu cukup.Gaji besar,selera pun besar.Kereta besar,umah,kad kredit etc...balance cukup-cukup makan je.
Belajar tinggi-tinggi pun berapa banyak gaji boleh dapat?20k?30k?50k?Berapa tahun plak nak belajarnya tu?
Kadang-kadang atau lebih tepat selalunya aku sendiri risau dengan masa depan aku.Barang makin lama makin mahal,gaji pun kecik je.Mujur bujang lagi,tu pun cukup-cukup makan je.Nak kerja part time rasa macam tak larat,ntah brape sen je boleh dapat pun.
Satu benda yang aku fikir boleh ubah masa depan adalah berniaga.Tapi itulah masalahnya...Nak berniaga ape?Modal ada berapa?Ishhhh.........Pendek kata kalau dah rancang nak berniaga,kena buat sampai habis.Buat loan banyak-banyak kalau plan tak bagus,buat tambah azab nak bayar hutang je.
Habis tu berniaga apa yang bagus agaknya...Nak buat MLM lagi la aku tak nak.Tak tau la kenapa mind set aku ni memang tak minat sungguh MLM ni.Nak pulak jual benda-benda merepek,paling femes jual penapis air la,haha!Pastu Upline je yang kaya.
Ramai jugak kengkawan aku yang ajak,tapi macam biasa la aku jawab,"aku nak tengok ko buat dulu,prove it'.Tapi itu la,setakat ni takde pun kengkawan aku yang betul-betul berjaya.Apatah lagi nak jadi jutawan.

Tapi yang penting sekali,aku memang tak minat konsep berniaga macam tu.

Bila aku fikir-fikir balik,sebab tu ke aku still macam ni lagi?
Baru-baru ni aku join satu seminar perniagaan konsep lebih kurang macam tu jugak.Takat dengar seminar jela.Apa yang buat aku agak tertarik,produk dia berteraskan pendidikan.Ok la tu,takde la jual benda-benda merepek.
Aku agak tertarik dengan produk tu,sebab bagi aku pelaburan jangka panjang yang paling bernilai sebenarnya adalah PELAJARAN.Tak ada expired date,semua orang perlu pelajaran.Mak ayah mana yang tak nak anak-anak diorang bijak pandai,ye tak?
Bila dah nama berniaga ni macam biasa la,macam macam benda yang aku fikir.Yang pertama modal.part ni yang liat nih.Kalau boleh aku nak duit je,kuar modal aku taknak la,haha!Realitinya macam tu la aku pikir.
Umpama macam ni la,nak masuk syurga,tapi sembahyang malas.Korang rasa macamana?

Masa aku taip artikel ni memang aku tak join pun bisnes ni.aku cuma teman kawan aku pegi seminar tu.Itu pun lepas lunch aku blah,xlarat la pulak nak duduk dari pukul 8.30 am sampai 6 pm.Banyak benda yang aku akui betul,tapi kadang-kadang minda ego aku menolak.Cuma kalau aku fikir secara rasional,memang bisnes tu bagus kalau compare dengan bisnes-bisnes lain yang berkonsepkan macam tu.Pertamanya produknya tak ada saingan,disokong Kementerian Pendidikan dan yang penting halal,hehe!

Selanjutnya aku akan ulas pada posting akan datang dengan lebih detail tentang bisnes tu.Aku sendiri pun tak join,cuma aku bagi pendapat yang ikhlas.Yang mana bagus,aku cakap bagus.Kalau hampeh buat ape aku taip,buat penat jari aku je.

Post a Comment

Thursday, July 8, 2010

Phytes Biotek Fishing Team:Trip Pulau Jemur,Selangor

JUMAAT,11.30pm
Seperti yang dirancang,3&4 hb Julai aku dan 6 lagi member sekerja di Phytes Biotek dah sampai ke Pulau Jemur walaupun asalnya rancangan kami nak ke Pulau Angsa,tapi memandangkan ombak kuat+angin kencang maka saat akhir kami terpaksa batalkan trip ke Pulau Angsa dan menuju ke Pulau Jemur yang lebih dekat kira-kira 15 minit naik bot dari Jeti Pantai Jeram.


Ni la Jeti Pantai Jeram,simple je jetinya.barang yang kitorang bawa sangat banyak,stok makanan untuk 14 orang.Barai nak angkut.

Separuh dari group kami bergerak ke Pulau Jemur pukul 11.45pm dan separuh lagi gerak pagi Sabtu.
Aku ingat besar la botnya,so tak la risau jatuh kelaut kalau ombak besar.Rupanya kecik je.Belasah jela janji sampai pulau,dah 2 minggu plan takkan tak jadi plak.Dah lama aku tak naik bot kecik,punya la risau bot karam,haha!

SABTU 8.00am

Malam pertama hasil tak berapa memberangsangkan dan air pun surut,so banyak rehat je.Lebih kurang pukul 3.30am air mula pasang dan mencapai kemuncak kira-kira jam 6am beserta angin yang sangat kuat.nak mancing pun takde mood coz sejuk sangat.
Keadaan laut pada pukul 7.45am,agak tenang berbanding waktu subuh.

Cuaca pun baik dan tak panas pada hari Sabtu,air pun dah pasang memang sangat sesuai nak memancing.Pas pekena roti 4-5 keping terus angkat pancing.



Port ni memang best.air pasang ke,surut ke still boleh mancing.mata kail pun tak sangkut,ikan pun banyak.

Lebih kurang pukul 11.15am,lagi separuh group aku sampai.Memang timing diorang sampai air tengah cantik,ikan pun galak makan umpan.apa yag aku dapat daripada trip ni umpan yang paling best ialah umpan sotong.sebabnya sotong agak liat,payah nak tanggal dari mata kail kalau ikan-ikan kecik menggetu umpan.Umpan udang idup pun best,tapi cepat lucut.Pasni kena bawak umpan sotong banyak sikit,udang idup ngan udang mati beli saiz S je.kitorang beli umpan udang saiz L,nak buat umpan pun sayang,cepat lucut.



Ni la kepelbagaian spesies yang ada,tapi banyak
gelama.Spesies lain yang ada ikan kitang,jenahak,kerapu ngan talang.



Sepanjang hari Sabtu ikan galak makan umpan,cuaca redup tapi tak hujan,angin pun tak kuat.Lebih kurang pukul 7 petang,ada brader dari group mana tah dapat naikkan siakap lebih kurang 7kg kot.panjang ikan tu dalam 2 kaki stengah.
Brader tu pakai pelampung berlampu dengan umpan udang hidup.Rezeki dia,umpan baru jatuh ke air,ikan siakap tu terus sambar.Apesal aku x beli pelampung........arghh!!

Memang banyak ikan besar kat situ.Kawan member aku punya pancing nyaris tak terjun kelaut.Cable tie yang ikat paip PVC untuk letak pancing boleh putus bila ikan tarik pancing.Member tu jugak yang bagi aku umpan anak ikan.saje aku pasang dua mata kail.Satu letak umpan sotong,satu lagi anak ikan.
Bila aku angkat pancing je aku tengok ikan tu dah tak rupa ikan,ekor putus,kepala dah pecah tapi still aku campak jugak.
Baru letak pancing je aku tengok pancing aku berenjut kuat.Terus aku sambar,tapi rasa kosong.
Ish!Takkan tak lekat kot?Rupanya perambut dah putus,mata kail pun kena telan agaknya.Ikan ape la gamaknya tu.

Pancing abang ipar aku tak naikkan ikan lagi.Hangin je dia bila aku bagitau pancing dia takde ong,haha!Bila tali dia putus aku simpan je la.Tak larat nak jaga 3 batang pancing.Ngam-ngam plak member yang baru sampai pagi Sabtu tu mesin pancingnya patah.aku bagi jela dia pakai,sian lak member tengah semangat nak mancing.

Cik Nuar ngan sembilang.Abg Mat,pancing Abg Mat ada la bawak naik sekor sembilang,bleh tahan gak saiz dia.

Macam-macam spesies la sampai yang tak dijangka pun ada.karau pancing dapat cengkerang,rupanya kat dalam ada sotong kurita kecik.Berebut member nak buat umpan.Ikan pelik-pelik pun ada.


Sotong ni kalau besar dia jadi Kraken takpun jadi kepala Davy Jones,hehe!Ikan kaler coklat ni aku tak tau ikan hape.Buruk giler,kat badan siap ada cam cacing-cacing halus,eeeeeeeee!!Rugi mata kail aku dia telan.

Malam x brape best la,pasal umpan sotong dah abis.Satu lagi pasal aku takde pelampung.Member-member yang pakai pelampung ada yang dapat jenahak,kerapu.spesies-spesies sedap la.cari port sedap baring,layan tido lagi best.

AHAD,7.30am

Bangun awal pasai nak mancing,hehe!kalau kat umah tengah syok tido.Ingat nak pi kat port sembilang,manjang sangkut ngan putus je.Rugi mata kail ngan ladung.Hilang mood la pulak,lagipun dah nak gerak balik jeti.Tetiba gelap semacam je,angin pun kuat.Sure tak jadi nak balik ni.Bot pun tak berani nak redah.


Langit pun gelap je ha.Kejap je angin kuat ngan ujan datang.


Angin kuat,ujan lebat giler.kalau sampai petang sure kebuluran ngan tak pegi keje la hari Isnin.

Member sempat lagi campak umpan udang lepas hujan.Ingatkan sangkut,ini yang dapat.Lekat kat bontot lak tu,haha!

Lebih kurang pukul 11.30am angin dan air pun agak tenang,bot pun sampai jemput kitorang.Lega dapat balik ke darat.Perut lapar gile dah.Start kereta,cari sarapan dulu.Pastu bawak ikan yang kitorang dapat,suruh kedai kat Pantai Remis masakkan.Dua jenahak masak tiga rasa,satu kerapu masak stim.Sedap siot makan ikan fresh.Sampai je bil upah masak ngan air minum...RM122!Mak aiii!!Mahal gila kentang.Macam ikan dia plak.Nak buat macamana,dah masuk perut kena la bayar.Pasni aku masak sendiri jela,lagi sedap...


Asal kaler kerapu tu macam ni la,pastu jadi kaler putih kat atas pinggan,hehe!


Member-member yang memberi kerjasama menjayakan trip ni.En.Izham,En.Saiful Indra dan En.Hasan tiada dalam gambar.



Kitorang dah rancang satu trip lagi tapi selepas mengambilkira beberapa perkara yang menjadi pengajaran berguna.Pengalaman pertama memancing kat pulau sangat bermakna untuk menjamin kejayaan trip-trip yang akan datang.

1.Kaji keadaan cuaca.silap aku sebab lupa nak check cuaca,sibuk cari jadual pasang surut je.

2.Pergi dalam kumpulan yang kecik,sekitar 5-7 orang.Pegi ramai-ramai ni seronok tapi banyak barang nak angkut.Payah nak jaga ahli kumpulan,bukan apa untuk keselamatan.Maklum la tengah laut.

3.Umpan kena mencukupi,bergantung pada tempoh masa berada kat pulau.

4.Kelengkapan cukup.Perambut,ladung,mata kail,pelampung.Jaket/sweater kena ada.caca sangat sejuk bila angin kencang.

5.Tikar kecik untuk baring/tidur.

6.Makanan ringan yang mencukupi.Masing-masing kena bawak untuk diri sendiri selain share.Kadang-kadang kita lapar,orang lain tak lapar.Takan nak masak untuk sorang.Buatnya angin kencang,dapur gas tak menyala,kebulur la jawabnya.

7.Pergi tak perlu terlalu lama,sehari dua pun dah cukup.Untuk elakkan membawa barang terlalu banyak.









Post a Comment